Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 11 lipca 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-2.440.184.2023.1.MD
WIS TOWAR - Napój bezalkoholowy na bazie piwa bezalkoholowego
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 lit. a ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2022 r. poz. 2651 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r. poz. 931 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z 13 czerwca 2023 r. (data wpływu 26 czerwca 2023 r.), uzupełnionego pismem z 5 lipca 2023 r. (data wpływu 10 lipca 2023 r.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – Napój bezalkoholowy (…) na bazie piwa bezalkoholowego (…)
Opis towaru: Napój bezalkoholowy na bazie piwa bezalkoholowego (…)
Rozstrzygnięcie: CN 2202
Stawka podatku od towarów i usług: 0%
Podstawa prawna: § 8 ust. 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 2 grudnia 2022 r. w sprawie obniżonych stawek podatku od towarów i usług w roku 2023 w zw. z poz. 17 pkt 2 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 26 czerwca 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony 10 lipca 2023 r. w zakresie sklasyfikowania towaru: Napój bezalkoholowy (…) na bazie piwa bezalkoholowego (…) według Nomenklatury Scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru:
(…)
I.Szczegółowy opis towaru/ usługi
Napój bezalkoholowy na bazie piwa bezalkoholowego, stanowiący mieszankę piwa bezalkoholowego o zawartości alkoholu 0,0 % obj. z sokiem owocowym, wodą oraz dodatkami, zakwalifikowany według najlepszej wiedzy Wnioskodawcy w PKWiU GUS w pozycji 11.05.10.0 (Piwo, z wyłączeniem odpadów browarnych) w związku z pozycją 2202 91 00 (Piwo bezalkoholowe o zawartości poniżej 0,5 % objętości alkoholu) nomenklatury scalonej, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20 % składu surowcowego.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right