Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 11 lipca 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-2.440.119.2023.3.DS

WIS TOWAR - przetwór spożywczy.

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 lit. a ustawy z 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2022 r. poz. 2651 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r. poz. 931 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (...) z 21 kwietnia 2023 r. (data wpływu 25 kwietnia 2023 r.) uzupełnionego pisami z dnia 24 maja 2023 r. (data wpływu 26 maja 2023 r.) oraz pismem, które wpłynęło do tutejszego organu 15 czerwca 2023 r. Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – (...)

Opis towaru: (...) powstała z makuchu (...) po ekstrakcji tłuszczu (...), który uzyskiwany jest w procesie tłoczenia na prasie obrotowej

Rozstrzygnięcie: CN 23

Stawka podatku od towarów i usług: 23%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 1 ustawy w zw. z art. 146ea pkt 1 ustawy oraz art. 146ef ust. 1 pkt 1 ustawy.

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

25 kwietnia 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony 26 maja 2023 r. oraz 15 czerwca 2023 r., w zakresie sklasyfikowania towaru – (...) według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

Przedmiotem zgłoszenia jest klasyfikacja (...).

1.(...) produkowana jest z makuchu (...) po wytłoczeniu oleju z (...).

2.Proces produkcji (...) obejmuje następujące etapy:

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00