Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 9 czerwca 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-1.440.175.2023.2.AP
WIS TOWAR (ŚWIADCZENIE KOMPLEKSOWE) - gotowy posiłek – pierś z kurczaka pieczona w ziołach, ziemniaki, surówka wraz z usługą transportu tego dania do klienta
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2022 r., poz. 2651, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r., poz. 931, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia – brak daty sporządzenia wniosku (data wpływu), uzupełnionego pismem z dnia 21 kwietnia 2023 r. (data wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar (świadczenie kompleksowe) – gotowy posiłek – pierś z kurczaka pieczona w ziołach, ziemniaki (...), surówka (...) wraz z usługą transportu tego dania do klienta
Opis usługi: Przedmiotem wniosku jest świadczenie, na które składa się gotowy gorący posiłek pakowany w opakowanie zbiorcze i opakowanie transportowe oraz usługa jego transportu do klienta. Zestaw obiadowy to: pierś z kurczaka pieczona w ziołach, ziemniaki (...), surówka (...) o następującym składzie: filet z kurczaka, czosnek (...), olej, papryka (...), pieprz (...), sól, zioła (...), ziemniaki, masło, mleko, sól, kapusta (...), cukier, cytrynka (...), kukurydza (...), marchew, natka (...) sól, pieprz (...).
Wnioskodawca dokonuje obróbki wstępnej fileta z kurczaka, tj. doczyszczeniu z błon oraz wykrojeniu odpowiedniej gramatury (porcjowaniu), panierowaniu w przyprawach, obróbce cieplnej czyli pieczeniu, bezpośrednio przed wydaniem do strefy pakowania.
Ziemniaki gotowane są bezpośrednio przed wydaniem. Po procesie obróbki cieplnej (gotowaniu) następuje proces homogenizacji i łączenia pozostałych składników bezpośrednio przed wydaniem na strefę pakowania.
W celu przygotowania surówki (...) Wnioskodawca przygotowuje surowce, kolejno następuje proces wstępny (rozdrabnianie), przygotowanie dodatków (przypraw), doprawianie do smaku dodatkami, mieszanie składników, porcjowanie.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right