Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 9 czerwca 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-2.440.185.2022.7.EZ
WIS TOWAR – kanapka (…) sprzedawana w obwoźnych punktach sprzedaży
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2022 r., poz. 2651, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r., poz. 931, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 7 października 2022 r. (data wpływu 10 października 2022 r.), uzupełnionego pismami z dnia 13 grudnia 2022 r. (data wpływu 16 grudnia 2022 r.), 19 grudnia 2022 r. (data wpływu 23 grudnia 2022 r.)oraz 22 maja 2023 r. (data wpływu 22 maja 2023 r.), w związku z decyzją Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z dnia 3 kwietnia 2023 r., znak 0110-KSI2-1.441.7.2023.2.KF, uchylającą w całości decyzję z dnia 26 stycznia 2023 r., znak 0112-KDSL2-2.440.185.2022.3.EZ i przekazującą sprawę do ponownego rozpatrzenia, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – kanapka (…) sprzedawana w obwoźnych punktach sprzedaży
Opis świadczenia:
Kanapka (…) sprzedawana w obwoźnych punktach sprzedaży. Skład: (…). Produkt jest sprzedawany w formie schłodzonej w opakowaniu jednorazowym oznaczony etykietą, która zwiera m.in. skład, numer partii i datę przydatności do spożycia. Gotowy produkt po zapakowaniu ma kilkudniową trwałość (…), przy zachowaniu odpowiednich warunków przechowalniczych deklarowanych na etykiecie. Wnioskodawca jest producentem żywności, przeznaczonej do sprzedaży poza siedzibą firmy. Kupuje surowce typu pieczywo, wędliny, warzywa, nabiał, owoce, przyprawy itp., a następnie w odpowiednio przystosowanych pomieszczeniach produkcyjnych wytwarza z nich gotowe posiłki, w tym m.in. kanapki do bezpośredniego spożycia. Produkty te, po wyprodukowaniu w kuchni są przenoszone do pomieszczenia, w którym są schładzane, a następnie pakowane w odpowiednie pojemniki lub zawijane w odpowiedni materiał przeznaczony do pakowania produktów spożywczych. Następnie gotowe posiłki umieszczane są w termoboxach, które po odpowiednim oznaczeniu zabierane są przez busy, będące własnością Wnioskodawcy. Sprzedaż kanapki następuje konsumentom bezpośrednim, tj. klientom detalicznym w obwoźnych punktach sprzedaży. Firma nie prowadzi sprzedaży ani konsumpcji w miejscu produkcji. Indywidualni konsumenci w miejscu dostawy wybierają produkt, płacą i otrzymują paragon fiskalny. Klient otrzymuje towar schłodzony i może spożyć kanapkę (…) podgrzewając ją sobie we własnym zakresie dla uzyskania lepszych walorów smakowych. Poza sprzedażą gotowego produktu, kierowcy-sprzedawcy nie wykonują żadnych dodatkowych czynności służących organizacji konsumpcji. W miejscu dostarczania produktów żywnościowych nie są wykonywane żadne usługi restauracyjne, wspomagające ich sprzedaż dla konsumentów. Kanapki (…) nie są podgrzewane przez dostawców. Klienci nie otrzymują dodatkowych środków typu: sztućce, serwetki, papierowe talerzyki. Klient nie ma możliwości wyboru innych składników, czy skomponowania dania bez jakiegoś składnika lub z dodatkowym składnikiem, którego nie ma w specyfikacji. Posiłki nie są przygotowywane pod konkretne zamówienie klienta.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right