Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 11 maja 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-1.440.120.2023.1.SS

WIS TOWAR – bułka (…).

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2022 r., poz. 2651, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r., poz. 931, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 13 marca 2023 r. (data wpływu 15 marca 2023 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – bułka (…)

Opis towaru: Gotowa kanapka – kanapka (…) produkowana jest w zakładzie produkcyjnym Wnioskodawcy i nie jest sprzedawana na rzecz konsumentów tylko kontrahentom prowadzącym działalność gospodarczą. Gotowy produkt pakowany jest maszynowo w „(…)” w folię barierową typu PE/PET. Etykieta z wszystkimi informacjami oraz datą przydatności do spożycia naklejana jest maszynowo, podczas pakowania produktu. Data przydatności produktu (…). Zawartość procentowa półproduktów: (…).

Rozstrzygnięcie: CN 19

Stawka podatku od towarów i usług: 0%

Podstawa prawna: § 8 ust. 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 2 grudnia 2022 r. w sprawie obniżonych stawek podatku od towarów i usług w roku 2023 w zw. z poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 15 marca 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru – bułka (…) – według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00