Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 9 maja 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-1.440.69.2023.5.IH
WIS TOWAR - spaghetti bolognese z warzywami i parmezanem
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2022 r. poz. 2651 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r. poz. 931 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 16 marca 2023 r. (data wpływu 21 marca 2023 r.), uzupełnionego pismami z dnia 6 kwietnia 2023 r. (data wpływu 11 kwietnia 2023 r.), 12 kwietnia 2023 r. (data wpływu 13 kwietnia 2023 r.) oraz 19 kwietnia 2023 r. (data wpływu 21 kwietnia 2023 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – (…) spaghetti bolognese z warzywami i parmezanem
Opis towaru: Towar zawierający w swoim składzie — zgodnie z oświadczeniem Wnioskodawcy – makaron (…) spaghetti gotowany, sos bolognese (filet (…), cukinia, cebula, marchew, koncentrat pomidorowy, olej rzepakowy, czosnek, oregano, bazylia), ser parmezan tarty, natkę pietruszki siekaną. Produkt ten pakowany jest do tacki jednokomorowej, bez dodatkowych przegródek.
Rozstrzygnięcie: CN 19
Stawka podatku od towarów i usług: 0%
Podstawa prawna: § 8 ust. 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 2 grudnia 2022 r. w sprawie obniżonych stawek podatku od towarów i usług w roku 2023 w zw. z poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 21 marca 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniu 11, 13 i 21 kwietnia 2023 r., w zakresie sklasyfikowania towaru – (…) spaghetti bolognese z warzywami i parmezanem, według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru:
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right