Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 4 maja 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-1.440.56.2023.3.AGW
WIS TOWAR - mokry wytłok.
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2022 r., poz. 2651, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r., poz. 931, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 15 lutego 2023 r. (data wpływu 16 lutego 2023 r.), uzupełnionego w dniu 27 marca 2023 r. (data wpływu) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – (...)
Opis towaru: mokry wytłok (...), produkt uboczny powstały w procesie produkcji (...), składający się z resztek po tłoczeniu (...), tj: miąższu, skórek i szypułek; produkt sprzedawany luzem jako biomasa
Rozstrzygnięcie:CN 23
Stawka podatku od towarów i usług: 23%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 1 ustawy w zw. z art. 146ea pkt 1 ustawy oraz art. 146ef ust. 1 pkt 1
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 16 lutego 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniu 27 marca 2023 r., w zakresie sklasyfikowania towaru: (...) według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku oraz jego uzupełnieniu, przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
Towar będący przedmiotem niniejszego wniosku: mokry wytłok (...), zwany dalej produktem ubocznym. Produkt uboczny składa się z resztek po tłoczeniu(...), tj: miąższu, skórek i szypułek. Powstaje w procesie produkcji (...), będący resztkami tego procesu.
Produkt uboczny nie zawiera alkoholu.
Produkt uboczny może być wykorzystywany zarówno na cele paszowe, jak i sprzedawany jako biomasa. Niezależnie od przeznaczenia technologia powstania mokrego wytłoku(...) jest taka sama.
W związku z powyższym Spółka zwraca się z zapytaniem, czy w przypadku sprzedaży mokrego wytłoku
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right