Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 19 kwietnia 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-2.440.108.2023.1.MS

WIS TOWAR - suplement diety.

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2022 r., poz. 2651, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (t.j. Dz. U. z 2022 r., poz. 931, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 15 marca 2023 r. (data wpływu 21 marca 2023 r.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – „(...)”

Opis towaru: produkt w postaci proszku, przeznaczony do sporządzania napoju, zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy - (...); produkt prezentowany w opakowaniu jednostkowym o masie netto (...) g

Rozstrzygnięcie: CN 2106

Stawka podatku od towarów i usług: 8%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy w zw. z art. 146ea pkt 2 ustawy oraz art. 146ef ust. 1 pkt 2 ustawy w zw. z poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 21 marca 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru: „(...)” według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

Nazwa handlowa:

(...).

Produkt w proszku o smaku (...). Produkt przeznaczony do sporządzania napoju, zawierający w składzie m.in.: (...).

(...).

(...).

Produkt prezentowany w opakowaniach jednostkowych o masie netto (...) g.

Do wniosku dodatkowo dołączono:

1.Opis technologii produkcji form koncentratów proszkowych

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00