Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 23 lutego 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-1.440.334.2022.3

WIS TOWAR - "suplement diety" w postaci proszku.

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2022 r. poz. 2651, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r. poz. 931, z późn. zm.) zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 20 grudnia 2022 r. (data wpływu), uzupełnionego w dniach 24 stycznia i 8 lutego 2023 r. (daty wpływu) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową

Przedmiot wniosku: towar – (...)

Opis towaru: produkt w postaci proszku zawierający w swoim składzie m.in.: (...); produkt prezentowany w opakowaniu o masie (...) g; nazywany „suplementem diety”

Rozstrzygnięcie: CN 2106

Stawka podatku od towarów i usług: 8%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy w zw. z art. 146ea pkt 2 ustawy oraz art. 146ef ust. 1 pkt 2 ustawy w zw. z poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 20 grudnia 2022 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniach 24 stycznia i 8 lutego 2023 r., w zakresie sklasyfikowania towaru o nazwie (...), według Nomenklatury Scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

We wniosku oraz jego uzupełnieniach przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

W opisie produktu umieszczony został następujący opis środków ostrożności: (...).

Produkt został zaprojektowany i wyprodukowany zgodnie z następującymi aktami prawnymi:

ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia,

rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/20111 z dnia 25 października 2011 r.,

rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 9 października 2007 r. w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety (Dz. U. z 2015 r. poz. 2032), z uwzględnieniem zmian.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00