Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 13 grudnia 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-2.440.229.2022.2.EA
WIS TOWAR - nawóz naturalny; pomiot kurzy.
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r., poz. 1540 z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r., poz. 931 z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 17 października 2022 r. (data wpływu 24 października 2022 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – pomiot kurzy
Opis towaru: obornik kurzy – nawóz naturalny, zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy zawiera w składzie kał i mocz zwierząt gospodarskich (drobiu), nie podlega dalszemu przetworzeniu (zawożony jest bezpośrednio z fermy na pole rolnika)
Rozstrzygnięcie: nawóz – zwykle przeznaczony do wykorzystania w produkcji rolnej
Stawka podatku od towarów i usług: 0%
Podstawa prawna: art. 146da ust. 1 pkt 3 ustawy, w związku z poz. 10 załącznika nr 3 do ustawy oraz art. 146ea i art. 146ef ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 24 października 2022 r. Wnioskodawca złożył wniosek, w zakresie sklasyfikowania towaru „pomiot kurzy” według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
Pomiot kurzy składa się z kału i moczu zwierząt gospodarskich (drobiu). Pomiot kurzy nie posiada żadnych innych składników oprócz kału i moczu. Produkt powstaje w trakcie hodowli zwierząt, a sprzedawany jest po całkowitym opróżnieniu kurnika przez zwierzęta. Produkt nie podlega przetwarzaniu przez Wnioskodawcę, gdyż jest zawożony bezpośrednio z fermy na pole rolnika. Pomiot kurzy jest wykorzystywany jako naturalny nawóz w produkcji rolnej, który ma za zadanie poprawić jakość gleby oraz jej wydajność. Produkt ten nie posiada etykiety.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right