Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 23 listopada 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL1-1.440.152.2022.4.MW

WIS USŁUGA – przygotowanie i wydanie posiłku (...).

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r., poz. 1540, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r., poz. 931, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 22 lipca 2022 r. (data wpływu 29 lipca 2022 r.), uzupełnionego pismami z dnia 29 lipca 2022 r. (data wpływu 3 sierpnia 2022 r.), z dnia 10 października 2022 r. (data wpływu 10 października 2022 r.) oraz z dnia 2 listopada 2022 r. (data wpływu 2 listopada 2022 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: usługa – przygotowanie i wydanie posiłku składającego (…)

Opis usługi: Posiłek jest przygotowywany na miejscu z wykorzystaniem świeżych surowców i zachowaniem zasad bezpieczeństwa żywności HACCP, a także z uwzględnieniem ukierunkowanej diety, związanej z charakterem schorzeń Klienta/Pacjenta Wnioskodawcy w kuchni Ośrodka przez zewnętrznego Usługodawcę, z którym Wnioskodawca ma zawartą umowę o świadczenie usług. Przy przygotowywaniu posiłków Usługodawca nie korzysta z półfabrykatów. W wyniku obróbki świeżych produktów powstaje na miejscu posiłek, który jest wydawany Klientom/Pacjentom Ośrodka. Z umowy zawartej między Ośrodkiem a Usługodawcą wynika, że Usługodawca, oprócz przygotowywania posiłków, odpowiedzialny jest za zakup produktów – surowców niezbędnych do przygotowania posiłków, a następnie ich obróbkę celem przygotowania gotowego posiłku. Przygotowany posiłek następnie rozkładany jest na talerze, podawany do stolika, po jego spożyciu następuje sprzątnięcie brudnych naczyń, umycie naczyń oraz sprzątnięcie kuchni.

Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56

Stawka podatku od towarów i usług: 8%

Podstawa prawna

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00