Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 10 listopada 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB2-2.440.194.2022.1.ACN

WIS towar - polepszacz piekarski w paście

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r. poz. 1540 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r. poz. 931 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 14 września 2022 r. (data wpływu 4 października 2022 r.,) uzupełnionego pismem z 11 października 2022 r. (data wpływu 17 października 2022 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – (…) polepszacz piekarski w paście

Opis towaru: polepszacz piekarski w paście zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – tłuszcz palmowy, gluten pszenny, suszony zaczyn pszenny, oleje roślinne: rzepakowy i palmowy, enzymy (mąka pszenna), kwas askorbinowy

Rozstrzygnięcie: CN 2106

Stawka podatku od towarów i usług: 8%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy w związku z art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy oraz poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy, art. 146ea pkt 2 oraz art. 146ef ust. 1  pkt 2 ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług 

UZASADNIENIE

4 października 2022 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony pismem z 11 października 2022 r. (data wpływu 17 października 2022 r.) w zakresie sklasyfikowania towaru: (…) polepszacz piekarski w paście, według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00