Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 24 października 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-2.440.128.2022.5.SC

WIS TOWAR - danie gotowe w postaci kotleta z ziemniakami i mizerią

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r. poz. 1540 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r. poz. 931 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z 20 maja 2022 r. (data wpływu 20 maja 2022 r.), uzupełnionego pismami z 4 lipca 2022 r. (data wpływu 4 lipca 2022 r.), 3 sierpnia 2022 r. (data wpływu 3 sierpnia 2022 r.) oraz 15 września 2022 r. (data wpływu 15 września 2022 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar - danie gotowe - kotlet (…) z ziemniakami i mizerią, (…)

Opis towaru: Wnioskodawca oferuje danie gotowe w postaci kotleta (…) z ziemniakami i mizerią, sprzedawane jako zestaw gotowy do spożycia, pakowany w pojemnik (…). Danie można nabyć w (…).

Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 - 56

Stawka podatku od towarów i usług: 8%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 12f w zw. z art. 41 ust. 2 oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

20 maja 2022 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony 4 lipca 2022 r., 3 sierpnia 2022 r. oraz 15 września 2022 r. w zakresie sklasyfikowania ww. towaru według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku przedstawiono następujący opis towaru.

Przedmiotem wniosku jest danie gotowe - kotlet (…) z ziemniakami i mizerią.

Danie jest sprzedawane jako zestaw gotowy do spożycia. Danie jest pakowane w pojemnik (…).

Kotlet (…) jest przygotowywany z (…).

Ziemniaki są obierane, myte i gotowane (…).

Mizeria jest przygotowywana z (…).

Do skomponowania dania wykorzystywane jest:

(…).

Łączna waga pozostałych składników – (…).

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00