Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 5 października 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-2.440.186.2022.3.LSP

WIS towar (gastronomia) - towar spożywczy

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r. poz. 1540 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r. poz. 931 ze zm.) zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – (…)(…)

Opis: Zgodnie z oświadczeniem Wnioskodawcy produkt zawiera: (...) (…).

Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56

Stawka podatku od towarów i usług: 8%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 12f w związku z art. 41 ust. 2 oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

23 sierpnia 2022 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony pismami z 30 sierpnia 2022 r. oraz 11 września 2022 r. w zakresie sklasyfikowania ww. towaru, według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku przedstawiono następujący opis towaru

(...) (…).

(...) .

Na proces produkcyjny składa się: (…)

Do wniosku wnioskodawca dołączył (…).

W uzupełnieniu wniosku z 30 sierpnia 2022 r. Wnioskodawca doprecyzował, że przedmiotem wniosku jest (…) w (…).

Ponadto, w ww. piśmie wskazano także skład procentowy (…).

W odpowiedzi na wezwanie z 8 września 2022 r. znak 0111-KDSB2-1.440.186.2022.1.LSP Wnioskodawca udzielił następujących odpowiedzi:

1.Wskazanie 100% składu (...) (…).

Zgodnie ze wskazaniami producenta skład (...) (…).

2.Jaki tłuszcz znajduje się w przedmiotowym towarze?

W składzie (...)(...) znajduje się (…).

3.Na jakim etapie produkcji jest dodawany (…) do (...)?

(…).

4.Czy (...), będący przedmiotem wniosku zawiera posypkę? Jeśli tak, należy wskazać 100% jej składu.

(…) zawiera posypkę z (…).

5.W jakiego typu lokalu (np.: w cukierni, lodziarni, kawiarni, inny – jaki?) są sprzedawane (...)? – należy wybrać jedną opcję.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00