Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 3 sierpnia 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-2.440.87.2022.2.EZ
WIS towar – sprzedaż napoju.
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r., poz. 1540, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r., poz. 931, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 28 kwietnia 2022 r. (data wpływu 4 maja 2022 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – sprzedaż napoju – (…) – do spożycia (…) w (…) Wnioskodawcy z półpełną obsługą kelnerską
Opis świadczenia:
Sprzedaż napoju – (...) – do spożycia (...) Wnioskodawcy z półpełną obsługą kelnerską. (...) to (…) napój (…) na bazie mleka, dostępny w sprzedaży przez cały rok, najchętniej kupowany w sezonie letnim, produkt świeży, do spożycia po przygotowaniu. Skład: (…). (...) posiada ponad (…) punktów sprzedaży detalicznej w postaci sklepów firmowych – (...), w których sprzedaje wyprodukowane przez siebie wyroby. W każdym z punktów jest kilka stanowisk sprzedaży (w zależności od wielkości punktu posiada on (…) stanowisk kasowych). W każdej (...) klient ma możliwość dokonania zakupu na wynos oraz (...). Placówki, w których sprzedawany jest (...), wyposażone są w stoliki oraz krzesła, kanapy lub fotele. W każdym z tych punktów jest klimatyzacja oraz miejsce, w którym można powiesić kurtki i płaszcze. W niektórych lokalach znajduje się również toaleta (jeśli lokal mieści się w galerii handlowej to klient korzysta z toalety ogólnodostępnej). Również w wybranych lokalach (tam, gdzie jest to możliwe), od wiosny do jesieni, przed punktem ustawiony jest ogródek letni z dodatkowymi miejscami (...). (...) dostępny jest w większości punktów detalicznych należących do (...). (...), w których sprzedawany jest ten napój posiadają 2 standardy obsługi klienta – z pełną obsługą kelnerską lub z półpełną obsługą kelnerską. (...) przygotowywany jest każdorazowo pod zamówienie klienta. W przypadku (...) klient podchodzi do kasy, składa zamówienie, opłaca zakup i czeka przy ladzie na realizację. Kupujący może również oczekiwać przy jednym ze stolików. W tym czasie personel przygotowuje (...) dla klienta. Po wykonaniu napoju sprzedawca stawia (...) na ladzie, a klient odbiera zamówienie i udaje się (...) do stolika. Napój podawany jest w szklanym naczyniu. W zestawie klient otrzymuje słomkę papierową. Po zakończeniu (...) klient powinien odnieść naczynia w miejsce zwrotu naczyń. Jeśli tego nie zrobi, zajmie się tym personel punktu.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right