Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 15 czerwca 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-2.440.114.2022.1.MS
WIS TOWAR - napój bezalkoholowy na bazie piwa bezalkoholowego.
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r., poz. 1540 z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r., poz. 931 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 20 maja 2022 r. (data wpływu 26 maja 2022 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – Napój bezalkoholowy (...) na bazie piwa bezalkoholowego, (...)
Opis towaru: Napój bezalkoholowy (...) na bazie piwa bezalkoholowego, (...) – zgodnie z oświadczeniem Wnioskodawcy – zawierający w swoim składzie: (...).
Rozstrzygnięcie: CN 2202
Stawka podatku od towarów i usług: 0%
Podstawa prawna: art. 146da ust. 1 pkt 1 ustawy w związku z poz. 17 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 26 maja 2022 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru „Napój bezalkoholowy (...) na bazie piwa bezalkoholowego, (...)” (dalej: Produkt) według Nomenklatury scalonej (CN), na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
(...)
(...) Wnioskodawca złożył niniejszy wniosek o wydanie wiążącej informacji stawkowej dla (...) – „Napoju bezalkoholowego (...) na bazie piwa bezalkoholowego (...).
Szczegółowy opis towaru/ usługi
Napój bezalkoholowy na bazie piwa bezalkoholowego, stanowiący mieszankę piwa bezalkoholowego (o zawartości alkoholu 0,0 % obj.) z sokiem owocowym, wodą oraz dodatkami, zakwalifikowany według najlepszej wiedzy Wnioskodawcy w PKWiU GUS w pozycji 11.05.10.0 (Piwo, z wyłączeniem odpadów browarnych) w związku z pozycją 2202 91 00 (Piwo bezalkoholowe o zawartości poniżej 0,5 % objętości alkoholu) nomenklatury scalonej, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20 % składu surowcowego.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right