Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 10 marca 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB1-1.4010.561.2021.4.EJ

czy zarówno diety, jak i wydatki na artykuły spożywcze opisane w stanie faktycznym, a przeznaczone dla pracowników Wnioskodawcy niezależnie od wypłaconych diet oraz wydatki na artykuły spożywcze pracowników podwykonawcy stanowią koszt uzyskania przychodu Wnioskodawcy.

Szanowni Państwo,

stwierdzam, że Państwa stanowisko w sprawie oceny skutków podatkowych opisanego stanu faktycznego i zdarzenia przyszłego w podatku dochodowym od osób prawnych jest prawidłowe.

Zakres wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej

16 listopada 2021 r. wpłynął Państwa wniosek z 5 listopada 2021 r. o wydanie interpretacji indywidualnej, który dotyczy ustalenia czy zarówno diety, jak i wydatki na artykuły spożywcze opisane w stanie faktycznym, a przeznaczone dla pracowników Wnioskodawcy niezależnie od wypłaconych diet oraz wydatki na artykuły spożywcze pracowników podwykonawcy stanowią koszt uzyskania przychodu Wnioskodawcy. Uzupełnili go Państwo – w odpowiedzi na wezwanie – pismem z 25 lutego 2022 r. (data wpływu 4 marca 2022 r.). Treść wniosku jest następująca:

Opis stanu faktycznego/zdarzenia przyszłego

Wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą w formie spółki komandytowej polegającą na budowaniu oraz montażu instalacji wewnątrz obiektów szklarniowych (zgodnie z klasyfikacją PKD - pozostałe specjalistyczne roboty budowlane, gdzie indziej niesklasyfikowane). Wnioskodawca jest czynnym podatnikiem podatku VAT.

Na dzień składania niniejszego wniosku Wnioskodawca nie zatrudnia pracowników, którymi mógłby realizować usługi stanowiące główny przedmiot swojej działalności. W związku z powyższym, Wnioskodawca korzysta z usług podwykonawców (podmiotów powiązanych). Współpraca z podwykonawcami odbywa się na podstawie zawartych w formie pisemnej umów. Coraz częściej jednym z warunków podjęcia współpracy z podwykonawcą jest zapewnienie artykułów spożywczych na rzecz pracowników podwykonawcy w miejscu realizacji zlecenia podczas całego okresu trwania zlecenia. Umowy lub inne dokumenty potwierdzające zlecenie prac podwykonawcy zawierane pomiędzy Wnioskodawcą a podwykonawcami, przewidują obowiązek ponoszenia przez Wnioskodawcę wskazanych wydatków. Fakt zapewnienia przez Wnioskodawcę wskazanych we wniosku wydatków wpływa na wysokość należnego podwykonawcy wynagrodzenia za świadczone usługi.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00