Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 13 grudnia 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0113-KDIPT2-1.4011.807.2021.2.AP
ulga badawczo-rozwojowa
Szanowny Panie,
stwierdzam, że Pana stanowisko w sprawie dotyczącej podatku dochodowego od osób fizycznych w zakresie ulgi badawczo-rozwojowej w części ustalenia czy odpisy amortyzacyjne od środków trwałych (pytanie 1) oraz wartości niematerialnych i prawnych (pytanie 2) wykorzystywanych w prowadzonej działalności badawczo-rozwojowej stanowią koszty kwalifikowane oraz możliwości skorzystania z prawa do dokonania odpisu z tytułu ulgi B+R jednorazowo w roku podatkowym zakończenia prac rozwojowych (pytanie 3) jest prawidłowe.
Zakres wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej
17 sierpnia 2021 r. za pośrednictwem poczty wpłynął Pana wniosek z 2 sierpnia 2021 r. o wydanie interpretacji indywidualnej, który dotyczy podatku dochodowego od osób fizycznych. Uzupełnił go Pan – w odpowiedzi na wezwanie – pismem z 24 listopada 2021 r. (wpływ 30 listopada 2021 r.). Treść wniosku jest następująca:
Opis stanu faktycznego/zdarzenia przyszłego
Prowadzi Pan Przedsiębiorstwo...., które zajmuje się produkcją wyrobów spożywczych, w tym farszy, na podstawie nowych lub modyfikowanych receptur oraz ulepszaniem procesów technologiczno-produkcyjnych w zakładzie (dalej: „Produkt”), tj. prowadzi działalność gospodarczą w następującym zakresie:
a) produkcja makaronów, klusek, kuskusu i podobnych wyrobów mącznych;
b) handel hurtowy owocami i warzywami świeżymi oraz zakonserwowanymi;
c) handel hurtowy mięsem i wyrobami z mięsa;
d) handel hurtowy mleka, wyrobów mleczarskich, jaj oraz olejów i tłuszczów jadalnych;
e) handel hurtowy kawą, herbatą, przyprawami;
f) handel hurtowy pozostałą żywnością, włączając ryby, skorupiaki i mięczaki;
g) handel hurtowy niewyspecjalizowany żywności, napojów i wyrobów tytoniowych;
h) pozostała sprzedaż detaliczna prowadzona poza siecią sklepową, straganami i targowiskami.
Prowadzi Pan i w przyszłości nadal zamierza prowadzić działalność badawczo-rozwojową, polegającą na prowadzeniu badań aplikacyjnych oraz prac rozwojowych w obszarze produkcji produktów żywnościowych z grupy
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right