Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 19 kwietnia 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB3-2.4012.1.2021.2.MN
obowiązek prowadzenia ewidencji sprzedaży przy zastosowaniu kasy rejestrującej on-line.
INTERPRETACJA INDYWIDUALNA
Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325 z późn. zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 30 grudnia 2020 r. (data wpływu 5 stycznia 2021 r.) uzupełnionym pismem z 7 kwietnia 2021 r. (data wpływu 7 kwietnia 2021 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie braku obowiązku prowadzenia ewidencji sprzedaży przy zastosowaniu kasy rejestrującej on-line – jest nieprawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 5 stycznia 2021 r. wpłynął do tutejszego organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie braku obowiązku prowadzenia ewidencji sprzedaży przy zastosowaniu kasy rejestrującej on-line. Ww. wniosek został uzupełniony pismem z 7 kwietnia 2021 r. (data wpływu 7 kwietnia 2021 r.), będącym odpowiedzią na wezwanie Organu z 25 marca 2021 r. znak: 0111-KDIB3-2.4012.1.2021.1.MN.
W przedmiotowym wniosku, uzupełnionym pismem z 7 kwietnia 2021 r., przedstawiono następujący stan faktyczny:
Wnioskodawca prowadzi w imieniu własnym, lecz pod firmą jednej z sieci franczyzowych osiedlowy sklep wielobranżowy z przeważającą sprzedażą żywności i napojów. W ramach asortymentu sklep sprzedaje posiłki (dania) gotowe. Zarówno dania gotowe nie wymagają żadnej obróbki. Dania gotowe zostają jedynie podgrzane. Czynności te nie stanowią w żadnym wypadku głównej działalności sklepu - sprzedawcy dokonują ich w trakcie obsługi klienta przy kasie. Co więcej sklep nie posiada wewnętrznych ani zewnętrznych miejsc przeznaczonych na konsumpcję towarów. W sklepie nie ma zatrudnionych kelnerów, kucharzy, pomocy kuchennych i innego personelu przygotowującego pokarmy. Nie ma też infrastruktury zwykle towarzyszącej restauracji, takiej jak toalety, szatnie. Gotowe produkty sprzedawane to: zapiekanki, hot dogi, hamburgery, kotlety i kurczaki z rożna pochodzące z gotowych produktów, typowo zapakowanych próżniowo.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right