Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Interpretacja indywidualna z dnia 8 marca 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB3-1.4012.954.2020.1.WN

opodatkowanie sprzedaży lodów „na wynos” przed 1 lipca 2020 r.

INTERPRETACJA INDYWIDUALNA

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r. poz. 1325, z późn. zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z 27 listopada 2020 r. (data wpływu 8 grudnia 2020 r.) o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania sprzedaży lodów „na wynos” przed 1 lipca 2020 r. – jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 8 grudnia 2020 r. wpłynął do tutejszego organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania sprzedaży lodów „na wynos” przed 1 lipca 2020 r.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny:

Wnioskodawca (dalej również Spółka) zajmuje się od początku działalności produkcją lodów w sposób tradycyjny rzemieślniczy (Symbol PKWiU dla lodów w kubeczkach waflowych i innych, które są sprzedawane na wynos to: 10.52.10.0 „Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne”). Określenie tradycyjne odnosi się przede wszystkim do sposobu produkcji. Polega on na zamrażaniu w maszynie do lodów niewielkich (od kilku do kilkunastu kg) porcji mieszanki. Produkcję lodów zaczyna się od przygotowania płynnej mieszanki. Jej główne składniki to:

  • do lodów mlecznych - mleko + śmietanka + cukier
  • do lodów owocowych - woda + owoce + cukier.

Mieszankę tę wlewa się do maszyny do lodów - frezera - w której jest jednocześnie ochładzana i mieszana. W miarę ochładzania mieszanka gęstnieje i wchłania bardzo istotny składnik lodów - powietrze, uzyskując na końcu znaną i lubianą przez wszystkich postać gładkiego kremu o temperaturze ok. -8°C i niższej.

Wytwarzany i sprzedawany wyrób jest wyrobem mleczarskim i nie stanowi kazeiny do produkcji regenerowanych włókien tekstylnych oraz kazeiny do stosowania w przemyśle innym niż produkujący żywność, pasze lub w przemyśle włókienniczym.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00