Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Artykuł

Artykuł aktualny na dzień 18-08-2024
Artykuł aktualny na dzień 18-08-2024
Data publikacji: 2021-10-31

Napoje i posiłki profilaktyczne – obowiązki pracodawcy

Obowiązek zapewnienia nieodpłatnych napojów i posiłków profilaktycznych dotyczy tylko tych pracodawców, którzy zatrudniają pracowników w warunkach szczególnie uciążliwych. Obowiązek ten jest uzależniony od wysiłku fizycznego powodującego konkretny wydatek energetyczny u kobiet i mężczyzn, natomiast zapewnienie napojów profilaktycznych uzależnione jest od wysokości temperatury w miejscu pracy.

Szczegółowe uregulowania w tym zakresie znajdują się w rozporządzeniu Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów.

Wykaz stanowisk pracy w zakładzie pracy, na których wykonywanie obowiązków obliguje pracodawcę do zapewnienia posiłków i napojów profilaktycznych, powinno odbyć się w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi lub przedstawicielami pracowników, jeśli u pracodawcy nie działają organizacje związkowe. Kwestie związane z wydawaniem posiłków i napojów profilaktycznych powinny zostać uregulowane w regulaminie pracy.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00