Napoje i posiłki profilaktyczne – obowiązki pracodawcy
Obowiązek zapewnienia nieodpłatnych napojów i posiłków profilaktycznych dotyczy tylko tych pracodawców, którzy zatrudniają pracowników w warunkach szczególnie uciążliwych. Obowiązek ten jest uzależniony od wysiłku fizycznego powodującego konkretny wydatek energetyczny u kobiet i mężczyzn, natomiast zapewnienie napojów profilaktycznych uzależnione jest od wysokości temperatury w miejscu pracy.
Szczegółowe uregulowania w tym zakresie znajdują się w rozporządzeniu Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów.
Wykaz stanowisk pracy w zakładzie pracy, na których wykonywanie obowiązków obliguje pracodawcę do zapewnienia posiłków i napojów profilaktycznych, powinno odbyć się w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi lub przedstawicielami pracowników, jeśli u pracodawcy nie działają organizacje związkowe. Kwestie związane z wydawaniem posiłków i napojów profilaktycznych powinny zostać uregulowane w regulaminie pracy.