Artykuł
do 2022-12-31 info
do 2022-12-31 info
Podróże służbowe w czasie pandemii COVID-19 – zasady kierowania i odbywania
Trwająca pandemia COVID-19 nie wyklucza podróży służbowych, jednak znacznie je utrudnia, a okresowo nawet uniemożliwia. Zmieniające się ciągle przepisy dotyczące przemieszczania się, środków transportu, noclegów skutkują nie tylko sporymi problemami związanymi z możliwością wyjazdu, ale także jego nieprzewidywalnością. Dlatego pracodawca, który zdecyduje się wysłać pracownika w podróż służbową, musi przeanalizować rodzaj transportu, możliwości noclegu czy spożycia posiłku w czasie delegacji.
Pandemia COVID-19 wprowadziła ogromne zmiany w życiu społecznym i zawodowym. Wiele zwykłych działań zawodowych stało się problemem organizacyjno-logistycznym. Tak jest m.in. w przypadku podróży służbowych. Właściwie przez cały okres od pojawienia się w Polsce i w innych krajach pierwszych ograniczeń związanych z COVID-19 nie były one wprost zakazane. Niemożność ich odbywania mogła wynikać okresowo ze znacznych ograniczeń w przekraczaniu granic czy wewnętrznych - znacznie lżejszych niż kategoryczny zakaz - przepisów „antycovidowych” oraz ich wpływu na faktyczną możliwość wyjazdu.
WAŻNE
Odbywanie podróży służbowych w czasie pandemii COVID-19 jest dopuszczalne.
Spore znaczenie miały i potencjalnie nadal będą mieć kwestie bezpieczeństwa. To, że np. przemieszczanie się nie było wprost zakazane, nie oznacza, że pracodawca nie powinien brać pod uwagę chociażby zaleceń związanych z samoograniczeniem wyjazdów. Pracodawca powinien również:
- oceniać sytuację pandemiczną panującą na obszarze, do którego kieruje się pracownika, czy nie jest zbyt niebezpieczna dla jego zdrowia i życia,
- nakazując podróż, brać pod uwagę bezpieczeństwo użycia danego środka transportu,
- ocenić możliwości wjazdu do danego kraju (nawet jeżeli było to możliwe prawnie) lub regionu,
- ustalić kwestie możliwości zapewnienia noclegu czy spożycia posiłku pracownikowi odbywającemu podróż służbową.
Przykład
W związku z zamknięciem restauracji z powodu COVID-19 pracodawca polecił pracownikom wysyłanym w podróż służbową spożywanie jedzenia wziętego na wynos na ławce w parku. Ze względu na zmienne warunki pogodowe takie postępowanie pracodawcy jest niedopuszczalne. W takiej sytuacji nie można zmuszać pracownika do podróży służbowej, jeśli pracodawca nie może mu zapewnić minimalnych warunków właściwych do jej odbywania.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right