Nowa matryca stawek VAT – czy zawsze należy stosować jedną stawkę VAT przy sprzedaży na miejscu i na wynos w gastronomii
Obowiązująca od 1 lipca 2020 r. nowa matryca stawek VAT wprowadziła również zmiany w opodatkowaniu VAT gastronomii. Nowe przepisy przewidują zasadę, że niezależnie od tego, czy jest dokonywana dostawa towarów czy świadczenie usług, w ramach działalności sklasyfikowanej w PKWiU 2015 pod numerem 56 stosujemy stawkę VAT przewidzianą dla usługi gastronomicznej, a nie dostawy towarów. Nowe przepisy miały skończyć z dotychczasową praktyką, że dania na wynos były opodatkowane stawką 5%, a na miejscu - stawka 8%. Jak wynika z wydawanych do tej pory WIS, można zaklasyfikować sprzedaż na wynos jako dostawę towarów, ale tylko gdy dostawie nie towarzyszą usługi wspomagające związane z tą dostawą, polegające na przygotowaniu i podaniu tego towaru do bezpośredniego spożycia. Zdaniem organów jedynymi usługami, które mogą towarzyszyć dostawie, są usługi nierozerwalnie związane z dostawą tych towarów, np. takie jak umieszczenie towaru na półkach sklepowych czy wystawienie rachunku. Tylko wtedy dostawa nie jest klasyfikowana w ramach usługi gastronomicznej opodatkowanej co do zasady stawką 8%.