Artykuł
Co się zmieniło w zakresie przyznawania posiłków profilaktycznych pracownikom
Pracownicy zatrudnieni w warunkach szczególnie uciążliwych mają prawo do nieodpłatnych posiłków, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Od 9 lipca 2019 r. pracodawca może zamiast posiłku w naturze przekazać pracownikom bony, talony, kupony oraz inne dowody uprawniające do otrzymania na ich podstawie takiego posiłku.
Pracodawca jest zobowiązany do nieodpłatnego zagwarantowania osobom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, w dniach wykonywania takiej pracy, jednego dania gorącego ze względów profilaktycznych. Posiłki te powinny charakteryzować się określonymi proporcjami składników odżywczych oraz określoną kalorycznością. Powinny one bowiem zawierać około 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczów, 15% białek oraz posiadać wartość kaloryczną około 1000 kcal.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right