Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2023-12-26 do 2026-12-31
Wersja aktualna od 2023-12-26 do 2026-12-31
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE RADY (UE) 2023/2720
z dnia 27 listopada 2023 r.
otwierające autonomiczne unijne kontyngenty taryfowe na niektóre produkty rybołówstwa w latach 2024-2026 i określające sposób zarządzania tymi kontyngentami
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
RADA UNII EUROPEJSKIEJ,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, w szczególności jego art. 31,
uwzględniając wniosek Komisji Europejskiej,
a także mając na uwadze, co następuje,
(1) | Unijne dostawy niektórych produktów rybołówstwa zależą obecnie od przywozu z państw trzecich. W ostatnich dziesięcioleciach Unia zaczęła bardziej polegać na przywozie, aby zaspokoić zapotrzebowanie na produkty rybołówstwa. W celu wyeliminowania potencjalnych zagrożeń dla produkcji produktów rybołówstwa w Unii, a także zapewnienia odpowiedniej podaży produktów rybołówstwa dla unijnego przemysłu przetwórczego, należy zawiesić lub obniżyć należności celne przywozowe w odniesieniu do szeregu produktów rybołówstwa w ramach kontyngentów taryfowych o odpowiedniej wielkości. Aby zapewnić uczciwą konkurencję na rynku unijnym między przywożonymi produktami rybołówstwa a unijnymi produktami rybołówstwa, należy również wziąć pod uwagę wpływ środków na konkurencyjność unijnych producentów ryb. |
(2) | Rozporządzenie Rady (UE) 2020/1706 (1) otworzyło autonomiczne unijne kontyngenty taryfowe na niektóre produkty rybołówstwa w latach 2021-2023 oraz określiło sposób zarządzania tymi kontyngentami. Biorąc pod uwagę, że okres stosowania tego rozporządzenia upływa z dniem 31 grudnia 2023 r., należy przyjąć nowe rozporządzenie ustanawiające kontyngenty taryfowe na lata 2024-2026. |
(3) | Od lipca 2014 r. Unia stopniowo wprowadza wobec Rosji środki ograniczające. W konkluzjach z dnia 24 lutego 2022 r. Rada Europejska stwierdziła, że niczym niesprowokowana i nieuzasadniona agresja wojskowa Rosji wobec Ukrainy rażąco narusza prawo międzynarodowe i zasady Karty Narodów Zjednoczonych oraz podważa bezpieczeństwo i stabilność w Europie i na świecie. |
(4) | Dnia 23 czerwca 2023 r. Rada przyjęła najnowszy, jedenasty pakiet środków ograniczających wobec Rosji w związku z trwającą wojną napastniczą przeciwko Ukrainie. |
(5) | Chociaż Rosja jest członkiem Światowej Organizacji Handlu (WTO), Unia może korzystać z wyjątków mających zastosowanie na podstawie Porozumienia ustanawiającego Światową Organizację Handlu („Porozumienie WTO”), w szczególności art. XXI Układu ogólnego w sprawie taryf celnych i handlu (GATT) 1994, w szczególności w odniesieniu do obowiązku udzielania produktom przywożonym z Rosji korzyści przyznawanych podobnym produktom przywożonym z innych krajów (najwyższe uprzywilejowanie). |
(6) | W związku z pogorszeniem stosunków między Unią a Rosją, aby zapewnić spójność z działaniami i zasadami Unii w obszarze działań zewnętrznych Unii, nie należy zatem zezwalać, by w przypadku produktów objętych zakresem stosowania niniejszego rozporządzenia produkty pochodzące z Rosji korzystały z bezcłowego traktowania i zasady najwyższego uprzywilejowania. |
(7) | Stosunki między Unią a Białorusią pogorszyły się w ostatnich latach z powodu lekceważenia przez białoruski reżim prawa międzynarodowego, praw podstawowych i praw człowieka. Ponadto Białoruś od samego początku zdecydowanie wspiera rosyjską wojnę napastniczą przeciwko Ukrainie. |
(8) | Od października 2020 r. Unia stopniowo wprowadza środki ograniczające wobec Białorusi w związku z ciągłymi naruszeniami praw człowieka, instrumentalizacją migrantów i zaangażowaniem Białorusi w rosyjską wojnę napastniczą przeciwko Ukrainie. Ponieważ Białoruś nie jest członkiem WTO, Unia nie jest zobowiązana, na mocy Porozumienia WTO, do stosowania zasady najwyższego uprzywilejowania wobec produktów z Białorusi. |
(9) | W związku z pogorszeniem stosunków między Unią a Białorusią, aby zapewnić spójność z działaniami i zasadami Unii w obszarze działań zewnętrznych Unii, nie należy zatem zezwalać na to, by w przypadku produktów objętych zakresem stosowania niniejszego rozporządzenia produkty pochodzące z Białorusi korzystały z bezcłowego traktowania. |
(10) | Wyłączenie produktów z Białorusi i Rosji, zwłaszcza mintaja, z zakresu stosowania niniejszego rozporządzenia będzie miało wpływ na przepływy handlowe i będzie wymagało dostosowania ze strony przemysłu Unii. Jeżeli skutkiem tego surowce, które obecnie nie są objęte zakresem stosowania niniejszego rozporządzenia, zostaną uznane za równoważne tym produktom i okażą się pilnie potrzebne w okresie dostosowawczym, niniejsze rozporządzenie może zostać zmienione, aby uwzględnić te okoliczności. |
(11) | Wszyscy importerzy unijni powinni korzystać z równego i niezakłóconego dostępu do kontyngentów taryfowych przewidzianych w niniejszym rozporządzeniu, a stawki określone dla tych kontyngentów należy stosować w sposób nieprzerwany w odniesieniu do całego przywozu odnośnych produktów rybołówstwa do wszystkich państw członkowskich, aż do wyczerpania kontyngentów taryfowych. |
(12) | Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2015/2447 (2) przewiduje system zarządzania kontyngentami taryfowymi, który odpowiada porządkowi chronologicznemu dat przyjęcia zgłoszeń celnych do dopuszczenia do obrotu. Ponieważ kontyngenty taryfowe mają zapewnić odpowiednie dostawy produktów rybołówstwa unijnemu przemysłowi przetwórczemu, zakwalifikowanie do objęcia kontyngentem powinno zależeć od minimalnego poziomu obróbki lub czynności. |
(13) | W celu zapewnienia skuteczności zarządzania kontyngentami taryfowymi należy pozwolić państwom członkowskim na odejmowanie od kontyngentu taryfowego niezbędnych ilości, odpowiadających ich faktycznemu przywozowi. Ponieważ ta metoda zarządzania wymaga ścisłej współpracy między państwami członkowskimi a Komisją, Komisja powinna mieć możliwość monitorowania tempa, w jakim kontyngenty taryfowe są wykorzystywane, i powinna informować o tym państwa członkowskie. |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Należności celne przywozowe za produkty wymienione w załączniku zawiesza się lub obniża w ramach kontyngentów taryfowych, z uwzględnieniem wskazanych w nim stawek celnych, okresów i kwot.
Artykuł 2
Kontyngentami taryfowymi, o których mowa w art. 1 niniejszego rozporządzenia, zarządza się zgodnie z art. 49-54 rozporządzenia wykonawczego (UE) 2015/2447.
Artykuł 3
Kontyngenty taryfowe podlegają dozorowi celnemu w ramach procedury końcowego przeznaczenia towarów zgodnie z art. 254 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 952/2013 (3).
Artykuł 4
1. Zawieszenie lub obniżenie należności celnych przywozowych ma zastosowanie wyłącznie do produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi.
2. Kontyngenty taryfowe nie są dostępne w odniesieniu do produktów, których przetwarzanie prowadzi się na poziomie handlu detalicznego lub usług gastronomicznych.
3. Kontyngenty taryfowe nie są dostępne w odniesieniu do produktów, które mają wyłącznie zostać poddane przynajmniej jednej z poniższych czynności:
a) | czyszczenie, patroszenie, usuwanie ogonów i odgławianie; |
b) | krojenie; |
c) | przepakowywanie filetów zamrożonych metodą szybkiego indywidualnego zamrażania (IQF); |
d) | pobieranie próbek i sortowanie; |
e) | etykietowanie; |
f) | pakowanie; |
g) | chłodzenie; |
h) | zamrażanie; |
i) | głębokie mrożenie; |
j) | rozmrażanie; |
k) | glazurowanie; |
l) | odtajanie; oraz |
m) | rozdzielanie. |
4. Niezależnie od ust. 3 kontyngenty taryfowe są dostępne w przypadku produktów, które mają zostać poddane jednej lub kilku z poniższych czynności:
a) | krojenie w kostkę; |
b) | krojenie w plasterki i cięcie w pasma w przypadku materiałów objętych kodami CN ex 0307 43 35, ex 0307 43 91, ex 0307 43 92 i ex 0307 43 99; |
c) | filetowanie; |
d) | wytwarzanie płatów; |
e) | cięcie zamrożonych bloków; |
f) | rozszczepianie zamrożonych przekładanych bloków filetowych i głowonogów, aby otrzymać pojedyncze filety; |
g) | porcjowanie w przypadku materiałów objętych kodami CN ex 0303 66 11, ex 0303 66 12, ex 0303 66 13, ex 0303 66 19, ex 0303 89 70 i ex 0303 89 90; |
h) | poddanie produktów objętych kodami CN 0306 16 99 (podpozycje TARIC 20 i 30), 0306 17 92 (podpozycja TARIC 20), 0306 17 99 (podpozycja TARIC 10), 0306 35 90 (podpozycje TARIC 12, 14, 92 i 93), 0306 36 90 (podpozycje TARIC 20 i 30), 1605 21 90 (podpozycje TARIC 45, 55 i 62) oraz 1605 29 00 (podpozycje TARIC 50, 55 i 60) czynności polegającej na przetwarzaniu przy użyciu gazów do pakowania, określonej w załączniku I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 (4); |
i) | dzielenie zamrożonego produktu lub poddawanie zamrożonego produktu obróbce cieplnej w celu usunięcia zanieczyszczeń wewnętrznych w przypadku materiałów objętych kodami CN 0306 11 10 (podpozycja TARIC 10), 0306 11 90 (podpozycja TARIC 20) i 0306 31 00 (podpozycja TARIC 10); |
j) | pasteryzacja objęta kodami CN 0305 20 00 oraz 1604 32 00; |
k) | oczyszczanie, w przypadku gdy czynność ta jest jedyną czynnością, którą można wykonać na danym produkcie, a czyszczenie jest konieczne do uzyskania produktu dopuszczalnego do spożycia przez ludzi (ikra rybia objęta pozycjami 0302; 0303 oraz 0305; krewetki objęte pozycją 0306; ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych i innego mięsa z ryb z gatunku Gadus morhua do przetworzenia objęte kodem 0303 63 10;, z gatunku morszczuków Merluccius., z wyłączeniem gatunku Merluccius merluccius, do przetworzenia objęte kodami 0303 66 11, 0303 66 12, 0303 66 13 i 0303 66 19 oraz, z gatunku Theragra chalcogramma, do przetworzenia objęte kodem 0303 67 00; oraz |
l) | pakowanie w atmosferze zmodyfikowanej objęte kodem CN 1605 40 00. |
5. Kontyngenty taryfowe nie są dostępne w przypadku produktów pochodzących z Rosji lub Białorusi.
Aby ustalać pochodzenie produktów w ramach kontyngentów, stosuje się niepreferencyjne reguły pochodzenia zgodnie z art. 60 rozporządzenia (UE) nr 952/2013.
Artykuł 5
Komisja i organy celne państw członkowskich prowadzą ścisłą współpracę, by zapewnić właściwe zarządzanie kontyngentami taryfowymi oraz kontrolę stosowania niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 6
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2024 r. do dnia 31 grudnia 2026 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 27 listopada 2023 r.
W imieniu Rady
Przewodnicząca
X. MÉNDEZ BÉRTOLO
(1) Rozporządzenie Rady (UE) 2020/1706 z dnia 13 listopada 2020 r. otwierające autonomiczne unijne kontyngenty taryfowe na niektóre produkty rybołówstwa w latach 2021-2023 i określające sposób zarządzania tymi kontyngentami (Dz.U. L 385 z 17.11.2020, s. 3).
(2) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2015/2447 z dnia 24 listopada 2015 r. ustanawiające szczegółowe zasady wykonania niektórych przepisów rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 952/2013 ustanawiającego unijny kodeks celny (Dz.U. L 343 z 29.12.2015, s. 558).
(3) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 952/2013 z dnia 9 października 2013 r. ustanawiające unijny kodeks celny (Dz.U. L 269 z 10.10.2013, s. 1).
(4) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16).
ZAŁĄCZNIK
Numer porządkowy | Kod CN | Kod TARIC | Opis | Roczna wielkość kontyngentu (w tonach) (1) | Stawka celna w ramach kontyngentu | Okres obowiązywania kontyngentu |
09.2503 | ex 0303 39 85 | 80 | Płastugokształtne (Limanda aspera, Lepidopsetta bilineata, Pleuronectes quadrituberculatus, Limanda ferruginea, Lepidopsetta polyxystra, Eopsetta jordani), zamrożone, do przetworzenia | 7 500 | 0 % | 1.1.2024-31.12.2026 |
ex 0303 39 85 | 90 | |||||
09.2504 | 0302 11 20 | 10 | Pstrąg tęczowy z gatunku Oncorhynchus mykiss, z głowami i skrzelami, wypatroszony, o masie powyżej 1,2 kg każdy, lub pozbawiony głowy, bez skrzeli i wypatroszony, o masie powyżej 1 kg każdy, do przetworzenia | 10 000 | 5 % | 1.1.2024-31.12.2026 |
09.2505 | ex 0303 54 10 | 95 (2) | Makrela japońska (Scomber japonicus), całe, filety i płaty, do przetworzenia | 5 000 | 7,5 % | 1.1.2024-31.12.2026 |
ex 0304 89 49 | 20 | |||||
ex 0304 99 99 | 12 | |||||
09.2508 | ex 0307 43 35 | 10 | Kalmar patagoński z gatunku Loligo gahi, zamrożony, do przetworzenia | 75 000 | 0 % | 1.1.2024-31.12.2026 |
09.2746 | ex 0302 89 90 | 30 | Lucjan purpurowy (Lutjanus purpureus), świeży, schłodzony, do przetworzenia | 1 500 | 0 % | 1.1.2024-31.12.2026 |
09.2748 | ex 0302 91 00 | 96 | Ikra rybia, świeża, schłodzona lub zamrożona, solona lub w solance, do przetworzenia | 5 700 | 0 % | 1.1.2024-31.12.2026 |
ex 0303 91 90 | 96 | |||||
ex 0305 20 00 | 41 | |||||
09.2750 | ex 0305 20 00 | 35 | Ikra rybia, płukana, oczyszczona z przylegających organów i jedynie solona lub w solance, do przetworzenia na namiastki kawioru | 1 200 | 0 % | 1.1.2024-31.12.2026 |
ex 1604 32 00 | 20 | |||||
09.2759 | ex 0302 51 10 | 20 | Dorsze (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus macrocephalus) i ryby z gatunku Boreogadus saida, z wyłączeniem wątróbek i ikry, świeże, schłodzone lub zamrożone, do przetworzenia | 110 000 | 0 % | 1.1.2024-31.12.2026 |
ex 0302 51 90 | 10 | |||||
ex 0302 59 10 | 10 | |||||
ex 0303 63 10 | 10 | |||||
ex 0303 63 30 | 10 | |||||
ex 0303 63 90 | 10 | |||||
ex 0303 69 10 | 10 | |||||
09.2760 | ex 0303 66 11 | 10 | Morszczuki (Merluccius spp. z wyłączeniem Merluccius merluccius, Urophycis spp.), oraz kinglipy (Genypterus blacodes i Genypterus capensis), zamrożone, do przetworzenia | 10 000 | 0 % | 1.1.2024-31.12.2026 |
ex 0303 66 12 | 10 | |||||
ex 0303 66 13 | 10 | |||||
ex 0303 66 19 | 11 | |||||
91 | ||||||
ex 0303 89 70 | 10 | |||||
ex 0303 89 90 | 30 | |||||
09.2761 | ex 0304 79 50 | 10 | Miruna nowozelandzka (Macruronus Novaezelandiae) i miruna patagońska (Macruronus magellanicus), zamrożone filety i inne mięso zamrożone, do przetworzenia | 17 500 | 0 % | 1.1.2024-31.12.2026 |
ex 0304 95 90 | 11 | |||||
ex 0304 79 90 | 11 | |||||
09.2762 | ex 0306 11 10 | 10 | Langusty i pozostałe raki morskie (Palinurus spp., Panulirus spp., Jasus spp.), żywe, schłodzone, zamrożone, do przetworzenia | 200 | 0 % | 1.1.2024-31.12.2026 |
ex 0306 11 90 | 20 | |||||
ex 0306 31 00 | 10 | |||||
09.2765 | ex 0305 62 00 | 20 | Dorsze (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus macrocephalus) i ryby z gatunku Boreogadus saida, solone lub w solance, lecz niesuszone ani wędzone, do przetworzenia | 2 000 | 0 % | 1.1.2024-31.12.2026 |
25 | ||||||
29 | ||||||
ex 0305 69 10 | 10 | |||||
09.2770 | ex 0305 63 00 | 10 | Sardelowate (Engraulis anchoita), solone lub w solance, ale niesuszone ani niewędzone, do przetworzenia | 1 500 | 0 % | 1.1.2024-31.12.2026 |
09.2772 | ex 0304 93 10 | 10 | Surimi, zamrożone, do przetworzenia | 60 000 | 0 % | 1.1.2024-31.12.2026 |
ex 0304 94 10 | 10 | |||||
ex 0304 95 10 | 10 | |||||
ex 0304 99 10 | 10 | |||||
09.2774 | ex 0304 74 15 | 10 | Morszczuk pacyficzny (Merluccius productus) i morszczuk argentyński (Merluccius hubbsi), zamrożone filety i inne mięso, do przetworzenia | 40 000 | 0 % | 1.1.2024-31.12.2026 |
ex 0304 74 19 | 10 | |||||
ex 0304 95 50 | 10 | |||||
20 | ||||||
09.2776 | ex 0304 71 10 | 10 | Dorsze (Gadus morhua, Gadus macrocephalus), zamrożone filety i zamrożone mięso, do przetworzenia | 45 000 | 0 % | 1.1.2024-31.12.2026 |
ex 0304 71 90 | 10 | |||||
ex 0304 95 21 | 10 | |||||
ex 0304 95 25 | 10 | |||||
09.2777 | ex 0303 67 00 | 10 | Mintaj (Theragra chalcogramma), zamrożony, zamrożone filety i inne zamrożone mięso do przetworzenia | 340 000 | 0 % | 1.1.2024-31.12.2026 |
ex 0304 75 00 | 10 | |||||
ex 0304 94 90 | 10 | |||||
09.2778 | ex 0304 83 90 | 21 | Płastugokształtne (Limanda aspera, Lepidopsetta bilineata, Pleuronectes quadrituberculatus, Limanda ferruginea, Lepidopsetta polyxystra), zamrożone filety i inne mięso z ryb, do przetworzenia | 10 000 | 0 % | 1.1.2024-31.12.2026 |
ex 0304 99 99 | 65 | |||||
09.2785 | ex 0307 43 91 | 10 | Korpusy (3) kałamarnic (Ommastrephes spp. z wyłączeniem Todarodes sagittatus (synonim Ommastrephes sagittatus) - Nototodarus spp., Sepioteuthis spp.) oraz Illex spp., zamrożone, ze skórą i płetwami, do przetworzenia | 20 000 | 0 % | 1.1.2024-31.12.2026 |
ex 0307 43 92 | 10 | |||||
ex 0307 43 99 | 21 | |||||
09.2786 | ex 0307 43 91 | 20 | Kałamarnice (Ommastrephes spp. - z wyłączeniem Todarodes sagittatus (synonim Ommastrephes sagittatus) - Nototodarus spp., Sepioteuthis spp.) oraz Illex spp., zamrożone, całe lub macki i płetwy, do przetworzenia | 5 000 | 0 % | 1.1.2024-31.12.2026 |
ex 0307 43 92 | 20 | |||||
ex 0307 43 99 | 29 | |||||
09.2790 | ex 1604 14 26 | 10 | Filety znane jako „loins” z tuńczyka i tuńczyka bonito, do przetworzenia | 35 000 | 0 % | 1.1.2024-31.12.2026 |
ex 1604 14 36 | 10 | |||||
ex 1604 14 46 | 11 | |||||
21 | ||||||
92 | ||||||
94 | ||||||
09.2794 | ex 1605 21 90 | 45 | Krewetki z gatunków Pandalus borealis i Pandalus montagui, gotowane i obrane, do przetwarzania | 4 500 | 0 % | 1.1.2024-31.12.2026 |
55 | ||||||
62 | ||||||
ex 1605 29 00 | 50 | |||||
55 | ||||||
60 | ||||||
09.2798 | ex 0306 16 99 | 20 | Krewetki z gatunków Pandalus borealis i Pandalus montagui, w skorupach, świeże, schłodzone lub zamrożone do przetworzenia | 2 000 | 0 % | 1.1.2024-31.12.2026 |
30 | ||||||
ex 0306 35 90 | 12 | |||||
14 | ||||||
92 | ||||||
93 | ||||||
09.2800 | ex 1605 21 90 | 55 | Krewetki z gatunku Pandalus jordani, gotowane i obrane, do przetworzenia | 4 000 | 0 % | 1.1.2024-31.12.2026 |
ex 1605 29 00 | 60 | |||||
09.2802 | ex 0306 17 92 | 20 | Krewetki z gatunków Penaeus vannamei i Penaeus monodon, nawet w skorupach, świeże, schłodzone lub zamrożone, niegotowane, do przetworzenia | 48 000 | 0 % | 1.1.2024-31.12.2026 |
ex 0306 36 90 | 30 | |||||
09.2804 | ex 1605 40 00 | 40 | Szyjki raków z gatunku Procambarus clarkii, gotowane, do przetworzenia | 2 500 | 0 % | 1.1.2024-31.12.2026 |
09.2821 | 0307 43 33 | 10 | Kalmar z gatunku Loligo pealei, zamrożony, do przetworzenia | 1 000 | 0 % | 1.1.2024-31.12.2026 |
09.2822 | ex 0303 11 00 | 20 | Łososie pacyficzne z gatunków Oncorhynchus nerka (nerka (łosoś czerwony)), Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus keta oraz Oncorhynchus tshawytscha, pozbawione głowy i wypatroszone, również filety, zamrożone, do przetworzenia | 10 000 | 0 % | 1.1.2024-31.12.2026 |
ex 0303 12 00 | 20 | |||||
ex 0304 81 00 | 20 | |||||
09.2824 | 0302 52 00 | 10 | Plamiak (Melanogrammus aeglefinus), świeży, schłodzony lub zamrożony, pozbawiony głowy, oskrobany i wypatroszony, do przetworzenia | 3 500 | 0 % | 1.1.2024-31.12.2026 |
0303 64 00 | 10 | |||||
09.2826 | ex 0306 17 99 | 10 | Krewetki z gatunku Pleoticus muelleri, nawet w skorupach, świeże, schłodzone lub zamrożone, do przetworzenia | 16 000 | 0 % | 1.1.2024-31.12.2026 |
ex 0306 36 90 | 20 | |||||
09.2515 | ex 0304 61 00 | 10 | Filety z tilapii (Oreochromis spp.), zamrożone | 10 000 | 0 % | 1.1.2024-31.12.2026 |
(1) Wyrażona w masie netto, jeżeli nie podano inaczej.
(2) Od 15 lutego do 15 czerwca korzystanie z kontyngentu taryfowego nie przysługuje w odniesieniu do towarów zgłoszonych do dopuszczenia do swobodnego obrotu.
(3) Korpus głowonoga lub kałamarnicy bez głowy i bez macek, ze skórą i płetwami.