Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2020-11-20 do 2023-12-31
Wersja archiwalna od 2020-11-20 do 2023-12-31
archiwalny
Alerty
ROZPORZĄDZENIE RADY (UE) 2020/1706
z dnia 13 listopada 2020 r.
otwierające autonomiczne unijne kontyngenty taryfowe na niektóre produkty rybołówstwa w latach 2021-2023 oraz określające sposób zarządzania tymi kontyngentami
RADA UNII EUROPEJSKIEJ,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, w szczególności jego art. 31,
uwzględniając wniosek Komisji Europejskiej,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | Unijne dostawy niektórych produktów rybołówstwa zależą obecnie od przywozu z państw trzecich. W ostatnich dziesięcioleciach Unia stała się bardziej zależna od przywozów, aby zaspokoić swoje zapotrzebowanie na produkty rybołówstwa. W celu zapewnienia, aby produkcja produktów rybołówstwa w Unii nie była zagrożona, a także zapewnienia odpowiedniej podaży produktów rybołówstwa dla unijnego przemysłu przetwórczego, należy zawiesić lub obniżyć należności celne przywozowe w odniesieniu do szeregu produktów rybołówstwa w ramach kontyngentów taryfowych o odpowiedniej wielkości. Aby zapewnić uczciwą konkurencję na rynku unijnym między przywożonymi produktami rybołówstwa a unijnymi produktami rybołówstwa, należy również wziąć pod uwagę wpływ środków na konkurencyjność unijnych producentów ryb. |
(2) | Rozporządzenie Rady (UE) 2018/1977 (1) otworzyło autonomiczne unijne kontyngenty taryfowe na niektóre produkty rybołówstwa w latach 2019-2020 oraz określiło sposób zarządzania tymi kontyngentami. Biorąc pod uwagę, że okres stosowania tego rozporządzenia upływa z dniem 31 grudnia 2020 r., należy przyjąć nowe rozporządzenie ustanawiające kontyngenty taryfowe na lata 2021-2023. |
(3) | Wszyscy importerzy unijni powinni korzystać z równego i niezakłóconego dostępu do kontyngentów taryfowych przewidzianych w niniejszym rozporządzeniu, a stawki określone dla tych kontyngentów należy stosować w sposób nieprzerwany w odniesieniu do całego przywozu odnośnych produktów rybołówstwa do wszystkich państw członkowskich, aż do wyczerpania kontyngentów taryfowych. |
(4) | Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2015/2447 (2) przewiduje system zarządzania kontyngentami taryfowymi, który odpowiada porządkowi chronologicznemu dat przyjęcia zgłoszeń celnych do dopuszczenia do obrotu. Kontyngentami taryfowymi otwartymi na mocy niniejszego rozporządzenia zgodnie z tym systemem powinny zarządzać Komisja oraz państwa członkowskie. |
(5) | Wszystkim zainteresowanym stronom należy zapewnić przejrzystość, przewidywalność i pewność prawa. Ponieważ kontyngenty taryfowe mają zapewnić odpowiednie dostawy produktów rybołówstwa unijnemu przemysłowi przetwórczemu, zakwalifikowanie do objęcia kontyngentem powinno zależeć od minimalnego poziomu obróbki lub czynności. |
(6) | W celu zapewnienia skuteczności zarządzania kontyngentami taryfowymi należy zezwolić państwom członkowskim na odejmowanie od kontyngentu taryfowego niezbędnych ilości, odpowiadających ich faktycznemu przywozowi. Ponieważ ta metoda zarządzania wymaga ścisłej współpracy między państwami członkowskimi a Komisją, Komisja powinna mieć możliwość monitorowania tempa wykorzystywania kontyngentów taryfowych oraz odpowiednio informować o nim państwa członkowskie, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Należności celne przywozowe za produkty wymienione w załączniku zawiesza się lub obniża w ramach kontyngentów taryfowych, z uwzględnieniem wskazanych w nim stawek celnych, okresów i kwot.
Artykuł 2
Kontyngentami taryfowymi, o których mowa w art. 1 niniejszego rozporządzenia, zarządza się zgodnie z art. 49-54 rozporządzenia wykonawczego (UE) 2015/2447.
Artykuł 3
Kontyngenty taryfowe podlegają dozorowi celnemu ze względu na przeznaczenie towarów zgodnie z art. 254 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 952/2013 (3).
Artykuł 4
1. Zawieszenie lub obniżenie należności celnych przywozowych ma zastosowanie wyłącznie do produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi.
2. Kontyngenty taryfowe nie są dostępne w odniesieniu do produktów, których przetwarzanie prowadzi się na poziomie handlu detalicznego lub usług gastronomicznych.
3. Kontyngenty taryfowe nie są dostępne w odniesieniu do produktów, które mają zostać poddane przynajmniej jednej z poniższych czynności:
a) | czyszczenie, patroszenie, usuwanie ogonów i odgławianie; |
b) | krojenie; |
c) | przepakowanie filetów zamrożonych metodą szybkiego indywidualnego zamrażania (IQF); |
d) | pobieranie próbek i sortowanie; |
e) | etykietowanie; |
f) | pakowanie; |
g) | chłodzenie; |
h) | zamrażanie; |
i) | głębokie mrożenie; |
j) | rozmrażanie; |
k) | glazurowanie; |
l) | rozmrażanie; oraz |
m) | rozdzielanie. |
4. Niezależnie od ust. 3 kontyngenty taryfowe są dostępne w przypadku produktów, które mają zostać poddane wyłącznie jednej lub większej liczbie poniższych czynności:
a) | krojenie w kostkę; |
b) | krojenie w plasterki i cięcie w pasma w przypadku materiałów objętych kodami CN 0307 43 91, 0307 43 92 i 0307 43 99; |
c) | filetowanie; |
d) | wytwarzanie płatów; |
e) | cięcie zamrożonych bloków; |
f) | rozszczepianie zamrożonych przekładanych bloków filetowych, aby otrzymać pojedyncze filety; |
g) | porcjowanie w przypadku materiałów objętych kodami CN ex 0303 66 11, ex 0303 66 12, ex 0303 66 13, ex 0303 66 19, ex 0303 89 70 i ex 0303 89 90; |
h) | poddanie produktów objętych kodami CN 0306 16 99 (podpozycje TARIC 20 i 30), 0306 17 92 (podpozycja TARIC 20), 0306 17 99 (podpozycja TARIC 10), 0306 35 90 (podpozycje TARIC 12, 14, 92 i 93), 0306 36 90 (podpozycje TARIC 20 i 30), 1605 21 90 (podpozycje TARIC 45, 55 i 62) oraz 1605 29 00 (podpozycje TARIC 50, 55 i 60) czynności polegającej na przetwarzaniu przy użyciu gazów do pakowania, określonej w załączniku I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 (4); oraz |
i) | dzielenie zamrożonego produktu lub poddawanie zamrożonego produktu obróbce cieplnej w celu usunięcia zanieczyszczeń wewnętrznych w przypadku materiałów objętych kodami CN 0306 11 10 (podpozycja TARIC 10), 0306 11 90 (podpozycja TARIC 20) i 0306 31 00 (podpozycja TARIC 10). |
Artykuł 5
Komisja i organy celne państw członkowskich prowadzą ścisłą współpracę, aby zapewnić właściwe zarządzanie kontyngentami taryfowymi oraz kontrolę stosowania niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 6
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2021 r. do dnia 31 grudnia 2023 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 13 listopada 2020 r.
W imieniu Rady
M. ROTH
Przewodniczący
(1) Rozporządzenie Rady (UE) 2018/1977 z dnia 11 grudnia 2018 r. otwierające autonomiczne unijne kontyngenty taryfowe na niektóre produkty rybołówstwa w latach 2019-2020 i określające sposób zarządzania tymi kontyngentami (Dz.U. L 317 z 14.12.2018, s. 2).
(2) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2015/2447 z dnia 24 listopada 2015 r. ustanawiające szczegółowe zasady wykonania niektórych przepisów rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 952/2013 ustanawiającego unijny kodeks celny (Dz.U. L 343 z 29.12.2015, s. 558).
(3) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 952/2013 z dnia 9 października 2013 r. ustanawiające unijny kodeks celny (Dz.U. L 269 z 10.10.2013, s. 1).
(4) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16).
ZAŁĄCZNIK
Numer porządkowy | Kod CN | Kod TARIC | Opis | Roczna wielkość kontyngentu (w tonach) (1) | Stawka celna w ramach kontyngentu | Okres obowiązywania kontyngentu |
09.2503 | ex 0303 39 85 | 80 | Płastugokształtne (Limanda aspera, Lepidopsetta bilineata, Pleuronectes quadrituberculatus, Limanda ferruginea, Lepidopsetta polyxystra), zamrożone, do przetworzenia | 7 500 | 0 % | 1.1.2021-31.12.2023 |
09.2504 | 0302 11 20 |
| Pstrąg tęczowy z gatunku Oncorhynchus mykiss, z głowami i skrzelami, wypatroszony, o masie większej niż 1,2 kg każdy, lub pozbawiony głowy, oskrobany i wypatroszony, o masie większej niż 1 kg każdy | 10 000 | 5 % | 1.1.2021-31.12.2023 |
09.2505 | ex 0303 54 10 | 95 | Makrela japońska (Scomber japonicus), całe, filety i płaty, do przetworzenia | 5 000 | 7,5 % | 1.1.2021-31.12.2023 |
ex 0304 89 49 | 20 | |||||
ex 0304 99 99 | 12 | |||||
09.2746 | ex 0302 89 90 | 30 | Lucjan purpurowy (Lutjanus purpureus), świeży, schłodzony, do przetworzenia | 1 500 | 0 % | 1.1.2021-31.12.2023 |
09.2748 | ex 0302 91 00 | 96 | Ikra rybia, świeża, schłodzona lub zamrożona, solona lub w solance, do przetworzenia | 5 700 | 0 % | 1.1.2021-31.12.2023 |
ex 0303 91 90 | 96 | |||||
ex 0305 20 00 | 41 | |||||
09.2750 | ex 0305 20 00 | 35 | Ikra rybia, płukana, oczyszczona z przylegających organów i jedynie solona lub w solance, do przetworzenia na namiastki kawioru | 1 200 | 0 % | 1.1.2021-31.12.2023 |
09.2754 | ex 0303 59 10 | 10 | Sardele (Engraulis anchoita i Engraulis capensis), zamrożone, do przetworzenia | 500 | 0 % | 1.1.2021-31.12.2023 |
09.2759 | ex 0302 51 10 | 20 | Dorsze (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus macrocephalus) i ryby z gatunku Boreogadus saida, z wyłączeniem wątróbek i ikry, świeże, schłodzone lub zamrożone, do przetworzenia | 110 000 | 0 % | 1.1.2021-31.12.2023 |
ex 0302 51 90 | 10 | |||||
ex 0302 59 10 | 10 | |||||
ex 0303 63 10 | 10 | |||||
ex 0303 63 30 | 10 | |||||
ex 0303 63 90 | 10 | |||||
ex 0303 69 10 | 10 | |||||
09.2760 | ex 0303 66 11 | 10 | Morszczuki (Merluccius spp. z wyłączeniem Merluccius merluccius, Urophycis spp.), oraz kinglipy (Genypterus blacodes i Genypterus capensis), zamrożone, do przetworzenia | 10 000 | 0 % | 1.1.2021-31.12.2023 |
ex 0303 66 12 | 10 | |||||
ex 0303 66 13 | 10 | |||||
ex 0303 66 19 | 11 | |||||
91 | ||||||
ex 0303 89 70 | 10 | |||||
ex 0303 89 90 | 30 | |||||
09.2761 | ex 0304 79 50 | 10 | Miruna nowozelandzka (Macruronus spp.), zamrożone filety i inne mięso zamrożone, do przetworzenia | 17 500 | 0 % | 1.1.2021-31.12.2023 |
ex 0304 79 90 | 11 | |||||
17 | ||||||
ex 0304 95 90 | 11 | |||||
17 | ||||||
09.2762 | ex 0306 11 10 | 10 | Langusty i pozostałe raki morskie (Palinurus spp., Panulirus spp., Jasus spp.), żywe, schłodzone, zamrożone, do przetworzenia | 200 | 0 % | 1.1.2021-31.12.2023 |
ex 0306 11 90 | 20 | |||||
ex 0306 31 00 | 10 | |||||
09.2765 | ex 0305 62 00 | 20 | Dorsze (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus macrocephalus) i ryby z gatunku Boreogadus saida, solone lub w solance, lecz niesuszone ani wędzone, do przetworzenia | 2 000 | 0 % | 1.1.2021-31.12.2023 |
25 | ||||||
29 | ||||||
ex 0305 69 10 | 10 | |||||
09.2770 | ex 0305 63 00 | 10 | Sardele (Engraulis anchoita), solone lub w solance, ale niesuszone ani niewędzone, do przetworzenia | 1 500 | 0 % | 1.1.2021-31.12.2023 |
09.2772 | ex 0304 93 10 | 10 | Surimi, zamrożone, do przetworzenia | 60 000 | 0 % | 1.1.2021-31.12.2023 |
ex 0304 94 10 | 10 | |||||
ex 0304 95 10 | 10 | |||||
ex 0304 99 10 | 10 | |||||
09.2774 | ex 0304 74 15 | 10 | Morszczuk pacyficzny (Merluccius productus) i morszczuk argentyński (Merluccius hubbsi), zamrożone filety i inne mięso, do przetworzenia | 40 000 | 0 % | 1.1.2021-31.12.2023 |
ex 0304 74 19 | 10 | |||||
ex 0304 95 50 | 10 | |||||
20 | ||||||
09.2776 | ex 0304 71 10 | 10 | Dorsze (Gadus morhua, Gadus macrocephalus), zamrożone filety i zamrożone mięso, do przetworzenia | 50 000 | 0 % | 1.1.2021-31.12.2023 |
ex 0304 71 90 | 10 | |||||
ex 0304 95 21 | 10 | |||||
ex 0304 95 25 | 10 | |||||
09.2777 | ex 0303 67 00 | 10 | Mintaj (Theragra chalcogramma), zamrożony, zamrożone filety i inne zamrożone mięso do przetworzenia | 340 000 | 0 % | 1.1.2021-31.12.2023 |
ex 0304 75 00 | 10 | |||||
ex 0304 94 90 | 10 | |||||
09.2778 | ex 0304 83 90 | 21 | Płastugokształtne (Limanda aspera, Lepidopsetta bilineata, Pleuronectes quadrituberculatus, Limanda ferruginea, Lepidopsetta polyxystra), zamrożone filety i inne mięso z ryb, do przetworzenia | 10 000 | 0 % | 1.1.2021-31.12.2023 |
ex 0304 99 99 | 65 | |||||
09.2785 | ex 0307 43 91 | 10 | Korpusy (2) kałamarnic (Ommastrephes spp. - z wyłączeniem Todarodes sagittatus (synonim Ommastrephes sagittatus) - Nototodarus spp., Sepioteuthis spp.) oraz Illex spp., zamrożone, ze skórą i płetwami, do przetworzenia | 20 000 | 0 % | 1.1.2021-31.12.2023 |
ex 0307 43 92 | 10 | |||||
ex 0307 43 99 | 21 | |||||
09.2786 | ex 0307 43 91 | 20 | Kałamarnice (Ommastrephes spp. - z wyłączeniem Todarodes sagittatus (synonim Ommastrephes sagittatus) - Nototodarus spp., Sepioteuthis spp.) oraz Illex spp., zamrożone, całe lub macki i płetwy, do przetworzenia | 5 000 | 0 % | 1.1.2021-31.12.2023 |
ex 0307 43 92 | 20 | |||||
ex 0307 43 99 | 29 | |||||
09.2788 | ex 0302 41 00 | 10 | Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii), o masie powyżej 100 g na sztukę lub płaty o masie powyżej 80 g na sztukę, z wyłączeniem wątróbek i ikry, do przetworzenia | 10 000 | 0 % | 1.10.2021-14.2.2022 1.10.2022-14.2.2023 1.10.2023-31.12.2023 |
ex 0303 51 00 | 10 | |||||
ex 0304 59 50 | 10 | |||||
ex 0304 99 23 | 10 | |||||
09.2790 | ex 1604 14 26 | 10 | Filety znane jako "loins" z tuńczyka i tuńczyka bonito, do przetworzenia | 35 000 | 0 % | 1.1.2021-31.12.2023 |
ex 1604 14 36 | 10 | |||||
ex 1604 14 46 | 11 | |||||
21 | ||||||
92 | ||||||
94 | ||||||
09.2792 | ex 1604 12 99 | 16 | Śledzie, przyprawiane lub konserwowane octem, w solance, konserwowane w beczkach o wadze netto po odsączeniu wynoszącej co najmniej 70 kg, do przetworzenia | 5 000 | 10 % | 1.1.2021-31.12.2023 |
09.2794 | ex 1605 21 90 | 45 | Krewetki z gatunku Pandalus borealis i Pandalus montagui, gotowane i obrane, do przetworzenia | 4 500 | 0 % | 1.1.2021-31.12.2023 |
62 | ||||||
ex 1605 29 00 | 50 | |||||
55 | ||||||
09.2798 | ex 0306 16 99 | 20 | Krewetki z gatunku Pandalus borealis i Pandalus montagui, w skorupach, świeże, schłodzone lub zamrożone do przetworzenia | 2 000 | 0 % | 1.1.2021-31.12.2023 |
30 | ||||||
ex 0306 35 90 | 12 | |||||
14 | ||||||
92 | ||||||
93 | ||||||
09.2800 | ex 1605 21 90 | 55 | Krewetki z gatunku Pandalus jordani, gotowane i obrane, do przetworzenia | 2 000 | 0 % | 1.1.2021-31.12.2023 |
ex 1605 29 00 | 60 | |||||
09.2802 | ex 0306 17 92 | 20 | Krewetki z gatunków Penaeus vannamei i Penaeus monodon, nawet w skorupach, świeże, schłodzone lub zamrożone, niegotowane, do przetworzenia | 48 000 | 0 % | 1.1.2021-31.12.2023 |
ex 0306 36 90 | 30 | |||||
09.2804 | ex 1605 40 00 | 40 | Szyjki raków z gatunku Procambarus clarkii, gotowane, do przetworzenia | 2 500 | 0 % | 1.1.2021-31.12.2023 |
09.2821 | 0307 43 33 |
| Kalmar loligo długopłetwy (Loligo pealei), zamrożony | 1 000 | 0 % | 1.1.2021-31.12.2023 |
09.2822 | ex 0303 11 00 | 20 | Łososie pacyficzne z gatunków Oncorhynchus nerka (nerka (łosoś czerwony)), Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus keta oraz Oncorhynchus tschawytscha, pozbawione głowy i wypatroszone, również filety, zamrożone, do przetworzenia | 10 000 | 0 % | 1.1.2021-31.12.2023 |
ex 0303 12 00 | 20 | |||||
ex 0304 81 00 | 20 | |||||
09.2823 | ex 0303 81 15 | 10 | Koleń pospolity (Squalus acanthias), cały, filety lub inne mięso z ryb, zamrożone, do przetworzenia | 2 000 | 0 % | 1.1.2021-31.12.2023 |
ex 0304 88 11 | 10 | |||||
ex 0304 96 10 | 10 | |||||
09.2824 | ex 0302 52 00 | 10 | Plamiak (Melanogrammus aeglefinus), świeży, schłodzony lub zamrożony, pozbawiony głowy, oskrobany i wypatroszony, do przetworzenia | 3 500 | 0 % | 1.1.2021-31.12.2023 |
ex 0303 64 00 | 10 | |||||
09.2826 | ex 0306 17 99 | 10 | Krewetki z gatunku Pleoticus muelleri, nawet w skorupach, świeże, schłodzone lub zamrożone, do przetworzenia | 8 000 | 0 % | 1.1.2021-31.12.2023 |
ex 0306 36 90 | 20 |
(1) Wyrażona w masie netto, jeżeli nie podano inaczej.
(2) Korpus głowonoga lub kałamarnicy bez głowy i bez macek, ze skórą i płetwami.