Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2023-08-10
Wersja aktualna od 2023-08-10
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2023/1510
z dnia 20 lipca 2023 r.
zmieniające rozporządzenie (UE) 2023/915 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów kadmu w orzechach tygrysich i niektórych grzybach uprawnych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiające procedury Wspólnoty w odniesieniu do substancji skażających w żywności (1), w szczególności jego art. 2 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | W rozporządzeniu Komisji (UE) 2023/915 (2) określono najwyższe dopuszczalne poziomy kadmu w szeregu środków spożywczych. |
(2) | W dniu 30 stycznia 2009 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd") przyjął opinię naukową w sprawie kadmu w żywności (3). Urząd stwierdził, że kadm jest głównie toksyczny dla nerek, w szczególności dla proksymalnych komórek kanalików, gdzie gromadzi się z czasem i może powodować zaburzenia nerek. Ze względu na skutki toksyczne kadmu dla nerek Urząd ustalił tolerowane tygodniowe pobranie kadmu na 2,5 μg/kg masy ciała. Urząd stwierdził ponadto, że średnie narażenie w przypadku dorosłych w całej UE jest bliskie tolerowanemu tygodniowemu pobraniu lub nieco je przekracza. Stwierdzono również, że w przypadku podgrup takich jak wegetarianie, dzieci, palacze i osoby mieszkające na obszarach silnie zanieczyszczonych tolerowane tygodniowe pobranie może być przekroczone około dwukrotnie. W związku z tym Urząd stwierdził, że należy ograniczyć obecne narażenie na kadm na poziomie populacji. W następstwie tej opinii naukowej Urząd wydał w dniu 17 stycznia 2012 r. sprawozdanie naukowe, w którym potwierdził, że narażenie dzieci i dorosłych na poziomie 95. percentyla może przekraczać wartości orientacyjne istotne dla zdrowia (4). |
(3) | Uwzględniając opinię naukową Urzędu i sprawozdanie naukowe, ustanowiono na mocy rozporządzenia Komisji (UE) nr 488/2014 (5) nowe najwyższe dopuszczalne poziomy kadmu w żywności dla niemowląt oraz w wyrobach czekoladowych i kakaowych. Przyjęto zalecenie Komisji 2014/193/UE (6), w którym wezwano państwa członkowskie do zapewnienia rolnikom informacji o dostępnych metodach ograniczania zawartości kadmu i zachęcania do ich stosowania oraz do rozpoczęcia lub kontynuacji wdrażania tych metod, do regularnego monitorowania postępów we wdrażaniu środków zmniejszających ryzyko poprzez gromadzenie danych dotyczących występowania kadmu w żywności oraz do przekazania - do lutego 2018 r. - danych, w szczególności dotyczących poziomów kadmu zbliżonych do najwyższych dopuszczalnych poziomów lub je przekraczających. |
(4) | Na podstawie danych o występowaniu, zebranych po wdrożeniu środków ograniczających ryzyko, rozporządzeniem Komisji (UE) 2021/1323 (7) najwyższe dopuszczalne poziomy kadmu zostały obniżone w szerokiej gamie żywności. |
(5) | Od czasu opublikowania rozporządzenia (UE) 2021/1323 udostępniono nowe dane o występowaniu dotyczące orzechów tygrysich i niektórych mniej spożywanych gatunków grzybów uprawnych. |
(6) | Najwyższy dopuszczalny poziom kadmu w rzodkwi zwyczajnej, który rozporządzeniem (UE) 2021/1323 został obniżony z 0,10 do 0,020 mg/kg, ma zastosowanie do orzechów tygrysich. Ten najwyższy dopuszczalny poziom został obniżony na podstawie dostępnych w tamtym czasie danych o występowaniu dotyczących gatunku najczęściej spożywanego w grupie towarów obejmujących rzodkiew zwyczajną (Raphanus sativus var. sativus). W międzyczasie udostępniono jednak bardziej aktualne dane o występowaniu w odniesieniu do orzechów tygrysich, z których wynika, że zawierają one kadm w stężeniach wyższych niż w przypadku innej rzodkwi zwyczajnej. W związku z tym stało się jasne, że najwyższy dopuszczalny poziom ustanowiony dla kadmu w orzechach tygrysich nie jest zgodny z zasadą najniższego racjonalnie osiągalnego poziomu (ALARA). Ponadto ze względu na niski poziom spożycia orzechów tygrysów ich wkład w narażenie konsumentów na kadm jest ograniczony. |
(7) | Rozporządzeniem (UE) 2021/1323 najwyższe dopuszczalne poziomy grzybów uprawnych obniżono z 0,20 mg/kg w przypadku Agaricus bisporus, Lentinula edodes i Pleurotus ostreatus oraz z 1,0 mg/kg w przypadku innych grzybów uprawnych do 0,15 mg/kg w przypadku Lentinula edodes i Pleurotus ostreatus oraz do 0,050 mg/kg w przypadku wszystkich innych grzybów uprawnych, w tym Agaricus bisporus. Najwyższy dopuszczalny poziom w odniesieniu do grzybów uprawnych innych niż Lentinula edodes i Pleurotus ostreatus został obniżony na podstawie dostępnych wówczas danych o występowaniu dotyczących najczęściej spożywanego gatunku z tej grupy towarów (Agaricus bisporus). W międzyczasie udostępniono jednak bardziej aktualne dane o występowaniu dotyczące niektórych określonych gatunków grzybów uprawnych spożywanych w mniejszym stopniu niż Agaricus bisporus, Lentinula edodes i Pleurotus ostreatus, z których wynika, że zawierają one wyższe stężenia kadmu niż Agaricus bisporus. W związku z tym stało się jasne, że najwyższy dopuszczalny poziom ustanowiony dla kadmu w grzybach uprawnych innych niż Agaricus bisporus, Lentinula edodes i Pleurotus ostreatus nie jest zgodny z zasadą „ALARA". Ponadto, ponieważ gatunki Agaricus bisporus, Lentinula edodes i Pleurotus ostreatus stanowią główną część całkowitej ilości grzybów spożywanych w Unii, udział pozostałych grzybów uprawnych w narażeniu konsumentów na kadm jest ograniczony. |
(8) | Aby uwzględnić zasadę „ALARA" i uniknąć nieproporcjonalnych wskaźników niezgodności w odniesieniu do orzechów tygrysich i grzybów uprawnych innych niż Agaricus bisporus, Lentinula edodes i Pleurotus ostreatus, a jednocześnie utrzymać wysoki poziom bezpieczeństwa żywności, należy zwiększyć najwyższe dopuszczalne poziomy kadmu w odniesieniu do tych gatunków. |
(9) | Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (UE) 2023/915. |
(10) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku do rozporządzenia (UE) 2023/915 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 20 lipca 2023 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 37 z 13.2.1993, s. 1.
(2) Rozporządzenie Komisji (UE) 2023/915 z dnia 25 kwietnia 2023 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w żywności oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 (Dz.U. L 119 z 5.5.2023, s. 103).
(3) Panel EFSA ds. zanieczyszczeń w łańcuchu żywnościowym (CONTAM); Opinia naukowa w sprawie kadmu w żywności. Dziennik EFSA 2009(980) 1-139, https://doi.org/10.2903/j.efsa.2009.980.
(4) Sprawozdanie naukowe EFSA w sprawie narażenia na kadm w diecie w populacji europejskiej. Dziennik EFSA 2012;10(1), 2551 [37 s.], https://doi.org/10.2903/j.efsa.2012.2551.
(5) Rozporządzenie Komisji (UE) nr 488/2014 z dnia 12 maja 2014 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów kadmu w środkach spożywczych (Dz.U. L 138 z 13.5.2014, s. 75).
(6) Zalecenie Komisji 2014/193/UE z dnia 4 kwietnia 2014 r. w sprawie ograniczenia obecności kadmu w środkach spożywczych (Dz.U. L 104 z 8.4.2014, s. 80).
(7) Rozporządzenie Komisji (UE) 2021/1323 z dnia 10 sierpnia 2021 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów kadmu w niektórych środkach spożywczych (Dz.U. L 288 z 11.8.2021, s. 13).
ZAŁĄCZNIK
W sekcji 3 (Metale i inne pierwiastki) podsekcja 3.2 (Kadm) załącznika do rozporządzenia (UE) 2023/915 wprowadza się następujące zmiany:
1) | pozycja 3.2.2 otrzymuje brzmienie:
|
2) | pozycja 3.2.9 otrzymuje brzmienie:
|