ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2019/2164
z dnia 17 grudnia 2019 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 889/2008 ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 (1 ), w szczególności jego art. 16 ust. 1 i ust. 3 lit. a) oraz art. 21 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Zgodnie z art. 16 ust. 3 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 834/2007 kilka państw członkowskich przedstawiło Komisji oraz innym państwom członkowskim dokumentację dotyczącą niektórych substancji w celu ich dopuszczenia i włączenia do załączników I, II, VI i VIII do rozporządzenia Komisji (WE) nr 889/2008 (2 ). Dokumentacja ta została zbadana przez grupę ekspertów ds. doradztwa technicznego w zakresie produkcji ekologicznej (EGTOP) oraz Komisję.
(2) W swoich zaleceniach w odniesieniu do nawozów (3 ) EGTOP stwierdził między innymi, że substancje "biowęgiel", "odpady z mięczaków i skorupy jaj" oraz "kwasy humusowy i fulwowy" są zgodne z celami i zasadami produkcji ekologicznej. W związku z tym substancje te należy umieścić w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 889/2008. EGTOP zalecił również wyjaśnienie definicji "węglanu wapnia" zawartej w tym załączniku.
(3) W swoich zaleceniach dotyczących środków ochrony roślin (4 ) EGTOP stwierdził między innymi, że substancje "mal-todekstryna", "nadtlenek wodoru", "terpeny (eugenol, geraniol i tymol)", "chlorek sodu", "cerewisan" oraz pyretryny otrzymywane z roślin innych niż złocień dalmatyński (Chrysanthemum dnerariaefolium) są zgodne z celami i zasadami produkcji ekologicznej. W związku z tym substancje te należy umieścić w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 889/2008. Ponadto EGTOP wydał zalecenia dotyczące struktury tego załącznika.
(4) W zaleceniach dotyczących paszy (5 ) EGTOP stwierdził między innymi, że substancje "guma guar" jako dodatek paszowy, "wyciąg z kasztana jadalnego" jako dodatek sensoryczny oraz "bezwodna betaina" w przypadku zwierząt z żołądkiem jednokomorowym oraz wyłącznie pochodzenia naturalnego lub ekologicznego są zgodne z celami i zasadami produkcji ekologicznej. W związku z tym substancje te należy umieścić w załączniku VI do rozporządzenia (WE) nr 889/2008. W załączniku tym odniesienie do niektórych dodatków do kiszonki jest niejasne i należy je doprecyzować, aby uniknąć pomyłek.
(5) W zaleceniach dotyczących żywności (6 ) EGTOP stwierdził między innymi, że substancje "gliceryna" jako substancja utrzymująca wilgoć w kapsułkach żelowych oraz jako powłoka tabletkach, "bentonit" jako substancja pomocnicza w przetwórstwie, "kwas mlekowy L(+) i wodorotlenek sodu" jako substancje pomocnicze w przetwórstwie przy ekstrakcji białek roślinnych oraz "guma tara w proszku" jako zagęszczacz i "wyciąg z szyszek chmielu i wyciąg z kalafonii sosnowej" w produkcji cukru są zgodne z celami i zasadami produkcji ekologicznej. W związku z tym substancje te należy umieścić w załączniku VIII do rozporządzenia (WE) nr 889/2008. Ponadto EGTOP zalecił wprowadzenie wymogu, by guma tara w proszku, lecytyny, gliceryna, mączka chleba świętojańskiego, guma gellan, guma arabska, guma guar i wosk karnauba pochodziły z produkcji ekologicznej. Należy zapewnić podmiotom gospodarczym trzyletni okres przejściowy, aby miały one wystarczający czas na dostosowanie się do tego nowego wymogu.
(6) W załączniku VIIIa do rozporządzenia (WE) nr 889/2008 niektóre odniesienia do nazw dodatków są nieprecyzyjne i należy je wyjaśnić, aby uniknąć pomyłek.
(7) W związku z tym należy odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 889/2008.
(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Produkcji Ekologicznej,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W rozporządzeniu (WE) nr 889/2008 wprowadza się następujące zmiany:
1) załącznik I zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku I do niniejszego rozporządzenia;
2) załącznik II zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku II do niniejszego rozporządzenia;
3) załącznik VI zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku III do niniejszego rozporządzenia;
4) załącznik VIII zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku IV do niniejszego rozporządzenia;
5) załącznik VIIIa zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku V do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 17 grudnia 2019 r.
W imieniu Komisji |
Ursula VON DER LEYEN |
Przewodnicząca |
|
(1) Dz.U. L 189 z 20.7.2007, s. 1.
(2) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (Dz.U. L 250 z 18.9.2008, s. 1).
(3) Sprawozdanie końcowe dotyczące nawozów III https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/food-farming-fisheries/farming/documents/ final-report-egtop-fertilizers-iii_en.pdf.
(4) Sprawozdanie końcowe dotyczące środków ochrony roślin IV https://ec.europa.eu/info/publications/egtop-reports-organic-productio-n_en.
(5) Sprawozdanie końcowe dotyczące paszy III i żywności V https://ec.europa.eu/info/publications/egtop-reports-organic-production_en.
(6) Sprawozdanie końcowe dotyczące żywności IV oraz sprawozdanie końcowe dotyczące paszy III i żywności V https://ec.europa.eu/info/ publications/egtop-reports-organic-production_en.
ZAŁĄCZNIK I
"ZAŁĄCZNIKI
Nawozy, środki poprawiające właściwości gleby oraz substancje odżywcze, o których mowa w art. 3 ust. 1 i art. 6d ust. 2
Uwagi:
A: dopuszczone na podstawie rozporządzenia (EWG) nr 2092/91 i przeniesione poprzez art. 16 ust. 3 lit. c) rozporządzenia (WE) nr 834/2007
B: dopuszczone na podstawie rozporządzenia (WE) nr 834/2007
Dopuszczenie | Nazwa Produkty złożone lub produkty zawierające jedynie materiały wymienione poniżej: | Opis, wymogi dotyczące składu, warunki użycia |
A | Obornik | Produkt zawierający mieszaninę odchodów zwierzęcych i materii roślinnej (ściółka dla zwierząt) Zakazane są produkty pochodzące z chowu przemysłowego |
A | Suchy obornik i odwodniony nawóz od drobiu | Zakazane są produkty pochodzące z chowu przemysłowego |
A | Kompostowane odchody zwierzęce, w tym nawóz od drobiu i przekompostowany obornik | Zakazane są produkty pochodzące z chowu przemysłowego |
A | Płynne odchody zwierzęce | Używane po kontrolowanej fermentacji lub odpowiednim rozcieńczeniu Zakazane są produkty pochodzące z chowu przemysłowego |
B | Przekompostowana lub sfermentowana mieszanina odpadów z gospodarstw domowych | Produkt otrzymywany z segregowanych w gospodarstwach domowych odpadów, poddanych kompostowaniu lub beztlenowej fermentacji do produkcji biogazu Jedynie roślinne i zwierzęce odpady z gospodarstw domowych Jedynie produkowane w zamkniętym i monitorowanym systemie gromadzenia odpadów, zatwierdzonym przez państwo członkowskie Maksymalne stężenie w mg/kg suchej masy: kadm: 0,7; miedź: 70; nikiel: 25; ołów: 45; cynk: 200; rtęć: 0,4; chrom (całkowity): 70; chrom (VI): niewykrywalny |
A | Torf | Użycie ograniczone do ogrodnictwa (ogrodnictwo towarowe, uprawa roślin ozdobnych, sadownictwo, szkółki) |
A | Odpady poprodukcyjne z hodowli grzybów | Początkowy skład podłoża ogranicza się do produktów z niniejszego załącznika |
A | Odchody dżdżownic (Wermikompost) i owadów |
|
A | Guano |
|
A | Przekompostowana lub sfermentowana mieszanina resztek substancji roślinnych | Produkt otrzymany z mieszaniny resztek roślinnych poddanych kompostowaniu lub fermentacji beztlenowej do produkcji biogazu |
B | Produkt pofermentacyjny z produkcji biogazu zawierający produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego poddane fermentacji z materiałami pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego wymienionymi w niniejszym załączniku | Produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego (w tym produkty uboczne pochodzące od dzikich zwierząt) kategorii 3 oraz treść przewodu pokarmowego kategorii 2 (kategorie 2 i 3 zdefiniowano w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 (1 )) nie mogą pochodzić z chowu przemysłowego. Procesy muszą być zgodne z rozporządzeniem Komisji (UE) nr 142/2011. Nie stosować na jadalnych częściach roślin uprawnych |
B | Produkty i produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego, jak poniżej: mączka z krwi mączka z kopyt mączka rogowa mączka kostna lub odżelowana mączka kostna mączka rybna mączka mięsna mączka z piór, włosów i skóry wełna sierść (1) włosy produkty mleczarskie hydrolizat białkowy (2) | (1) Maksymalne stężenie suchej masy chromu (VI) w mg/kg: niewykrywalny (2) Nie stosować na jadalnych częściach roślin uprawnych |
A | Produkty i produkty uboczne pochodzenia roślinnego użyte jako nawozy | Na przykład: wytłoczyny z nasion roślin oleistych, łuska ziarna kakaowego, słód kukurydziany |
B | Hydrolizaty białkowe pochodzenia roślinnego |
|
A | Wodorosty morskie i produkty z wodorostów morskich | O ile bezpośrednio otrzymane z: (i) procesów fizycznych, włączając dehydratację, zamrażanie i mielenie; (ii) ekstrakcji wodnej lub wodnych roztworów kwasów lub zasad; (iii) fermentacji |
A | Trociny i wióry drzewne | Drewno niepoddane chemicznemu przetworzeniu po ścięciu |
A | Przekompostowana kora | Drewno niepoddane chemicznemu przetworzeniu po ścięciu |
A | Popiół drzewny | Z drewna niepoddanego chemicznemu przetworzeniu po ścięciu |
A | Fosforyt miękki | Produkt określony w pkt 7 załącznika IA.2. do rozporządzenia (WE) nr 2003/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady (2 ). Zawartość kadmu mniejsza lub równa 90 mg/kg P205 |
A | Fosforan glinowo-wapniowy | Produkt określony w pkt 6 załącznika IA.2 do rozporządzenia (WE) nr 2003/2003. Zawartość kadmu mniejsza lub równa 90 mg/kg P205 Użycie ograniczone do podstawowych gleb (pH > 7,5) |
A | Tomasyna (żużel Thomasa) | Produkty określone w pkt 1 załącznika IA.2 do rozporządzenia (WE) nr 2003/2003 |
A | Surowa sól potasowa lub kainit | Produkty określone w pkt 1 załącznika IA.3 do rozporządzenia (WE) nr 2003/2003 |
A | Siarczan potasu możliwie zawierający sól magnezu | Produkt uzyskiwany z surowych soli potasowych w drodze procesu fizycznego wydobycia oraz możliwie zawierający także sole magnezu |
A | Wywar gorzelniczy i ekstrakt z wywaru gorzelniczego | Z wyjątkiem wywaru gorzelniczego amonowego |
A | Węglan wapnia, na przykład: kreda, margiel, mielony wapień, ameliorant bretoński, (maerl), kreda fosforowa | Wyłącznie pochodzenia naturalnego |
B | Odpady z mięczaków | Wyłącznie ze zrównoważonego rybołówstwa zgodnie z definicją w art. 4 ust. 1 pkt 7 rozporządzenia Rady (UE) nr 1380/2013, lub z akwakultury ekologicznej |
B | Skorupy jaj | Zakazane są produkty pochodzące z chowu przemysłowego |
A | Węglan magnezu i wapnia | Wyłącznie pochodzenia naturalnego np. kreda magnezowa, mielony wapień magnezowy, wapień |
A | Siarczan magnezowy (kizeryt) | Wyłącznie pochodzenia naturalnego |
A | Roztwór chlorku wapnia | Opryskiwanie dolistne jabłoni po stwierdzeniu niedoboru wapnia |
A | Siarczan wapnia (gips) | Produkty określone w pkt 1 załącznika ID do rozporządzenia (WE) nr 2003/2003 Wyłącznie pochodzenia naturalnego |
A, B | Wapno przemysłowe uzyskiwane w produkcji cukru | Produkt uboczny produkcji cukru z buraków cukrowych i trzciny cukrowej |
A | Wapno przemysłowe uzyskiwane w produkcji soli próżniowej | Produkt uboczny uzyskiwany w produkcji soli próżniowej z solanki znajdowanej w górach |
A | Siarka elementarna | Produkty określone w załączniku ID. 3 do rozporządzenia (WE) nr 2003/2003 |
A | Pierwiastki śladowe | Mikroelementy nieorganiczne wymienione w części E załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 2003/2003 |
A | Chlorek sodu |
|
A | Mączka mineralna (skalna) i glinki |
|
B | Leonardyt (surowy osad organiczny bogaty w kwasy humusowe) | Jedynie w przypadku, gdy uzyskiwany jest jako produkt uboczny przemysłu wydobywczego |
B | Kwasy humusowe i fulwowe | Jedynie w przypadku, gdy uzyskiwane są poprzez sole/roztwory nieorganiczne z wyłączeniem soli amonowych; lub uzyskiwane są z oczyszczania wody pitnej |
B | Ksylit | Jedynie w przypadku, gdy uzyskiwany jest jako produkt uboczny przemysłu wydobywczego (np. produkt uboczny przy wydobyciu węgla brunatnego) |
B | Chityna (polisacharyd uzyskiwany z pancerzy skorupiaków) | Jedynie w przypadku, gdy uzyskiwana jest ze zrównoważonego rybołówstwa zgodnie z definicją w art. 4 ust. 1 pkt 7 rozporządzenia Rady (UE) nr 1380/2013 lub z akwakultury ekologicznej |
B | Bogaty w substancje organiczne osad denny zbiorników słodkowodnych, powstały w warunkach beztlenowych (np. sapropel) | Jedynie osady organiczne, które są produktami ubocznymi gospodarowania zbiornikami słodkowodnymi lub są wydobyte z dawnych terenów słodkowodnych W stosownych przypadkach wydobycie należy prowadzić w taki sposób, aby miało ono jak najmniejszy wpływ na system wodny Jedynie osady pochodzące ze źródeł wolnych od zanieczyszczeń pestycydami, trwałych zanieczyszczeń organicznych i substancji ropopodobnych Maksymalne stężenie w mg/kg suchej masy: kadm: 0,7; miedź: 70; nikiel: 25; ołów: 45; cynk: 200; rtęć: 0,4; chrom (całkowity): 70; chrom (VI): niewykrywalny |
B | Biowęgiel - produkt rozkładu termicznego uzyskany z szerokiej gamy materiałów organicznych pochodzenia roślinnego i stosowany jako środek poprawiający właściwości gleby | Wyłącznie z materiałów roślinnych, niepoddanych obróbce lub poddanych działaniu produktów wymienionych w załączniku II. Maksymalna wartość 4 mg wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) na kg suchej masy (DM). Wartość tę poddaje się przeglądowi co dwa lata, biorąc pod uwagę ryzyko akumulacji w wyniku wielu zastosowań." |
(1 ) Rozporządzenie Komisji (UE) nr 142/2011 z dnia 25 lutego 2011 r. w sprawie wykonania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, oraz w sprawie wykonania dyrektywy Rady 97/78/WE w odniesieniu do niektórych próbek i przed-miotów zwolnionych z kontroli weterynaryjnych na granicach w myśl tej dyrektywy (Dz.U. L 54 z 26.2.2011, s. 1). (2 ) Rozporządzenie (WE) nr 2003/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 13 października 2003 r. w sprawie nawozów (Dz.U. L 304 z 21.11.2003, s. 1). |
ZAŁĄCZNIK II
"ZAŁĄCZNIK II
Pestycydy - środki ochrony roślin określone w art. 5 ust. 1
Wszystkie substancje wymienione w niniejszym załączniku muszą spełniać co najmniej warunki stosowania określone w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) nr 540/2011 (1 ) (1 ). Bardziej restrykcyjne warunki stosowania w produkcji ekologicznej zostały określone w drugiej kolumnie każdej tabeli.
1. Substancje pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego
Nazwa | Opis, wymagania dotyczące składu, warunki użycia |
Allium satiyum (wyciąg z czosnku) |
|
Azadyrachtyna uzyskiwana z Azadirachta indica (miodla indyjska) |
|
Wosk pszczeli | Wyłącznie jako maść ogrodnicza/chroniąca rany. |
COS-OGA |
|
Hydrolizat białkowy z wyłączeniem żelatyny |
|
Laminaryna | Brunatnice pochodzą z ekologicznej uprawy zgodnie z art. 6d lub ze zrównoważonych zbiorów zgodnie z art. 6c. |
Maltodekstryna |
|
Feromony | Tylko w pułapkach i dozownikach. |
Oleje roślinne | Dozwolone wszystkie zastosowania z wyjątkiem zastosowań jako środki chwastobójcze. |
Pyretryny | Wyłącznie pochodzenia roślinnego. |
Gorzknia otrzymana z Quassia amara | Wyłącznie jako środek owadobójczy i odstraszający owady. |
Środki odstraszające zapachem, pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego/tłuszcz owczy | Stosować jedynie na niejadalnych częściach roślin uprawnych i w miejscach, gdzie uprawy nie są spożywane przez owce lub kozy. |
Salbc spp. Cortex (kora wierzby) |
|
Terpeny (eugenol, geraniol i tymol) |
|
2. Substancje podstawowe
Substancje podstawowe na bazie żywności (w tym: lecytyny, sacharoza, fruktoza, ocet, serwatka, chlorowodorek chitozanu (1 ) i Eąuisetum arvense itp.) | Tylko te substancje podstawowe w rozumieniu art. 23 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009 (2 ), które są objęte definicją »środka spożywczego« zawartą w art. 2 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 oraz są pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Substancje, których nie można stosować jako środki chwastobójcze. |
(1 ) Uzyskane ze zrównoważonego rybołówstwa lub akwakultury ekologicznej. (2 ) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczące wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin (Dz.U. L 309 z 24.11.2009, s. 1). |
3. Mikroorganizmy lub substancje produkowane przez mikroorganizmy lub otrzymane z mikroorganizmów
Nazwa | Opis, wymagania dotyczące składu, warunki użycia |
Mikroorganizmy | Niepochodzące z GMO. |
Spinosad |
|
Cerewisan |
|
4. Substancje inne niż wymienione w sekcjach 1,2 i 3
Nazwa | Opis, wymagania dotyczące składu, warunki lub ograniczenia użycia |
Krzemian glinu (kaolin) |
|
Wodorotlenek wapnia | Jeżeli stosowany jako środek grzybobójczy, to tylko w przypadku drzew owocowych, łącznie ze szkółkami, do zwalczania Nectria galligena (rak drzew owocowych). |
Dwutlenek węgla |
|
Związki miedzi w postaci: wodorotlenku miedzi, tlenochlorku miedzi, tlenku miedzi, cieczy bordoskiej i trójzasadowego siarczanu miedzi |
|
Wodorofosforan diamonu | Wyłącznie w charakterze środka wabiącego w pułapkach. |
Etylen |
|
Kwasy tłuszczowe | Dozwolone wszystkie zastosowania, z wyjątkiem zastosowań jako środki chwastobójcze. |
Ortofosforan żelaza(III) | Preparaty przeznaczone do spryskiwania powierzchni między roślinami uprawnymi. |
Nadtlenek wodoru |
|
Diatomit (ziemia okrzemkowa) |
|
Siarczan wapnia (wielosiarczek wapnia) |
|
Olej parafinowy |
|
Wodorowęglan potasu i sodu (dwuwęglan potasu/sodu) |
|
Pyretroidy (tylko deltametryna lub lambda-cyhalotryna) | Tylko w pułapkach zawierających określone środki wabiące; tylko przeciwko Bactrocera oleae i Cemtitis capitata Wied. |
Piasek kwarcowy |
|
Chlorek sodu | Dozwolone wszystkie zastosowania, z wyjątkiem zastosowań jako środki chwastobójcze. |
Siarka" |
|
|
(1 ) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 540/2011 z dnia 25 maja 2011 r. w sprawie wykonania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 w odniesieniu do wykazu zatwierdzonych substancji czynnych (Dz.U. L 153 z 11.6.2011, s. 1).
ZAŁĄCZNIK III
"ZAŁĄCZNIK VI
Dodatki paszowe stosowane w żywieniu zwierząt, o których mowa w art. 22 lit. g), art. 24 ust. 2 i art. 25m ust. 2
Dodatki paszowe wymienione w niniejszym załączniku muszą być zatwierdzone na mocy rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady.
1. DODATKI TECHNOLOGICZNE
a) Konserwanty
Numer identyfikacyjny lub grupa funkcjonalna | Substancja | Opis, warunki stosowania | |
| E200 | Kwas sorbinowy |
|
| E236 | Kwas mrówkowy |
|
| E237 | Mrówczan sodu |
|
| E260 | Kwas octowy |
|
| E270 | Kwas mlekowy |
|
| E280 | Kwas propionowy |
|
| E33O | Kwas cytrynowy |
|
b) Przeciwutleniacze
Numer identyfikacyjny lub grupa funkcjonalna | Substancja | Opis, warunki stosowania | |
| 1b306(i) | Ekstrakty tokoferolu z olejów roślinnych |
|
| 1b306(ii) | Bogate w tokoferol (w postaci delta) ekstrakty z olejów roślinnych |
|
c) Emulgatory, stabilizatory, zagęszczacze i substancje żelujące
Numer identyfikacyjny lub grupa funkcjonalna | Substancja | Opis, warunki stosowania | |
| 1c322 | Lecytyny | Wyłącznie pochodzące z surowców ekologicznych. |
|
|
| Stosowanie ograniczone do pasz dla zwierząt akwakultury. |
d) Spoiwa i środki przeciwzbrylające
Numer identyfikacyjny lub grupa funkcjonalna | Substancja | Opis, warunki stosowania | |
| E412 | Guma guar |
|
| E535 | Żelazocyjanek sodu | Maksymalna dawka wynosząca 20 mg/kg NaCl obliczona jako anion heksacyjanożelazianu. |
| E551b | Krzemionka koloidalna |
|
| E551c | Diatomit (ziemia okrzemkowa, oczyszczona) |
|
| Im558i | Bentonit |
|
| E559 | Glinki kaolinowe, bez azbestu |
|
| E560 | Naturalne mieszaniny steatytów i chlorynu |
|
| E561 | Wermikulit |
|
| E562 | Sepiolit |
|
| E566 | Natrolit-fonolit |
|
| 1g568 | Klinoptylolit pochodzenia osadowego |
|
| E599 | Perlit |
|
e) Dodatki do kiszonki
Numer identyfikacyjny lub grupa funkcjonalna | Substancja | Opis, warunki stosowania |
1k | Enzymy i mikroorganizmy | Stosowanie ograniczone do produkcji kiszonki, gdy warunki pogodowe nie pozwalają na właściwą fermentację. Użycie kwasu mrówkowego, propionowego oraz ich soli sodowych w produkcji kiszonki jest dozwolone wyłącznie wtedy, gdy warunki pogodowe nie pozwalają na właściwą fermentację. |
1k237 | Mrówczan sodu | |
1k280 | Kwas propionowy | |
1k281 | Propionian sodu |
2. DODATKI SENSORYCZNE
Numer identyfikacyjny lub grupa funkcjonalna | Substancja | Opis, warunki stosowania |
2b | Substancje aromatyzujące | Wyłącznie ekstrakty z produktów rolnych. |
| Castanea sativa Mili: Wyciąg z kasztana jadalnego |
|
3. DODATKI DIETETYCZNE
a) Witaminy, pro-witaminy i chemicznie dobrze zdefiniowane substancje o podobnym działaniu
Numer identyfikacyjny lub grupa funkcjonalna | Substancja | Opis, warunki stosowania |
3a | Witaminy i prowitaminy | Pochodzące z produktów rolnych. W przypadku zwierząt z żołądkiem jednokomorowym i zwierząt akwakultury stosować można wyłącznie takie witaminy pochodzenia syntetycznego, które są identyczne z witaminami pozyskanymi z produktów rolnych. W przypadku przeżuwaczy stosować można wyłącznie takie syntetyczne witaminy A, D i E, które są identyczne z witaminami pozyskanymi z produktów rolnych, pod warunkiem wcześniejszego dopuszczenia przez państwa członkowskie w oparciu o ocenę możliwości uzyskania przez ekologiczne przeżuwacze niezbędnych ilości wymienionych witamin w dawkach pokarmowych. |
3a920 | Bezwodna betaina | Wyłącznie w przypadku zwierząt z żołądkiem jedno-komorowym Wyłącznie pochodzenia naturalnego i, jeżeli są dostępne, pochodzenia ekologicznego |
b) Mieszanki pierwiastków śladowych
| Numer identyfikacyjny lub grupa funkcjonalna | Substancja | Opis, warunki stosowania |
| E1 żelazo |
|
|
| 3b101 | Węglan żelaza(II) (syderyt) |
|
| 3b103 | Monohydrat siarczanu żelaza(II) |
|
| 3b104 | Heptahydrat siarczanu żelaza(II) |
|
| 3b201 | Jodek potasu |
|
| 3b202 | Jodan wapnia, bezwodny |
|
| 3b203 | Powlekany, granulowany jodan wapnia, bezwodny |
|
| 3b301 | Tetrahydrat octanu kobaltu(II) |
|
| 3b302 | Węglan kobaltu(II) |
|
| 3b303 | Monohydrat wodorotlenku węglanu (2:3) kobaltu(II) |
|
| 3b304 | Powlekany, granulowany monohydrat wodorotlenku węglanu (2:3) kobaltu(II) |
|
| 3b305 | Heptahydrat siarczanu kobaltu (II) |
|
| 3b402 | Dihydroksymonohydrat węglanu miedzi(II) |
|
| 3b404 | Tlenek miedzi(II) |
|
| 3b405 | Pentahydrat siarczanu miedzi (II) |
|
| 3b409 | Trihydroksychlorek dimiedzi (TBCC) |
|
| 3b502 | Tlenek manganu (II) |
|
| 3b5O3 | Monohydrat siarczanu manganu© |
|
| 3b603 | Tlenek cynku |
|
| 3b604 | Heptahydrat siarczanu cynku |
|
| 3b605 | Monohydrat siarczanu cynku |
|
| 3b609 | Monohydrat hydroksychlorku cynku (TBZC) |
|
| 3b701 | Dihydrat molibdenianu sodu |
|
| 3b801 | Selenian(IV) sodu |
|
| 3b810, 3b811, | Drożdże inaktywowane wzbogacone selenem |
|
4. DODATKI ZOOTECHNICZNE
Numer identyfikacyjny lub grupa funkcjonalna | Substancja | Opis, warunki stosowania |
4a, 4b, 4c i 4d | Enzymy i mikroorganizmy w kategorii »dodatki zootechniczne"* |
|
ZAŁĄCZNIK IV
"ZAŁĄCZNIK VIII
Niektóre produkty i substancje używane do produkcji przetworzonej żywności ekologicznej, drożdży i produktów drożdżowych określone w art. 27 ust. 1 lit. a) i art. 27a lit. a
SEKCJA A - DODATKI DO ŻYWNOŚCI, W TYM ICH NOŚNIKI
Do celów obliczeń określonych w art. 23 ust. 4 lit. a) ppkt (ii) rozporządzenia (WE) nr 834/2007 dodatki do żywności wymienione w kolumnie numeru identyfikacyjnego oznaczone gwiazdką należy uwzględniać jako składniki pochodzenia rolniczego.
Kod | Nazwa | Przetwarzanie środków spożywczych | Szczególne warunki i ograniczenia w uzupełnieniu do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 | |
pochodzenia roślinnego | pochodzenia zwierzęcego | |||
E 153 | Węgiel roślinny |
| X | Ser kozi z popiołem Ser Morbier |
E 160b* | Annato, biksyna, norbiksyna |
| X | Ser Red. Leicester Ser Double Gloucester Ser Cheddar Ser Mimolette |
E 170 | Węglan wapnia | X | X | Nie stosować do barwienia lub wzbogacania produktów w wapń |
E 220 | Dwutlenek siarki | X | X (wyłącznie w odniesieniu do miodu pitnego) | W winach owocowych (wino uzyskane z owoców innych niż winogrona, w tym cydr i perry) i w miodzie pitnym z cukrem i bez dodatku cukru: 100 mg/l (Najwyższe dopuszczalne poziomy bez względu na źródło, wyrażone jako SO2 w mg/l) |
E 223 | Pirosiarczyn sodu |
| X | Skorupiaki |
E 224 | Pirosiarczyn potasu | X | X (wyłącznie w odniesieniu do miodu pitnego) | W winach owocowych (wino uzyskane z owoców innych niż winogrona, w tym cydr i perry) i w miodzie pitnym z cukrem i bez dodatku cukru: 100 mg/l (Najwyższe dopuszczalne poziomy bez względu na źródło, wyrażone jako SO2 w mg/l) |
E 250 | Azotyn sodu |
| X | Dla produktów mięsnych. Może być używany wyłącznie po uprzednim wykazaniu w sposób wymagany przez właściwe organy, że dla tego dodatku nie jest dostępna żadna technologiczna alternatywa, która zapewniałaby te same gwarancje lub umożliwiałaby zachowanie jego szczególnych właściwości. Nie w połączeniu z E 252. Indykatywna ilość wprowadzana wyrażona jako NaNO2: 80 mg/kg, maksymalna ilość pozostałości wyrażona jako NaNO2: 50 mg/kg |
E 252 | Azotan potasu |
| X | Dla produktów mięsnych. Może być używany wyłącznie po uprzednim wykazaniu w sposób wymagany przez właściwe organy, że dla tego dodatku nie jest dostępna żadna technologiczna alternatywa, która zapewniałaby te same gwarancje lub umożliwiałaby zachowanie jego szczególnych właściwości. Nie w połączeniu z E 250. Indykatywna ilość wprowadzana wyrażona jako NaNO3: 80 mg/kg, maksymalna ilość pozostałości wyrażona jako NaNO3: 50 mg/kg |
E 270 | Kwas mlekowy | X | X |
|
E 290 | Dwutlenek węgla | X | X |
|
E 296 | Kwas jabłkowy | X |
|
|
E 300 | Kwas askorbinowy | X | X | W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: produkty mięsne |
E 301 | Askorbinian sodu |
| X | W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: produkty mięsne w związku z azotynami i azotanami |
E 306(*) | Ekstrakt bogaty w tokoferol | X | X | Przeciwutleniacz |
E 322(*) | Lecytyny | X | X | W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: przetwory mleczne Wyłącznie pochodzące z produkcji ekologicznej. Stosuje się od dnia 1 stycznia 2022 r. Do tego dnia - wyłącznie uzyskane z surowców ekologicznych. |
E 325 | Mleczan sodu |
| X | Produkty na bazie mleka i produkty mięsne |
E 330 | Kwas cytrynowy | X | X |
|
E 331 | Cytryniany sodu | X | X |
|
E 333 | Cytryniany wapnia | X |
|
|
E 334 | Kwas winowy (L(+)-) | X | X (wyłącznie w odniesieniu do miodu pitnego) | W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: miód pitny |
E 335 | Winiany sodu | X |
|
|
E 336 | Winiany potasu | X |
|
|
E 341 (i) | Fosforan monowap-niowy | X |
| Środek spulchniający w mące z dodatkiem proszku do pieczenia |
E 392* | Ekstrakty rozmarynu | X | X | Wyłącznie pochodzące z produkcji ekologicznej |
E 400 | Kwas alginowy | X | X | W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: produkty na bazie mleka |
E 401 | Alginian sodu | X | X | W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: produkty na bazie mleka |
E 402 | Alginian potasu | X | X | W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: produkty na bazie mleka |
E 406 | Agar | X | X | Wodniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: produkty na bazie mleka i produkty mięsne |
E 407 | Karagen | X | X | W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: produkty na bazie mleka |
E 410* | Mączka chleba świętojańskiego | X | X | Wyłącznie pochodząca z produkcji ekologicznej. Stosuje się od dnia 1 stycznia 2022 r. |
E 412* | Guma guar | X | X | Wyłącznie pochodząca z produkcji ekologicznej. Stosuje się od dnia 1 stycznia 2022 r. |
E 414* | Guma arabska | X | X | Wyłącznie pochodząca z produkcji ekologicznej. Stosuje się od dnia 1 stycznia 2022 r. |
E 415 | Guma ksantanowa | X | X |
|
E 417 | Guma tara w proszku | X | X | Zagęszczacz Wyłącznie pochodząca z produkcji ekologicznej. Stosuje się od dnia 1 stycznia 2022 r. |
E 418 | Guma gellan | X | X | Wyłącznie postać o wysokiej zawartości grup acylowych Wyłącznie pochodząca z produkcji ekologicznej. Stosuje się od dnia 1 stycznia 2022 r. |
E 422 | Gliceryna | X | X | Wyłącznie pochodzenia roślinnego Wyłącznie pochodząca z produkcji ekologicznej. Stosuje się od dnia 1 stycznia 2022 r. W odniesieniu do ekstraktów roślinnych i roślinnych środków aromatyzujących jako substancja utrzymująca wilgoć w kapsułkach żelowych oraz jako powłoka tabletek |
E 440* (i) | Pektyna | X | X | W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: produkty na bazie mleka |
E 464 | Hydroksypropylome-tyloceluloza | X | X | Materiał do kapsułkowania kapsułek |
E 500 | Węglany sodu | X | X |
|
E 501 | Węglany potasu | X |
|
|
E 503 | Węglany amonu | X |
|
|
E 504 | Węglany magnezu | X |
|
|
E 509 | Chlorek wapnia |
| X | Koagulacja mleka |
E 516 | Siarczan wapnia | X |
| Nośnik |
E 524 | Wodorotlenek sodu | X |
| Obróbka powierzchni "Laugengeback" i regulacja kwasowości w ekologicznych środkach aromatyzujących |
E 551 | Dwutlenek krzemu | X | X | W odniesieniu do suszonych ziół i przypraw w postaci proszku, środków aromatyzujących i propolisu |
E 553b | Talk | X | X | W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: na powierzchnię kiełbas |
E 901 | Wosk pszczeli | X |
| Wyłącznie jako substancja glazurująca w przypadku wyrobów cukierniczych Wosk pszczeli pochodzący z produkcji ekologicznej |
E 903 | Wosk karnauba | X |
| Jako substancja glazurująca w przypadku wyrobów cukierniczych Jako metoda łagodząca w odniesieniu do obowiązkowego głębokiego mrożenia owoców jako środka w ramach kwarantanny przeciwko organizmom szkodliwym (dyrektywa wykonawcza Komisji (UE) 2017/1279) (1 ) Wyłącznie pochodzący z produkcji ekologicznej. Stosuje się od dnia 1 stycznia 2022 r. Do tego dnia - wyłącznie uzyskany z surowców ekologicznych. |
E 938 | Argon | X | X |
|
E 939 | Hel | X | X |
|
E 941 | Azot | X | X |
|
E 948 | Tlen | X | X |
|
E 968 | Erytrytol | X | X | Wyłącznie pochodzący z produkcji ekologicznej bez wykorzystania technologii wymiany jonowej |
(1 ) Dyrektywa wykonawcza Komisji (UE) 2017/1279 z dnia 14 lipca 2017 r. zmieniająca załączniki I do V do dyrektywy Rady 2000/29/ WE w sprawie środków ochronnych przed wprowadzaniem do Wspólnoty organizmów szkodliwych dla roślin lub produktów roślinnych i przed ich rozprzestrzenianiem się we Wspólnocie (Dz.U. L 184 z 15.7.2017, s. 33). |
SEKCJA B - SUBSTANCJE POMOCNICZE W PRZETWÓRSTWIE I INNE PRODUKTY, KTÓRE MOGĄ BYC STOSOWANE W PRZETWARZANIU SKŁADNIKÓW POCHODZENIA ROLNICZEGO Z PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ
Nazwa | Przygotowywanie wszystkich środków spożywczych pochodzenia roślinnego | Przygotowywanie wszystkich środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego | Szczególne warunki i ograniczenia w uzupełnieniu do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 |
Woda | X | X | Woda pitna w rozumieniu dyrektywy Rady 98/83/WE |
Chlorek wapnia | X |
| Koagulator |
Węglan wapnia | X |
|
|
Wodorotlenek wapnia | X |
|
|
Siarczan wapnia | X |
| Koagulator |
Chlorek magnezu (lub nigari) | X |
| Koagulator |
Węglan potasu | X |
| W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia roślinnego: suszenie winogron |
Węglan sodu | X | X |
|
Kwas mlekowy |
| X | W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: do regulacji pH kąpieli solankowej w produkcji sera |
Kwas mlekowy L(+) z fermentacji | X |
| W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia roślinnego: do przygotowywania wyciągów z białek roślinnych |
Kwas cytrynowy | X | X |
|
Wodorotlenek sodu | X |
| W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia roślinnego: do produkcji cukru/cukrów; do produkcji oliwy, z wyłączeniem produkcji oliwy z oliwek; do przygotowywania wyciągów z białek roślinnych |
Kwas siarkowy | X | X | Produkcja żelatyny Produkcja cukru/cukrów |
Wyciąg z szyszek chmielu | X |
| W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia roślinnego: wyłącznie do celów eliminacji drobnoustrojów w produkcji cukru. Jeżeli jest dostępny- z produkcji ekologicznej |
Wyciąg z kalafonii sosnowej | X |
| W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia roślinnego: wyłącznie do celów eliminacji drobnoustrojów w produkcji cukru. Jeżeli jest dostępny- z produkcji ekologicznej |
Kwas solny |
| X | W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: produkcja żelatyny; do regulacji pH kąpieli solankowej w przetwórstwie serów Gouda, Edam i Maasdammer, Boerenkaas, Friese i Leidse Nagelkaas |
Wodorotlenek amonu |
| X | W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: produkcja żelatyny |
Nadtlenek wodoru |
| X | W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: produkcja żelatyny |
Dwutlenek węgla | X | X |
|
Azot | X | X |
|
Alkohol etylowy | X | X | Rozpuszczalnik |
Kwas garbnikowy | X |
| Środek wspomagający filtrację |
Albumina jaja kurzego | X |
|
|
Kazeina | X |
|
|
Żelatyna | X |
|
|
Karuk | X |
|
|
Oleje roślinne | X | X | Środki natłuszczające, przeciwprzyczepne lub przeciwpieniące Wyłącznie pochodzące z produkcji ekologicznej |
Dwutlenek krzemu w postaci żelu lub zawiesiny koloidalnej | X |
|
|
Węgiel aktywowany | X |
|
|
Talk | X |
| Zgodnie ze szczegółowymi kryteriami czystości dodatku do żywności E 5 5 3b |
Bentonit | X | X | W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: jako środek zwiększający lepkość miodu pitnego |
Celuloza | X | X | W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: produkcja żelatyny |
Ziemia okrzemkowa | X | X | W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: produkcja żelatyny |
Perlit | X | X | W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: produkcja żelatyny |
Łupiny orzechów laskowych | X |
|
|
Mączka ryżowa | X |
|
|
Wosk pszczeli | X |
| Środek przeciwprzyczepny Wosk pszczeli pochodzący z produkcji ekologicznej |
Wosk karnauba | X |
| Środek przeciwprzyczepny Wyłącznie pochodzący z produkcji ekologicznej. Stosuje się od dnia 1 stycznia 2022 r. Do tego dnia - wyłącznie uzyskany z surowców ekologicznych. |
Kwas octowy/ocet |
| X | Wyłącznie pochodzący z produkcji ekologicznej. Wyłącznie do przetwarzania ryb. Z naturalnej fermentacji, niewytworzony z organizmu genetycznie zmodyfikowanego (GMO) ani przy pomocy GMO |
Chlorowodorek tiaminy | X | X | Stosowany wyłącznie do przetwarzania win owocowych, w tym cydru i perry, oraz miodu pitnego |
Wodorofosforan diamonu | X | X | Stosowany wyłącznie do przetwarzania win owocowych, w tym cydru i perry, oraz miodu pitnego |
Włókno drzewne | X | X | Źródło drewna powinno być ograniczone do certyfikowanego drewna pozyskanego w zrównoważony sposób. Stosowane drewno nie może zawierać związków toksycznych (toksyn pochodzących z obróbki po ścięciu, naturalnie występujących lub z mikroorganizmów) |
SEKCJA C - SUBSTANCJE POMOCNICZE UŻYWANE W PRODUKCJI DROŻDŻY I PRODUKTÓW DROŻDŻOWYCH
Nazwa | Drożdże | Drożdżowe wyroby cukiernicze, receptury na bazie drożdży | Szczegółowe warunki |
Chlorek wapnia | X |
|
|
Dwutlenek węgla | X | X |
|
Kwas cytrynowy | X |
| Do regulacji pH w produkcji drożdży |
Kwas mlekowy | X |
| Do regulacji pH w produkcji drożdży |
Azot | X | X |
|
Tlen | X | X |
|
Skrobia ziemniaczana | X | X | Do filtrowania Wyłącznie pochodząca z produkcji ekologicznej |
Węglan sodu | X | X | Do regulacji pH |
Oleje roślinne | X | X | Środki natłuszczające, przeciwprzyczepne lub przeciwpieniące. Wyłącznie pochodzące z produkcji ekologicznej"" |
ZAŁĄCZNIK V
"ZAŁĄCZNIK VIIIa
Produkty i substancje dopuszczone do stosowania lub dodawania w ekologicznych produktach z sektora wina, o których mowa w art. 29c
Rodzaj obróbki zgodnie z załącznikiem IA do rozporządzenia (WE) nr 606/2009 | Nazwa produktów lub substancji | Szczegółowe warunki, obostrzenia w granicach limitów i warunków określonych w rozporządzeniu (WE) nr 1234/2007 i rozporządzeniu (WE) nr 606/2009 |
Punkt 1: Napowietrzanie lub dodawanie tlenu | - Powietrze - Tlen gazowy |
|
Punkt 3: Odwirowywanie i filtracja | - Perlit - Celuloza - Ziemia okrzemkowa | Stosowanie wyłącznie jako obojętny filtrujący środek pomocniczy |
Punkt 4: Stworzenie obojętnej atmosfery oraz obróbka produktu bez dostępu powietrza | - Azot - Dwutlenek węgla - Argon |
|
Punkty 5,15 i 21: Stosowanie | - Drożdże (1 ), ściany komórkowe drożdży |
|
Punkt 6: Stosowanie | - Wodorofosforan diamonu - Chlorowodorek tiaminy - Autolizaty drożdży |
|
Punkt 7: Stosowanie | - Dwutlenek siarki - Wodorosiarczyn potasu lub pirosiarczyn potasu | a) Maksymalna zawartość dwutlenku siarki nie przekracza 100 mg/l w przypadku wina czerwonego, o którym mowa w części A pkt 1 lit. a) załącznika I B do rozporządzenia (WE) nr 606/2009, o zawartości cukru resztkowego mniejszej niż 2 g/l. b) Maksymalna zawartość dwutlenku siarki nie przekracza 150 mg/l w przypadku wina białego i różowego, o których mowa w części A pkt 1 lit. b) załącznika I B do rozporządzenia (WE) nr 606/2009, o zawartości cukru resztkowego mniejszej niż 2 g/l. c) W przypadku wszystkich innych kategorii wina maksymalną zawartość dwutlenku siarki zastosowaną zgodnie z załącznikiem I B do rozporządzenia (WE) nr 606/2009 w dniu 1 sierpnia 2010 r. pomniejsza się o 30 mg/l. |
Punkt 9: Stosowanie | - Węgiel drzewny do zastosowań enologicznych |
|
Punkt 10: Oczyszczanie | - Żelatyna jadalna (2 ) - Substancje białkowe pochodzenia roślinnego uzyskane z pszenicy lub grochu (2 ) - Karuk (2 ) - Albumina jaja kurzego (2 ) - Taniny (2 ) - Substancje białkowe uzyskane z ziemniaków (2 ) - Ekstrakty protein drożdżowych (2 ) - Kazeina - Chitozan pochodzący z Aspergillus niger - Kazeinian potasu - Dwutlenek krzemu - Bentonit - Enzymy pektolityczne |
|
Punkt 12: Stosowanie do zakwaszania | - Kwas mlekowy - Kwas winowy L(+) |
|
Punkt 13: Stosowanie do odkwaszania | - Kwas winowy L(+) - Węglan wapnia - Neutralny winian potasu - Wodorowęglan potasu |
|
Punkt 14: Dodawanie | - Żywica z sosny alepskiej |
|
Punkt 17: Stosowanie | - Bakterie mlekowe |
|
Punkt 19: Dodawanie | - Kwas L-askorbinowy |
|
Punkt 22: Barbotaż | - Azot |
|
Punkt 23: Dodawanie | - Dwutlenek węgla |
|
Punkt 24: Dodawanie w celu stabilizacji wina | - Kwas cytrynowy |
|
Punkt 25: Dodawanie | - Taniny (2 ) |
|
Punkt 27: Dodawanie | - Kwas metawinowy |
|
Punkt 28: Stosowanie | - Guma arabska (2 ) |
|
Punkt 30: Stosowanie | - Dwuwinian potasu |
|
Punkt 31: Stosowanie | - Cytrynian miedzi |
|
Punkt 35: Stosowanie | - Mannoproteiny drożdży |
|
Punkt 38: Stosowanie | - Kawałki drewna dębowego |
|
Punkt 39: Stosowanie | - Alginian potasu |
|
Punkt 44: Stosowanie | - Chitozan pochodzący z Aspergillus niger |
|
Punkt 51: Stosowanie | - Drożdże dezaktywowane |
|
Rodzaj obróbki zgodnie z sekcją A pkt 2 lit. b) załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 606/2009 | - Siarczan wapnia | Wyłącznie w przypadku »vino generoso« lub »vino generoso de licor"« |
(1 ) W przypadku poszczególnych szczepów drożdży: uzyskane z surowców ekologicznych, jeżeli są dostępne. (2 ) Uzyskane z surowców ekologicznych, jeżeli są dostępne. |
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00