ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 443/2014
z dnia 30 kwietnia 2014 r.
zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 543/2011 w zakresie wartości progowych dla dodatkowych należności celnych za pomidory, ogórki, winogrona stołowe, morele, czereśnie, brzoskwinie włącznie z nektarynami i śliwki
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (1), w szczególności jego art. 183 lit. b),
a także mając na uwadze, co następuje,
(1) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 543/2011 (2) przewiduje nadzór nad przywozem produktów wymienionych w załączniku XVIII do tego rozporządzenia. Nadzór ten odbywa się na warunkach przewidzianych w art. 308d rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2454/93 (3).
(2) W celu zastosowania art. 5 ust. 4 Porozumienia w sprawie rolnictwa (4) zawartego w trakcie wielostronnych negocjacji handlowych Rundy Urugwajskiej i na podstawie ostatnich danych dotyczących lat 2011, 2012 i 2013 należy zmienić wartości progowe na potrzeby stosowania dodatkowych należności celnych za ogórki i czereśnie od dnia 1 maja 2014 r., a za morele, pomidory, śliwki, brzoskwinie włącznie z nektarynami i winogrona stołowe od dnia 1 czerwca 2014 r.
(3) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 543/2011. Dla większej czytelności należy zastąpić cały załącznik XVIII do tego rozporządzenia.
(4) Ze względu na konieczność zagwarantowania, że środek ten będzie miał zastosowanie możliwie jak najszybciej po udostępnieniu aktualnych danych, niniejsze rozporządzenie powinno wejść w życie w dniu jego opublikowania,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku XVIII do rozporządzenia wykonawczego (UE) nr 543/2011 wartości progowe, których przekroczenie powoduje stosowanie dodatkowych należności celnych za pomidory, ogórki, winogrona stołowe, morele, czereśnie, brzoskwinie włącznie z nektarynami i śliwki, zastępuje się wartościami wymienionymi w odpowiedniej kolumnie załącznika, zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 30 kwietnia 2014 r.
| W imieniu Komisji |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.
(2) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz.U. L 157 z 15.6.2011, s. 1).
(3) Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2454/93 z dnia 2 lipca 1993 r. ustanawiające przepisy w celu wykonania rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 ustanawiającego Wspólnotowy kodeks celny (Dz.U. L 253 z 11.10.1993, s. 1).
ZAŁĄCZNIK
„ZAŁĄCZNIK XVIII
DODATKOWE NALEŻNOŚCI PRZYWOZOWE: TYTUŁ IV, ROZDZIAŁ I, SEKCJA 2
Bez uszczerbku dla zasad interpretacji Nomenklatury scalonej, przedstawione opisy produktów mają charakter wyłącznie orientacyjny. Do celów niniejszego załącznika zakres stosowania dodatkowych należności celnych określony jest przez zakres kodów CN istniejących w chwili przyjęcia niniejszego rozporządzenia.
(tony) | ||||
Numer porządkowy | Kod CN | Opis produktów | Okres stosowania | Wartości progowe |
78.0015 | 0702 00 00 | Pomidory | Od 1 października do 31 maja | 445 127 |
78.0020 | Od 1 czerwca do 30 września | 27 287 | ||
78.0065 | 0707 00 05 | Ogórki | Od 1 maja do 31 października | 12 678 |
78.0075 | Od 1 listopada do 30 kwietnia | 12 677 | ||
78.0085 | 0709 91 00 | Karczochy | Od 1 listopada do 30 czerwca | 12 663 |
78.0100 | 0709 93 10 | Cukinie | Od 1 stycznia do 31 grudnia | 112 241 |
78.0110 | 0805 10 20 | Pomarańcze | Od 1 grudnia do 31 maja | 252 542 |
78.0120 | 0805 20 10 | Klementynki | Od 1 listopada do końca lutego | 82 192 |
78.0130 | 0805 20 30 0805 20 50 0805 20 70 0805 20 90 | Mandarynki (włącznie z tangerynami i satsuma); wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe | Od 1 listopada do końca lutego | 81 570 |
78.0155 | 0805 50 10 | Cytryny | Od 1 czerwca do 31 grudnia | 310 090 |
78.0160 | Od 1 stycznia do 31 maja | 51 670 | ||
78.0170 | 0806 10 10 | Winogrona stołowe | Od 21 lipca do 20 listopada | 69 907 |
78.0175 | 0808 10 80 | Jabłka | Od 1 stycznia do 31 sierpnia | 553 379 |
78.0180 | Od 1 września do 31 grudnia | 72 914 | ||
78.0220 | 0808 30 90 | Gruszki | Od 1 stycznia do 30 kwietnia | 183 233 |
78.0235 | Od 1 lipca do 31 grudnia | 25 489 | ||
78.0250 | 0809 10 00 | Morele | Od 1 czerwca do 31 lipca | 5 630 |
78.0265 | 0809 29 00 | Czereśnie | Od 21 maja do 10 sierpnia | 32 371 |
78.0270 | 0809 30 | Brzoskwinie, łącznie z nektarynami | Od 11 czerwca do 30 września | 3 146 |
78.0280 | 0809 40 05 | Śliwki | Od 11 czerwca do 30 września | 16 404” |
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00