Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2013-10-13
Wersja aktualna od 2013-10-13
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 981/2013
z dnia 11 października 2013 r.
ustalające współczynnik przydziału, jaki należy zastosować do wniosków o wydanie pozwoleń na wywóz serów do Stanów Zjednoczonych Ameryki w 2014 r. w ramach niektórych kontyngentów GATT
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych („rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku”) (1),
uwzględniając rozporządzenie Komisji (WE) nr 1187/2009 z dnia 27 listopada 2009 r. ustanawiające specjalne szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do pozwoleń na wywóz i refundacji wywozowych do mleka i przetworów mlecznych (2), w szczególności jego art. 23 ust. 1 akapit pierwszy i ust. 4 akapit pierwszy,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozdział III sekcja 2 rozporządzenia (WE) nr 1187/2009 ustanawia procedurę przyznawania pozwoleń na wywóz sera do Stanów Zjednoczonych Ameryki w ramach kontyngentów GATT określonych w art. 21 tego rozporządzenia.
(2) Wnioski o wydanie pozwolenia na wywóz w odniesieniu do niektórych grup produktów i kontyngentów dotyczą ilości przekraczających ilości dostępne na rok kontyngentowy 2014. Należy zatem ustalić współczynniki przydziału.
(3) W odniesieniu do grup produktów i kontyngentów, w przypadku których złożone wnioski dotyczą ilości mniejszych niż ilości dostępne, należy zadbać o to, by pozostałe ilości zostały przydzielone proporcjonalnie do ilości, o które wystąpiono. Ponadto przydział dodatkowych ilości powinien być uzależniony od powiadomienia właściwego organu o ilościach, na które dany podmiot wyraził zgodę, oraz od wpłaty zabezpieczenia przez zainteresowane podmioty.
(4) Biorąc pod uwagę termin wdrożenia procedury określania współczynników określony w art. 23 rozporządzenia (WE) nr 1187/2009, niniejsze rozporządzenie należy zacząć stosować możliwie jak najszybciej,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Wnioski o wydanie pozwolenia na wywóz, złożone na mocy rozporządzenia (WE) nr 1187/2009 w odniesieniu do grup produktów i kontyngentów określonych w kolumnie 3 załącznika do niniejszego rozporządzenia jako „16-Tokyo oraz 16-, 17-, 18-, 20- i 21-Uruguay”, zostają przyjęte z zastrzeżeniem zastosowania współczynników przydziału określonych w kolumnie 5 tego załącznika.
Artykuł 2
Wnioski o wydanie pozwolenia na wywóz, złożone na mocy rozporządzenia (WE) nr 1187/2009 w odniesieniu do grup produktów i kontyngentów określonych w kolumnie 3 załącznika do niniejszego rozporządzenia jako „22-, 25-Tokyo, 22- i 25-Uruguay”, zostają przyjęte w odniesieniu do ilości, o które wystąpiono.
Pozwolenia na wywóz mogą być wydane dla dodatkowych ilości z zastrzeżeniem zastosowania współczynnika przydziału określonego w kolumnie 6 załącznika, po wyrażeniu zgody przez podmiot na podane ilości w terminie jednego tygodnia od daty publikacji niniejszego rozporządzenia oraz z zastrzeżeniem wpłaty wymaganego zabezpieczenia.
Artykuł 3
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 11 października 2013 r.
| W imieniu Komisji, za Przewodniczącego, |
Jerzy PLEWA | |
Dyrektor Generalny ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich |
ZAŁĄCZNIK
Identyfikacja grupy według Dodatkowych uwag w rozdziale 4 Zharmonizowanego Systemu Opłat Celnych Stanów Zjednoczonych Ameryki | Identyfikacja grupy i kontyngentu | Ilości dostępne w 2014 r. (w kg) | Współczynnik przydziału wskazany w art. 1 | Współczynnik przydziału wskazany w art. 2 | |
Nr uwagi | Grupa | ||||
(1) | (2) | (3) | (4) | (5) | (6) |
16 | Not specifically provided for (NSPF) | 16-Tokyo | 908 877 | 0,3080103 |
|
16-Uruguay | 3 446 000 | 0,1854822 |
| ||
17 | Blue Mould | 17-Uruguay | 350 000 | 0,1001430 |
|
18 | Cheddar | 18-Uruguay | 1 050 000 | 0,3431372 |
|
20 | Edam/Gouda | 20-Uruguay | 1 100 000 | 0,1700154 |
|
21 | Italian type | 21-Uruguay | 2 025 000 | 0,1303088 |
|
22 | Swiss or Emmenthaler cheese other than with eye formation | 22-Tokyo | 393 006 |
| 19,6503000 |
22-Uruguay | 380 000 |
| 9,5000000 | ||
25 | Swiss or Emmenthaler cheese with eye formation | 25-Tokyo | 4 003 172 |
| 3,0793630 |
25-Uruguay | 2 420 000 |
| 2,7344632 |