Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2012-07-13
Wersja aktualna od 2012-07-13
obowiązujący
Alerty
DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI
z dnia 12 lipca 2012 r.
zmieniająca decyzję 2009/11/WE zatwierdzającą metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Hiszpanii
(notyfikowana jako dokument nr C(2012) 4711)
(Jedynie tekst w języku hiszpańskim jest autentyczny)
(2012/384/UE)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych („rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku”) (1), w szczególności jego art. 43 lit. m) w związku z art. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Decyzją Komisji 2009/11/WE (2) zatwierdzono stosowanie czterech metod klasyfikacji tusz wieprzowych w Hiszpanii.
(2) Hiszpania oświadczyła, że z powodu postępu technologicznego oraz opracowywania nowych wersji dwóch urządzeń dopuszczonych w Hiszpanii należy skalibrować te nowe urządzenia w celu otrzymania nowych wzorów umożliwiających ich stosowanie w Hiszpanii.
(3) W znacznej liczbie rzeźni w Hiszpanii liczba zwierząt poddawanych ubojowi nie przekracza średniorocznie 500 świń w tygodniu. Dlatego też konieczna jest metoda klasyfikacji tusz wieprzowych dostosowana do ich możliwości ubojowych.
(4) Władze hiszpańskie zwróciły się do Komisji o zatwierdzenie trzech nowych metod klasyfikacji tusz wieprzowych przewidzianych do stosowania w Hiszpanii, jak również przedstawiły szczegółowy opis próbnego rozbioru ze wskazaniem zasad, na których opierają się te metody, wyników próbnego rozbioru oraz wzorów wykorzystywanych do oceny zawartości procentowej chudego mięsa w protokole przewidzianym w art. 23 ust. 4 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen (3).
(5) Analiza złożonego wniosku wykazała, że warunki dla zatwierdzenia tych metod klasyfikacji zostały spełnione. Należy zatem zezwolić na stosowanie przedmiotowych metod klasyfikacji w Hiszpanii.
(6) Należy zatem odpowiednio zmienić decyzję 2009/11/WE.
(7) Nie należy zezwalać na jakiekolwiek zmiany w przyrządach lub metodach klasyfikacji, chyba że zostaną one wyraźnie zatwierdzone decyzją wykonawczą Komisji.
(8) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
W decyzji 2009/11/WE wprowadza się następujące zmiany:
1) artykuł 1 otrzymuje brzmienie:
„Artykuł 1
Zgodnie z pkt 1 sekcji B.IV załącznika V do rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 (*) niniejszym zatwierdza się następujące metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Hiszpanii:
a) przyrząd »Fat-O-Meat’ er (FOM)« oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 1 załącznika;
b) »przyrząd ultradźwiękowy do w pełni zautomatyzowanej klasyfikacji tusz (Autofom)« oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 2 załącznika;
c) przyrząd »Ultrafom 300« oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 3 załącznika;
d) przyrząd określany jako »Autofom vision system (VCS2000)« oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 4 załącznika;
e) przyrząd »Fat-O-Meater II (FOM II)« oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 5 załącznika;
f) przyrząd » Autofom III« oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 6 załącznika;
g) »metoda ręczna (ZP)« z liniałem oraz związane z nią metody oceny, których szczegóły podano w części 7 załącznika.
Metoda ręczna (ZP) z liniałem, o której mowa w ust. 1 lit. g), dopuszczona jest jedynie w rzeźniach:
a) w których liczba zwierząt poddawanych ubojowi nie przekracza średniorocznie 500 świń w tygodniu; oraz
b) które posiadają linię produkcyjną o zdolności przerobowej nie większej niż 40 świń na godzinę.
_ ________
(*) Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1.”;
2) załącznik zostaje zmieniony zgodnie z załącznikiem do niniejszej decyzji.
Artykuł 2
Niniejsza decyzja skierowana jest do Królestwa Hiszpanii.
Sporządzono w Brukseli dnia 12 lipca 2012 r.
| W imieniu Komisji |
Dacian CIOLOȘ | |
Członek Komisji |
(1) Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1.
ZAŁĄCZNIK
W załączniku do decyzji 2009/11/WE dodaje się części 5, 6 i 7 w następującym brzmieniu:
„ Część 5
FAT-O-MEAT’ER (FOM II)
1. Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą »Fat-O-Meat’er (FOM II)«.
2. Przyrząd stanowi nową wersję systemu pomiarowego Fat-O-Meat’er. Przyrząd FOM II składa się z optycznej sondy z nożem, urządzenia do pomiaru głębokości o odcinku pomiarowym wynoszącym od 0 do 125 mm oraz panelu do gromadzenia i analizy danych – Carometec Touch Panel i15 computer (Ingress Protection IP69K). Przyrząd FOM II sam przelicza wyniki pomiarów na przybliżony wynik wartości procentowej chudego mięsa.
3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:
Ŷ = 64,53 – 0,876 × X1 + 0,181 × X2
gdzie:
Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,
X1 = grubość słoniny grzbietowej (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona prostopadle do grzbietu tuszy 6 cm od linii cięcia, pomiędzy trzecim i czwartym żebrem od dołu,
X2 = grubość mięśnia grzbietu w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie, w tym samym miejscu i w ten sam sposób co X1.
Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 60 a 120 kilogramów (masa tuszy ciepłej).
Część 6
AUTOFOM III
1. Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą »AutoFOM III«.
2. Przyrząd ten jest wyposażony w szesnaście przetworników ultradźwiękowych o częstotliwości 2 MHz (Carometec A/S), a odcinek pomiarowy między przetwornikami wynosi 25 mm. Dane ultradźwiękowe obejmują pomiary grubości słoniny grzbietowej, grubości mięśnia i związanych z nimi parametrów. Wyniki pomiarów przeliczane są za pomocą komputera na szacunkową zawartość chudego mięsa wyrażoną w procentach.
3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:
Ŷ = 68,44293415 – (0,35254288 × R2P10) – (0,31514342 × R2P15) – (0,19383319 × R2P16) + (0,02067879 × R3P3) + (0,03303812 × R3P5) + (0,02479771 × R3P6) + (0,02710736 × R3P7) + (0,02310621 × R3P9) – (0,07075210 × R4P10)
gdzie:
Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,
R2P10, R2P15, R2P16, R3P3, R3P5, R3P6, R3P7, R3P9 oraz R4P10 to zmienne zmierzone przez AutoFOM III.
4. Opis punktów pomiarowych znajduje się w części II protokołu przekazanego Komisji przez władze hiszpańskie zgodnie z art. 23 ust. 4 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1249/2008 (*).
Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 60 a 120 kilogramów (masa tuszy ciepłej).
Część 7
METODA RĘCZNA (ZP)
1. Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy metody ręcznej (ZP) polegającej na dokonaniu pomiaru liniałem.
2. Z metody tej można korzystać przy pomocy liniału, dokonując klasyfikacji na podstawie równania regresji. Metoda ta opiera się na ręcznym pomiarze grubości słoniny i grubości mięśnia na linii środkowej przepołowionej tuszy.
3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:
Ŷ = 59,89 – 0,821 × F + 0,157 × M
gdzie:
Ŷ = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),
F = minimalna grubość widocznej okrywy tłuszczowej (ze skórą), w milimetrach, widoczna na linii cięcia tuszy i pokrywająca mięsień M. gluteus medius,
M = widoczna grubość mięśnia lędźwiowego, w milimetrach, na linii środkowej przepołowionej tuszy, mierzona w miejscu, gdzie odległość między przednim (czaszkowym) końcem mięśnia M. gluteus medius i górną (grzbietową) krawędzią kanału kręgowego jest najkrótsza.
Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 60 a 120 kilogramów (masa tuszy ciepłej).
_______ ____