Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2011-06-15
Wersja aktualna od 2011-06-15
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 514/2011
z dnia 25 maja 2011 r.
ustanawiające szczegółowe zasady wprowadzenia w życie preferencyjnych zasad handlu stosowanych do niektórych towarów pochodzących z przetwórstwa produktów rolnych, określonych w art. 7 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 1216/2009
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1216/2009 z dnia 30 listopada 2009 r. ustanawiające zasady handlu niektórymi towarami pochodzącymi z przetwórstwa produktów rolnych (1), w szczególności jego art. 7 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1460/96 (2) ustanawia szczegółowe zasady wprowadzania w życie preferencyjnych porozumień handlowych, dotyczących niektórych towarów pochodzących z przetwórstwa produktów rolnych, określonych w art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1216/2009. Z uwagi na rozwój preferencyjnych zasad handlu, stosowanych do niektórych towarów pochodzących z przetwórstwa towarów rolnych, konieczne jest zastąpienie wspomnianego rozporządzenia.
(2) Niektóre umowy preferencyjne zawarte przez Unię z państwami trzecimi ustanawiają stosowanie elementów rolnych lub ceł dodatkowych, które są niższe od elementów rolnych lub ceł dodatkowych ustalonych we Wspólnej Taryfie Celnej. Z tego powodu konieczne jest ustanowienie szczegółowych zasad wprowadzenia w życie przyznawanych obniżek.
(3) Należy ustanowić wykaz produktów podstawowych, w odniesieniu do których możliwe jest ustanowienie zmniejszonych elementów rolnych na mocy umów preferencyjnych z państwami trzecimi.
(4) Zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1216/2009 przyznane obniżki należy ustanowić poprzez zmniejszenie kwot podstawowych używanych do obliczania elementów rolnych lub przez zmniejszenie składników rolnych stosowanych do niektórych szczególnych towarów.
(5) Zgodnie z art. 14 rozporządzenia (WE) nr 1216/2009 w razie konieczności określenia zmniejszonych elementów rolnych, stosowanych w handlu preferencyjnym, należy ustalić właściwości i ilości produktów podstawowych, uznanych za wykorzystane.
(6) W przypadku gdy w umowie preferencyjnej umieszczono postanowienie dotyczące obniżki omawianych ceł dodatkowych, właściwe jest ustanowienie przepisów dotyczących obliczania obniżek ceł dodatkowych stosowanych w odniesieniu do zbóż i zawartości cukru niektórych towarów.
(7) Uprawnienie do obniżonych stawek celnych jest na ogół przyznawane w granicach kontyngentów taryfowych, określonych w danej umowie preferencyjnej. Aby zapewnić skuteczne zarządzanie wspomnianymi kontyngentami taryfowymi, powinno ono podlegać przepisom dotyczącym zarządzania kontyngentami taryfowymi, ustanowionymi w rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 2454/93 z dnia 2 lipca 1993 r. ustanawiającym przepisy w celu wykonania rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 ustanawiającego Wspólnotowy Kodeks Celny (3).
(8) W danej umowie preferencyjnej należy ustanowić listę towarów, co do których mają zastosowanie zmniejszone elementy rolne lub obniżka ceł dodatkowych, niezależnie od tego, czy są one objęte kontyngentem taryfowym, w celu zachowania jasności i przejrzystości.
(9) Zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1216/2009 należy zezwolić na zastąpienie części ceł ad valorem, odnoszących się do elementu rolnego, przez szczególną stawkę, jeżeli została ona określona w umowie preferencyjnej. Kwota ta nie powinna jednak przekraczać opłat stosowanych w odniesieniu do handlu niepreferencyjnego.
(10) Ponieważ uprawnienie do obniżonych stawek celnych jest warunkowe w odniesieniu do towarów pochodzących z państw, z którymi zawarto umowy preferencyjne, konieczne jest określenie stosowanych reguł pochodzenia.
(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Zagadnień Horyzontalnych dotyczącą handlu przetworzonymi produktami rolnymi niewymienionymi w załączniku I do Traktatu,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Niniejsze rozporządzenie ustanawia przepisy dotyczące ustalania zmniejszonych elementów rolnych określonych w art. 7 ust. 2 oraz związanych z nimi ceł dodatkowych, o których mowa w art. 5 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1216/2009, oraz przepisy dotyczące zarządzania kontyngentami otwartymi na mocy umów preferencyjnych mających zastosowanie do towarów i produktów objętych rozporządzeniem (WE) nr 1216/2009.
Artykuł 2
W celu ustalenia zmniejszonych elementów rolnych w rozumieniu rozporządzenia (WE) nr 1216/2009 uwzględnia się następujące produkty podstawowe:
– kod CN ex 1001 90 99 pszenica zwyczajna,
– kod CN 1001 10 00 pszenica durum,
– kod CN 1002 00 00 żyto,
– kod CN 1003 00 90 jęczmień,
– kod CN 1005 90 00 kukurydza, inna niż kukurydza z przeznaczeniem do siewu,
– kody CN 1006 20 96 oraz 1006 20 98 długoziarnisty ryż łuskany, zwany dalej „ryżem”,
– kod CN 1701 99 10 biały cukier,
– kody CN 1703 10 00 i 1703 90 00 melasa,
– kod CN ex 0402 10 19 mleko w proszku, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5 % masy, bez dodatku cukru ani innego środka słodzącego oraz w bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto większej niż 2,5 kg, zwane dalej „GP 2”,
– kod CN ex 0402 21 19 mleko w proszku, o zawartości tłuszczu mlecznego wynoszącej 26 % masy, bez dodatku cukru lub innego środka słodzącego oraz w bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto większej niż 2,5 kg, zwane dalej „GP 3”,
– kod CN ex 0405 10 masło, o zawartości tłuszczu wynoszącej 82 % masy, zwane dalej „GP 6”.
Artykuł 3
1. Zmniejszone elementy rolne, stosowane w ramach umowy preferencyjnej, oblicza się na podstawie ilości produktów podstawowych uważanych za wykorzystane podczas wytwarzania towarów objętych niniejszym rozporządzeniem.
2. Ilości produktów podstawowych, o których mowa w ust. 1, są ilościami podanymi w załączniku I w odniesieniu do towarów objętych kodami Nomenklatury scalonej w zamieszczonym w załączniku wykazie.
3. W odniesieniu do towarów objętych kodami Nomenklatury scalonej, w przypadku których załącznik I do niniejszego rozporządzenia odsyła do załącznika II, ilości, o których mowa w ust. 1, są ilościami podanymi w załączniku II.
4. W odniesieniu do towarów, o których mowa w ust. 3, stosuje się dodatkowe kody zgodnie ze składem tych towarów, określonym w załączniku III.
5. W przypadku gdy w umowie preferencyjnej umieszczono odpowiednie postanowienia w ramach odstępstwa od ust. 1–4, zmniejszone elementy rolne oraz, w stosownych przypadkach również obniżone, cła dodatkowe, mające zastosowanie do każdego towaru kwalifikującego się do obniżki stawki celnej, otrzymuje się, stosując współczynnik zmniejszenia do elementów rolnych oraz związanych z nimi ceł dodatkowych, ustalonych we Wspólnej Taryfie Celnej.
Artykuł 4
1. W przypadku towarów wymienionych w załączniku II ilości cukru i zbóż, brane pod uwagę w celu obliczenia obniżonych dodatkowych ceł za cukier (AD S/Z) i za mąkę (AD F/M), są ilościami podanymi w pkt B i C załącznika II, odpowiednio dla danej zawartości sacharozy, cukru inwertowanego lub izoglukozy oraz odpowiednio skrobi lub glukozy.
2. W przypadku towarów wymienionych w załączniku II cła dodatkowe, o których mowa w ust. 1, otrzymuje się przez uwzględnienie wyłącznie ilości produktów podstawowych w ramach sektora zbóż lub sektora cukru, określonych w części I i III załącznika I do rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 (4).
Artykuł 5
1. Zgodnie z art. 3 ust. 1 zmniejszone elementy rolne i, w stosownych przypadkach, obniżone cła dodatkowe, mające zastosowanie w odniesieniu do każdego towaru kwalifikującego się do wspomnianej obniżki stawki celnej, otrzymuje się poprzez pomnożenie wykorzystanych ilości odpowiednich produktów podstawowych przez kwotę podstawową, określoną w ust. 2, oraz zsumowanie tych kwot dla wszystkich odpowiednich produktów podstawowych wykorzystanych do produkcji towaru.
2. Kwota podstawowa, którą uwzględnia się przy obliczaniu zmniejszonych elementów rolnych oraz, w stosownych przypadkach, obniżonych ceł dodatkowych, jest kwotą wyrażoną w euro, określoną w odpowiedniej umowie preferencyjnej lub ustaloną na podstawie takiej umowy.
3. Jeżeli zamiast zmniejszenia kwot podstawowych w umowie preferencyjnej ustanowiono obniżkę stawek elementów rolnych na dany towar, wówczas zmniejszone elementy rolne oblicza się przez zastosowanie określonej w umowie obniżki do elementów rolnych ustalonych we Wspólnej Taryfie Celnej.
4. Jeżeli zmniejszony element rolny oraz, w stosownych przypadkach, obniżone cła dodatkowe, określone na podstawie ust. 1, 2 oraz 3, wynosiłyby mniej niż 2,4 EUR/100 kg, przedmiotowy element lub przedmiotowe cła ustala się na zero.
Artykuł 6
1. Komisja publikuje w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej ilości zmniejszonych elementów rolnych oraz, w stosownych przypadkach, obniżonych ceł dodatkowych, ustanowione na podstawie art. 5.
2. Jeżeli postanowienia umowy z danym państwem trzecim nie stanowią inaczej, ilości opublikowane zgodnie z ust. 1 stosuje się od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca roku następującego po roku publikacji.
W przypadku gdy zarówno zmniejszone elementy rolne, jak i obniżone cła dodatkowe, mające zastosowanie do produktów podstawowych, pozostają niezmienione, elementy rolne oraz cła dodatkowe ustanowione na podstawie art. 5 stosuje się do czasu publikacji zastępujących je elementów rolnych oraz ceł dodatkowych.
Artykuł 7
W umowie preferencyjnej ustala się lub zezwala na określenie:
a) towarów kwalifikujących się do zmniejszonego elementu rolnego;
b) towarów kwalifikujących się do obniżonego cła dodatkowego;
c) przyznanej obniżki lub przyznanych obniżek;
d) stosowanych kontyngentów taryfowych, w przypadku gdy obniżki przyznawane są w ich ramach.
Artykuł 8
W przypadku gdy umowa preferencyjna określa stosowanie elementu rolnego w postaci szczególnej stawki do przetworzonych produktów rolnych wymienionych w tabeli 2 załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1216/2009, niezależnie od tego, czy podlega ona obniżce w ramach kontyngentu taryfowego, oraz w przypadku gdy Wspólna Taryfa Celna określa stosowanie stawki celnej ad valorem do przywozu niepreferencyjnego wspomnianych towarów, kwota do zapłaty nie przekracza drugiej wspomnianej stawki.
Artykuł 9
Do celów niniejszego rozporządzenia „towary pochodzące” oznaczają towary, które spełniają warunki konieczne do uzyskania statusu towarów pochodzących, określonego w przedmiotowej umowie preferencyjnej.
Artykuł 10
1. Elementy rolne wspólnej taryfy celnej stosuje się w następujących przypadkach:
a) elementy rolne odnoszą się do towarów zamieszczonych w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1216/2009, które nie są objęte preferencyjnymi zasadami handlu wspominanymi towarami z danym państwem;
b) elementy rolne stosuje się do towarów, które przekraczają kontyngenty taryfowe.
2. W przypadku gdy kontyngent taryfowy dotyczy obniżki składki celnej ad valorem, odpowiadającej jej elementowi rolnemu w postaci, o której mowa w art. 8, stawki celne stosowane do ilości przekraczających kontyngenty taryfowe są stawkami ustalonymi we wspólnej taryfie celnej bądź określonymi w przedmiotowej umowie.
Artykuł 11
Kontyngentami taryfowymi objętymi niniejszym rozporządzeniem zarządza się zgodnie z art. 308a, 308b i 308c rozporządzenia (EWG) nr 2454/93.
Artykuł 12
Rozporządzenie (WE) nr 1460/1996 traci moc.
Artykuł 13
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 lipca 2011 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 25 maja 2011 r.
| W imieniu Komisji |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 328 z 15.12.2010, s. 10.
(2) Dz.U. L 187 z 26.7.1996, s. 18.
ZAŁĄCZNIK I
(o którym mowa w art. 3 ust. 2)
Ilości produktów podstawowych, uważanych za wykorzystane
(na 100 kg towarów) |
Kod CN | Opis |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kg | kg | kg | kg | kg | kg | kg | kg | kg | kg | kg | ||
(1) | (2) | (3) | (4) | (5) | (6) | (7) | (8) | (9) | (10) | (11) | (12) | (13) |
0403 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0403 10 | – Jogurt: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| – – Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| – – – W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0403 10 51 | – – – – Nieprzekraczającej 1,5 % masy |
|
|
|
|
|
|
|
| 100 |
|
|
0403 10 53 | – – – – Przekraczającej 1,5 % masy, ale nieprzekraczającej 27 % masy |
|
|
|
|
|
|
|
|
| 100 |
|
0403 10 59 | – – – – Przekraczającej 27 % masy |
|
|
|
|
|
|
|
| 42 |
| 68 |
| – – – Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0403 10 91 | – – – – Nieprzekraczającej 3 % masy |
|
|
|
|
|
|
|
| 9 |
| 2 |
0403 10 93 | – – – – Przekraczającej 3 % masy, ale nieprzekraczającej 6 % masy |
|
|
|
|
|
|
|
| 8 |
| 5 |
0403 10 99 | – – – – Przekraczającej 6 % |
|
|
|
|
|
|
|
| 8 |
| 10 |
0403 90 | – Pozostałe: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| – – Aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| – – – W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0403 90 71 | – – – – Nieprzekraczającej 1,5 % masy |
|
|
|
|
|
|
|
| 100 |
|
|
0403 90 73 | – – – – Przekraczającej 1,5 % masy, ale nieprzekraczającej 27 % masy |
|
|
|
|
|
|
|
|
| 100 |
|
0403 90 79 | – – – – Przekraczającej 27 % masy |
|
|
|
|
|
|
|
| 42 |
| 68 |
| – – – Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0403 90 91 | – – – – Nieprzekraczającej 3 % masy |
|
|
|
|
|
|
|
| 9 |
| 2 |
0403 90 93 | – – – – Przekraczającej 3 % masy, ale nieprzekraczającej 6 % masy |
|
|
|
|
|
|
|
| 8 |
| 5 |
0403 90 99 | – – – – Przekraczającej 6 % masy |
|
|
|
|
|
|
|
| 8 |
| 10 |
0405 | Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0405 20 | – Produkty mleczarskie do smarowania: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0405 20 10 | – – O zawartości tłuszczu 39 % masy i większej, ale mniejszej niż 60 % masy | Zob. załącznik II | ||||||||||
0405 20 30 | – – O zawartości tłuszczu 60 % masy i większej, ale nieprzekraczającej 75 % masy | Zob. załącznik II | ||||||||||
0710 | Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0710 40 00 | – Kukurydza cukrowa |
|
|
|
| 100(a) |
|
|
|
|
|
|
0711 | Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0711 90 | – Pozostałe warzywa; mieszanki warzyw: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| – – Warzywa: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0711 90 30 | – – – Kukurydza cukrowa |
|
|
|
| 100(a) |
|
|
|
|
|
|
1517 | Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 1516: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1517 10 | – Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1517 10 10 | – – Zawierające więcej niż 10 % masy, ale nie więcej niż 15 % masy tłuszczów mleka |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 15 |
1517 90 | – Pozostałe: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1517 90 10 | – – Zawierające więcej niż 10 % masy, ale nie więcej niż 15 % masy tłuszczów mleka |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 15 |
1704 | Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1704 10 | – Guma do żucia, nawet pokryta cukrem: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1704 10 10 | – – Zawierająca mniej niż 60 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza): |
|
|
|
| 30 |
| 58 |
|
|
|
|
1704 10 90 | – – Zawierająca 60 % masy sacharozy lub więcej (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza): |
|
|
|
| 16 |
| 70 |
|
|
|
|
1704 90 | – Pozostałe: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1704 90 30 | – – Biała czekolada |
|
|
|
|
|
| 45 |
|
| 20 |
|
1704 90 51 do 1704 90 99 | – – Pozostałe | Zob. załącznik II | ||||||||||
1806 | Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1806 10 | – Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1806 10 20 | – – Zawierający 5 % masy lub więcej, ale mniej niż 65 % masy, sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza |
|
|
|
|
|
| 60 |
|
|
|
|
1806 10 30 | – – Zawierający 65 % masy lub więcej, ale mniej niż 80 % masy, sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza |
|
|
|
|
|
| 75 |
|
|
|
|
1806 10 90 | – – Zawierający 80 % masy lub więcej sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza |
|
|
|
|
|
| 100 |
|
|
|
|
1806 20 | – Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub batonach, o masie większej niż 2 kg, lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci, w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach, o zawartości przekraczającej 2 kg | Zob. załącznik II | ||||||||||
| – Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach: |
| ||||||||||
1806 31 | – – Nadziewane | Zob. załącznik II | ||||||||||
1806 32 | – – Bez nadzienia | Zob. załącznik II | ||||||||||
1806 90 | – Pozostałe | Zob. załącznik II | ||||||||||
1901 | Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające w masie mniej niż 5 % masy kakao, obliczonej na podstawie całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1901 10 00 | – Przetwory dla niemowląt, pakowane do sprzedaży detalicznej | Zob. załącznik II | ||||||||||
1901 20 00 | – Mieszaniny i ciasta do wytworzenia wyrobów piekarniczych z pozycji 1905 | Zob. załącznik II | ||||||||||
1901 90 | – Pozostałe: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| – – Ekstrakt słodowy: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1901 90 11 | – – – O zawartości suchego ekstraktu 90 % masy lub większej |
|
|
| 195 |
|
|
|
|
|
|
|
1901 90 19 | – – – Pozostałe |
|
|
| 159 |
|
|
|
|
|
|
|
| – – Pozostałe: |
| ||||||||||
1901 90 99 | – – – Pozostałe | Zob. załącznik II | ||||||||||
1902 | Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| – Makarony niepoddane obróbce cieplnej, nienadziewane ani nieprzygotowane inaczej: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1902 11 00 | – – Zawierające jaja |
| 167 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1902 19 | – – Pozostałe: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1902 19 10 | – – – Niezawierające mąki lub mączki, ze zwykłej pszenicy |
| 167 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1902 19 90 | – – – Pozostałe | 67 | 100 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1902 20 | – Makarony nadziewane, nawet niepoddane obróbce cieplnej lub inaczej przygotowane: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| – – Pozostałe: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1902 20 91 | – – – Gotowane |
| 41 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1902 20 99 | – – – Pozostałe |
| 116 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1902 30 | – Pozostałe makarony: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1902 30 10 | – – Suszone |
| 167 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1902 30 90 | – – Pozostałe |
| 66 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1902 40 | – Kuskus: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1902 40 10 | – – Nieprzygotowany |
| 167 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1902 40 90 | – – Pozostałe |
| 66 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1903 00 00 | Tapioka i jej namiastki, przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach |
|
|
|
| 161 |
|
|
|
|
|
|
1904 | Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków lub inaczej przetworzonego ziarna (w wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1904 10 | – Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1904 10 10 | – – Otrzymane z kukurydzy |
|
|
|
| 213 |
|
|
|
|
|
|
1904 10 30 | – – Otrzymane z ryżu |
|
|
|
|
| 174 |
|
|
|
|
|
1904 10 90 | – – Pozostałe |
| 53 |
| 53 | 53 | 53 |
|
|
|
|
|
1904 20 | Przetwory spożywcze otrzymane z nieprażonych płatków zbożowych lub z mieszaniny nieprażonych płatków zbożowych i prażonych płatków zbożowych lub zbóż spęcznionych: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1904 20 10 | – – Preparaty typu Müsli bazujące na nieprażonych płatkach zbożowych | Zob. załącznik II | ||||||||||
| – – Pozostałe: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1904 20 91 | – – – Otrzymane z kukurydzy |
|
|
|
| 213 |
|
|
|
|
|
|
1904 20 95 | – – – Otrzymane z ryżu |
|
|
|
|
| 174 |
|
|
|
|
|
1904 20 99 | – – – Pozostałe |
| 53 |
| 53 | 53 | 53 |
|
|
|
|
|
1904 90 | – Pozostałe: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1904 90 10 | – – Otrzymane z ryżu |
|
|
|
|
| 174 |
|
|
|
|
|
1904 90 80 | – – Pozostałe |
| 174 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1905 | Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1905 10 00 | – Chleb chrupki |
|
| 140 |
|
|
|
|
|
|
|
|
1905 20 | – Piernik z dodatkiem imbiru i podobne: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1905 20 10 | – – Zawierający mniej niż 30 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) | 44 |
| 40 |
|
|
| 25 |
|
|
|
|
1905 20 30 | – – Zawierający 30 % masy lub więcej, ale mniej niż 50 % masy, sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) | 33 |
| 30 |
|
|
| 45 |
|
|
|
|
1905 20 90 | – – Zawierający 50 % masy lub więcej sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) | 22 |
| 20 |
|
|
| 65 |
|
|
|
|
| – Słodkie herbatniki; gofry i wafle: |
| ||||||||||
1905 31 | – – Słodkie herbatniki | Zob. załącznik II | ||||||||||
1905 32 | – – Gofry i wafle | Zob. załącznik II | ||||||||||
1905 40 | – Sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe | Zob. załącznik II | ||||||||||
1905 90 | – Pozostałe: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1905 90 10 | – – Mace | 168 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1905 90 20 | – – Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby |
|
|
|
| 644 |
|
|
|
|
|
|
1905 90 30 do 1905 90 90 | – – Pozostałe | Zob. załącznik II | ||||||||||
2001 | Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2001 90 | – Pozostałe: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2001 90 30 | – – Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata) |
|
|
|
| 100(a) |
|
|
|
|
|
|
2001 90 40 | – – Ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające 5 % masy skrobi lub więcej |
|
|
|
| 40(a) |
|
|
|
|
|
|
2004 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2004 10 | – Ziemniaki: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| – – Pozostałe: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2004 10 91 | – – – W postaci mąki, mączki lub płatków | Zob. załącznik II | ||||||||||
2004 90 | – Pozostałe warzywa i mieszanki warzywne: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2004 90 10 | – – Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata) |
|
|
|
| 100(a) |
|
|
|
|
|
|
2005 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2005 20 | – Ziemniaki: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2005 20 10 | – – W postaci mąki, mączki lub płatków | Zob. załącznik II | ||||||||||
2005 80 00 | – Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata) |
|
|
|
| 100(a) |
|
|
|
|
|
|
2008 | Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| – Pozostałe, włączając mieszanki, inne niż objęte podpozycją 2008 19: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2008 99 | – – Pozostałe: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| – – – Niezawierające dodatku alkoholu: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| – – – – Niezawierające dodatku cukru: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2008 99 85 | – – – – – Kukurydza inna niż kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata) |
|
|
|
| 100(a) |
|
|
|
|
|
|
2008 99 91 | – – – – – Ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające 5 % masy skrobi lub więcej |
|
|
|
| 40(a) |
|
|
|
|
|
|
2101 | Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej); cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| – Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy oraz przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów, lub na bazie kawy: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2101 12 | – – Przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów, lub na bazie kawy: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2101 12 98 | – – – Pozostałe | Zob. załącznik II | ||||||||||
2101 20 | – Ekstrakty, esencje, koncentraty i preparaty z herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| – – Preparaty: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2101 20 98 | – – – Pozostałe | Zob. załącznik II | ||||||||||
2101 30 | – Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| – – Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2101 30 19 | – – – Pozostałe |
|
|
| 137 |
|
|
|
|
|
|
|
| – – Ekstrakty, esencje i koncentraty z cykorii palonej i pozostałych palonych namiastek kawy: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2101 30 99 | – – – Pozostałe |
|
|
| 245 |
|
|
|
|
|
|
|
2102 | Drożdże (aktywne lub nieaktywne); pozostałe mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2102 10 | – Drożdże aktywne: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| – – Drożdże piekarnicze: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2102 10 31 | – – – Suszone |
|
|
|
|
|
|
| 425 |
|
|
|
2102 10 39 | – – – Pozostałe |
|
|
|
|
|
|
| 125 |
|
|
|
2105 00 | Lody i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2105 00 10 | – Niezawierające tłuszczu mleka lub zawierające mniej niż 3 % masy takich tłuszczów
|
|
|
|
|
|
| 25 |
| 10 |
|
|
| – Zawierające tłuszcz mleka: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2105 00 91 | – – 3 % masy lub więcej, ale mniej niż 7 % masy |
|
|
|
|
|
| 20 |
|
| 23 |
|
2105 00 99 | – – 7 % masy lub więcej |
|
|
|
|
|
| 23 |
|
| 35 |
|
2106 | Przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2106 10 | – Koncentraty białkowe i teksturowane substancje białkowe |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2106 10 80 | – – Pozostałe | Zob. załącznik II | ||||||||||
2106 90 | – Pozostałe: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| – – Pozostałe: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2106 90 98 | – – – Pozostałe | Zob. załącznik II | ||||||||||
2202 | Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 2009: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2202 90 | – Pozostałe: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| – – Pozostałe, zawierające tłuszcz uzyskany z produktów objętych pozycjami od 0401 do 0404: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2202 90 91 | – – – Mniej niż 0,2 % masy |
|
|
|
|
|
| 10 |
| 8 |
|
|
2202 90 95 | – – – 0,2 % masy lub więcej, ale mniej niż 2 % masy |
|
|
|
|
|
| 10 |
|
| 6 |
|
2202 90 99 | – – – 2 % lub więcej |
|
|
|
|
|
| 10 |
|
| 13 |
|
2905 | Alkohole alifatyczne i ich fluorowcowane, sulfonowane, nitrowane lub nitrozowane pochodne: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| – Pozostałe alkohole poliwodorotlenowe: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2905 43 00 | – – Mannit |
|
|
|
|
|
| 300 |
|
|
|
|
2905 44 | – – D-sorbit (sorbitol): |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| – – – W roztworze wodnym: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2905 44 11 | – – – – Zawierający 2 % masy lub mniej D-mannitu, w przeliczeniu na zawartość D-sorbitu |
|
|
|
| 172 |
|
|
|
|
|
|
2905 44 19 | – – – – Pozostałe |
|
|
|
|
|
| 90 |
|
|
|
|
| – – – Pozostałe: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2905 44 91 | – – – – Zawierający 2 % masy D-manitu lub mniej, w przeliczeniu na zawartość D-sorbitu |
|
|
|
| 245 |
|
|
|
|
|
|
2905 44 99 | – – – – Pozostałe |
|
|
|
|
|
| 128 |
|
|
|
|
3302 | Mieszaniny substancji zapachowych i mieszaniny (włącznie z roztworami alkoholowymi) na bazie jednej lub wielu takich substancji, w rodzaju stosowanych jako surowce w przemyśle; pozostałe preparaty oparte na substancjach zapachowych, w rodzaju stosowanych do produkcji napojów: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3302 10 | – W rodzaju stosowanych w przemyśle spożywczym lub do produkcji napojów: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| – – W rodzaju stosowanych do produkcji napojów: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| – – – Preparaty zawierające wszystkie czynniki zapachowe charakterystyczne dla napojów: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| – – – – Pozostałe |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3302 10 29 | – – – – – Pozostałe | Zob. załącznik II | ||||||||||
3505 | Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (na przykład skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub pozostałych skrobiach modyfikowanych: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3505 10 | – Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3505 10 10 | – – Dekstryny
|
|
|
|
| 189 |
|
|
|
|
|
|
| – – Pozostałe skrobie modyfikowane: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3505 10 90 | – – – Pozostałe |
|
|
|
| 189 |
|
|
|
|
|
|
3505 20 | – Kleje: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3505 20 10 | – – Zawierające mniej niż 25 % masy skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi |
|
|
|
| 48 |
|
|
|
|
|
|
3505 20 30 | – – Zawierające 25 % masy lub więcej, ale mniej niż 55 % masy, skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi |
|
|
|
| 95 |
|
|
|
|
|
|
3505 20 50 | – – Zawierające 55 % masy lub więcej, ale mniej niż 80 % masy, skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi |
|
|
|
| 151 |
|
|
|
|
|
|
3505 20 90 | – – Zawierające 80 % masy lub więcej skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi |
|
|
|
| 189 |
|
|
|
|
|
|
3809 | Środki wykańczalnicze, nośniki barwników przyśpieszające barwienie, utrwalacze barwników i pozostałe preparaty (na przykład klejonki i zaprawy), w rodzaju stosowanych w przemysłach włókienniczym, papierniczym, skórzanym i podobnych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3809 10 | – Na bazie substancji skrobiowych |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3809 10 10 | – – Zawierające mniej niż 55 % masy tych substancji |
|
|
|
| 95 |
|
|
|
|
|
|
3809 10 30 | – – Zawierające 55 % masy lub więcej tych substancji, ale mniej niż 70 % masy |
|
|
|
| 132 |
|
|
|
|
|
|
3809 10 50 | – – Zawierające 70 % masy lub więcej tych substancji, ale mniej niż 83 % masy |
|
|
|
| 161 |
|
|
|
|
|
|
3809 10 90 | – – Zawierające 83 % masy lub więcej tych substancji |
|
|
|
| 189 |
|
|
|
|
|
|
3824 | Gotowe spoiwa do form odlewniczych lub rdzeni; produkty chemiczne i preparaty przemysłu chemicznego lub przemysłów pokrewnych (włączając te składające się z mieszanin produktów naturalnych), gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3824 60 | – Sorbit, inny niż ten objęty podpozycją 2905 44: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| – – W roztworze wodnym: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3824 60 11 | – – – Zawierający 2 % masy lub mniej D-mannitu, w przeliczeniu na zawartość D-sorbitu |
|
|
|
| 172 |
|
|
|
|
|
|
3824 60 19 | – – – Pozostałe |
|
|
|
|
|
| 90 |
|
|
|
|
| – – Pozostałe: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3824 60 91 | – – – Zawierający 2 % masy lub mniej D-mannitu, w przeliczeniu na zawartość D-sorbitu |
|
|
|
| 245 |
|
|
|
|
|
|
3824 60 99 | – – – Pozostałe |
|
|
|
|
|
| 128 |
|
|
|
|
ZAŁĄCZNIK II
(o którym mowa w art. 3 ust. 3)
Ilości produktów podstawowych uważanych za wykorzystane w przypadku gdy załącznik I odsyła do treści niniejszego załącznika
(na 100 kg towarów) |
Tłuszcz mleczny, białka mleka, sacharoza, cukier inwertowany oraz izoglukoza; zawartość skrobi i glukozy | Odtłuszczone mleko w proszku (GP2) | Mleko pełne w proszku (GP3) | Masło (GP6) | Cukier biały | Pszenica zwyczajna | Kukurydza |
kg | kg | kg | kg | kg | kg | |
(1) | (2) | (3) | (4) | (5) | (6) | (7) |
A. Niezawierające tłuszczów mlecznych lub zawierające mniej niż 1,5 % masy takich tłuszczów oraz zawierające białka mleka w masie: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
– 2,5 % lub więcej, ale mniej niż 6 % | 14 |
|
|
|
|
|
– 6 % lub więcej, ale mniej niż 18 % | 42 |
|
|
|
|
|
– 18 % lub więcej, ale mniej niż 30 % | 75 |
|
|
|
|
|
– 30 % lub więcej, ale mniej niż 60 % | 146 |
|
|
|
|
|
– 60 % lub więcej | 208 |
|
|
|
|
|
Zawierające w masie 1,5 % lub więcej, ale mniej niż 3 % tłuszczów mlecznych: |
|
|
|
|
|
|
– Niezawierające białek mleka lub zawierające w masie mniej niż 2,5 % tych białek: |
|
| 3 |
|
|
|
– Zawierające białka mleka w masie: |
|
|
|
|
|
|
– 2,5 % lub więcej, ale mniej niż 6 % | 14 |
| 3 |
|
|
|
– 6 % lub więcej, ale mniej niż 18 % | 42 |
| 3 |
|
|
|
– 18 % lub więcej, ale mniej niż 30 % | 75 |
| 3 |
|
|
|
– 30 % lub więcej, ale mniej niż 60 % | 146 |
| 3 |
|
|
|
– 60 % lub więcej | 208 |
| 3 |
|
|
|
Zawierające w masie 3 % lub więcej, ale mniej niż 6 % tłuszczów mlecznych: |
|
|
|
|
|
|
– Niezawierające białek mleka lub zawierające w masie mniej niż 2,5 % tych białek: |
|
| 6 |
|
|
|
– Zawierające białka mleka w masie: |
|
|
|
|
|
|
– 2,5 % lub więcej, ale mniej niż 12 % | 12 | 20 |
|
|
|
|
– 12 % lub więcej | 71 |
| 6 |
|
|
|
Zawierające w masie 6 % lub więcej, ale mniej niż 9 % tłuszczów mlecznych: |
|
|
|
|
|
|
– Niezawierające białek mleka lub zawierająca ich w masie mniej niż 4 % |
|
| 10 |
|
|
|
– Zawierające białka mleka w masie: |
|
|
|
|
|
|
– 4 % lub więcej, ale mniej niż 15 % | 10 | 32 |
|
|
|
|
– 15 % lub więcej | 71 |
| 10 |
|
|
|
Zawierające w masie 9 % lub więcej, ale mniej niż 12 % tłuszczów mlecznych: |
|
|
|
|
|
|
– Niezawierające białek mleka lub zawierająca ich w masie mniej niż 6 % |
|
| 14 |
|
|
|
– Zawierające białka mleka w masie: |
|
|
|
|
|
|
– 6 % lub więcej, ale mniej niż 18 % | 9 | 43 |
|
|
|
|
– 18 % lub więcej | 70 |
| 14 |
|
|
|
Zawierające w masie 12 % lub więcej, ale mniej niż 18 % tłuszczów mlecznych: |
|
|
|
|
|
|
– Niezawierające białek mleka lub zawierająca ich w masie mniej niż 6 % |
|
| 20 |
|
|
|
– Zawierające białka mleka w masie: |
|
|
|
|
|
|
– 6 % lub więcej, ale mniej niż 18 % |
| 56 | 2 |
|
|
|
– 18 % lub więcej | 65 |
| 20 |
|
|
|
Zawierające w masie 18 % lub więcej, ale mniej niż 26 % tłuszczów mlecznych: |
|
|
|
|
|
|
– Niezawierające białek mleka lub zawierająca ich w masie mniej niż 6 % |
|
| 20 |
|
|
|
– Zawierające w masie 6 % lub więcej białek mleka | 50 |
| 29 |
|
|
|
Zawierające w masie 26 % lub więcej, ale mniej niż 40 % tłuszczów mlecznych: |
|
|
|
|
|
|
– Niezawierające białek mleka lub zawierająca ich w masie mniej niż 6 % |
|
| 45 |
|
|
|
– Zawierające w masie 6 % lub więcej białek mleka | 38 |
| 45 |
|
|
|
Zawierające tłuszcze mleczne w masie: |
|
|
|
|
|
|
– 40 % lub więcej, ale mniej niż 55 % |
|
| 63 |
|
|
|
– 55 % lub więcej, ale mniej niż 70 % |
|
| 81 |
|
|
|
– 70 % lub więcej, ale mniej niż 85 % |
|
| 99 |
|
|
|
– 85 % lub więcej |
|
| 117 |
|
|
|
B. Zawierające sacharozę, cukier inwertowany lub izoglukozę, w masie: |
|
|
|
|
|
|
– 5 % lub więcej, ale mniej niż 30 % |
|
|
| 24 |
|
|
– 30 % lub więcej, ale mniej niż 50 % |
|
|
| 45 |
|
|
– 50 % lub więcej, ale mniej niż 70 % |
|
|
| 65 |
|
|
– 70 % lub więcej |
|
|
| 93 |
|
|
C. Zawierające skrobię lub glukozę w masie: |
|
|
|
|
|
|
– 5 % lub więcej, ale mniej niż 25 % |
|
|
|
| 22 | 22 |
– 25 % lub więcej, ale mniej niż 50 % |
|
|
|
| 47 | 47 |
– 50 % lub więcej, ale mniej niż 75 % |
|
|
|
| 74 | 74 |
– 75 % lub więcej |
|
|
|
| 101 | 101 |
ZAŁĄCZNIK III
(o którym mowa w art. 3 ust. 4)
Kody dodatkowe na podstawie składu towarów
Tłuszcz mleczny (jako % masy) | Białka mleka (jako % masy) (3) | Skrobia/glukoza (jako % masy) (1) | ||||||||||||||||||
≥ 0 < 5 | ≥ 5 < 25 | ≥ 25 < 50 | ≥ 50 < 75 | ≥ 75 | ||||||||||||||||
Zawartość sacharozy/cukru inwertowanego/izoglukozy (jako % masy) (2) | ||||||||||||||||||||
≥ 0 < 5 | ≥ 5 < 30 | ≥ 30 < 50 | ≥ 50 < 70 | ≥ 70 | ≥ 0 < 5 | ≥ 5 < 30 | ≥ 30 < 50 | ≥ 50 < 70 | ≥ 70 | ≥ 0 < 5 | ≥ 5 < 30 | ≥ 30 < 50 | ≥ 50 | ≥ 0 < 5 | ≥ 5 < 30 | ≥ 30 | ≥ 0 < 5 | ≥ 5 | ||
≥ 0 < 1,5 | ≥ 0 < 2,5 | 7 000 | 7 001 | 7 002 | 7 003 | 7 004 | 7 005 | 7 006 | 7 007 | 7 008 | 7 009 | 7 010 | 7 011 | 7 012 | 7 013 | 7 015 | 7 016 | 7 017 | 7 758 | 7 759 |
| ≥ 2,5 < 6 | 7 020 | 7 021 | 7 022 | 7 023 | 7 024 | 7 025 | 7 026 | 7 027 | 7 028 | 7 029 | 7 030 | 7 031 | 7 032 | 7 033 | 7 035 | 7 036 | 7 037 | 7 768 | 7 769 |
| ≥ 6 < 18 | 7 040 | 7 041 | 7 042 | 7 043 | 7 044 | 7 045 | 7 046 | 7 047 | 7 048 | 7 049 | 7 050 | 7 051 | 7 052 | 7 053 | 7 055 | 7 056 | 7 057 | 7 778 | 7 779 |
| ≥ 18 < 30 | 7 060 | 7 061 | 7 062 | 7 063 | 7 064 | 7 065 | 7 066 | 7 067 | 7 068 | 7 069 | 7 070 | 7 071 | 7 072 | 7 073 | 7 075 | 7 076 | 7 077 | 7 788 | 7 789 |
| ≥ 30 < 60 | 7 080 | 7 081 | 7 082 | 7 083 | 7 084 | 7 085 | 7 086 | 7 087 | 7 088 | X | 7 090 | 7 091 | 7 092 | X | 7 095 | 7 096 | X | X | X |
| ≥ 60 | 7 800 | 7 801 | 7 802 | X | X | 7 805 | 7 806 | 7 807 | X | X | 7 810 | 7 811 | X | X | X | X | X | X | X |
≥ 1,5 < 3 | ≥ 0 < 2,5 | 7 100 | 7 101 | 7 102 | 7 103 | 7 104 | 7 105 | 7 106 | 7 107 | 7 108 | 7 109 | 7 110 | 7 111 | 7 112 | 7 113 | 7 115 | 7 116 | 7 117 | 7 798 | 7 799 |
| ≥ 2,5 < 6 | 7 120 | 7 121 | 7 122 | 7 123 | 7 124 | 7 125 | 7 126 | 7 127 | 7 128 | 7 129 | 7 130 | 7 131 | 7 132 | 7 133 | 7 135 | 7 136 | 7 137 | 7 808 | 7 809 |
| ≥ 6 < 18 | 7 140 | 7 141 | 7 142 | 7 143 | 7 144 | 7 145 | 7 146 | 7 147 | 7 148 | 7 149 | 7 150 | 7 151 | 7 152 | 7 153 | 7 155 | 7 156 | 7 157 | 7 818 | 7 819 |
| ≥ 18 < 30 | 7 160 | 7 161 | 7 162 | 7 163 | 7 164 | 7 165 | 7 166 | 7 167 | 7 168 | 7 169 | 7 170 | 7 171 | 7 172 | 7 173 | 7 175 | 7 176 | 7 177 | 7 828 | 7 829 |
| ≥ 30 < 60 | 7 180 | 7 181 | 7 182 | 7 183 | X | 7 185 | 7 186 | 7 187 | 7 188 | X | 7 190 | 7 191 | 7 192 | X | 7 195 | 7 196 | X | X | X |
| ≥ 60 | 7 820 | 7 821 | 7 822 | X | X | 7 825 | 7 826 | 7 827 | X | X | 7 830 | 7 831 | X | X | X | X | X | X | X |
≥ 3 < 6 | ≥ 0 < 2,5 | 7 840 | 7 841 | 7 842 | 7 843 | 7 844 | 7 845 | 7 846 | 7 847 | 7 848 | 7 849 | 7 850 | 7 851 | 7 852 | 7 853 | 7 855 | 7 856 | 7 857 | 7 858 | 7 859 |
| ≥ 2,5 < 12 | 7 200 | 7 201 | 7 202 | 7 203 | 7 204 | 7 205 | 7 206 | 7 207 | 7 208 | 7 209 | 7 210 | 7 211 | 7 212 | 7 213 | 7 215 | 7 216 | 7 217 | 7 220 | 7 221 |
| ≥ 12 | 7 260 | 7 261 | 7 262 | 7 263 | 7 264 | 7 265 | 7 266 | 7 267 | 7 268 | 7 269 | 7 270 | 7 271 | 7 272 | 7 273 | 7 275 | 7 276 | X | 7 838 | X |
≥ 6 < 9 | ≥ 0 < 4 | 7 860 | 7 861 | 7 862 | 7 863 | 7 864 | 7 865 | 7 866 | 7 867 | 7 868 | 7 869 | 7 870 | 7 871 | 7 872 | 7 873 | 7 875 | 7 876 | 7 877 | 7 878 | 7 879 |
| ≥ 4 < 15 | 7 300 | 7 301 | 7 302 | 7 303 | 7 304 | 7 305 | 7 306 | 7 307 | 7 308 | 7 309 | 7 310 | 7 311 | 7 312 | 7 313 | 7 315 | 7 316 | 7 317 | 7 320 | 7 321 |
| ≥ 15 | 7 360 | 7 361 | 7 362 | 7 363 | 7 364 | 7 365 | 7 366 | 7 367 | 7 368 | 7 369 | 7 370 | 7 371 | 7 372 | 7 373 | 7 375 | 7 376 | X | 7 378 | X |
≥ 9 < 12 | ≥ 0 < 6 | 7 900 | 7 901 | 7 902 | 7 903 | 7 904 | 7 905 | 7 906 | 7 907 | 7 908 | 7 909 | 7 910 | 7 911 | 7 912 | 7 913 | 7 915 | 7 916 | 7 917 | 7 918 | 7 919 |
| ≥ 6 < 18 | 7 400 | 7 401 | 7 402 | 7 403 | 7 404 | 7 405 | 7 406 | 7 407 | 7 408 | 7 409 | 7 410 | 7 411 | 7 412 | 7 413 | 7 415 | 7 416 | 7 417 | 7 420 | 7 421 |
| ≥ 18 | 7 460 | 7 461 | 7 462 | 7 463 | 7 464 | 7 465 | 7 466 | 7 467 | 7 468 | X | 7 470 | 7 471 | 7 472 | X | 7 475 | 7 476 | X | X | X |
≥ 12 < 18 | ≥ 0 < 6 | 7 940 | 7 941 | 7 942 | 7 943 | 7 944 | 7 945 | 7 946 | 7 947 | 7 948 | 7 949 | 7 950 | 7 951 | 7 952 | 7 953 | 7 955 | 7 956 | 7 957 | 7 958 | 7 959 |
| ≥ 6 < 18 | 7 500 | 7 501 | 7 502 | 7 503 | 7 504 | 7 505 | 7 506 | 7 507 | 7 508 | 7 509 | 7 510 | 7 511 | 7 512 | 7 513 | 7 515 | 7 516 | 7 517 | 7 520 | 7 521 |
| ≥ 18 | 7 560 | 7 561 | 7 562 | 7 563 | 7 564 | 7 565 | 7 566 | 7 567 | 7 568 | X | 7 570 | 7 571 | 7 572 | X | 7 575 | 7 576 | X | X | X |
≥ 18 < 26 | ≥ 0 < 6 | 7 960 | 7 961 | 7 962 | 7 963 | 7 964 | 795 | 7 966 | 7 967 | 7 968 | 7 969 | 7 970 | 7 971 | 7 972 | 7 973 | 7 975 | 7 976 | 7 977 | 7 978 | 7 979 |
| ≥ 6 | 7 600 | 7 601 | 7 602 | 7 603 | 7 604 | 7 605 | 7 606 | 7 607 | 7 608 | 7 609 | 7 610 | 7 611 | 7 612 | 7 613 | 7 615 | 7 616 | X | 7 620 | X |
≥ 26 < 40 | ≥ 0 < 6 | 7 980 | 7 981 | 7 982 | 7 983 | 7 984 | 7 985 | 7 986 | 7 987 | 7 988 | X | 7 990 | 7 991 | 7 992 | X | 7 995 | 7 996 | X | X | X |
| ≥ 6 | 7 700 | 7 701 | 7 702 | 7 703 | X | 7 705 | 7 706 | 7 707 | 7 708 | X | 7 710 | 7 711 | 7 712 | X | 7 715 | 7 716 | X | X | X |
≥ 40 < 55 |
| 7 720 | 7 721 | 7 722 | 7 723 | X | 7 725 | 7 726 | 7 727 | 7 728 | X | 7 730 | 7 731 | 7 732 | X | 7 735 | 7 736 | X | X | X |
≥ 55 < 70 |
| 7 740 | 7 741 | 7 742 | X | X | 7 745 | 7 746 | 7 747 | X | X | 7 750 | 7 751 | X | X | X | X | X | X | X |
≥ 70 < 85 |
| 7 760 | 7 761 | 7 762 | X | X | 7 765 | 7 766 | X | X | X | 7 770 | 7 771 | X | X | X | X | X | X | X |
≥ 85 |
| 7 780 | 7 781 | X | X | X | 7 785 | 7 786 | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
(1) Skrobia/glukoza Zawartość w towarach (jak przedstawiono) skrobi, produktów jej rozkładu, tj. wszystkich polimerów glukozy oraz glukozy, oznaczonej jako glukoza i wyrażonej jako skrobia (na podstawie suchej masy, 100 % czystości; współczynnik do zamiany glukozy na skrobię: 0,9). Jednakże w przypadku gdy zgłaszana jest mieszanina glukozy i fruktozy (w dowolnej postaci) lub okazuje się, że znajduje się ona w towarze, wówczas ilością glukozy, która ma być przyjęta do powyższego wyliczenia, jest ilość stanowiąca nadwyżkę nad zawartością fruktozy w towarach.
(2) Sacharoza/cukier inwertowany/izoglukoza Zawartość w towarach (jak przedstawiono) sacharozy, razem z sacharozą będącą wynikiem wyrażenia jako sacharozy, każdej mieszaniny glukozy i fruktozy (arytmetyczna suma tych dwóch cukrów pomnożona przez 0,95), która jest zgłoszona (w dowolnej postaci) lub okazuje się, że znajduje się w towarze. Niemniej jednak w przypadku gdy zawartość fruktozy w towarze jest mniejsza niż zawartość glukozy, wówczas ilość glukozy, która ma być przyjęta do powyższego wyliczenia, jest równa wagowo ilości fruktozy. Uwaga: We wszystkich przypadkach, gdy zgłaszany jest produkt hydrolizy fruktozy lub okazuje się, że wśród cukrów występuje galaktoza, wówczas ilość glukozy równa ilości galaktozy jest odejmowana od całkowitej zawartości glukozy przed przeprowadzeniem wszelkich innych wyliczeń.
(3) Białka mleka Kazeiny lub kazeiniany, stanowiące część towarów, nie uważa się za białka mleka, jeżeli towary nie zawierają żadnego składnika pochodzenia mlecznego. Tłuszczu mleka zawartego w towarze w ilości mniejszej niż 1 % masy oraz laktozy w ilości mniejszej niż 1 % masy nie uznaje się za inne składniki pochodzenia mlecznego. Po zakończeniu formalności celnych dana osoba musi zawrzeć w odpowiednim zgłoszeniu informację: „jedyny składnik mleczny kazeina/kazeinian”, w zależności od przypadku. |