Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2009-02-20
Wersja aktualna od 2009-02-20
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 143/2009
z dnia 19 lutego 2009 r.
ustalające ceny reprezentatywne w sektorach mięsa drobiowego i jaj oraz w odniesieniu do albumin jaj i zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1484/95
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych („rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku”) (1), w szczególności jego art. 143,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2783/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnego systemu handlu albuminami jaj i mleka, w szczególności jego art. 3 ust. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1484/95 (2) ustanowiono szczegółowe zasady stosowania systemu dodatkowych należności celnych przywozowych oraz ustalono ceny reprezentatywne w sektorach mięsa drobiowego i jaj oraz w odniesieniu do albumin jaj.
(2) Z regularnych kontroli danych, na podstawie których są określane ceny reprezentatywne dla produktów w sektorach mięsa drobiowego i jaj oraz w odniesieniu do albumin jaj wynika, że należy zmienić ceny reprezentatywne w przywozie niektórych produktów uwzględniając wahania cen w zależności od pochodzenia tych produktów. Należy zatem opublikować ceny reprezentatywne.
(3) Ze względu na sytuację na rynku zmianę tę należy jak najszybciej zastosować.
(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 1484/95 zastępuję się załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie w dniu jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 19 lutego 2009 r.
W imieniu Komisji |
Jean-Luc DEMARTY |
Dyrektor Generalny ds. Rolnictwa i Rozwoju |
|
ZAŁĄCZNIK
do rozporządzenia Komisji z dnia 19 lutego 2009 r. ustalającego ceny reprezentatywne w sektorach mięsa drobiowego i jaj oraz w odniesieniu do albumin jaj oraz zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1484/95
„ZAŁĄCZNIK I
Kod CN | Opis produktu | Cena | Zabezpieczenie | Pocho- |
0207 12 10 | Kurczaki oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako »kurczaki 70 %« lub inaczej prezentowane, mrożone | 114,6 | 0 | BR |
116,4 | 0 | AR | ||
0207 12 90 | Kurczaki oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako »kurczaki 65 %« lub inaczej prezentowane, mrożone | 129,4 | 0 | BR |
124,6 | 0 | AR | ||
0207 14 10 | Kawałki bez kości z drobiu z gatunku Gallus domesticus, mrożone | 213,4 | 26 | BR |
252,7 | 14 | AR | ||
282,7 | 5 | CL | ||
0207 14 50 | Piersi z kurczaka, mrożone | 192,0 | 6 | BR |
0207 14 60 | Nogi z kurczaka, mrożone | 125,5 | 5 | BR |
0207 25 10 | Indyki oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako »indyki 80 %«, mrożone | 213,5 | 0 | BR |
0207 27 10 | Kawałki bez kości z indyków, mrożone | 194,6 | 31 | BR |
|
| 251,3 | 14 | CL |
0408 11 80 | Żółtka jaj | 422,1 | 0 | AR |
0408 91 80 | Żółtka jaj | 426,2 | 0 | AR |
1602 32 11 | Przetwory niegotowane z drobiu z gatunku Gallus domesticus | 234,8 | 16 | BR |
3502 11 90 | Albumina jaja suszona | 602,4 | 0 | AR |
(1) Nomenklatura krajów ustalona w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1833/2006 (Dz.U. L 354 z 14.12.2006, s. 19). Kod »ZZ« oznacza »inne pochodzenie«.” |