ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1305/2008
z dnia 19 grudnia 2008 r.
zatwierdzające nieznaczne zmiany specyfikacji nazwy zarejestrowanej w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (Maroilles lub Marolles (ChNP))
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006 z dnia 20 marca 2006 roku (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2 zdanie drugie,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Zgodnie z art. 9 ust. 1 akapit pierwszy rozporządzenia (WE) nr 510/2006 i na mocy art. 17 ust. 2 tego rozporządzenia Komisja przeanalizowała wniosek Francji w sprawie zatwierdzenie zmiany elementów specyfikacji chronionego oznaczenia geograficznego „Maroilles lub Marolles” zarejestrowanego rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1107/96 (2).
(2) Wniosek ma na celu zmianę specyfikacji poprzez uściślenie warunków stosowania obróbki i dodatków w odniesieniu do mleka i w procesie wytwarzania „Maroilles lub Marolles”. Praktyki te gwarantują zachowanie istotnych właściwości produktu o tej nazwie.
(3) Komisja przeanalizowała przedmiotową zmianę i stwierdziła, że jest ona uzasadniona. W związku z tym, że jest to zmiana nieznaczna w rozumieniu art. 9 rozporządzenia (WE) nr 510/2006, Komisja może ją zatwierdzić bez odwoływania się do procedury określonej w art. 5, 6 i 7 wymienionego rozporządzenia.
(4) Zgodnie z art. 18 ust. 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1898/2006 (3) i na mocy art. 17 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006 należy opublikować streszczenie specyfikacji,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W specyfikacji chronionej nazwy pochodzenia „Maroilles lub Marolles” wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Streszczenie zawierające główne elementy specyfikacji znajduje się w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 3
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 19 grudnia 2008 r.
W imieniu Komisji |
Mariann FISCHER BOEL |
Członek Komisji |
|
(1) Dz. U. L 93 z 31.3.2006, s. 12.
ZAŁĄCZNIK I
W specyfikacji chronionej nazwy pochodzenia „Maroilles lub Marolles” zatwierdza się następujące zmiany:
„Metoda produkcji”
W pkt 5 specyfikacji zawierającym opis metody produkcji produktu dodaje się następujące zdania:
„(...) Koagulacja mleka musi odbywać się wyłącznie z użyciem podpuszczki.
Zagęszczenie mleka poprzez częściową eliminację części wodnistej przed procesem koagulacji jest zabronione.
Poza surowcami mlecznymi jedynymi składnikami, środkami pomocniczymi lub dodatkami dozwolonymi w mleku i podczas produkcji są podpuszczka, nieszkodliwe kultury bakteryjne, drożdże, pleśnie, chlorek wapnia i sól.
(...) Zabrania się przechowywania surowców mlecznych, produktów w trakcie procesu produkcji, kwaśnego mleka lub świeżego sera w ujemnej temperaturze.
Zabrania się przechowywania świeżych serów oraz serów w trakcie dojrzewania w atmosferze modyfikowanej.”.
ZAŁĄCZNIK II
STRESZCZENIE
Rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych
„MAROILLES lub MAROLLES”
NR WE: FR-PDO-0117-0123/29.03.2006
ChNP (X) ChOG ( )
Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu i jest przeznaczone do celów informacyjnych.
1. Właściwy organ państwa członkowskiego
Nazwa: | Institut National de l'Origine et de la Qualité |
Adres: | 51, rue d'Anjou, 75008 Paris |
Telefon: | +33 (0)1 53 89 80 00 |
Faks: | +33 (0)1 53 89 80 60 |
E-mail: | info@inao.gouv.fr |
2. Grupa składająca wniosek
Nazwa: | Syndicat des Fabricants et Affineurs du fromage de Maroilles |
Adres: | Uriane, BP 20, 148 avenue du Général-de-Gaulle, 02260 La Capelle |
Telefon: | +33 (0)3 23 97 57 57 |
Faks: | +33 (0)3 23 97 57 59 |
E-mail: | sfam@uriane.com |
Skład: | producenci/przetwórcy (X) inni ( ) |
3. Rodzaj produktu
Klasa 1.3: Sery
4. Specyfikacja produktu
(podsumowanie wymogów określonych w art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)
4.1. Nazwa
„Maroilles lub Marolles”
4.2. Opis produktu
Ser z mleka krowiego, miękki z gładką czerwono-pomarańczową skórką w kształcie kwadratu o boku od 12,5 do 13 cm; występuje także w trzech mniejszych rozmiarach (Sorbais, Mignon i Quart); zawiera co najmniej 45% tłuszczu.
Masa jest aksamitna i tłusta, jednolita, w kolorze kremowym.
4.3. Obszar geograficzny
Obszar geograficzny obejmuje teren następujących gmin:
Departament Aisne:
Całe kantony: Aubenton, Hirson, La Capelle, Le Nouvion-en-Thiérache, Vervins.
Całe gminy: Archon, Les Autels, Le Sourd, Brunehamel, Cuiry-les-Iviers, Dagny-Lambercy, Dohis, Etreux, Flavigny-le-Grand-et-Beaurain, Grandrieux, Guise, Iron, Lavaqueresse, Lemé, Malzy Marly-Gomont, Monceau-sur-Oise, Morgny-en-Tiérache, Oisy, Parfondeval, Proizy, Résigny, Romery, Villers-les-Guise i Wiege-Faty.
Departament Nord:
Całe kantony: Avesne-sur-Helpe-Nord, Avesne-sur-Helpe-Sud, Solre-le-Château, Trélon.
Całe gminy: Aulnoye-Aymeries, Bachant, Bazuel, Beaufort, Berlaimont, Catillon-sur-Sambre, Damousies, Eclaibes, Ecuélin, Le Favril, Fontaine-au-Bois, La Groise, Hecq, Landrecies, Leval, Limont-Fontaine, Locquignol, Maroilles, Monceau-Saint-Waast, Noyelles-Sur-Sambre, Obrechies, Ors, Pommereuil, Pont-sur-Sambre, Preux-aux-Bois, Prisches, Quievelon, Rejet-de-Beaulieu, Saint-Rémy-Chaussée, Robersart, Sassegnies i Wattignies-la-Victoire.
4.4. Dowód pochodzenia
Każdy zakład przetwórczy i każda dojrzewalnia serów wypełnia „oświadczenie o spełnieniu warunków” rejestrowane przez INAO i umożliwiające temu ostatniemu identyfikację wszystkich podmiotów. Podmioty te mają obowiązek przechowywania do wglądu INAO rejestrów i wszystkich dokumentów niezbędnych do kontroli pochodzenia, jakości i warunków produkcji mleka i serów.
W ramach kontroli właściwości produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia przeprowadza się badanie analityczne i organoleptyczne mające na celu zapewnienie jakości i typowych cech charakterystycznych produktów poddawanych temu badaniu.
4.5. Metoda produkcji
Produkcja mleka, wytwarzanie serów i ich dojrzewanie muszą odbywać się na wskazanym obszarze geograficznym.
Ser produkuje się wyłącznie z mleka krowiego zaprawionego podpuszczką; niepłukany skrzep serowy jest rozdrabniany; ociekanie jest samoczynne; solenie odbywa się na sucho; czas dojrzewania różni się w zależności od rozmiaru, przy czym ser w rozmiarze podstawowym dojrzewa co najmniej 5 tygodni; w tym czasie skórka jest kilkakrotnie opłukiwana w solonej wodzie bez użycia środków grzybobójczych.
4.6. Związek z obszarem geograficznym
Przepis na ten ser opracowali około 960 roku mnisi z opactwa w Maroilles założonego w VII wieku. Od XI wieku przywilej jego produkcji przyznano także sąsiednim wsiom. Opaci uszlachetnili rasę bydła uwzględniając klimat i potrzeby serowarstwa. Nazwa została zatwierdzona przez sąd dnia 17 lipca 1955 r.
Nazwa zrodziła się w naturalnym regionie Thiérache, w okolicach miasta Maroilles i jego opactwa, w chłodnym i wilgotnym klimacie, na glebie nieprzepuszczalnej, sprzyjającej użytkom zielonym do tego stopnia, że chów pastwiskowy był jedynym praktykowanym; wiedza i umiejętności mnichów przekazywane okolicznej ludności umożliwiły harmonijny rozwój Maroilles.
4.7. Organ kontrolny
Nazwa: | Institut National de l'Origine et de la Qualité (INAO) |
Adres: | 51, rue d'Anjou, 75008 Paris |
Telefon: | + 33 (0)1 53 89 80 00 |
Faks: | +33 (0)1 53 89 80 60 |
E-mail: | info@inao.gouv.fr |
Institut National de l'Origine et de la Qualité jest publiczną jednostką o charakterze administracyjnym, posiadającą podmiotowość prawną i podlegającą Ministerstwu Rolnictwa.
INAO odpowiada za kontrolę warunków produkcji produktów objętych chronioną nazwą pochodzenia.
Nazwa: | Direction Générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression des Fraudes (DGCCRF) |
Adres: | 59, boulevard Vincent Auriol, 75703 Paris Cedex 13 |
Telefon: | +33 (0)1 44 87 17 17 |
Faks: | +33 (0)1 44 97 30 37 |
DGCCRF jest wydziałem Ministerstwa Gospodarki, Przemysłu i Zatrudnienia.
4.8. Etykietowanie
Obowiązek zamieszczania chronionej nazwy.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00