Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2008-07-29
Wersja aktualna od 2008-07-29
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 722/2008
z dnia 25 lipca 2008 r.
zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 563/82 w odniesieniu do współczynników korygujących stosowanych w celu ustalenia rynkowych cen tusz dorosłego bydła
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1183/2006 z dnia 24 lipca 2006 r. dotyczące wspólnotowej skali klasyfikacji tusz dojrzałego bydła (1), w szczególności jego art. 3 akapit trzeci,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Artykuł 3 rozporządzenia (WE) nr 1183/2006 określa wspólnotową prezentację wzorcową tusz. Ponadto przewiduje on, że w przypadku stosowania przez państwa członkowskie innej prezentacji tuszy niż prezentacja wzorcowa należy określić współczynniki korygujące w celu przejścia od tej prezentacji do prezentacji wzorcowej.
(2) Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 563/82 z dnia 10 marca 1982 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia (EWG) nr 1208/81 w celu ustanowienia rynkowych cen dorosłego bydła na podstawie wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wołowych (2) określa szczegółowe zasady w odniesieniu do prowadzenia rejestru cen rynkowych tusz dorosłego bydła na podstawie wspólnotowej skali klasyfikacji tusz dorosłego bydła.
(3) Zjednoczone Królestwo wystąpiło o dodanie do załącznika do rozporządzenia (EWG) nr 563/82 dwóch dodatkowych współczynników dotyczących zdjęcia warstwy tłuszczu mostkowego i tłuszczu pachwinowego. W celu dalszego zapewnienia porównywalności cen we Wspólnocie należy dostosować współczynniki korygujące określone w załączniku do wspomnianego rozporządzenia.
(4) Rozporządzenie (EWG) nr 563/82 należy zatem odpowiednio zmienić.
(5) Komitet Zarządzający ds. Wołowiny i Cielęciny nie wydał opinii w terminie wyznaczonym przez przewodniczącego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Załącznik do rozporządzenia (EWG) nr 563/82 zastępuje się załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 25 lipca 2008 r.
W imieniu Komisji |
Mariann FISCHER BOEL |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 214 z 4.8.2006, s. 1. Rozporządzenie (WE) nr 1183/2006 zostanie zastąpione rozporządzeniem (WE) nr 1234/2007 (Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1) z dniem 1 stycznia 2009 r.
(2) Dz.U. L 67 z 11.3.1982, s. 23. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2181/2001 (Dz.U. L 293 z 10.11.2001, s. 8).
ZAŁĄCZNIK
„ZAŁĄCZNIK
Współczynniki korygujące, o których mowa w art. 3 rozporządzenia (WE) nr 1183/2006
(w procentach wagi tuszy) | ||||||||
Udział procentowy | Zmniejszenie | Zwiększenie | ||||||
Klasy tłuszczu | 1-2 | 3 | 4-5 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Nerki | -0,4 |
| ||||||
Tłuszcz okołonerkowy | -1,75 | -2,5 | -3,5 | |||||
Tłuszcz miedniczny | -0,5 |
| ||||||
Wątroba | -2,5 | |||||||
Boczek cienki | -0,4 | |||||||
Boczek gruby | -0,4 | |||||||
Ogon | -0,4 | |||||||
Rdzeń kręgowy | -0,05 | |||||||
Tłuszcz piersiowy | -1,0 | |||||||
Jądra | -0,3 | |||||||
Tłuszcz mosznowy | -0,5 | |||||||
Tłuszcz na zrazowej wewnętrznej | -0,3 | |||||||
Tłuszcz żyły szyjnej i okolic | -0,3 | |||||||
Zdjęcie zewnętrznego tłuszczu |
| 0 | 0 | + 2,0 | + 3,0 | + 4,0 | ||
Zdjęcie tłuszczu mostkowego i pozostawienie warstwy tłuszczu (tkanka mięśniowa nie może być odsłonięta) |
| 0 | + 0,2 | + 0,2 | + 0,3 | + 0,4 | ||
Zdjęcie tłuszczu mostkowego znajdującego się w okolicach tłuszczu mosznowego |
| 0 | + 0,3 | + 0,4 | + 0,5 | + 0,6" |