Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2008 nr 198 str. 26
Wersja aktualna od 2008-07-29
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2008 nr 198 str. 26
Wersja aktualna od 2008-07-29
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 722/2008

z dnia 25 lipca 2008 r.

zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 563/82 w odniesieniu do współczynników korygujących stosowanych w celu ustalenia rynkowych cen tusz dorosłego bydła

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1183/2006 z dnia 24 lipca 2006 r. dotyczące wspólnotowej skali klasyfikacji tusz dojrzałego bydła (1), w szczególności jego art. 3 akapit trzeci,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Artykuł 3 rozporządzenia (WE) nr 1183/2006 określa wspólnotową prezentację wzorcową tusz. Ponadto przewiduje on, że w przypadku stosowania przez państwa członkowskie innej prezentacji tuszy niż prezentacja wzorcowa należy określić współczynniki korygujące w celu przejścia od tej prezentacji do prezentacji wzorcowej.

(2) Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 563/82 z dnia 10 marca 1982 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia (EWG) nr 1208/81 w celu ustanowienia rynkowych cen dorosłego bydła na podstawie wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wołowych (2) określa szczegółowe zasady w odniesieniu do prowadzenia rejestru cen rynkowych tusz dorosłego bydła na podstawie wspólnotowej skali klasyfikacji tusz dorosłego bydła.

(3) Zjednoczone Królestwo wystąpiło o dodanie do załącznika do rozporządzenia (EWG) nr 563/82 dwóch dodatkowych współczynników dotyczących zdjęcia warstwy tłuszczu mostkowego i tłuszczu pachwinowego. W celu dalszego zapewnienia porównywalności cen we Wspólnocie należy dostosować współczynniki korygujące określone w załączniku do wspomnianego rozporządzenia.

(4) Rozporządzenie (EWG) nr 563/82 należy zatem odpowiednio zmienić.

(5) Komitet Zarządzający ds. Wołowiny i Cielęciny nie wydał opinii w terminie wyznaczonym przez przewodniczącego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Załącznik do rozporządzenia (EWG) nr 563/82 zastępuje się załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 25 lipca 2008 r.

W imieniu Komisji

Mariann FISCHER BOEL

Członek Komisji

(1) Dz.U. L 214 z 4.8.2006, s. 1. Rozporządzenie (WE) nr 1183/2006 zostanie zastąpione rozporządzeniem (WE) nr 1234/2007 (Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1) z dniem 1 stycznia 2009 r.

(2) Dz.U. L 67 z 11.3.1982, s. 23. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2181/2001 (Dz.U. L 293 z 10.11.2001, s. 8).

ZAŁĄCZNIK

„ZAŁĄCZNIK

Współczynniki korygujące, o których mowa w art. 3 rozporządzenia (WE) nr 1183/2006

(w procentach wagi tuszy)

Udział procentowy

Zmniejszenie

Zwiększenie

Klasy tłuszczu

1-2

3

4-5

1

2

3

4

5

Nerki

-0,4

Tłuszcz okołonerkowy

-1,75

-2,5

-3,5

Tłuszcz miedniczny

-0,5

Wątroba

-2,5

Boczek cienki

-0,4

Boczek gruby

-0,4

Ogon

-0,4

Rdzeń kręgowy

-0,05

Tłuszcz piersiowy

-1,0

Jądra

-0,3

Tłuszcz mosznowy

-0,5

Tłuszcz na zrazowej wewnętrznej

-0,3

Tłuszcz żyły szyjnej i okolic

-0,3

Zdjęcie zewnętrznego tłuszczu

0

0

+ 2,0

+ 3,0

+ 4,0

Zdjęcie tłuszczu mostkowego i pozostawienie warstwy tłuszczu (tkanka mięśniowa nie może być odsłonięta)

0

+ 0,2

+ 0,2

+ 0,3

+ 0,4

Zdjęcie tłuszczu mostkowego znajdującego się w okolicach tłuszczu mosznowego

0

+ 0,3

+ 0,4

+ 0,5

+ 0,6"

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00