Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna
Wersja aktualna
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 563/82
z dnia 10 marca 1982 r.
ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia (EWG) nr 1208/81 ustanawiającego rynkowe ceny dorosłego bydła na podstawie wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wołowych
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 805/68 z dnia 27 czerwca 1968 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wołowiny i cielęciny(1), ostatnio zmienione Aktem Przystąpienia Grecji,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1208/81 z dnia 28 kwietnia 1981 r. ustanawiające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz wołowych(2), w szczególności jego art. 2 ust. 2 akapit ostatni, art. 3 ust. 1 i art. 4 ust. 3 akapit drugi,
a także mając na uwadze, co następuje:
rozporządzenie (EWG) nr 1208/81 przewiduje stopniowe wprowadzanie we Wspólnocie systemu notowań tusz w celu ustalenia rynkowych cen wołowiny;
do celów uzyskania porównywalnych cen tusz we Wspólnocie właściwe jest, aby przy rejestrowaniu rynkowych cen tusz wołowych odwoływać się do wyraźnie określonej fazy obrotu i ustalić współczynniki korygujące potrzebne do tego, by prezentacje używane w danym państwie dostosować do prezentacji wzorcowej Wspólnoty;
w celu zapewnienia we Wspólnocie jednolitej klasyfikacji tusz wołowych niezbędne jest zdefiniowanie pewnych zasad odnoszących się do systemu klasyfikacji, w szczególności kryterium różnicowania kategorii niekastrowanego bydła płci męskiej;
Komitet Zarządzający ds. Wołowiny i Cielęciny nie wydał opinii w terminie wyznaczonym przez jego przewodniczącego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
1. Cena rynkowa, ustalana według wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wołowych, określonej w art. 6 akapit trzeci i czwarty rozporządzenia (EWG) nr 1208/81, jest ceną zwierzęcia dostarczonego do rzeźni, netto bez podatków, płatną dostawcy. Cenę podaje się dla 100 kg tuszy prezentowanych zgodnie z prezentacją wzorcową przewidzianą w art. 2 ust. 2 powyższego rozporządzenia, ważoną i klasyfikowaną na haku w rzeźni.
2. Jako wagę przyjmuje się:
— wagę tuszy po chłodzeniu, lub
— wagę tuszy ciepłą, ustaloną jak najszybciej po uboju, pomniejszoną o 2%.
3. W przypadku, gdy prezentacja tuszy po zważeniu i klasyfikowaniu na haku różni się od prezentacji wzorcowej, wagę tuszy dostosowuje się stosując współczynniki korygujące określone w Załączniku. W takich sytuacjach, odpowiednio dostosowuje się cenę za 100 kg tuszy.
Artykuł 2
Do celów stosowania art. 3 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 1208/81 wprowadza się rozróżnienie między tuszami młodych byków w wieku poniżej dwóch lat a tuszami innych byków na podstawie stopnia skostnienia wyrostków kolczystych kręgów grzbietowych.
Chrząstkowe końcówki wyrostków kolczystych pierwszych dziewięciu kręgów grzbietowych nie mogą wykazywać oznak skostnienia w tuszach młodych, niekastrowanych byczków w wieku poniżej dwóch lat.
Artykuł 3
Usunięcie zewnętrznego tłuszczu określonego w art. 4 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 1208/81 odnosi się wyłącznie do częściowego usunięcia zewnętrznego tłuszczu:
— z udźca, polędwicy i środkowych żeber,
— z końca mostka, zewnętrznego obszaru ogonowo-genitalnego i zadu,
— z grzbietu.
Artykuł 4
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie w dniu jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 10 marca 1982 r.
W imieniu Komisji | |
Poul DALSAGER | |
Członek Komisji |
(1) Dz.U nr L 148 z 28.6.1968, str. 24.
(2) Dz.U nr L 123 z 7.5.1981, str. 3.
ZAŁĄCZNIK
Współczynniki korygujące przewidziane w art. 2 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 1208/81, wyrażone w procentach wagi tuszy
(W procentach wagi tuszy) | |||||||||
Procent | Zmniejszenie | Zwiększenie | |||||||
Klasa tłuszczu | 1-2 | 3 | 4-5 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
Nerki | — 0-4 | ||||||||
Tłuszcz okołonerkowy | — 17,5 | — 2,5 | — 3,5 | ||||||
Tłuszcz miedniczny | — 0,5 | ||||||||
Boczek cienki | — 0,4 | ||||||||
Boczek gruby | — 0,4 | ||||||||
Ogon | — 0,4 | ||||||||
Rdzeń kręgowy | — 0,05 | ||||||||
Tłuszcz mosznowy | — 0,5 | ||||||||
Tłuszcz na zrazowej wewnętrznej | — 0,3 | ||||||||
Tłuszcz żyły szyjnej i okolic | — 0,3 | ||||||||
Zdjęcie zewnętrznego tłuszczu | 0 | 0 | 0 | + 2 | + 4 | ||||