Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2008-07-18
Wersja aktualna od 2008-07-18
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 682/2008
z dnia 17 lipca 2008 r.
ustalające ceny reprezentatywne w sektorach mięsa drobiowego i jaj oraz w odniesieniu do albumin jaj i zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1484/95
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych („rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku”) (1), w szczególności jego art. 143,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2783/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnego systemu handlu albuminami jaj i mleka, w szczególności jego art. 3 ust. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1484/95 (2) ustanowiono szczegółowe zasady stosowania systemu dodatkowych należności celnych przywozowych oraz ustalono ceny reprezentatywne w sektorach mięsa drobiowego i jaj oraz w odniesieniu do albumin jaj.
(2) Z regularnych kontroli danych, na podstawie których są określane ceny reprezentatywne dla produktów w sektorach mięsa drobiowego i jaj oraz w odniesieniu do albumin jaj wynika, że należy zmienić ceny reprezentatywne w przywozie niektórych produktów uwzględniając wahania cen w zależności od pochodzenia tych produktów. Należy zatem opublikować ceny reprezentatywne.
(3) Ze względu na sytuację na rynku zmianę tę należy jak najszybciej zastosować.
(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 1484/95 zastępuję się załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie w dniu jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 17 lipca 2008 r.
W imieniu Komisji |
Jean-Luc DEMARTY |
Dyrektor Generalny ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich |
|
(1) Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1.
(2) Dz.U. L 145 z 29.6.1995, s. 47. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 581/2008 (Dz.U. L 161 z 20.6.2008, s. 28).
ZAŁĄCZNIK
do rozporządzenia Komisji z dnia 17 lipca 2008 r. ustalającego ceny reprezentatywne w sektorach mięsa drobiowego i jaj oraz w odniesieniu do albumin jaj oraz zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1484/95
„ZAŁĄCZNIK I
Kod CN | Opis produktu | Cena reprezentatywna (EUR/100 kg) | Zabezpieczenie określone w art. 3 ust. 3 (EUR/100 kg) | Pochodzenie (1) |
0207 12 10 | Kurczaki oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako »kurczaki 70 %« lub inaczej prezentowane, mrożone | 110,0 | 0 | BR |
| 106,0 | 0 | AR | |
0207 12 90 | Kurczaki oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako »kurczaki 65 %« lub inaczej prezentowane, mrożone | 122,4 | 0 | BR |
| 113,6 | 1 | AR | |
| 125,4 | 0 | TH | |
0207 14 10 | Kawałki bez kości z drobiu z gatunku Gallus domesticus, mrożone | 217,7 | 25 | BR |
| 245,2 | 16 | AR | |
| 322,9 | 0 | CL | |
0207 14 50 | Piersi z kurczaka, mrożone | 306,0 | 0 | BR |
|
| 186,0 | 8 | AR |
0207 14 60 | Nogi z kurczaka, mrożone | 107,2 | 11 | BR |
0207 25 10 | Indyki oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako »indyki 80 %«, mrożone | 175,0 | 0 | BR |
0207 27 10 | Kawałki bez kości z indyków, mrożone | 295,6 | 0 | BR |
| 410,4 | 0 | CL | |
0408 91 80 | Żółtka jaj | 444,5 | 0 | AR |
1602 32 11 | Przetwory niegotowane z drobiu z gatunku Gallus domesticus | 209,1 | 23 | BR |
3502 11 90 | Albumina jaja suszona | 622,3 | 0 | AR |
(1) Nomenklatura krajów ustalona w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1833/2006 (Dz.U. L 354 z 14.12.2006, s. 19). Kod »ZZ« oznacza »inne pochodzenie«.” |