Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2008-02-22
Wersja aktualna od 2008-02-22
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 161/2008
z dnia 21 lutego 2008 r.
ustalające ceny reprezentatywne w sektorach mięsa drobiowego i jaj oraz w odniesieniu do albumin jaj i zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1484/95
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2771/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku jaj (1), w szczególności jego art. 5 ust. 4,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2777/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mięsa drobiowego (2), w szczególności jego art. 5 ust. 4,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2783/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnego systemu handlu albuminą jaj i albuminą mleka (3), w szczególności jego art. 3 ust. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1484/95 (4), ustanowiło szczegółowe zasady stosowania systemu dodatkowych należności celnych przywozowych oraz ustaliło ceny reprezentatywne w sektorach mięsa drobiowego i jaj oraz w odniesieniu do albumin jaj.
(2) Z regularnych kontroli danych, na podstawie których są określane ceny reprezentatywne dla produktów w sektorach mięsa drobiowego i jaj oraz w odniesieniu do albumin jaj, wynika że należy zmienić ceny reprezentatywne w przywozie niektórych produktów uwzględniając wahania cen zgodnie z pochodzeniem. W konsekwencji ceny reprezentatywne powinny być opublikowane.
(3) Niezbędnym jest jak najszybsze zastosowanie tej zmiany, uwzględniając sytuację na rynku.
(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Mięsa Drobiowego i Jaj,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 1484/95 zastępuje się Załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego publikacji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 21 lutego 2008 r.
W imieniu Komisji |
Jean-Luc DEMARTY |
Dyrektor Generalny ds. Rolnictwa i Rozwoju |
|
(1) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, s. 49. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 679/2006 (Dz.U. L 119 z 4.5.2006, s. 1). Rozporządzenie (EWG) nr 2771/75 zastępuje się rozporządzeniem (WE) nr 1234/2007 (Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1) od dnia 1 lipca 2008 r.
(2) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, s. 77. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 679/2006 (Dz.U. L 119 z 4.5.2006, s. 1).
(3) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, s. 104. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2916/95 (Dz.U. L 305 z 19.12.1995, s. 49).
(4) Dz.U. L 145 z 29.6.1995, s. 47. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 34/2008 (Dz.U. L 15 z 18.1.2008, s. 13).
ZAŁĄCZNIK
do rozporządzenia Komisji z dnia 21 lutego 2008 r. ustalającego ceny reprezentatywne w sektorach mięsa drobiowego i jaj oraz w odniesieniu do albumin jaj oraz zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1484/95
„ZAŁĄCZNIK I
KOD CN | Opis produktu | Cena reprezentatywna(EUR/100 kg) | Zabezpieczenie określone | Pochodzenie (1) |
0207 12 10 | Kurczaki oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako »kurczaki 70 %« lub inaczej prezentowane, mrożone | 103,9 | 0 | 01 |
|
|
| ||
100,4 | 0 | 02 | ||
020712 90 | Kurczaki oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako »kurczaki 65 %« lub inaczej prezentowane, mrożone | 113,1 | 1 | 01 |
|
|
| ||
108,1 | 3 | 02 | ||
0207 14 10 | Kawałki bez kości z drobiu z gatunku Gallus domesticus, mrożone | 232,9 | 20 | 01 |
|
|
| ||
274,5 | 8 | 02 | ||
|
|
| ||
325,1 | 0 | 03 | ||
0207 14 50 | Pierś z kurczaka, mrożone | 322,0 | 0 | 01 |
|
|
| ||
283,9 | 0 | 02 | ||
0207 14 60 | Nogi z kurczaka, mrożone | 114,8 | 8 | 01 |
0207 14 70 | Inne kawałki kurczka, zamrożone | 211,9 | 22 | 01 |
0207 25 10 | Indyki oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako »indyki 80 %« mrożone | 181,1 | 0 | 01 |
0207 27 10 | Kawałki bez kości z indyków, mrożone | 328,9 | 0 | 01 |
|
|
| ||
398,3 | 0 | 03 | ||
0408 11 80 | Żółtko jaj suszone | 397,7 | 0 | 02 |
0408 91 80 | Jaja ptasie bez skorupek suszone | 384,1 | 0 | 02 |
1602 32 11 | Przetwory niegotowane z drobiu z gatunku Gallus domesticus | 231,3 | 17 | 01 |
|
|
| ||
376,2 | 0 | 04 | ||
3502 11 90 | Albumina jaja suszona | 518,4 | 0 | 02 |
(1) Pochodzenie przywozu |
|
|
| |
01 Brazylia |
|
|
| |
02 Argentyna |
|
|
| |
03 Chile |
|
|
| |
04 Tajlandia”. |
|
|
|