Akt prawny
oczekujący
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
oczekujący
Alerty
DECYZJA KOMISJI
z dnia 20 grudnia 2007 r.
zmieniająca dodatek B do załącznika XII do Aktu przystąpienia z 2003 r. w odniesieniu do niektórych zakładów w sektorze mięsnym w Polsce
(notyfikowana jako dokument nr C(2007) 6490)
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
(2007/864/WE)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając Akt przystąpienia Republiki Czeskiej, Estonii, Cypru, Łotwy, Litwy, Węgier, Malty, Polski, Słowenii i Słowacji, w szczególności jego załącznik XII rozdział 6 sekcja B podsekcja I pkt 1 lit. e),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Polsce przyznano okresy przejściowe w odniesieniu do niektórych zakładów wymienionych w dodatku B (1) do załącznika XII do Aktu przystąpienia z 2003 r. Przyznawanie okresów przejściowych w odniesieniu do zakładów mięsnych w Polsce jest możliwe do 31 grudnia 2007 r.
(2) Dodatek B do załącznika XII do Aktu przystąpienia z 2003 r. został zmieniony decyzjami Komisji 2004/458/WE (2), 2004/471/WE (3), 2004/474/WE (4), 2005/271/WE (5), 2005/591/WE (6), 2005/854/WE (7), 2006/14/WE (8), 2006/196/WE (9), 2006/404/WE (10), 2006/555/WE (11), 2006/935/WE (12), 2007/202/WE (13), 2007/443/WE (14) i 2007/555/WE (15).
(3) Zgodnie z oficjalnym oświadczeniem właściwego polskiego organu niektóre zakłady w sektorze mięsnym zakończyły proces modernizacji i obecnie całkowicie spełniają wymogi prawa wspólnotowego. Niektóre zakłady zakończyły działalność, na której prowadzenie przyznano im okres przejściowy. Te zakłady powinny zatem zostać skreślone z wykazu zakładów, które znajdują się w okresie przejściowym.
(4) Należy zatem odpowiednio zmienić dodatek B do załącznika XII do Aktu przystąpienia z 2003 r.
(5) Stały Komitet ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt został poinformowany o środkach przewidzianych w niniejszej decyzji,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
Zakłady wymienione w załączniku do niniejszej decyzji skreśla się z dodatku B do załącznika XII do Aktu przystąpienia z 2003 r.
Artykuł 2
Niniejsza decyzja skierowana jest do państw członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 20 grudnia 2007 r.
W imieniu Komisji |
Markos KYPRIANOU |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. C 227 E z 23.9.2003, str. 1392.
(2) Dz.U. L 156 z 30.4.2004, str. 52.
(3) Dz.U. L 160 z 30.4.2004, str. 56.
(4) Dz.U. L 160 z 30.4.2004, str. 74.
(5) Dz.U. L 86 z 5.4.2005, str. 13.
(6) Dz.U. L 200 z 30.7.2005, str. 96.
(7) Dz.U. L 316 z 2.12.2005, str. 17.
(8) Dz.U. L 10 z 14.1.2006, str. 66.
(9) Dz.U. L 70 z 9.3.2006, str. 80.
(10) Dz.U. L 156 z 9.6.2006, str. 16.
(11) Dz.U. L 218 z 9.8.2006, str. 17.
(12) Dz.U. L 355 z 15.12.2006, str. 105.
(13) Dz.U. L 90 z 30.3.2007, str. 86.
ZAŁĄCZNIK
Wykaz zakładów, które skreśla się z dodatku B do załącznika XII do Aktu przystąpienia z 2003 r.
Wykaz zakładów mięsnych (mięso czerwone) w okresie przejściowym | ||
Nr | Nr weterynaryjny | Nazwa zakładu |
2 | 02200301 | Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Tarczyński” Sp. z o.o. |
9 | 06020203 | Zakłady Mięsne w Biłgoraju Czesław Sobczak |
11 | 06020208 | Zakład Mięsny „Romex” Romuald Chołota |
34 | 12100112 | P.P.H.U. „KWARTET” Ubojnia Zwierząt |
52 | 14370201 | Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski S. J. Z. Motylewski - J. Zaborowski |
53 | 14140301 | Zakład Przetwórstwa Mięsnego „SZYNKO-POL” Spółka z o.o. |
54 | 14250309 | Sp. z o.o. KAMAR |
60 | 16010301 | PPHU „PIM” s.j. |
67 | 22630302 | Zakład Przetwórstwa Mięsnego M. Korganowski |
68 | 22120303 | Zakład Przetwórstwa Mięsnego M. Korganowski |
74 | 24040211 | Przetwórstwo Mięsa Andrzej Kosiński |
84 | 26610201 | Zakłady Mięsne S.A. Kielce |
94 | 30210307 | ALBAN Sp. z o.o. Jerzy Kniat |
98 | 30270206 | PPH PEKTUR s.j. Jerzy Pacholski, Marek Domeński |
| ||
Wykaz zakładów mięsnych (mięso białe) | ||
109 | 14250604 | Krzyżanowscy |
113 | 30170401 | PPHEI AWRA Sp. z o.o. |
| ||
Wykaz zakładów mięsnych o niskiej wydajności (mięso czerwone) | ||
116 | PPHU „Elbro” Furmanek spółka jawna ul. Kościelna 6, 76-032 Mielno, oddział Siemianice, ul. Polna 1, 76-200 Słupsk |