Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2007-06-25
Wersja aktualna od 2007-06-25
obowiązujący
Alerty
DECYZJA KOMISJI
z dnia 25 czerwca 2007 r.
zmieniająca dodatek B do załącznika XII do Aktu przystąpienia z 2003 r. w odniesieniu do niektórych zakładów w sektorze mięsnym w Polsce
(notyfikowana jako dokument nr C(2007) 2608)
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
(2007/443/WE)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając Akt przystąpienia Republiki Czeskiej, Estonii, Cypru, Łotwy, Litwy, Węgier, Malty, Polski, Słowenii i Słowacji, w szczególności jego załącznik XII rozdział 6 sekcja B podsekcja I pkt 1 lit. e),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Polsce przyznano okresy przejściowe w odniesieniu do niektórych zakładów wymienionych w dodatku B (1) do załącznika XII do Aktu przystąpienia z 2003 r.
(2) Dodatek B do załącznika XII do Aktu przystąpienia z 2003 r. został zmieniony decyzjami Komisji 2004/458/WE (2), 2004/471/WE (3), 2004/474/WE (4), 2005/271/WE (5), 2005/591/WE (6), 2005/854/WE (7), 2006/14/WE(8), 2006/196/WE(9), 2006/404/WE (10), 2006/555/WE (11), 2006/935/WE (12) i2007/202/WE (13).
(3) Zgodnie z oficjalnym oświadczeniem właściwego polskiego organu niektóre zakłady w sektorze mięsnym zakończyły proces modernizacji i obecnie całkowicie spełniają wymogi prawa wspólnotowego. Niektóre zakłady zakończyły swoją działalność, na prowadzenie której przyznano im okres przejściowy. Te zakłady powinny zatem zostać skreślone z wykazu zakładów, które znajdują się w okresie przejściowym.
(4) Należy zatem odpowiednio zmienić dodatek B do załącznika XII do Aktu przystąpienia z 2003 r.
(5) Stały Komitet ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt został poinformowany o środkach przewidzianych w niniejszej decyzji,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
Zakłady wymienione w załączniku do niniejszej decyzji skreśla się z dodatku B do załącznika XII do Aktu przystąpienia z 2003 r.
Artykuł 2
Niniejsza decyzja skierowana jest do państw członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 25 czerwca 2007 r.
W imieniu Komisji |
Markos KYPRIANOU |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. C 227 E z 23.9.2003, str. 1392.
(2) Dz.U. L 156 z 30.4.2004, str. 53.
(3) Dz.U. L 160 z 30.4.2004, str. 56.
(4) Dz.U. L 160 z 30.4.2004, str. 73.
(5) Dz.U. L 86 z 5.4.2005, str. 13.
(6) Dz.U. L 200 z 30.7.2005, str. 96.
(7) Dz.U. L 316 z 2.12.2005, str. 17.
(8) Dz.U. L 10 z 14.1.2006, str. 66.
(9) Dz.U. L 70 z 9.3.2006, str. 80.
(10) Dz.U. L 156 z 9.6.2006, str. 16.
(11) Dz.U. L 218 z 9.8.2006, str. 17.
ZAŁĄCZNIK
Wykaz zakładów, które skreśla się z dodatku B do załącznika XII do Aktu przystąpienia z 2003 r.
Zakłady mięsne
Wykaz pierwotny
Nr | Nr weterynaryjny | Nazwa zakładu |
7 | 04020201 | MASARNIA KARBOWO BRYGIDA I MAREK PESTA |
11 | 04610201 | Z. M. BYD MEAT S.A. |
15 | 06610303 | Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Tadeusz” Sp. z o.o. |
16 | 06010301 | PPHU „Demex” Sp. z o.o. |
17 | 06140201 | Zakłady Mięsne „Końskowola” |
24 | 06050201 | Z.P.M. „MATTHIAS” Sp. z o.o. |
30 | 08020204 | Zakład Ubojowo-Masarniczy „BEKON” Stanisław Suder |
37 | 08060201 | Masarnia Roman Duszyński |
44 | 08110201 | Gruszczyński-Cierlukiewicz sp. j. Zakłady Handlowo-Produkcyjne „Brodex” w Brodach |
45 | 08110205 | Kunickie Zakłady Mięsne I&T Sp. z o.o. |
58 | 12050301 | Zakład Masarski „ANGUS” s.j. |
64 | 12070105 | „DOBR-MIĘS” Zakład Uboju Zwierząt Rzeźnych |
72 | 12160212 | Zakład Rolno-Produkcyjny, Zakład Masarski |
80 | 12190203 | F.H.P. „GRAJPEK” s.j. |
|
|
|
86 | 14190203 | Zakład Mięsny „Carpexim” s.c. |
89 | 14090201 | „Publima” Sp.J. Zakład Przetwórstwa Mięsa |
93 | 14200308 | Zakład Przetwórstwa Mięsnego Siedlin |
98 | 14240202 | Zakład Przetwórstwa Mięsnego s.j. A. Szczerba, K. Kurowski |
112 | 16040205 | Rzeźnictwo-Wędliniarstwo A.P. Sarnowscy |
113 | 16060202 | Rzeźnictwo-Wędliniarstwo J. i S. Maryniak |
114 | 16090211 | ZPUH Rzeźnictwo Wędliniarstwo |
117 | 18030210 | Zakłady Mięsne Spółka Akcyjna |
122 | 18070304 | Marsburger Sp. z o.o. |
126 | 18150202 | Przedsiębiorstwo Produkcji, Handlu i Usług „Kabanospol” |
129 | 20050201 | Zakład Mięsny Rolmak Plus |
135 | 20140201 | P.H. MEAT - POL M. Sasinowski, J. Rykaczewski |
142 | 22040302 | PPH „MASA” S.J. |
144 | 22630301 | Zakład Produkcji Masarsko-Garmażeryjnej |
150 | 24020311 | Zakład Przetwórstwa Mięsnego „KAMWEX” s. c. |
156 | 24030206 | PPH „WARPOL” |
157 | 24040303 | PPHU „KABANOS” Anna i Andrzej Ciura Brzeziny Nowe |
|
|
|
Nr | Nr weterynaryjny | Nazwa zakładu |
164 | 24780304 | Warsztat Wędliniarski Alfred mój |
166 | 24690301 | PPH „Giszowiec” Sp. z o.o. |
170 | 24110313 | Firma Produkcyjno-Handlowa „KRETEK” |
172 | 24120203 | „LESZ” Sp. z o.o. |
183 | 24170311 | Zakład Przetwórstwa Mięsnego Sp. Jawna |
202 | 30050214 | „Rzeźnia” Urszula Heinrich |
212 | 30090306 | PPHU CARNIS Bronisław Rowecki |
213 | 30110103 | PPHU S. Prałat, Bogdan Dolczewski |
214 | 30120305 | PPH P. Płonka |
217 | 30140205 | Rzeźnictwo Wędliniarstwo Tomasz Lubik |
219 | 30180204 | „SZWAGROS” Masarstwo-Wędliniarstwo Sp. z o.o. |
222 | 30170207 | ZPM Roman Stendera |
226 | 30220201 | Ubojnia Masarnia „Folmas” Sp. z o.o. |
233 | 30260102 | Punkt Uboju RSP Mszczyczyn |
|
|
|
247 | 32030202 | Rzeźnictwo i Wędliniarstwo Janusz Niedźwiedz |
248 | 32050201 | Z P Ms Grabowscy Izabela Zbigniew |
252 | 32070301 | „Koyan” Spółka Jawna Konrad Mądry & Jan Wójcik |
253 | 32070103 | F.U.H. „Gryf-Meat” s.j. Rzeźnia Janusz Młynarski, Zbigniew Janowski |
Zakłady drobiarskie
Wykaz pierwotny
Nr | Nr weterynaryjny | Nazwa zakładu |
15 | 12160501 | „DROBTAR” W. Kawalec J. Kawalec, M. Kawalec, S.J. |
18 | 12190601 | PPHU „JÓZEF” s.c. M. Słowik, A. Matusik-Słowik, J. Słowik |
23 | 14190501 | Ławniczak Sp. z o.o. Ubojnia drobiu „Ekol-Drob” |
25 | 14370501 | Przedsiębiorstwo Rolno-Spożywcze „DORPOL” M. Dobies i S-ka S.J. |
27 | 14250602 | Zakład Hurtu i Rozbioru Drobiu |
29 | 14250606 | POLMAR S.C. E. M. M. Hajtowicz |
33 | 22150501 | Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe Ubojnia Drobiu „LEMADRÓB” mgr inż. L. I M. Cymann |
36 | 24640401 | Gospodarstwo Drobiarskie „BRJOKO” |
39 | 26040502 | Zakład Produkcyjno-Handlowy Stanisław Stępień |
49 | 30220501 | PPH Ubój i Przetwórstwo Indyka Słupia Kapitulna 86 |
Wykaz zakladów mięsnych o niskiej wydajności (mięso czerwone) w okresie przejściowym
Wykaz pierwotny
Nr | Nr weterynaryjny | Nazwa zakładu |
3 |
| „Lewil-Iglokrak” Sp. z o.o. ul. Półłanki 78, 30-740 Kraków |
Wykaz zakladów mięsnych o niskiej wydajności (produkcja mieszana) w okresie przejściowym
Wykaz pierwotny
Nr | Nr weterynaryjny | Nazwa zakładu |
2 |
| „Migaba” Sp. z o.o., Sadkowa Góra 12, 39-305 Borowa |