Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2006-10-26 do 2010-12-11
Wersja archiwalna od 2006-10-26 do 2010-12-11
archiwalny
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1594/2006
z dnia 25 października 2006 r.
ustanawiające współczynnik przydziału pozwoleń na wywóz serów do Stanów Zjednoczonych Ameryki w 2007 r. w ramach niektórych kontyngentów GATT
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1255/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (1),
uwzględniając rozporządzenie Komisji (WE) nr 1282/1999 z dnia 17 sierpnia 2006 r. ustalające specjalne szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1255/1999 dotyczącego pozwoleń na wywóz i refundacji wywozowych do mleka i przetworów mlecznych (2), w szczególności jego art. 25 ust. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1285/2006 (3) otwiera procedurę przyznawania pozwoleń na wywóz serów do Stanów Zjednoczonych Ameryki w 2007 r. w ramach niektórych kontyngentów GATT, o których mowa w art. 23 rozporządzenia (WE) nr 1282/2006.
(2) Wnioski o wydanie pozwoleń w odniesieniu do niektórych kontyngentów i grup produktów przekraczają ilości dostępne w ramach kontyngentu na 2007 r. Należy zatem ustalić współczynniki przydziału, o których mowa w art. 25 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1282/2006.
(3) Biorąc pod uwagę ograniczenie czasowe we wdrożeniu procedury określania współczynników, jak określono w art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1285/2006, niniejsze rozporządzenie należy zacząć stosować możliwie jak najszybciej,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Wnioski o wydanie pozwoleń na wywóz złożone zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 1285/2006 przyjmuje się po zastosowaniu współczynników przydziału ustanowionych w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 25 października 2006 r.
W imieniu Komisji |
Jean-Luc DEMARTY |
Dyrektor Generalny ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich |
|
(1) Dz.U. L 160 z 26.6.1999, str. 48. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1913/2005 (Dz.U. L 307 z 25.11.2005, str. 2).
ZAŁĄCZNIK
Identyfikacja grupy według dodatkowych uwag w rozdziale 4 Zharmonizowanego Systemu Opłat Celnych Stanów Zjednoczonych Ameryki | Identyfikacja grupy i kontyngentu | Ilość dostępna w 2007 r. (w tonach) | Współczynnik przydziału wskazany w art. 1 | |
Nr uwagi | Grupa | |||
(1) | (2) | (3) | (4) | (5) |
16 | Ser bez cech szczególnych (NSPF) | 16-Tokio | 908,877 | 0,1553118 |
16-Urugwaj | 3 446,000 | 0,0996713 | ||
17 | Ser pleśniowy | 17-Urugwaj | 350,000 | 0,0933333 |
18 | Cheddar | 18-Urugwaj | 1 050,000 | 0,3037799 |
20 | Edam/Gouda | 20-Urugwaj | 1 100,000 | 0,1593279 |
21 | Ser typu włoskiego | 21-Urugwaj | 2 025,000 | 0,0955189 |
22 | Ser szwajcarski lub Ementaler bez dziur | 22-Tokio | 393,006 | 0,3459523 |
22-Urugwaj | 380,000 | 0,2900763 | ||
25 | Ser szwajcarski lub Ementaler z dziurami | 25-Tokio | 4 003,172 | 0,3285379 |
25-Urugwaj | 2 420,000 | 0,3634190 |