Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2005 nr 282 str. 9
Wersja aktualna od 2005-11-15
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2005 nr 282 str. 9
Wersja aktualna od 2005-11-15
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DYREKTYWA KOMISJI 2005/74/WE

z dnia 25 października 2005 r.

zmieniająca dyrektywę Rady 90/642/EWG w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości etofumesatu, lambda-cyhalotryny, metomylu, pimetrozyny oraz tiabendazolu

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni (1), w szczególności jej art. 7,

uwzględniając dyrektywę Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącą wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin (2), w szczególności jej art. 4 ust. l lit. f),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z przepisami dyrektywy 91/414/EWG Państwa Członkowskie są odpowiedzialne za udzielanie zezwoleń na stosowanie środków ochrony roślin wobec określonych upraw. Takie zezwolenia muszą być udzielane na podstawie oceny wywoływanych przez nie skutków dla zdrowia ludzi i zwierząt oraz ich wpływu na środowisko. Elementy, które należy uwzględnić podczas przeprowadzania ocen, obejmują narażenie użytkowników i osób postronnych oraz wpływ na środowisko lądowe, wodne i powietrzne, a także wpływ na ludzi i zwierzęta poprzez spożycie pozostałości zalegających w uprawach, wobec których je zastosowano.

(2) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDPP) odzwierciedlają minimalne ilości pestycydów zużyte w celu zapewnienia skutecznej ochrony roślin, stosowane w taki sposób, aby pozostałości były możliwie jak najmniejsze i mieściły się w dopuszczalnych granicach z toksykologicznego punktu widzenia, zwłaszcza pod względem spożycia.

(3) NDPP pestycydów powinny być poddawane przeglądowi. Mogą one zostać zmienione w związku z nowymi zastosowaniami, informacjami i danymi.

(4) NDPP są ustalane na niższym poziomie oznaczania analitycznego, gdy dozwolone stosowanie środków ochrony roślin nie powoduje powstania wykrywalnych poziomów pozostałości pestycydów w produktach spożywczych lub na ich powierzchni, lub gdy nie występują dozwolone przypadki stosowania, lub gdy stosowanie, które zostało dozwolone przez Państwa Członkowskie, nie zostało poparte niezbędnymi danymi, lub gdy stosowanie w państwach trzecich powodujące obecność pozostałości w produktach spożywczych lub na ich powierzchni, które mogą zostać wprowadzone do obrotu na rynku Wspólnoty, nie zostało poparte niezbędnymi danymi.

(5) Informacje o nowych lub zmienionych zastosowaniach niektórych pestycydów objętych dyrektywą 90/642/EWG zostały przekazane Komisji. Dotyczy to etofumesatu, lambda-cyhalotryny, metomylu, pimetrozyny oraz tiabendazolu.

W przypadku lambda-cyhalotryny, metomylu i pimetrozyny, dla których istnieje określona dawka ostrego narażenia, ostre narażenie konsumentów na te pestycydy za pośrednictwem produktów spożywczych mogących zawierać pozostałości tych pestycydów zostało ocenione i obliczone zgodnie z procedurami i praktykami dtosowanymi obecnie we Wspólnocie, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia. Uwzględnione zostały także opinie Komitetu Naukowego ds. Roślin, w szczególności rady i zalecenia dotyczące ochrony konsumentów produktów spożywczych, wobec których zastosowano pestycydy. Ocena spożycia lambda-cyhalotryny, metomylu i pimetrozyny wykazała, że przy założonym NDPP dawka ostrego narażenia nie zostanie przekroczona. W przypadku etofumesatu i tiabendazolu analiza dostępnych informacji wykazała, że nie jest konieczne określenie dawki ostrego narażenia i nie jest potrzebna ocena krótkoterminowa.

(6) Z tego względu należy ustalić nowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości tych pestycydów.

(7) W świetle naukowego i technologicznego rozwoju stosowne może być ustalenie NDPP w przypadku stosunkowo nowych produktów we Wspólnocie, takich jak „papaja” czy „maniok”. Należy zatem odpowiednio zmienić wykaz przykładów w grupach wyszczególnionych w załączniku I do dyrektywy 90/642/EWG.

(8) Ustalenie lub zmiana tymczasowych NDPP na poziomie Wspólnoty nie wyklucza ustalania przez Państwa Członkowskie tymczasowych NDPP etofumesatu zgodnie z art. 4. ust. l lit. (*) dyrektywy 91/414/EWG i załącznika VI do niej. Uznaje się, że okres czterech lat jest wystarczający na dopuszczenie dalszych zastosowań przedmiotowej substancji czynnej. Po upływie tego okresu tymczasowe NDPP staną się ostateczne.

(9) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł 1

W załączniku I do dyrektywy 90/642/EWG dodaje się pozycję „papaja” w pkt l ppkt vi) „Owoce różne” między pozycją „oliwki” a „owoce męczennicy”. W załączniku I do dyrektywy 90/642/EWG dodaje się pozycję „maniok” w pkt 2 ppkt i) „Warzywa korzeniowe i bulwiaste” między pozycją „marchew” a „selery”.

Artykuł 2

W dyrektywie 90/642/EWG wprowadza się następujące zmiany:

1) w załączniku II najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości etofumesatu, lambda-cyhalotryny, metomylu oraz pimetrozyny zastępuje się poziomami określonymi w załączniku I do niniejszej dyrektywy;

2) w załączniku II dodaje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości etofumesatu, jak określono w załączniku II do niniejszej dyrektywy.

Artykuł 3

1. Państwa Członkowskie przyjmują i publikują najpóźniej do dnia 26 kwietnia 2006 r. przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne dla przestrzegania niniejszej dyrektywy. Państwa Członkowskie niezwłocznie przekażą Komisji teksty tych przepisów oraz tabelę korelacji pomiędzy tymi przepisami i niniejszą dyrektywą.

Państwa Członkowskie stosują te przepisy od dnia 27 kwietnia 2006 r.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie muszą zawierać odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie to musi towarzyszyć ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

2. Państwa Członkowskie przekazują Komisji teksty podstawowych przepisów prawa krajowego przyjętych w dziedzinie objętej niniejszą dyrektywą.

Artykuł 4

[1] Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł 5

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 25 października 2005 r.

W imieniu Komisji

Markos KYPRIANOU

Członek Komisji

(1) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2005/48/WE (Dz.U. L 219 z 24.8.2005, str. 29).

(2) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 70 z 16.3.2005, str. 1).

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

ZAŁĄCZNIK I (1)

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości

Pimetrozyna

Lambdacyhalotryna

Etofumesat (suma etofumesatu i metabolitu 2,3-dihydro-3, 3-dimetyl-2-okso-benzofuran-5-yl siarczanu metanu wyrażonego jako etofumesat)

Metomyl/tiodikarb (suma wyrażona jako metomyl)

Tiabendazol

1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez zamrażanie, nieza-wierające dodatku cukru; orzechy

0,05 (*) (P)

i) OWOCE CYTRUSOWE

0,3 (P)

5

Grejpfruty

0,1

0,5

Cytryny

0,2

1

Limy

0,2

1

Mandarynki (łącznie z klementynkami i podobnymi hybrydami)

0,2

1

Pomarańcze

0,1

0,5

Pomelo

0,1

0,5

Pozostałe

0,02 (*)

0,05 (*)

ii) ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH (w łupinach lub bez)

0,02 (*) (P)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,1 (*)

Migdały

Orzechy brazylijskie

Orzechy nerkowca

Kasztany

Orzechy kokosowe

Orzechy laskowe

Orzechy makadamia

Orzechy Pekany

Orzechy sosny

Pistacje

Orzechy włoskie

Pozostałe

iii) OWOCE ZIARNKOWE

0,02 (*) (P)

0,1

0,2

Jabłka

5

Gruszki

5

Pigwy

Pozostałe

0,05 (*)

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości

Pimetrozyna

Lamb dacyhalotryna

Etofumesat (suma etofumesatu i metabolitu 2,3-dihydro-3,3-dimetyl-2-okso-benzofuran-5-yl siarczanu metanu wyrażonego jako etofumesat)

Metomyl/tiodikarb (suma wyrażona jako metomyl)

Tiabendazol

iv) OWOCE PESTKOWE

0,05 (*)

Morele

0,05 (P)

0,2

0,2

Wiśnie

0,1

Brzoskwinie (włącznie z nektarynami i podobnymi hybrydami)

0,05 (p)

0,2

0,2

Śliwki

0,5

Pozostałe

0,02 (*) (P)

0,1

0,05 (*)

v) JAGODY I DROBNE OWOCE

0,02 (*) (P)

0,05 (*)

a) Winogrona deserowe i do produkcji wina

0,2

Winogrona deserowe

0,05 (*)

Winogrona do produkcji wina

1

b) Truskawki (inne niż dzikie)

0,5

0,05 (*)

c) Owoce leśne (inne niż dzikie)

0,02 (*)

0,05 (*)

Jeżyny

Jeżyny popielice

Owoce mieszańców malin z jeżynami

Maliny

Pozostałe

d) Pozostałe drobne owoce i jagody (inne niż dzikie)

0,05 (*)

Borówki czarne

Żurawiny

Porzeczki (czerwone, czarne i białe)

0,1

Agrest

0,1

Pozostałe

0,02 (*)

e) Dzikie jagody i dzikie owoce

0,2

0,05 (*)

vi) OWOCE RÓŻNE

0,02 (*) (P)

0,02 (*)

0,05 (*)

Awokado

15

Banany

5

Daktyle

Figi

Owoce kiwi

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości

Pimetrozyna

Lamb dacyhalotryna

Etofumesat (suma etofumesatu i metabolitu 2,3-dihydro-3, 3-dimetyl-2-okso-benzofuran-5-yl siarczanu metanu wyrażonego jako etofumesat)

Metomyl/tiodikarb (suma wyrażona jako metomyl)

Tiabendazol

Kumkwat

Litchi

Owoce mango

5

Oliwki

Papaja

10

Owoce męczennicy

Ananasy

Granaty

Pozostałe

0,05 (*)

2. Warzywa świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone

i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE

0,02 (*) (P)

Burak

0,1 (P)

Marchew

Maniok

15

Seler

0,1

Chrzan

Karczochy jerozolimskie

Pasternak

Pietruszka korzeniowa

Rzodkiewka

0,1

0,5

Salsefia

Słodkie ziemniaki

15

Brukiew

Rzepa

Pochrzyn

11

Pozostałe

0,02 (*)

0,05 (*) (P)

0,05 (*)

0,05 (*)

ii) WARZYWA CEBULOWE

0,02 (*) (P)

0,05 (*) (P)

0,05 (*)

0,05 (*)

Czosnek

Cebula

Szalotka

Wiosenna dymka

0,05

Pozostałe

0,02 (*)

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości

Pimetrozyna

Lamb dacyhalotryna

Etofumesat (suma etofumesatu i metabolitu 2,3-dihydro-3,3-dimetyl-2-okso-benzofuran-5-yl siarczanu metanu wyrażonego jako etofumesat)

Metomyl/tiodikarb (suma wyrażona jako metomyl)

Tiabendazol

iii) WARZYWA OWOCOWE

0,05 (*) (P)

0,05 (*)

a) Psiankowate

Pomidory

0,5 (P)

0,1

0,5

Papryka

1 (P)

0,1

0,2

Bakłażany

0,5 (P)

0,5

0,5

Pozostałe

0,02 (*) (P)

0,02 (*)

0,05 (*)

b) Dyniowate - z jadalną skórką

0,5 (P)

0,1

0,05 (*)

Ogórki

Korniszony

Cukinia

Pozostałe

c) Dyniowate - z niejadalną skórką

0,2 (P)

0,05

0,05 (*)

Melony

Dynie

Arbuzy

Pozostałe

d) Kukurydza cukrowa

0,02 (*) (P)

0,05

0,05 (*)

iv) WAPvZYWA KAPUSTNE

0,05 (*) (P)

a) Kwiaty kapustnych

0,02 (*)(P)

0,1

Brokuły (włączając Calabrese)

0,2

5

Kalafior

Pozostałe

0,05 (*)

0,05 (*)

b) Kapustne głowiaste

0,05 (*)

0,05 (*)

Brukselka

0,05

Kapusta głowiasta

0,05 (P)

0,2

Pozostałe

0,02 (*) (P)

0,02 (*)

c) Kapustne liściaste

1

0,05 (*)

0,05 (*)

Kapusta chińska

Kapusta włoska

0.1 (P)

Pozostałe

0,02 (*) (P)

d) Kalarepa

0,02 (*) (P)

0,02 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości

Pimetrozyna

Lambdacyhalotryna

Etofumesat (suma etofumesatu i metabolitu 2,3-dihydro-3, 3-dimetyl-2-okso-benzofuran-5-yl siarczanu metanu wyrażonego jako etofumesat)

Metomyl/tiodikarb (suma wyrażona jako metomyl)

Tiabendazol

v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA

0,05 (*)

a) Sałata i podobne

1(P)

1

0,05 (*) (P)

Rzeżucha

Roszpunka jadalna

Sałata

2

Skarola (endywia szerokolistna)

Pozostałe

0,05 (*)

b) Szpinak i podobne

0,02 (*) (p)

0,5

0,05 (*) (P)

2

Szpinak

Boćwina

Pozostałe

c) Rukiew wodna

0,02 (*) (P)

0,02 (*)

0,05 (*) (P)

0,05 (*)

d) Endywia

0,02 (*) (P)

0,02 (*)

0,05 (*) (P)

0,05 (*)

e) Zioła

1(P)

1

1 (P)

2

Trybulka

Szczypiorek

Pietruszka

Seler naciowy

Pozostałe

vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)

0,02 (*) (P)

0,05 (*) (P)

0,05 (*)

0,05 (*)

Fasola (ze strączkami)

0,2

Fasola (bez strączków)

0,02 (*)

Groch (ze strączkami)

0,2

Groch (bez strączków)

0,2

Pozostałe

0,02 (*)

vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże)

0,02 (*)(P)

0,05 (*)(P)

0,05 (*)

0,05 (*)

Szparagi

Karczochy hiszpańskie

Seler

0,3

Koper

Karczochy kuliste

Pory

0,3

Rabarbar

Pozostałe

0,02 (*)

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości

Pimetrozyna

Lamb dacyhalotryna

Etofumesat (suma etofumesatu i metabolitu 2,3-dihydro-3,3-dimetyl-2-okso-benzofuran-5-yl siarczanu metanu wyrażonego jako etofumesat)

Metomyl/tiodikarb (suma wyrażona jako metomyl)

Tiabendazol

viii) GRZYBY

0,02 (*)(P)

0,05 (*)(P)

0,05 (*)

a) Grzyby uprawne

0,02 (*)

10

b) Grzyby dzikie

0,5

0,05 (*)

3. Nasiona roślin strączkowych

0,02 (*)(P)

0,02 (*)

0,05 (*)(P)

0,05 (*)

0,05 (*)

Fasola

Soczewica

Groch

Pozostałe

4. Nasiona roślin oleistych

0,02 (*)

0,1 (*)(P)

0,05 (*)

Siemię lniane

Orzeszki ziemne

0,1

Nasiona maku

Nasiona sezamu

Nasiona słonecznika

Nasiona rzepaku

Nasiona soi

0,1

Nasiona gorczycy

Nasiona bawełny

0,05 (P)

0,1

Pozostałe

0,02 (*)(P)

0,05 (*)

5. Ziemniaki

0,02 (*)(P)

0,02 (*)

0,05 (*)(P)

0,05 (*)

Ziemniaki wczesne

0,05 (*)

Ziemniaki towarowe

15

6. Herbata (liście i łodygi suszone, fermentowane lub przetwarzane w inny sposób, CameUia sinensis)

0,1 (*)(P)

1

0,1 (*)(P)

0,1 (*)

0,1 (*)

7. Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i nieskoncentrowany proszek

5 (P)

10

0,1 (*)(P)

10

0,1 (*)

(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego.

(P) Wskazuje najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości określony tymczasowo zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. (*) dyrektywy 91/41 4/EWG.

(1) W celu ułatwienia lektury podkreślono zmienione NDPP.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

ZAŁĄCZNIK II

Pozostałości pestycydów oraz najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (mg/kg)

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości

Etofumesat (suma etofumesatu i metabolitu 2,3-dihydro-3,3-dimetyl-2-okso-benzofuran-5-yl siarczanu metanu wyrażonego jako etofumesat)

8. Przyprawy

0.5 (P)

Nasiona kminu

Nasiona jałowca

Gałka muszkatołowa

Pieprz, czarny i biały

Laska wanilii

Pozostałe

(P) Wskazuje najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości określony tymczasowo zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. (*) dyrektywy 91/414/EWG.

[1] Dyrektywa wchodzi w życie 15 listopada 2005 r.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00