Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2005 nr 219 str. 29
Wersja aktualna od 2005-09-13
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2005 nr 219 str. 29
Wersja aktualna od 2005-09-13
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DYREKTYWA KOMISJI 2005/48/WE

z dnia 23 sierpnia 2005 r.

zmieniająca dyrektywy Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów odpowiednio w zbożach i niektórych produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, oraz na ich powierzchni

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania maksymalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni (1), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/363/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania maksymalnych poziomów pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz na ich powierzchni (2), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania maksymalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni (3), w szczególności jej art. 7,

uwzględniając dyrektywę Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącą wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin (4), w szczególności jej art. 4 ust. 1 lit. f),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Następujące istniejące substancje czynne zostały włączone do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG: iprodion na podstawie dyrektywy Komisji 2003/31/WE (5); propikonazol na podstawie dyrektywy Komisji 2003/70/WE (6) i molinat na podstawie dyrektywy Komisji 2003/81/WE (7).

(2) Następujące nowe substancje czynne zostały włączone do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG: mezotrion na podstawie dyrektywy Komisji 2003/68/WE (8); siltiofam, pikoksystrobina, flufenacet, jodosulfuron metylo-sodowy oraz fostiazat na podstawie dyrektywy Komisji 2003/84/WE (9).

(3) Włączenie do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG rozpatrywanych substancji czynnych opierało się na ocenie przedłożonych informacji dotyczących proponowanego zastosowania. Informacje dotyczące tego zastosowania zostały przedłożone przez niektóre Państwa Członkowskie zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) tej dyrektywy. Dostępne informacje zostały przeanalizowane i pozwalają na ustalenie niektórych maksymalnych poziomów pozostałości (MRL).

(4) W przypadku braku wspólnotowego lub tymczasowego MRL Państwa Członkowskie mają ustanowić krajowy tymczasowy MRL, zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG, przed wydaniem zezwoleń na środki ochrony roślin zawierające wspomniane substancje czynne.

(5) Wspólnotowe MRL oraz poziomy zalecane przez Kodeks Żywnościowy są ustalane i oceniane według podobnych procedur. W kodeksie znajduje się ograniczona ilość MRL dla iprodionu i propikonazolu. W dyrektywach 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG zawarto już wspólnotowe MRL dla: iprodionu (dyrektywa Rady 93/58/WE) (10) i propikonazolu (dyrektywa Rady 94/30/WE) (11). Uwzględniono je w niniejszej dyrektywie. MRL zawarte w kodeksie, które są przedmiotem zaleceń dotyczących wycofania w najbliższej przyszłości, nie zostały uwzględnione. Maksymalne poziomy pozostałości oparte na MRL zawartych w kodeksie zostały ocenione pod względem ryzyka dla konsumentów. W oparciu o analizy dostępne Komisji nie stwierdzono żadnego ryzyka w przypadku stosowania toksykologicznych punktów końcowych.

(6) W związku z włączeniem tychże substancji czynnych do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG odpowiednie oceny techniczne i naukowe zostały sfinalizowane w formie sprawozdań z przeglądów Komisji. Sprawozdania z oceny wspomnianych substancji zostały sfinalizowane w terminach wymienionych w dyrektywach Komisji cytowanych w motywach 1 i 2. Sprawozdania te pozwoliły ustalić dopuszczalną dzienną dawkę (ADI) oraz, jeżeli to konieczne, graniczną dawkę referencyjną (ARfD) dla rozpatrywanych substancji. Narażenie konsumentów produktów spożywczych zawierających rozpatrywane substancje czynne zostało ocenione zgodnie z procedurami wspólnotowymi. Uwzględniono również wytyczne opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia (12) oraz opinię Komitetu Naukowego ds. Roślin (13) w sprawie przyjętej metodologii. Wyciagnieto wniosek, że zaproponowane MRL nie doprowadzą do przekroczenia ADI i ARfD.

(7) W celu zapewnienia odpowiedniej ochrony konsumenta przed wpływem pozostałości wynikających z niedozwolonych zastosowań środków ochrony roślin, tymczasowe MRL powinny zostać określone na niższym poziomie oznaczenia analitycznego w przypadku odpowiednich kombinacji produktów i pestycydów.

(8) Ustalenie na poziomie Wspólnoty tymczasowych MRL nie zwalnia Państw Członkowskich z ustanowienia tymczasowych MRL dla rozpatrywanych substancji, zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG i z jej załącznikiem VI. Uważa się, że okres czterech lat jest wystarczający, aby umożliwić rozwój dalszych zastosowań omawianej substancji czynnej. Po upływie tego okresu tymczasowy MRL stanie się ostateczny.

(9) Konieczne jest zatem wprowadzenie zmian odnośnie do MRL określonych w załącznikach do dyrektyw 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG, aby zapewnić właściwy nadzór i kontrolę zakazu ich stosowania oraz w celu ochrony konsumenta. Jeżeli w załącznikach do powyższych dyrektyw MRL zostały uprzednio określone, należy je odpowiednio zmienić. Jeżeli MRL nie zostały określone do tej pory, należy je ustalić po raz pierwszy.

(10) W związku z tym należy odpowiednio zmienić dyrektywy 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG.

(11) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł 1

W dyrektywie 86/362/EWG wprowadza się następujące zmiany:

1) W części A załącznika II dodaje się maksymalne poziomy pozostałości pestycydów dla mezotrionu, siltiofamu, pikoksystrobiny, flufenacetu, jodosulfuronu metylo-sodowego, fostiazatu i molinatu, jak określono w załączniku I do niniejszej dyrektywy.

2) W części A załącznika II zastępuje się maksymalne poziomy pozostałości pestycydów dla propikonazolu i iprodionu poziomami określonymi w załączniku II do niniejszej dyrektywy.

Artykuł 2

W dyrektywie 86/363/EWG wprowadza się następujące zmiany:

1) W części A załącznika II dodaje się maksymalne poziomy pozostałości pestycydów dla pikoksystrobiny, jak określono w załączniku III do niniejszej dyrektywy.

2) W części B załącznika II zastępuje się maksymalne poziomy pozostałości pestycydów dla propikonazolu poziomami określonymi w załączniku IV do niniejszej dyrektywy.

Artykuł 3

W dyrektywie 90/642/EWG wprowadza się następujące zmiany:

1) W załączniku II dodaje się maksymalne poziomy pozostałości pestycydów dla mezotrionu, siltiofamu, pikoksystrobiny, flufenacetu, jodosulfuronu metylo-sodowego, fostiazatu i molinatu, jak określono w załączniku V do niniejszej dyrektywy.

2) W załączniku II zastępuje się maksymalne poziomy pozostałości pestycydów dla propikonazolu i iprodionu poziomami określonymi w załączniku VI do niniejszej dyrektywy.

Artykuł 4

1. Państwa Członkowskie przyjmą i opublikują najpóźniej do dnia 24 lutego 2006 r. przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne dla przestrzegania niniejszej dyrektywy. Niezwłocznie przekażą Komisji teksty tych przepisów oraz tabelę korelacji między tymi przepisami a niniejszą dyrektywą.

Zastosują one wyżej wymienione przepisy od dnia 24 lutego 2007 r.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie powinny zawierać odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie to powinno być dołączone do ich urzędowej publikacji. Sposób dokonania takiego odniesienia określają Państwa Członkowskie.

2. Państwa Członkowskie przekażą Komisji teksty głównych przepisów prawa krajowego przyjętych w obszarze objętym niniejszą dyrektywą.

Artykuł 5

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł 6

[1] Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 23 sierpnia 2005 r.

W imieniu Komisji

Markos KYPRIANOU

Członek Komisji

(1) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2005/46/WE (Dz.U. L 177 z 9.7.2005, str. 35).

(2) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 43. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2005/46/WE.

(3) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2005/46/WE.

(4) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 70 z 16.3.2005, str. 1).

(5) Dz.U. L 101 z 23.4.2003, str. 3.

(6) 0Dz.U. L 184 z 23.7.2003, str. 9.

(7) Dz.U. L 224 z 6.9.2003, str. 29.

(8) Dz.U. L 177 z 16.7.2003, str. 12.

(9) Dz.U. L 247 z 30.9.2003, str. 20.

(10) Dz.U. L 211 z 23.8.1993, str. 6.

(11) Dz.U. L 189 z 23.7.1994, str. 70.

(12) Wytyczne dotyczące przewidywania spożycia w żywności pozostałości pestycydów (poprawione) opracowane przez GEMS/Program Żywnościowy we współpracy z Komitetem Kodeksu ds. Pozostałości Pestycydów, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (WHO/FSO/FOS/97.7).

(13) Opinia Komitetu Naukowego ds. Roślin dotycząca kwestii związanych ze zmianą załączników do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG (Opinia wyrażona przez Komitet Naukowy ds. Roślin dnia 14 lipca 1998 r.) (http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/index en.html).

ZAŁĄCZNIK I

Najwyższe poziomy w mg/kg (ppm)

Pozostałości pestycydów

Poszczególne produkty, do których stosuje się MRL

Mezotrion „suma mezotrionu i MNBA (kwasu 4-metylosulfonylo-2-nitrobenzoesowego), wyrażona jako mezotrion”

0,05 (*) (p)
ZBOŻA

Siltiofam

0,05 (*) (p)
Z BOŻA

Pikoksystrobina

0,2 (p) jęczmień
0,2 (p) owies
0,05 (*) (p) inne zboża

Flufenacet (suma wszystkich związków zawierających część cząsteczki N fluorofenylo-N-isopropylu wyrażonej jako odpowiednik flufenacetu)

0,05 (*) (p)
ZBOŻA

Jodosulfuron metylo-sodowy (jodosulfuron metylowy zawierający sole, wyrażony jako jodosulfuron metylowy)

0,02 (*) (p)
ZBOŻA

Fostiazat

0,02 (*) (p)
ZBOŻA

Molinat

0,05 (*) (p)
ZBOŻA

(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego.

(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (MRL) zgodny z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: o ile nie zostaną wprowadzone zmiany, poziom ten staje się ostateczny od dnia 13 września 2009 r.

ZAŁĄCZNIK II

Najwyższe poziomy (mg/kg)

Pozostałości pestycydów

Poszczególne produkty, do których stosuje się MRL

Propikonazol

0,2 (p) jęczmień
0,2 (p) owies
0,05 (*) (p) inne zboża

Iprodion

3 (p) ryż
0,5 (p) owies, jęczmień i pszenica
0,02 (*) (p) inne zboża

(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego.

(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (MRL) zgodny z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: o ile nie zostaną wprowadzone zmiany, poziom ten staje się ostateczny od dnia 13 września 2009 r.

ZAŁĄCZNIK III

Najwyższe dopuszczalne poziomy w mg/kg (ppm)

Pozostałości pestycydów

tłuszczu zawartego w mięsie, wyrobach mięsnych, odpadach poubojowych i tłuszczów zwierzęcych wymienionych w załączniku I w pozycjach nr ex0201, 0202, 0203, 0204, 02050000, 0206, 0207, ex0208, 020900, 0210, 160100 i 1602 pkt (1) i (4)

dla mleka krowiego i pełnego mleka krowiego wymienionego w załączniku I w pozycji 0401: dla pozostałych środków spożywczych w pozycjach nr 0401, 0402, 040500 i 0406 zgodnie z pkt (2) i (4)

dla świeżych jaj w skorupach, dla jaj ptasich i żółtek jaj wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 040700 and 0408 pkt (3) i (4)

Pikoksystrobina

0,05 (*) (p)

0,02 (*) (p)

0,05 (*) (p)

(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego.

(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (MRL) zgodny z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: o ile nie zostaną wprowadzone zmiany, poziom ten staje się ostateczny od dnia 13 września 2009 r.

(1) W przypadku środków spożywczych o zawartości tłuszczu 10 % lub mniej, wagowo, pozostałości odnoszą się do całkowitej masy środka spożywczego z kością. W takich przypadkach odnoszą się do całkowitej masy środka spożywczego z kością. W takich przypadkach zawartości tłuszczu; jednocześnie nie może być on niższy niż 0,01 mg/kg.

(2) Przy oznaczaniu pozostałości w surowym mleku krowim i pełnym mleku krowim 4-procentowa zawartość tłuszczu, wagowo, powinna być traktowana jako wartość podstawowa. Dla mleka surowego i mleka pełnego innego pochodzenia zwierzęcego pozostałości są podawane w przeliczeniu na tłuszcz.W odniesieniu do innych środków spożywczych wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0401, 0402, 040500, i 0406:

- przy zawartości tłuszczu mniejszej niż 2 %, wagowo, najwyższy dopuszczalny poziom to połowa wartości ustalonej dla mleka surowego i mleka pełnego,

- przy zawartości tłuszczu 2 % lub więcej, wagowo, najwyższy dopuszczalny poziom jest wyrażony w mg/kg tłuszczu.

W takich przypadkach najwyższy dopuszczalny poziom to 25-krotna wartość ustalona dla mleka surowego i mleka pełnego.

(3) W przypadku jaj i produktów jajecznych o zawartości tłuszczu wyższej niż 10 % najwyższy dopuszczalny poziom wyraża się w mg/kg. W tym przypadku najwyższy dopuszczalny poziom jest 10 razy wyższy od najwyższego dopuszczalnego poziomu dla świeżych jaj.

(4) Przypisów (1), (2) and (3) nie stosuje się w przypadkach, w których podano niższą granicę oznaczenia analitycznego.

ZAŁĄCZNIK IV

Najwyższy dopuszczalny poziom w mg/kg (ppm)

Pozostałości pestycydów

dla mięsa, w tym tłuszczu, wyrobów mięsnych, odpadów poubojowych i tłuszczów zwierzęcych wymienionych w załączniku I w pozycjach nr ex0201, 0202, 0203, 0204, 02050000, 0206, 0207, ex0208, 020900, 0210, 160100 i 1602

dla mleka i przetworów mlecznych wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0401, 0402, 040500 i 0406

dla świeżych jaj w skorupach, dla jaj ptasich i żółtek jaj wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 040700 and 0408

Propikonazol

wątroba przeżuwaczy 0,1 (p) inne produkty pochodzenia zwierzęcego 0,01 (*) (p)

0,01 (*) (p)

0,01 (*) (p)

(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego.

(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (MRL) zgodny z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: o ile nie zostaną wprowadzone zmiany, poziom ten staje się ostateczny od dnia 13 września 2009 r.

ZAŁĄCZNIK V

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości

Mezotrion (suma mezotrionu i MNBA (kwasu 4-metylosulfonylo-2-nitrobenzoeso-wego), wyrażona jako mezotrion)

Siltiofam

Pikoksystro-bina

Flufenacet (suma wszystkich związków zawiera-jących część cząsteczki N fluorofenylo-N-izopropylu wyrażona jako flufenacet)

Jodosulfuron metylo-sodowy (jodosulfuron metylowy zawierający sole, wyrażony jako jodosulfuron metylowy)

Fostiazat

Molinat

1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez zamrażanie, niezawierające dodatku cukru; orzechy

0,05 (*) (p)

0,05 (*) (p)

0,05 (*) (p)

0,05 (*) (p)

0,02 (*) (p)

0,05 (*) (p)

i) OWOCE CYTRUSOWE

0,02 (*) (p)

Grejpfruty

Cytryny

Limonki

Mandarynki (łącznie z klementynkami i podobnymi mieszańcami)

Pomarańcze

Pomelo

Inne

ii) ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH (w łupinach lub bez)

0,02 (*) (p)

Migdały

Orzechy brazylijskie

Orzechy nerkowca

Kasztany jadalne

Orzechy kokosowe

Orzechy laskowe

Orzechy makadamia

Orzechy Pekan

Orzeszki sosnowe

Pistacje

Orzechy włoskie

Inne

iii) OWOCE ZIARNKOWE

0,02 (*) (p)

Jabłka

Gruszki

Pigwa

Inne

iv) OWOCE PESTKOWE

0,02 (*) (p)

Morele

Wiśnie

Brzoskwinie (łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami)

Śliwki

Inne

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości

Mezotrion (suma mezotrionu i MNBA (kwasu 4-metylosulfonylo-2-nitrobenzoeso-wego), wyrażona jako mezotrion)

Siltiofam

Pikoksystro-bina

Flufenacet (suma wszystkich związków zawiera-jących część cząsteczki N fluorofenylo-N-izopropylu wyrażona jako flufenacet)

Jodosulfuron metylo-sodowy (jodosulfuron metylowy zawierający sole, wyrażony jako jodosulfuron metylowy)

Fostiazat

Molinat

v) JAGODY I DROBNE OWOCE

0,02 (*) (p)

a) Winogrona stołowe i do produkcji wina

Winogrona stołowe

Winogrona do produkcji wina

b) Truskawki (inne niż dzikie)

c) Owoce leśne (inne niż dzikie)

Jeżyny

Jeżyna popielica

Skrzyżowanie jeżyny z maliną

Maliny

Inne

d) Inne drobne owoce i jagody (inne niż dzikie)

Borówka czarna

Żurawina

Porzeczka (czerwona, biała i czarna)

Agrest

Inne

e) Dzikie jagody i dzikie owoce

vi) RÓŻNE

Awokado

Banany

0,05 (p)

Daktyle

Figi

Owoce kiwi

Kumkwat

Litchi

Mango

Oliwki

Owoce męczennicy

Ananasy

Papaja

Inne

0,02 (*) (p)

2. Warzywa świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone

0,05 (*) (p)

0,05 (*) (p)

0,05 (*) (p)

0,05 (*) (p)

0,02 (*) (p)

0,02 (*) (p)

0,05 (*) (p)

i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE

Burak

Marchew

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości

Mezotrion (suma mezotrionu i MNBA (kwasu 4-metylosulfonylo-2-nitrobenzoeso-wego), wyrażona jako mezotrion)

Siltiofam

Pikoksystro-bina

Flufenacet (suma wszystkich związków zawiera-jących część cząsteczki N fluorofenylo-N-izopropylu wyrażona jako flufenacet)

Jodosulfuron metylo-sodowy (jodosulfuron metylowy zawierający sole, wyrażony jako jodosulfuron metylowy)

Fostiazat

Molinat

Seler

Chrzan

Karczoch jerozolimski

Pasternak

Pietruszka korzeniowa

Rzodkiewka

Salsefia

Słodki ziemniak

Brukiew

Rzepa

Pochrzyn

Inne

ii) WARZYWA CEBULOWE

Czosnek

Cebula

Szalotka

Wiosenna dymka

Inne

iii) WARZYWA O JADALNYCH OWOCACH

a) Psiankowate

Pomidory

Papryka

Bakłażan

Inne

b) Dyniowate - z jadalną skórką

Ogórek

Korniszon

Cukinia

Inne

c) Dyniowate - z niejadalną skórką

Melon

Dynia

Arbuz

Inne

d) Kukurydza słodka

iv) WARZYWA KAPUSTNE

a) Kwiaty kapustnych

Brokuł

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości

Mezotrion (suma mezotrionu i MNBA (kwasu 4-metylosulfonylo-2-nitrobenzoeso-wego), wyrażona jako mezotrion)

Siltiofam

Pikoksystro-bina

Flufenacet (suma wszystkich związków zawiera-jących część cząsteczki N fluorofenylo-N-izopropylu wyrażona jako flufenacet)

Jodosulfuron metylo-sodowy (jodosulfuron metylowy zawierający sole, wyrażony jako jodosulfuron metylowy)

Fostiazat

Molinat

Kalafior

Inne

b) Kapustne głowiaste

Brukselka

Kapusta głowiasta

Inne

c) Kapustne liściaste

Kapusta chińska

Kapusta włoska

Inne

d) Kalarepa

v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA

a) Sałata i podobne

Rzeżucha

Roszpunka jadalna

Sałata

Cykoria

Inne

b) Szpinak i podobne

Szpinak

Boćwina

Inne

c) Rukiew wodna

d) Endywia

e) Zioła

Trybulka

Szczypiorek

Pietruszka

Seler naciowy

Inne

vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)

Fasola (ze strączkami)

Fasola (bez strączków)

Groch (ze strączkami)

Groch (bez strączków)

Inne

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości

Mezotrion (suma mezotrionu i MNBA (kwasu 4-metylosulfonylo-2-nitrobenzoeso-wego), wyrażona jako mezotrion)

Siltiofam

Pikoksystro-bina

Flufenacet (suma wszystkich związków zawiera-jących część cząsteczki N fluorofenylo-N-izopropylu wyrażona jako flufenacet)

Jodosulfuron metylo-sodowy (jodosulfuron metylowy zawierający sole, wyrażony jako jodosulfuron metylowy)

Fostiazat

Molinat

vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże)

Szparagi

Karczochy hiszpańskie

Seler

Koper

Karczochy kuliste

Pora

Rabarbar

Inne

viii) GRZYBY

a) Grzyby (inne niż dzikie)

b) Grzyby dzikie

3. Nasiona roślin strączkowych

0,05 (*) (p)

0,05 (*) (p)

0,05 (*) (p)

0,05 (*) (p)

0,02 (*) (p)

0,02 (*) (p)

0,05 (*) (p)

Fasola

Soczewica

Groch

Inne

4 .Nasiona roślin oleistych

0,05 (*) (p)

0,05 (*) (p)

0,05 (*) (p)

0,05 (*) (p)

0,02 (*) (p)

0,05 (*) (p)

0,05 (*) (p)

Siemię lnu

Orzeszki ziemne

Mak

Nasiona sezamu

Nasiona słonecznika

Nasiona rzepaku

Soja

Nasiona gorczycy

Nasiona bawełny

Inne

5. Ziemniaki

0,05 (*) (p)

0,05 (*) (p)

0,05 (*) (p)

0,1 (p)

0,02 (*) (p)

0,02 (*) (p)

0,05 (*) (p)

Ziemniaki wczesne

Ziemniaki towarowe

6. Herbata (liście i szypułki suszone, fermentowane lub inaczej przygotowane Camellia sinensis)

0,1 (*) (p)

0,1 (*) (p)

0,1 (*) (p)

0,05 (*) (p)

0,05 (*) (p)

0,05 (*) (p)

0,1 (*) (p)

7. Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i nieskoncentrowany proszek

0,1 (*) (p)

0,1 (*) (p)

0,1 (*) (p)

0,05 (*) (p)

0,05 (*) (p)

0,05 (*) (p)

0,1 (*) (p)

(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego.

(P) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (MRL) zgodny z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: o ile nie zostaną wprowadzone zmiany, poziom ten staje się ostateczny od dnia 13 września 2009 r.

ZAŁĄCZNIK VI

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości

Propikonazol

Iprodion

1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez zamrażanie, niezawierające dodatku cukru; orzechy

i) OWOCE CYTRUSOWE

0,05 (*) (p)

Grejpfruty

Cytryny

5 (p)

Limonki

Mandarynki (łącznie z klementynkami i podobnymi mieszańcami)

1 (p)

Pomarańcze

Pomelo

Inne

0,02 (*) (p)

ii) ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH (w łupinach lub bez)

0,05 (*) (p)

Migdały

Orzechy brazylijskie

Orzechy nerkowca

Kasztany jadalne

Orzechy kokosowe

Orzechy laskowe

0,2 (p)

Orzechy makadamia

Orzechy Pekan

Orzechy sosnowe

Pistacje

Orzechy włoskie

Inne

0,02 (*) (p)

iii) OWOCE ZIARNKOWE

0,05 (*) (p)

5 (p)

Jabłka

Gruszki

Pigwa

Inne

iv) OWOCE PESTKOWE

3 (p)

Morele

0,2 (p)

Wiśnie

Brzoskwinie (łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami)

0,2 (p)

Śliwki

Inne

0,05 (*) (p)

v) JAGODY I DROBNE OWOCE

0,05 (*) (p)

a) Winogrona deserowe i do produkcji wina

10 (p)

Winogrona deserowe

Winogrona do produkcji wina

b) Truskawki (inne niż dzikie)

15 (p)

c) Owoce leśne (inne niż dzikie)

10 (p)

Jeżyny

Jeżyna popielica

Skrzyżowanie jeżyny z maliną

Maliny

Inne

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości

Propikonazol

Iprodion

d) Inne drobne owoce i jagody (inne niż dzikie)

10 (p)

Borówki czarne

Żurawiny

Porzeczki (czerwone, białe i czarne)

Agrest

Inne

e) Dzikie jagody i dzikie owoce

0,02 (*) (p)

vi) RÓŻNE

Awokado

Banany

0,1 (p)

Daktyle

Figi

Owoce kiwi

5 (p)

Kumkwat

Litchi

Mango

Oliwki

Owoce męczennicy

Ananasy

Papaja

Inne

0,05 (*) (p)

0,02 (*) (p)

2. Warzywa świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone

i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE

0,05 (*) (p)

Burak

Marchew

0,3 (p)

Seler

0,3 (p)

Chrzan

0,1 (p)

Karczoch jerozolimski

Pasternak

0,3 (p)

Pietruszka korzeniowa

Rzodkiewka

0,3 (p)

Salsefia

Słodki ziemniak

Brukiew

Rzepa

Pochrzyn

Inne

0,02 (*) (p)

ii) WARZYWA CEBULOWE

0,05 (*) (p)

Czosnek

0,2 (p)

Cebula

0,2 (p)

Szalotka

0,2 (p)

Wiosenna dymka

3 (p)

Inne

0,02 (*) (p)

iii) WARZYWA O JADALNYCH OWOCACH

0,05 (*) (p)

a) Psiankowate

5 (p)

Pomidory

Papryka

Bakłażan

Inne

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości

Propikonazol

Iprodion

b) Dyniowate - z jadalną skórką

2 (p)

Ogórek

Korniszon

Cukinia

Inne

c) Dyniowate - z niejadalną skórką

1 (p)

Melon

Dynia

Arbuz

Inne

d) Kukurydza słodka

0,02 (*) (p)

iv) WARZYWA KAPUSTNE

0,05 (*) (p)

a) Kwiaty kapustnych

0,1 (p)

Brokuły

Kalafior

Inne

b) Kapustne głowiaste

Brukselka

0,5 (p)

Kapusta głowiasta

5 (p)

Inne

0,02 (*) (p)

c) Kapustne liściaste

Kapusta chińska

5 (p)

Kapusta włoska

Inne

0,02 (*) (p)

d) Kalarepa

0,02 (*) (p)

v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA

0,05 (*) (p)

a) Sałata i podobne

10 (p)

Rzeżucha

Roszpunka jadalna

Sałata

Cykoria

Inne

b) Szpinak i podobne

0,02 (*) (p)

Szpinak

Boćwina

Inne

c) Rukiew wodna

0,02 (*) (p)

d) Endywia

0,2 (p)

e) Zioła

10 (p)

Trybulka

Szczypiorek

Pietruszka

Seler naciowy

Inne

vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)

0,05 (*) (p)

Fasola (ze strączkami)

5 (p)

Fasola (bez strączków)

Groch (ze strączkami)

2 (p)

Groch (bez strączków)

0,3 (p)

Inne

0,02 (*) (p)

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości

Propikonazol

Iprodion

vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże)

Szparagi

Karczochy hiszpańskie

Seler

Koper

Karczochy kuliste

Pora

0,1 (p)

Rabarbar

0,2 (p)

Inne

0,05 (*) (p)

0,02 (*) (p)

viii) GRZYBY

0,05 (*) (p)

0,02 (*) (p)

a) Grzyby (inne niż dzikie)

b) Grzyby dzikie

3. Nasiona roślin strączkowych

0,05 (*) (p)

0,2 (p)

Fasola

Soczewica

Groch

Inne

4. Nasiona roślin oleistych

Siemię lnu

0,5 (p)

Orzeszki ziemne

0,2 (p)

Mak

Nasiona sezamu

Nasiona słonecznika

0,5 (p)

Nasiona rzepaku

0,5 (p)

Soja

Nasiona gorczycy

Nasiona bawełny

Inne

0,1 (*) (p)

0,02 (*) (p)

5. Ziemniaki

0,05 (*) (p)

0,02 (*) (p)

Ziemniaki wczesne

Ziemniaki towarowe

6. Herbata (liście i szypułki suszone, fermentowane lub inaczej przygotowane Camellia sinensis)

0,1 (*) (p)

0,1 (*) (p)

7. Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i nieskoncentrowany proszek

0,1 (*) (p)

0,1 (*) (p)

(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego.

(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (MRL) zgodny art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: o ile nie zostaną wprowadzone zmiany, poziom ten staje się ostateczny od dnia 13 września 2009 r.

[1] Dyrektywa wchodzi w życie 13 września 2005.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00