Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2005-09-13
Wersja aktualna od 2005-09-13
obowiązujący
Alerty
DYREKTYWA KOMISJI 2005/48/WE
z dnia 23 sierpnia 2005 r.
zmieniająca dyrektywy Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów odpowiednio w zbożach i niektórych produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania maksymalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni (1), w szczególności jej art. 10,
uwzględniając dyrektywę Rady 86/363/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania maksymalnych poziomów pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz na ich powierzchni (2), w szczególności jej art. 10,
uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania maksymalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni (3), w szczególności jej art. 7,
uwzględniając dyrektywę Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącą wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin (4), w szczególności jej art. 4 ust. 1 lit. f),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Następujące istniejące substancje czynne zostały włączone do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG: iprodion na podstawie dyrektywy Komisji 2003/31/WE (5); propikonazol na podstawie dyrektywy Komisji 2003/70/WE (6) i molinat na podstawie dyrektywy Komisji 2003/81/WE (7).
(2) Następujące nowe substancje czynne zostały włączone do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG: mezotrion na podstawie dyrektywy Komisji 2003/68/WE (8); siltiofam, pikoksystrobina, flufenacet, jodosulfuron metylo-sodowy oraz fostiazat na podstawie dyrektywy Komisji 2003/84/WE (9).
(3) Włączenie do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG rozpatrywanych substancji czynnych opierało się na ocenie przedłożonych informacji dotyczących proponowanego zastosowania. Informacje dotyczące tego zastosowania zostały przedłożone przez niektóre Państwa Członkowskie zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) tej dyrektywy. Dostępne informacje zostały przeanalizowane i pozwalają na ustalenie niektórych maksymalnych poziomów pozostałości (MRL).
(4) W przypadku braku wspólnotowego lub tymczasowego MRL Państwa Członkowskie mają ustanowić krajowy tymczasowy MRL, zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG, przed wydaniem zezwoleń na środki ochrony roślin zawierające wspomniane substancje czynne.
(5) Wspólnotowe MRL oraz poziomy zalecane przez Kodeks Żywnościowy są ustalane i oceniane według podobnych procedur. W kodeksie znajduje się ograniczona ilość MRL dla iprodionu i propikonazolu. W dyrektywach 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG zawarto już wspólnotowe MRL dla: iprodionu (dyrektywa Rady 93/58/WE) (10) i propikonazolu (dyrektywa Rady 94/30/WE) (11). Uwzględniono je w niniejszej dyrektywie. MRL zawarte w kodeksie, które są przedmiotem zaleceń dotyczących wycofania w najbliższej przyszłości, nie zostały uwzględnione. Maksymalne poziomy pozostałości oparte na MRL zawartych w kodeksie zostały ocenione pod względem ryzyka dla konsumentów. W oparciu o analizy dostępne Komisji nie stwierdzono żadnego ryzyka w przypadku stosowania toksykologicznych punktów końcowych.
(6) W związku z włączeniem tychże substancji czynnych do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG odpowiednie oceny techniczne i naukowe zostały sfinalizowane w formie sprawozdań z przeglądów Komisji. Sprawozdania z oceny wspomnianych substancji zostały sfinalizowane w terminach wymienionych w dyrektywach Komisji cytowanych w motywach 1 i 2. Sprawozdania te pozwoliły ustalić dopuszczalną dzienną dawkę (ADI) oraz, jeżeli to konieczne, graniczną dawkę referencyjną (ARfD) dla rozpatrywanych substancji. Narażenie konsumentów produktów spożywczych zawierających rozpatrywane substancje czynne zostało ocenione zgodnie z procedurami wspólnotowymi. Uwzględniono również wytyczne opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia (12) oraz opinię Komitetu Naukowego ds. Roślin (13) w sprawie przyjętej metodologii. Wyciagnieto wniosek, że zaproponowane MRL nie doprowadzą do przekroczenia ADI i ARfD.
(7) W celu zapewnienia odpowiedniej ochrony konsumenta przed wpływem pozostałości wynikających z niedozwolonych zastosowań środków ochrony roślin, tymczasowe MRL powinny zostać określone na niższym poziomie oznaczenia analitycznego w przypadku odpowiednich kombinacji produktów i pestycydów.
(8) Ustalenie na poziomie Wspólnoty tymczasowych MRL nie zwalnia Państw Członkowskich z ustanowienia tymczasowych MRL dla rozpatrywanych substancji, zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG i z jej załącznikiem VI. Uważa się, że okres czterech lat jest wystarczający, aby umożliwić rozwój dalszych zastosowań omawianej substancji czynnej. Po upływie tego okresu tymczasowy MRL stanie się ostateczny.
(9) Konieczne jest zatem wprowadzenie zmian odnośnie do MRL określonych w załącznikach do dyrektyw 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG, aby zapewnić właściwy nadzór i kontrolę zakazu ich stosowania oraz w celu ochrony konsumenta. Jeżeli w załącznikach do powyższych dyrektyw MRL zostały uprzednio określone, należy je odpowiednio zmienić. Jeżeli MRL nie zostały określone do tej pory, należy je ustalić po raz pierwszy.
(10) W związku z tym należy odpowiednio zmienić dyrektywy 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG.
(11) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Artykuł 1
W dyrektywie 86/362/EWG wprowadza się następujące zmiany:
1) W części A załącznika II dodaje się maksymalne poziomy pozostałości pestycydów dla mezotrionu, siltiofamu, pikoksystrobiny, flufenacetu, jodosulfuronu metylo-sodowego, fostiazatu i molinatu, jak określono w załączniku I do niniejszej dyrektywy.
2) W części A załącznika II zastępuje się maksymalne poziomy pozostałości pestycydów dla propikonazolu i iprodionu poziomami określonymi w załączniku II do niniejszej dyrektywy.
Artykuł 2
W dyrektywie 86/363/EWG wprowadza się następujące zmiany:
1) W części A załącznika II dodaje się maksymalne poziomy pozostałości pestycydów dla pikoksystrobiny, jak określono w załączniku III do niniejszej dyrektywy.
2) W części B załącznika II zastępuje się maksymalne poziomy pozostałości pestycydów dla propikonazolu poziomami określonymi w załączniku IV do niniejszej dyrektywy.
Artykuł 3
W dyrektywie 90/642/EWG wprowadza się następujące zmiany:
1) W załączniku II dodaje się maksymalne poziomy pozostałości pestycydów dla mezotrionu, siltiofamu, pikoksystrobiny, flufenacetu, jodosulfuronu metylo-sodowego, fostiazatu i molinatu, jak określono w załączniku V do niniejszej dyrektywy.
2) W załączniku II zastępuje się maksymalne poziomy pozostałości pestycydów dla propikonazolu i iprodionu poziomami określonymi w załączniku VI do niniejszej dyrektywy.
Artykuł 4
1. Państwa Członkowskie przyjmą i opublikują najpóźniej do dnia 24 lutego 2006 r. przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne dla przestrzegania niniejszej dyrektywy. Niezwłocznie przekażą Komisji teksty tych przepisów oraz tabelę korelacji między tymi przepisami a niniejszą dyrektywą.
Zastosują one wyżej wymienione przepisy od dnia 24 lutego 2007 r.
Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie powinny zawierać odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie to powinno być dołączone do ich urzędowej publikacji. Sposób dokonania takiego odniesienia określają Państwa Członkowskie.
2. Państwa Członkowskie przekażą Komisji teksty głównych przepisów prawa krajowego przyjętych w obszarze objętym niniejszą dyrektywą.
Artykuł 5
Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Artykuł 6
[1] Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 23 sierpnia 2005 r.
W imieniu Komisji |
Markos KYPRIANOU |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2005/46/WE (Dz.U. L 177 z 9.7.2005, str. 35).
(2) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 43. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2005/46/WE.
(3) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2005/46/WE.
(4) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 70 z 16.3.2005, str. 1).
(5) Dz.U. L 101 z 23.4.2003, str. 3.
(6) 0Dz.U. L 184 z 23.7.2003, str. 9.
(7) Dz.U. L 224 z 6.9.2003, str. 29.
(8) Dz.U. L 177 z 16.7.2003, str. 12.
(9) Dz.U. L 247 z 30.9.2003, str. 20.
(10) Dz.U. L 211 z 23.8.1993, str. 6.
(11) Dz.U. L 189 z 23.7.1994, str. 70.
(12) Wytyczne dotyczące przewidywania spożycia w żywności pozostałości pestycydów (poprawione) opracowane przez GEMS/Program Żywnościowy we współpracy z Komitetem Kodeksu ds. Pozostałości Pestycydów, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (WHO/FSO/FOS/97.7).
(13) Opinia Komitetu Naukowego ds. Roślin dotycząca kwestii związanych ze zmianą załączników do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG (Opinia wyrażona przez Komitet Naukowy ds. Roślin dnia 14 lipca 1998 r.) (http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/index en.html).
ZAŁĄCZNIK I
Najwyższe poziomy w mg/kg (ppm) | |
Pozostałości pestycydów | Poszczególne produkty, do których stosuje się MRL |
Mezotrion „suma mezotrionu i MNBA (kwasu 4-metylosulfonylo-2-nitrobenzoesowego), wyrażona jako mezotrion” | 0,05 (*) (p) |
Siltiofam | 0,05 (*) (p) |
Pikoksystrobina | 0,2 (p) jęczmień |
Flufenacet (suma wszystkich związków zawierających część cząsteczki N fluorofenylo-N-isopropylu wyrażonej jako odpowiednik flufenacetu) | 0,05 (*) (p) |
Jodosulfuron metylo-sodowy (jodosulfuron metylowy zawierający sole, wyrażony jako jodosulfuron metylowy) | 0,02 (*) (p) |
Fostiazat | 0,02 (*) (p) |
Molinat | 0,05 (*) (p) |
(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego. | |
(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (MRL) zgodny z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: o ile nie zostaną wprowadzone zmiany, poziom ten staje się ostateczny od dnia 13 września 2009 r. |
ZAŁĄCZNIK II
Najwyższe poziomy (mg/kg) | |
Pozostałości pestycydów | Poszczególne produkty, do których stosuje się MRL |
Propikonazol | 0,2 (p) jęczmień |
Iprodion | 3 (p) ryż |
(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego. | |
(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (MRL) zgodny z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: o ile nie zostaną wprowadzone zmiany, poziom ten staje się ostateczny od dnia 13 września 2009 r. |
ZAŁĄCZNIK III
Najwyższe dopuszczalne poziomy w mg/kg (ppm) | |||
Pozostałości pestycydów | tłuszczu zawartego w mięsie, wyrobach mięsnych, odpadach poubojowych i tłuszczów zwierzęcych wymienionych w załączniku I w pozycjach nr ex0201, 0202, 0203, 0204, 02050000, 0206, 0207, ex0208, 020900, 0210, 160100 i 1602 pkt (1) i (4) | dla mleka krowiego i pełnego mleka krowiego wymienionego w załączniku I w pozycji 0401: dla pozostałych środków spożywczych w pozycjach nr 0401, 0402, 040500 i 0406 zgodnie z pkt (2) i (4) | dla świeżych jaj w skorupach, dla jaj ptasich i żółtek jaj wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 040700 and 0408 pkt (3) i (4) |
Pikoksystrobina | 0,05 (*) (p) | 0,02 (*) (p) | 0,05 (*) (p) |
(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego. | |||
(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (MRL) zgodny z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: o ile nie zostaną wprowadzone zmiany, poziom ten staje się ostateczny od dnia 13 września 2009 r. | |||
(1) W przypadku środków spożywczych o zawartości tłuszczu 10 % lub mniej, wagowo, pozostałości odnoszą się do całkowitej masy środka spożywczego z kością. W takich przypadkach odnoszą się do całkowitej masy środka spożywczego z kością. W takich przypadkach zawartości tłuszczu; jednocześnie nie może być on niższy niż 0,01 mg/kg. | |||
(2) Przy oznaczaniu pozostałości w surowym mleku krowim i pełnym mleku krowim 4-procentowa zawartość tłuszczu, wagowo, powinna być traktowana jako wartość podstawowa. Dla mleka surowego i mleka pełnego innego pochodzenia zwierzęcego pozostałości są podawane w przeliczeniu na tłuszcz.W odniesieniu do innych środków spożywczych wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0401, 0402, 040500, i 0406: | |||
- przy zawartości tłuszczu mniejszej niż 2 %, wagowo, najwyższy dopuszczalny poziom to połowa wartości ustalonej dla mleka surowego i mleka pełnego, | |||
- przy zawartości tłuszczu 2 % lub więcej, wagowo, najwyższy dopuszczalny poziom jest wyrażony w mg/kg tłuszczu. | |||
W takich przypadkach najwyższy dopuszczalny poziom to 25-krotna wartość ustalona dla mleka surowego i mleka pełnego. | |||
(3) W przypadku jaj i produktów jajecznych o zawartości tłuszczu wyższej niż 10 % najwyższy dopuszczalny poziom wyraża się w mg/kg. W tym przypadku najwyższy dopuszczalny poziom jest 10 razy wyższy od najwyższego dopuszczalnego poziomu dla świeżych jaj. | |||
(4) Przypisów (1), (2) and (3) nie stosuje się w przypadkach, w których podano niższą granicę oznaczenia analitycznego. |
ZAŁĄCZNIK IV
Najwyższy dopuszczalny poziom w mg/kg (ppm) | |||
Pozostałości pestycydów | dla mięsa, w tym tłuszczu, wyrobów mięsnych, odpadów poubojowych i tłuszczów zwierzęcych wymienionych w załączniku I w pozycjach nr ex0201, 0202, 0203, 0204, 02050000, 0206, 0207, ex0208, 020900, 0210, 160100 i 1602 | dla mleka i przetworów mlecznych wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0401, 0402, 040500 i 0406 | dla świeżych jaj w skorupach, dla jaj ptasich i żółtek jaj wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 040700 and 0408 |
Propikonazol | wątroba przeżuwaczy 0,1 (p) inne produkty pochodzenia zwierzęcego 0,01 (*) (p) | 0,01 (*) (p) | 0,01 (*) (p) |
(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego. | |||
(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (MRL) zgodny z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: o ile nie zostaną wprowadzone zmiany, poziom ten staje się ostateczny od dnia 13 września 2009 r. |
ZAŁĄCZNIK V
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości | Mezotrion (suma mezotrionu i MNBA (kwasu 4-metylosulfonylo-2-nitrobenzoeso-wego), wyrażona jako mezotrion) | Siltiofam | Pikoksystro-bina | Flufenacet (suma wszystkich związków zawiera-jących część cząsteczki N fluorofenylo-N-izopropylu wyrażona jako flufenacet) | Jodosulfuron metylo-sodowy (jodosulfuron metylowy zawierający sole, wyrażony jako jodosulfuron metylowy) | Fostiazat | Molinat |
1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez zamrażanie, niezawierające dodatku cukru; orzechy | 0,05 (*) (p) | 0,05 (*) (p) | 0,05 (*) (p) | 0,05 (*) (p) | 0,02 (*) (p) |
| 0,05 (*) (p) |
i) OWOCE CYTRUSOWE |
|
|
|
|
| 0,02 (*) (p) |
|
Grejpfruty |
|
|
|
|
|
|
|
Cytryny |
|
|
|
|
|
|
|
Limonki |
|
|
|
|
|
|
|
Mandarynki (łącznie z klementynkami i podobnymi mieszańcami) |
|
|
|
|
|
|
|
Pomarańcze |
|
|
|
|
|
|
|
Pomelo |
|
|
|
|
|
|
|
Inne |
|
|
|
|
|
|
|
ii) ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH (w łupinach lub bez) |
|
|
|
|
| 0,02 (*) (p) |
|
Migdały |
|
|
|
|
|
|
|
Orzechy brazylijskie |
|
|
|
|
|
|
|
Orzechy nerkowca |
|
|
|
|
|
|
|
Kasztany jadalne |
|
|
|
|
|
|
|
Orzechy kokosowe |
|
|
|
|
|
|
|
Orzechy laskowe |
|
|
|
|
|
|
|
Orzechy makadamia |
|
|
|
|
|
|
|
Orzechy Pekan |
|
|
|
|
|
|
|
Orzeszki sosnowe |
|
|
|
|
|
|
|
Pistacje |
|
|
|
|
|
|
|
Orzechy włoskie |
|
|
|
|
|
|
|
Inne |
|
|
|
|
|
|
|
iii) OWOCE ZIARNKOWE |
|
|
|
|
| 0,02 (*) (p) |
|
Jabłka |
|
|
|
|
|
|
|
Gruszki |
|
|
|
|
|
|
|
Pigwa |
|
|
|
|
|
|
|
Inne |
|
|
|
|
|
|
|
iv) OWOCE PESTKOWE |
|
|
|
|
| 0,02 (*) (p) |
|
Morele |
|
|
|
|
|
|
|
Wiśnie |
|
|
|
|
|
|
|
Brzoskwinie (łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami) |
|
|
|
|
|
|
|
Śliwki |
|
|
|
|
|
|
|
Inne |
|
|
|
|
|
|
|
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości | Mezotrion (suma mezotrionu i MNBA (kwasu 4-metylosulfonylo-2-nitrobenzoeso-wego), wyrażona jako mezotrion) | Siltiofam | Pikoksystro-bina | Flufenacet (suma wszystkich związków zawiera-jących część cząsteczki N fluorofenylo-N-izopropylu wyrażona jako flufenacet) | Jodosulfuron metylo-sodowy (jodosulfuron metylowy zawierający sole, wyrażony jako jodosulfuron metylowy) | Fostiazat | Molinat |
v) JAGODY I DROBNE OWOCE |
|
|
|
|
| 0,02 (*) (p) |
|
a) Winogrona stołowe i do produkcji wina |
|
|
|
|
|
|
|
Winogrona stołowe |
|
|
|
|
|
|
|
Winogrona do produkcji wina |
|
|
|
|
|
|
|
b) Truskawki (inne niż dzikie) |
|
|
|
|
|
|
|
c) Owoce leśne (inne niż dzikie) |
|
|
|
|
|
|
|
Jeżyny |
|
|
|
|
|
|
|
Jeżyna popielica |
|
|
|
|
|
|
|
Skrzyżowanie jeżyny z maliną |
|
|
|
|
|
|
|
Maliny |
|
|
|
|
|
|
|
Inne |
|
|
|
|
|
|
|
d) Inne drobne owoce i jagody (inne niż dzikie) |
|
|
|
|
|
|
|
Borówka czarna |
|
|
|
|
|
|
|
Żurawina |
|
|
|
|
|
|
|
Porzeczka (czerwona, biała i czarna) |
|
|
|
|
|
|
|
Agrest |
|
|
|
|
|
|
|
Inne |
|
|
|
|
|
|
|
e) Dzikie jagody i dzikie owoce |
|
|
|
|
|
|
|
vi) RÓŻNE |
|
|
|
|
|
|
|
Awokado |
|
|
|
|
|
|
|
Banany |
|
|
|
|
| 0,05 (p) |
|
Daktyle |
|
|
|
|
|
|
|
Figi |
|
|
|
|
|
|
|
Owoce kiwi |
|
|
|
|
|
|
|
Kumkwat |
|
|
|
|
|
|
|
Litchi |
|
|
|
|
|
|
|
Mango |
|
|
|
|
|
|
|
Oliwki |
|
|
|
|
|
|
|
Owoce męczennicy |
|
|
|
|
|
|
|
Ananasy |
|
|
|
|
|
|
|
Papaja |
|
|
|
|
|
|
|
Inne |
|
|
|
|
| 0,02 (*) (p) |
|
2. Warzywa świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone | 0,05 (*) (p) | 0,05 (*) (p) | 0,05 (*) (p) | 0,05 (*) (p) | 0,02 (*) (p) | 0,02 (*) (p) | 0,05 (*) (p) |
i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE |
|
|
|
|
|
|
|
Burak |
|
|
|
|
|
|
|
Marchew |
|
|
|
|
|
|
|
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości | Mezotrion (suma mezotrionu i MNBA (kwasu 4-metylosulfonylo-2-nitrobenzoeso-wego), wyrażona jako mezotrion) | Siltiofam | Pikoksystro-bina | Flufenacet (suma wszystkich związków zawiera-jących część cząsteczki N fluorofenylo-N-izopropylu wyrażona jako flufenacet) | Jodosulfuron metylo-sodowy (jodosulfuron metylowy zawierający sole, wyrażony jako jodosulfuron metylowy) | Fostiazat | Molinat |
Seler |
|
|
|
|
|
|
|
Chrzan |
|
|
|
|
|
|
|
Karczoch jerozolimski |
|
|
|
|
|
|
|
Pasternak |
|
|
|
|
|
|
|
Pietruszka korzeniowa |
|
|
|
|
|
|
|
Rzodkiewka |
|
|
|
|
|
|
|
Salsefia |
|
|
|
|
|
|
|
Słodki ziemniak |
|
|
|
|
|
|
|
Brukiew |
|
|
|
|
|
|
|
Rzepa |
|
|
|
|
|
|
|
Pochrzyn |
|
|
|
|
|
|
|
Inne |
|
|
|
|
|
|
|
ii) WARZYWA CEBULOWE |
|
|
|
|
|
|
|
Czosnek |
|
|
|
|
|
|
|
Cebula |
|
|
|
|
|
|
|
Szalotka |
|
|
|
|
|
|
|
Wiosenna dymka |
|
|
|
|
|
|
|
Inne |
|
|
|
|
|
|
|
iii) WARZYWA O JADALNYCH OWOCACH |
|
|
|
|
|
|
|
a) Psiankowate |
|
|
|
|
|
|
|
Pomidory |
|
|
|
|
|
|
|
Papryka |
|
|
|
|
|
|
|
Bakłażan |
|
|
|
|
|
|
|
Inne |
|
|
|
|
|
|
|
b) Dyniowate - z jadalną skórką |
|
|
|
|
|
|
|
Ogórek |
|
|
|
|
|
|
|
Korniszon |
|
|
|
|
|
|
|
Cukinia |
|
|
|
|
|
|
|
Inne |
|
|
|
|
|
|
|
c) Dyniowate - z niejadalną skórką |
|
|
|
|
|
|
|
Melon |
|
|
|
|
|
|
|
Dynia |
|
|
|
|
|
|
|
Arbuz |
|
|
|
|
|
|
|
Inne |
|
|
|
|
|
|
|
d) Kukurydza słodka |
|
|
|
|
|
|
|
iv) WARZYWA KAPUSTNE |
|
|
|
|
|
|
|
a) Kwiaty kapustnych |
|
|
|
|
|
|
|
Brokuł |
|
|
|
|
|
|
|
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości | Mezotrion (suma mezotrionu i MNBA (kwasu 4-metylosulfonylo-2-nitrobenzoeso-wego), wyrażona jako mezotrion) | Siltiofam | Pikoksystro-bina | Flufenacet (suma wszystkich związków zawiera-jących część cząsteczki N fluorofenylo-N-izopropylu wyrażona jako flufenacet) | Jodosulfuron metylo-sodowy (jodosulfuron metylowy zawierający sole, wyrażony jako jodosulfuron metylowy) | Fostiazat | Molinat |
Kalafior |
|
|
|
|
|
|
|
Inne |
|
|
|
|
|
|
|
b) Kapustne głowiaste |
|
|
|
|
|
|
|
Brukselka |
|
|
|
|
|
|
|
Kapusta głowiasta |
|
|
|
|
|
|
|
Inne |
|
|
|
|
|
|
|
c) Kapustne liściaste |
|
|
|
|
|
|
|
Kapusta chińska |
|
|
|
|
|
|
|
Kapusta włoska |
|
|
|
|
|
|
|
Inne |
|
|
|
|
|
|
|
d) Kalarepa |
|
|
|
|
|
|
|
v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA |
|
|
|
|
|
|
|
a) Sałata i podobne |
|
|
|
|
|
|
|
Rzeżucha |
|
|
|
|
|
|
|
Roszpunka jadalna |
|
|
|
|
|
|
|
Sałata |
|
|
|
|
|
|
|
Cykoria |
|
|
|
|
|
|
|
Inne |
|
|
|
|
|
|
|
b) Szpinak i podobne |
|
|
|
|
|
|
|
Szpinak |
|
|
|
|
|
|
|
Boćwina |
|
|
|
|
|
|
|
Inne |
|
|
|
|
|
|
|
c) Rukiew wodna |
|
|
|
|
|
|
|
d) Endywia |
|
|
|
|
|
|
|
e) Zioła |
|
|
|
|
|
|
|
Trybulka |
|
|
|
|
|
|
|
Szczypiorek |
|
|
|
|
|
|
|
Pietruszka |
|
|
|
|
|
|
|
Seler naciowy |
|
|
|
|
|
|
|
Inne |
|
|
|
|
|
|
|
vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże) |
|
|
|
|
|
|
|
Fasola (ze strączkami) |
|
|
|
|
|
|
|
Fasola (bez strączków) |
|
|
|
|
|
|
|
Groch (ze strączkami) |
|
|
|
|
|
|
|
Groch (bez strączków) |
|
|
|
|
|
|
|
Inne |
|
|
|
|
|
|
|
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości | Mezotrion (suma mezotrionu i MNBA (kwasu 4-metylosulfonylo-2-nitrobenzoeso-wego), wyrażona jako mezotrion) | Siltiofam | Pikoksystro-bina | Flufenacet (suma wszystkich związków zawiera-jących część cząsteczki N fluorofenylo-N-izopropylu wyrażona jako flufenacet) | Jodosulfuron metylo-sodowy (jodosulfuron metylowy zawierający sole, wyrażony jako jodosulfuron metylowy) | Fostiazat | Molinat |
vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże) |
|
|
|
|
|
|
|
Szparagi |
|
|
|
|
|
|
|
Karczochy hiszpańskie |
|
|
|
|
|
|
|
Seler |
|
|
|
|
|
|
|
Koper |
|
|
|
|
|
|
|
Karczochy kuliste |
|
|
|
|
|
|
|
Pora |
|
|
|
|
|
|
|
Rabarbar |
|
|
|
|
|
|
|
Inne |
|
|
|
|
|
|
|
viii) GRZYBY |
|
|
|
|
|
|
|
a) Grzyby (inne niż dzikie) |
|
|
|
|
|
|
|
b) Grzyby dzikie |
|
|
|
|
|
|
|
3. Nasiona roślin strączkowych | 0,05 (*) (p) | 0,05 (*) (p) | 0,05 (*) (p) | 0,05 (*) (p) | 0,02 (*) (p) | 0,02 (*) (p) | 0,05 (*) (p) |
Fasola |
|
|
|
|
|
|
|
Soczewica |
|
|
|
|
|
|
|
Groch |
|
|
|
|
|
|
|
Inne |
|
|
|
|
|
|
|
4 .Nasiona roślin oleistych | 0,05 (*) (p) | 0,05 (*) (p) | 0,05 (*) (p) | 0,05 (*) (p) | 0,02 (*) (p) | 0,05 (*) (p) | 0,05 (*) (p) |
Siemię lnu |
|
|
|
|
|
|
|
Orzeszki ziemne |
|
|
|
|
|
|
|
Mak |
|
|
|
|
|
|
|
Nasiona sezamu |
|
|
|
|
|
|
|
Nasiona słonecznika |
|
|
|
|
|
|
|
Nasiona rzepaku |
|
|
|
|
|
|
|
Soja |
|
|
|
|
|
|
|
Nasiona gorczycy |
|
|
|
|
|
|
|
Nasiona bawełny |
|
|
|
|
|
|
|
Inne |
|
|
|
|
|
|
|
5. Ziemniaki | 0,05 (*) (p) | 0,05 (*) (p) | 0,05 (*) (p) | 0,1 (p) | 0,02 (*) (p) | 0,02 (*) (p) | 0,05 (*) (p) |
Ziemniaki wczesne |
|
|
|
|
|
|
|
Ziemniaki towarowe |
|
|
|
|
|
|
|
6. Herbata (liście i szypułki suszone, fermentowane lub inaczej przygotowane Camellia sinensis) | 0,1 (*) (p) | 0,1 (*) (p) | 0,1 (*) (p) | 0,05 (*) (p) | 0,05 (*) (p) | 0,05 (*) (p) | 0,1 (*) (p) |
7. Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i nieskoncentrowany proszek | 0,1 (*) (p) | 0,1 (*) (p) | 0,1 (*) (p) | 0,05 (*) (p) | 0,05 (*) (p) | 0,05 (*) (p) | 0,1 (*) (p) |
(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego. | |||||||
(P) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (MRL) zgodny z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: o ile nie zostaną wprowadzone zmiany, poziom ten staje się ostateczny od dnia 13 września 2009 r. |
ZAŁĄCZNIK VI
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości | Propikonazol | Iprodion |
1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez zamrażanie, niezawierające dodatku cukru; orzechy |
|
|
i) OWOCE CYTRUSOWE | 0,05 (*) (p) |
|
Grejpfruty |
|
|
Cytryny |
| 5 (p) |
Limonki |
|
|
Mandarynki (łącznie z klementynkami i podobnymi mieszańcami) |
| 1 (p) |
Pomarańcze |
|
|
Pomelo |
|
|
Inne |
| 0,02 (*) (p) |
ii) ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH (w łupinach lub bez) | 0,05 (*) (p) |
|
Migdały |
|
|
Orzechy brazylijskie |
|
|
Orzechy nerkowca |
|
|
Kasztany jadalne |
|
|
Orzechy kokosowe |
|
|
Orzechy laskowe |
| 0,2 (p) |
Orzechy makadamia |
|
|
Orzechy Pekan |
|
|
Orzechy sosnowe |
|
|
Pistacje |
|
|
Orzechy włoskie |
|
|
Inne |
| 0,02 (*) (p) |
iii) OWOCE ZIARNKOWE | 0,05 (*) (p) | 5 (p) |
Jabłka |
|
|
Gruszki |
|
|
Pigwa |
|
|
Inne |
|
|
iv) OWOCE PESTKOWE |
| 3 (p) |
Morele | 0,2 (p) |
|
Wiśnie |
|
|
Brzoskwinie (łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami) | 0,2 (p) |
|
Śliwki |
|
|
Inne | 0,05 (*) (p) |
|
v) JAGODY I DROBNE OWOCE | 0,05 (*) (p) |
|
a) Winogrona deserowe i do produkcji wina |
| 10 (p) |
Winogrona deserowe |
|
|
Winogrona do produkcji wina |
|
|
b) Truskawki (inne niż dzikie) |
| 15 (p) |
c) Owoce leśne (inne niż dzikie) |
| 10 (p) |
Jeżyny |
|
|
Jeżyna popielica |
|
|
Skrzyżowanie jeżyny z maliną |
|
|
Maliny |
|
|
Inne |
|
|
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości | Propikonazol | Iprodion |
d) Inne drobne owoce i jagody (inne niż dzikie) |
| 10 (p) |
Borówki czarne |
|
|
Żurawiny |
|
|
Porzeczki (czerwone, białe i czarne) |
|
|
Agrest |
|
|
Inne |
|
|
e) Dzikie jagody i dzikie owoce |
| 0,02 (*) (p) |
vi) RÓŻNE |
|
|
Awokado |
|
|
Banany | 0,1 (p) |
|
Daktyle |
|
|
Figi |
|
|
Owoce kiwi |
| 5 (p) |
Kumkwat |
|
|
Litchi |
|
|
Mango |
|
|
Oliwki |
|
|
Owoce męczennicy |
|
|
Ananasy |
|
|
Papaja |
|
|
Inne | 0,05 (*) (p) | 0,02 (*) (p) |
2. Warzywa świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone |
|
|
i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE | 0,05 (*) (p) |
|
Burak |
|
|
Marchew |
| 0,3 (p) |
Seler |
| 0,3 (p) |
Chrzan |
| 0,1 (p) |
Karczoch jerozolimski |
|
|
Pasternak |
| 0,3 (p) |
Pietruszka korzeniowa |
|
|
Rzodkiewka |
| 0,3 (p) |
Salsefia |
|
|
Słodki ziemniak |
|
|
Brukiew |
|
|
Rzepa |
|
|
Pochrzyn |
|
|
Inne |
| 0,02 (*) (p) |
ii) WARZYWA CEBULOWE | 0,05 (*) (p) |
|
Czosnek |
| 0,2 (p) |
Cebula |
| 0,2 (p) |
Szalotka |
| 0,2 (p) |
Wiosenna dymka |
| 3 (p) |
Inne |
| 0,02 (*) (p) |
iii) WARZYWA O JADALNYCH OWOCACH | 0,05 (*) (p) |
|
a) Psiankowate |
| 5 (p) |
Pomidory |
|
|
Papryka |
|
|
Bakłażan |
|
|
Inne |
|
|
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości | Propikonazol | Iprodion |
b) Dyniowate - z jadalną skórką |
| 2 (p) |
Ogórek |
|
|
Korniszon |
|
|
Cukinia |
|
|
Inne |
|
|
c) Dyniowate - z niejadalną skórką |
| 1 (p) |
Melon |
|
|
Dynia |
|
|
Arbuz |
|
|
Inne |
|
|
d) Kukurydza słodka |
| 0,02 (*) (p) |
iv) WARZYWA KAPUSTNE | 0,05 (*) (p) |
|
a) Kwiaty kapustnych |
| 0,1 (p) |
Brokuły |
|
|
Kalafior |
|
|
Inne |
|
|
b) Kapustne głowiaste |
|
|
Brukselka |
| 0,5 (p) |
Kapusta głowiasta |
| 5 (p) |
Inne |
| 0,02 (*) (p) |
c) Kapustne liściaste |
|
|
Kapusta chińska |
| 5 (p) |
Kapusta włoska |
|
|
Inne |
| 0,02 (*) (p) |
d) Kalarepa |
| 0,02 (*) (p) |
v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA | 0,05 (*) (p) |
|
a) Sałata i podobne |
| 10 (p) |
Rzeżucha |
|
|
Roszpunka jadalna |
|
|
Sałata |
|
|
Cykoria |
|
|
Inne |
|
|
b) Szpinak i podobne |
| 0,02 (*) (p) |
Szpinak |
|
|
Boćwina |
|
|
Inne |
|
|
c) Rukiew wodna |
| 0,02 (*) (p) |
d) Endywia |
| 0,2 (p) |
e) Zioła |
| 10 (p) |
Trybulka |
|
|
Szczypiorek |
|
|
Pietruszka |
|
|
Seler naciowy |
|
|
Inne |
|
|
vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże) | 0,05 (*) (p) |
|
Fasola (ze strączkami) |
| 5 (p) |
Fasola (bez strączków) |
|
|
Groch (ze strączkami) |
| 2 (p) |
Groch (bez strączków) |
| 0,3 (p) |
Inne |
| 0,02 (*) (p) |
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości | Propikonazol | Iprodion |
vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże) |
|
|
Szparagi |
|
|
Karczochy hiszpańskie |
|
|
Seler |
|
|
Koper |
|
|
Karczochy kuliste |
|
|
Pora | 0,1 (p) |
|
Rabarbar |
| 0,2 (p) |
Inne | 0,05 (*) (p) | 0,02 (*) (p) |
viii) GRZYBY | 0,05 (*) (p) | 0,02 (*) (p) |
a) Grzyby (inne niż dzikie) |
|
|
b) Grzyby dzikie |
|
|
3. Nasiona roślin strączkowych | 0,05 (*) (p) | 0,2 (p) |
Fasola |
|
|
Soczewica |
|
|
Groch |
|
|
Inne |
|
|
4. Nasiona roślin oleistych |
|
|
Siemię lnu |
| 0,5 (p) |
Orzeszki ziemne | 0,2 (p) |
|
Mak |
|
|
Nasiona sezamu |
|
|
Nasiona słonecznika |
| 0,5 (p) |
Nasiona rzepaku |
| 0,5 (p) |
Soja |
|
|
Nasiona gorczycy |
|
|
Nasiona bawełny |
|
|
Inne | 0,1 (*) (p) | 0,02 (*) (p) |
5. Ziemniaki | 0,05 (*) (p) | 0,02 (*) (p) |
Ziemniaki wczesne |
|
|
Ziemniaki towarowe |
|
|
6. Herbata (liście i szypułki suszone, fermentowane lub inaczej przygotowane Camellia sinensis) | 0,1 (*) (p) | 0,1 (*) (p) |
7. Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i nieskoncentrowany proszek | 0,1 (*) (p) | 0,1 (*) (p) |
(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego. | ||
(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (MRL) zgodny art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: o ile nie zostaną wprowadzone zmiany, poziom ten staje się ostateczny od dnia 13 września 2009 r. |
[1] Dyrektywa wchodzi w życie 13 września 2005.