Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2005 nr 177 str. 35
Wersja aktualna od 2005-07-29
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2005 nr 177 str. 35
Wersja aktualna od 2005-07-29
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DYREKTYWA KOMISJI NR 2005/46/WE

z dnia 8 lipca 2005 r.

zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości amitrazu

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni (1), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/363/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i na ich powierzchni (2), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni (3), w szczególności jej art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W przypadku istniejącej substancji czynnej amitraz podjęta została decyzja o niewłączaniu jej do załącznika I do dyrektywy Rady 91/414/EWG (4) decyzją Komisji 2004/141/WE (5). Decyzja ta przewiduje, że nie dopuszcza się do wykorzystania we Wspólnocie środków ochrony roślin zawierających omawianą substancję czynną, za wyjątkiem ograniczonej liczby zastosowań, dla których w chwili obecnej nie ma alternatywy (zastosowania niezbędne).

(2) Decyzja Komisji cytowana w motywie 1 dopuszczała okres stopniowego wycofywania i właściwym jest, żeby najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (MRL), oparte na poglądzie o niedozwoleniu zastosowania omawianej substancji we Wspólnocie, nie miały zastosowania do końca okresu stopniowego wycofywania danej substancji.

(3) W przypadku amitrazu, MRL weterynaryjnych produktów leczniczych zostały ustalone dla produktów zwierzęcych w ramach rozporządzenia Rady (EWG) nr 2377/90 (6). Właściwe jest uwzględnienie tego w niniejszej dyrektywie.

(4) Wspólnotowe MRL oraz poziomy zalecane przez Kodeks Żywnościowy (7) zostały ustalone oraz są oceniane zgodnie z podobnymi procedurami. W Kodeksie widnieje ograniczona liczba wpisów najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dla amitrazu. Zostały one uwzględnione podczas określania MRL ustalonych w niniejszej dyrektywie. MRL zawarte w Kodeksie, których wycofanie zostanie zalecone w najbliższej przyszłości, nie zostały uwzględnione. MRL oparte na MRL zawartych w Kodeksie zostały ocenione w świetle ryzyka dla konsumenta; nie ustalono żadnego ryzyka.

(5) W celu zapewnienia odpowiedniej ochrony konsumenta przed narażeniem na działanie pozostałości wynikających z niedozwolonych zastosowań środków ochrony roślin, MRL powinny zostać określone na niższym poziomie oznaczenia analitycznego w przypadku odpowiednich kombinacji produktów i pestycydów.

(6) Konieczne jest zatem wprowadzenie zmian odnośnie do kilku pozostałości pestycydów wynikających z zastosowania amitrazu w załącznikach do dyrektyw 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w celu uwzględnienia odpowiedniego nadzoru oraz kontroli zakazu ich stosowania oraz w celu ochrony konsumenta.

(7) Należy zatem odpowiednio zmienić omawiane załączniki do dyrektyw 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG.

(8) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł 1

W załączniku II do dyrektywy 86/362/EWG część A następujący wiersz otrzymuje brzmienie:

Pozostałości pestycydów

Maksymalny poziom w mg/kg

„Amitraz, w tym metabolity zawierające 2,4 demetylanilinę określone jako amitraz

0,05 (*) zboża

(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego.”.

Artykuł 2

W załączniku II do dyrektywy 86/363/EWG część B następujące wiersze otrzymują brzmienie:

Pozostałości pestycydów

Maksymalny poziom (mg/kg)

dla mięsa, w tym tłuszczu, wyrobów mięsnych, odpadów poubojowych i tłuszczów zwierzęcych wymienionych w załączniku I w pozycjach CN nr 0201, 0202, 0203, 0204, 02050000, 0206, 0207, ex0208, 020900, 0210, 160100 i 1602

dla mleka i przetworów mlecznych wymienionych w załączniku I w pozycjach CN nr 0401, 0402, 040500 i 0406

dla świeżych jaj w skorupach, dla jaj ptasich i żółtek jaj wymienionych w załączniku I w pozycjach CN nr 040700 i 0408

„Amitraz, w tym metabolity zawierające 2,4 demetylanilinę określone jako amitraz

0,05 (*), Drób

0,01 (*)

(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego.”.

Artykuł 3

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów dla amitrazu w załączniku II do dyrektywy 90/642/EWG zastępuje się poziomami z Załącznika do niniejszej dyrektywy.

Artykuł 4

1. Państwa Członkowskie przyjmują i publikują najpóźniej do dnia 9 stycznia 2006 r. przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy. Państwa Członkowskie niezwłocznie przekazują Komisji teksty wymienionych przepisów i tabelę korelacji pomiędzy wymienionymi przepisami a niniejszą dyrektywą.

Państwa Członkowskie stosują te przepisy od dnia 10 stycznia 2007 r.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie to towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

2. Państwa Członkowskie przekazują Komisji teksty podstawowych przepisów prawa krajowego przyjętych w dziedzinie objętej niniejszą dyrektywą.

Artykuł 5

[1] Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł 6

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 8 lipca 2005 r.

W imieniu Komisji

Markos KYPRIANOU

Członek Komisji

(1) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2005/37/WE (Dz.U. L 141 z 4.6.2005, str. 10).

(2) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 43. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2004/61/WE (Dz.U. L 127 z 29.4.2004, str. 81).

(3) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2005/37/WE.

(4) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 70 z 16.3.2005, str. 1).

(5) Dz.U. L 46 z 17.2.2004, str. 35.

(6) Dz.U. L 224 z 18.8.1990, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 869/2005 (Dz.U. L 145 z 9.6.2005, str. 19).

(7) http://apps.fao.org/CodexSystem/pestdes/pest q-e.htm

ZAŁĄCZNIK

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości

Amitraz, w tym metabolity zawierające 2,4 dimetyloanilinę, wyrażone jako amitraz

„1.Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez zamrażanie, niezawierające dodatku cukru; orzechy

0,05 (*)

i) OWOCE CYTRUSOWE

Grejpfruty

Cytryny

Limonki

Mandarynki (łącznie z klementynkami i podobnymi mieszańcami)

Pomarańcze

Pomelo

Inne

ii) ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH (w łupinach lub bez)

Migdały

Orzechy brazylijskie

Orzechy nerkowca

Kasztany

Orzechy kokosowe

Orzechy laskowe

Orzechy makadamia

Orzechy pekan

Orzeszki sosnowe

Pistacje

Orzechy włoskie

Inne

iii) OWOCE ZIARNKOWE

Jabłka

Gruszki

Pigwy

Inne

iv) OWOCE PESTKOWE

Morele

Wiśnie

Brzoskwinie (łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami)

Śliwki

Inne

v) JAGODY I DROBNE OWOCE

a) Winogrona deserowe i do produkcji wina

Winogrona deserowe

Winogrona do produkcji wina

b) Truskawki

c) Owoce leśne (inne niż dzikie)

Jeżyny

Jeżyna popielica

Skrzyżowanie jeżyny z maliną

Maliny

Inne

d) Inne drobne owoce i jagody (inne niż dzikie)

Borówki czarne

Żurawiny

Porzeczki (czerwone, białe i czarne)

Agrest

Inne

e) Dzikie jagody i dzikie owoce

vi) RÓŻNE

Awokado

Banany

Daktyle

Figi

Owoce kiwi

Kumkwaty

Litchi

Mango

Oliwki

Owoce męczennicy

Ananasy

Granaty

Inne

2.Warzywa świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone

0,05 (*)

i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE

Buraki

Marchew

Seler

Chrzan

Karczochy jerozolimskie

Pasternak

Pietruszka korzeniowa

Rzodkiewki

Salsefia

Słodkie ziemniaki

Brukiew

Rzepa

Pochrzyn

Inne

ii) WARZYWA CEBULOWE

Czosnek

Cebula

Szalotka

Wiosenna dymka

Inne

iii) WARZYWA O JADALNYCH OWOCACH

a) Psiankowate

Pomidory

Papryka

Bakłażany

Inne

b) Dyniowate - z jadalną skórką

Ogórki

Korniszony

Cukinie

Inne

c) Dyniowate - z niejadalną skórką

Melony

Dynie

Arbuzy

Inne

d) Kukurydza słodka

iv) WARZYWA KAPUSTNE

a) Kwiaty kapustnych

Brokuły

Kalafior

Inne

b) Kapustne głowiaste

Brukselka

Kapusta głowiasta

Inne

c) Kapustne liściaste

Kapusta chińska

Kapusta włoska

Inne

d) Kalarepa

v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA

a) Sałata i podobne

Rzeżucha

Roszpunka jadalna

Sałata

Cykoria

Inne

b) Szpinak i podobne

Szpinak

Boćwina

Inne

c) Rukiew wodna

d) Endywia

e) Zioła

Trybulka

Szczypiorek

Pietruszka

Seler naciowy

Inne

vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)

Fasola (ze strączkami)

Fasola (bez strączków)

Groch (ze strączkami)

Groch (bez strączków)

Inne

vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże)

Szparagi

Karczochy hiszpańskie

Seler

Koper

Karczochy kuliste

Pory

Rabarbar

Inne

viii) GRZYBY

a) Grzyby (inne niż dzikie)

b) Grzyby dzikie

3.Nasiona roślin strączkowych

0,05 (*)

Fasola

Soczewica

Groch

Inne

4.Nasiona roślin oleistych

Siemię lnu

Orzeszki ziemne

Mak

Nasiona sezamu

Nasiona słonecznika

Nasiona rzepaku

Soja

Nasiona gorczycy

Nasiona bawełny

1 (x)

Inne

0,05 (*)

5.Ziemniaki

0,05 (*)

Ziemniaki wczesne

Ziemniaki towarowe

6.Herbata (liście i szypułki, suszone, fermentowane lub inaczej przygotowane Camellia sinensis)

0,1 (*)

7.Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i nieskoncentrowany proszek

0,1 (*)

(*) Wskazuje dolną granicę oznaczania analitycznego.

(x) O ile poziom nie zostanie potwierdzony lub zmieniony dyrektywą, z mocą od dnia 1 lipca 2007 r., stosuje się odpowiednią dolną granicę oznaczania analitycznego.”.

[1] Dyrektywa wchodzi w życie 29 lipca 2005 r.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00