Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2005-07-29
Wersja aktualna od 2005-07-29
obowiązujący
Alerty
DYREKTYWA KOMISJI NR 2005/46/WE
z dnia 8 lipca 2005 r.
zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości amitrazu
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni (1), w szczególności jej art. 10,
uwzględniając dyrektywę Rady 86/363/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i na ich powierzchni (2), w szczególności jej art. 10,
uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni (3), w szczególności jej art. 7,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W przypadku istniejącej substancji czynnej amitraz podjęta została decyzja o niewłączaniu jej do załącznika I do dyrektywy Rady 91/414/EWG (4) decyzją Komisji 2004/141/WE (5). Decyzja ta przewiduje, że nie dopuszcza się do wykorzystania we Wspólnocie środków ochrony roślin zawierających omawianą substancję czynną, za wyjątkiem ograniczonej liczby zastosowań, dla których w chwili obecnej nie ma alternatywy (zastosowania niezbędne).
(2) Decyzja Komisji cytowana w motywie 1 dopuszczała okres stopniowego wycofywania i właściwym jest, żeby najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (MRL), oparte na poglądzie o niedozwoleniu zastosowania omawianej substancji we Wspólnocie, nie miały zastosowania do końca okresu stopniowego wycofywania danej substancji.
(3) W przypadku amitrazu, MRL weterynaryjnych produktów leczniczych zostały ustalone dla produktów zwierzęcych w ramach rozporządzenia Rady (EWG) nr 2377/90 (6). Właściwe jest uwzględnienie tego w niniejszej dyrektywie.
(4) Wspólnotowe MRL oraz poziomy zalecane przez Kodeks Żywnościowy (7) zostały ustalone oraz są oceniane zgodnie z podobnymi procedurami. W Kodeksie widnieje ograniczona liczba wpisów najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dla amitrazu. Zostały one uwzględnione podczas określania MRL ustalonych w niniejszej dyrektywie. MRL zawarte w Kodeksie, których wycofanie zostanie zalecone w najbliższej przyszłości, nie zostały uwzględnione. MRL oparte na MRL zawartych w Kodeksie zostały ocenione w świetle ryzyka dla konsumenta; nie ustalono żadnego ryzyka.
(5) W celu zapewnienia odpowiedniej ochrony konsumenta przed narażeniem na działanie pozostałości wynikających z niedozwolonych zastosowań środków ochrony roślin, MRL powinny zostać określone na niższym poziomie oznaczenia analitycznego w przypadku odpowiednich kombinacji produktów i pestycydów.
(6) Konieczne jest zatem wprowadzenie zmian odnośnie do kilku pozostałości pestycydów wynikających z zastosowania amitrazu w załącznikach do dyrektyw 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w celu uwzględnienia odpowiedniego nadzoru oraz kontroli zakazu ich stosowania oraz w celu ochrony konsumenta.
(7) Należy zatem odpowiednio zmienić omawiane załączniki do dyrektyw 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG.
(8) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Artykuł 1
W załączniku II do dyrektywy 86/362/EWG część A następujący wiersz otrzymuje brzmienie:
Pozostałości pestycydów | Maksymalny poziom w mg/kg |
„Amitraz, w tym metabolity zawierające 2,4 demetylanilinę określone jako amitraz | 0,05 (*) zboża |
(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego.”. |
Artykuł 2
W załączniku II do dyrektywy 86/363/EWG część B następujące wiersze otrzymują brzmienie:
Pozostałości pestycydów | Maksymalny poziom (mg/kg) | ||
| dla mięsa, w tym tłuszczu, wyrobów mięsnych, odpadów poubojowych i tłuszczów zwierzęcych wymienionych w załączniku I w pozycjach CN nr 0201, 0202, 0203, 0204, 02050000, 0206, 0207, ex0208, 020900, 0210, 160100 i 1602 | dla mleka i przetworów mlecznych wymienionych w załączniku I w pozycjach CN nr 0401, 0402, 040500 i 0406 | dla świeżych jaj w skorupach, dla jaj ptasich i żółtek jaj wymienionych w załączniku I w pozycjach CN nr 040700 i 0408 |
„Amitraz, w tym metabolity zawierające 2,4 demetylanilinę określone jako amitraz | 0,05 (*), Drób |
| 0,01 (*) |
(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego.”. |
Artykuł 3
Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów dla amitrazu w załączniku II do dyrektywy 90/642/EWG zastępuje się poziomami z Załącznika do niniejszej dyrektywy.
Artykuł 4
1. Państwa Członkowskie przyjmują i publikują najpóźniej do dnia 9 stycznia 2006 r. przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy. Państwa Członkowskie niezwłocznie przekazują Komisji teksty wymienionych przepisów i tabelę korelacji pomiędzy wymienionymi przepisami a niniejszą dyrektywą.
Państwa Członkowskie stosują te przepisy od dnia 10 stycznia 2007 r.
Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie to towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.
2. Państwa Członkowskie przekazują Komisji teksty podstawowych przepisów prawa krajowego przyjętych w dziedzinie objętej niniejszą dyrektywą.
Artykuł 5
[1] Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Artykuł 6
Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 8 lipca 2005 r.
W imieniu Komisji Markos KYPRIANOU Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2005/37/WE (Dz.U. L 141 z 4.6.2005, str. 10).
(2) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 43. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2004/61/WE (Dz.U. L 127 z 29.4.2004, str. 81).
(3) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2005/37/WE.
(4) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 70 z 16.3.2005, str. 1).
(5) Dz.U. L 46 z 17.2.2004, str. 35.
(6) Dz.U. L 224 z 18.8.1990, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 869/2005 (Dz.U. L 145 z 9.6.2005, str. 19).
(7) http://apps.fao.org/CodexSystem/pestdes/pest q-e.htm
ZAŁĄCZNIK
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości | Amitraz, w tym metabolity zawierające 2,4 dimetyloanilinę, wyrażone jako amitraz |
„1.Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez zamrażanie, niezawierające dodatku cukru; orzechy | 0,05 (*) |
i) OWOCE CYTRUSOWE |
|
Grejpfruty |
|
Cytryny |
|
Limonki |
|
Mandarynki (łącznie z klementynkami i podobnymi mieszańcami) |
|
Pomarańcze |
|
Pomelo |
|
Inne |
|
ii) ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH (w łupinach lub bez) |
|
Migdały |
|
Orzechy brazylijskie |
|
Orzechy nerkowca |
|
Kasztany |
|
Orzechy kokosowe |
|
Orzechy laskowe |
|
Orzechy makadamia |
|
Orzechy pekan |
|
Orzeszki sosnowe |
|
Pistacje |
|
Orzechy włoskie |
|
Inne |
|
iii) OWOCE ZIARNKOWE |
|
Jabłka |
|
Gruszki |
|
Pigwy |
|
Inne |
|
iv) OWOCE PESTKOWE |
|
Morele |
|
Wiśnie |
|
Brzoskwinie (łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami) |
|
Śliwki |
|
Inne |
|
v) JAGODY I DROBNE OWOCE |
|
a) Winogrona deserowe i do produkcji wina |
|
Winogrona deserowe |
|
Winogrona do produkcji wina |
|
b) Truskawki |
|
c) Owoce leśne (inne niż dzikie) |
|
Jeżyny |
|
Jeżyna popielica |
|
Skrzyżowanie jeżyny z maliną |
|
Maliny |
|
Inne |
|
d) Inne drobne owoce i jagody (inne niż dzikie) |
|
Borówki czarne |
|
Żurawiny |
|
Porzeczki (czerwone, białe i czarne) |
|
Agrest |
|
Inne |
|
e) Dzikie jagody i dzikie owoce |
|
vi) RÓŻNE |
|
Awokado |
|
Banany |
|
Daktyle |
|
Figi |
|
Owoce kiwi |
|
Kumkwaty |
|
Litchi |
|
Mango |
|
Oliwki |
|
Owoce męczennicy |
|
Ananasy |
|
Granaty |
|
Inne |
|
2.Warzywa świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone | 0,05 (*) |
i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE |
|
Buraki |
|
Marchew |
|
Seler |
|
Chrzan |
|
Karczochy jerozolimskie |
|
Pasternak |
|
Pietruszka korzeniowa |
|
Rzodkiewki |
|
Salsefia |
|
Słodkie ziemniaki |
|
Brukiew |
|
Rzepa |
|
Pochrzyn |
|
Inne |
|
ii) WARZYWA CEBULOWE |
|
Czosnek |
|
Cebula |
|
Szalotka |
|
Wiosenna dymka |
|
Inne |
|
iii) WARZYWA O JADALNYCH OWOCACH |
|
a) Psiankowate |
|
Pomidory |
|
Papryka |
|
Bakłażany |
|
Inne |
|
b) Dyniowate - z jadalną skórką |
|
Ogórki |
|
Korniszony |
|
Cukinie |
|
Inne |
|
c) Dyniowate - z niejadalną skórką |
|
Melony |
|
Dynie |
|
Arbuzy |
|
Inne |
|
d) Kukurydza słodka |
|
iv) WARZYWA KAPUSTNE |
|
a) Kwiaty kapustnych |
|
Brokuły |
|
Kalafior |
|
Inne |
|
b) Kapustne głowiaste |
|
Brukselka |
|
Kapusta głowiasta |
|
Inne |
|
c) Kapustne liściaste |
|
Kapusta chińska |
|
Kapusta włoska |
|
Inne |
|
d) Kalarepa |
|
v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA |
|
a) Sałata i podobne |
|
Rzeżucha |
|
Roszpunka jadalna |
|
Sałata |
|
Cykoria |
|
Inne |
|
b) Szpinak i podobne |
|
Szpinak |
|
Boćwina |
|
Inne |
|
c) Rukiew wodna |
|
d) Endywia |
|
e) Zioła |
|
Trybulka |
|
Szczypiorek |
|
Pietruszka |
|
Seler naciowy |
|
Inne |
|
vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże) |
|
Fasola (ze strączkami) |
|
Fasola (bez strączków) |
|
Groch (ze strączkami) |
|
Groch (bez strączków) |
|
Inne |
|
vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże) |
|
Szparagi |
|
Karczochy hiszpańskie |
|
Seler |
|
Koper |
|
Karczochy kuliste |
|
Pory |
|
Rabarbar |
|
Inne |
|
viii) GRZYBY |
|
a) Grzyby (inne niż dzikie) |
|
b) Grzyby dzikie |
|
3.Nasiona roślin strączkowych | 0,05 (*) |
Fasola |
|
Soczewica |
|
Groch |
|
Inne |
|
4.Nasiona roślin oleistych |
|
Siemię lnu |
|
Orzeszki ziemne |
|
Mak |
|
Nasiona sezamu |
|
Nasiona słonecznika |
|
Nasiona rzepaku |
|
Soja |
|
Nasiona gorczycy |
|
Nasiona bawełny | 1 (x) |
Inne | 0,05 (*) |
5.Ziemniaki | 0,05 (*) |
Ziemniaki wczesne |
|
Ziemniaki towarowe |
|
6.Herbata (liście i szypułki, suszone, fermentowane lub inaczej przygotowane Camellia sinensis) | 0,1 (*) |
7.Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i nieskoncentrowany proszek | 0,1 (*) |
(*) Wskazuje dolną granicę oznaczania analitycznego. (x) O ile poziom nie zostanie potwierdzony lub zmieniony dyrektywą, z mocą od dnia 1 lipca 2007 r., stosuje się odpowiednią dolną granicę oznaczania analitycznego.”. |
[1] Dyrektywa wchodzi w życie 29 lipca 2005 r.