Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2005 nr 276 str. 35
Wersja aktualna od 2005-11-10
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2005 nr 276 str. 35
Wersja aktualna od 2005-11-10
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DYREKTYWA KOMISJI 2005/70/WE

z dnia 20 października 2005 r.

zmieniająca dyrektywy Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości niektórych pestycydów odpowiednio w zbożach i niektórych produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, oraz na ich powierzchni

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 76/895/EWG z dnia 23 listopada 1976 r. odnoszącą się do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w owocach i warzywach oraz na ich powierzchni (1), w szczególności jej art. 5,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni (2), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/363/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz na ich powierzchni (3), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni (4), w szczególności jej art. 7,

uwzględniając dyrektywę Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącą wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin (5), w szczególności jej art. 4 ust. 1 lit. f),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Następujące istniejące substancje czynne zostały włączone do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG: glifosat na podstawie dyrektywy Komisji 2001/99/WE (6), chloroprofam na podstawie dyrektywy Komisji 2004/20/WE (7) oraz bromoksynil i joksynil na podstawie dyrektywy Komisji 2004/58/WE (8).

(2) Następujące nowe substancje czynne zostały włączone do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG: dimetenamid-p i flurtamon na podstawie dyrektywy Komisji 2003/84/WE (9); propoksykarbazon i zoksamid na podstawie dyrektywy Komisji 2003/119/WE (10); propoksykarbazon i zoksamid na podstawie dyrektywy Komisji 2004/30/WE (11); chinoksyfen na podstawie dyrektywy Komisji 2004/60/WE (12); mepanipyrim na podstawie dyrektywy Komisji 2004/62/WE (13).

(3) Włączenie do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG rozpatrywanych substancji czynnych opierało się na ocenie przedłożonych informacji dotyczących proponowanego zastosowania. Informacje dotyczące tego zastosowania zostały przedłożone przez niektóre Państwa Członkowskie zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG. Dostępne informacje zostały poddane analizie i są wystarczające, aby ustalić niektóre najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (MRL).

(4) Wspólnotowe MRL oraz poziomy zalecane przez Kodeks Żywnościowy są ustalane i oceniane według podobnych procedur. W kodeksie znajduje się pewna ilość MRL dla chloroprofamu i glifosatu. W dyrektywie 76/895/EWG znajdują się wspólnotowe MRL dla chloroprofamu (dyrektywa Rady 82/528/EWG) (14) oraz w dyrektywach 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG dla glifosatu (dyrektywa Rady 1998/82/WE) (15). Zostały one uwzględnione podczas określania MRL objętych dostosowaniami na podstawie niniejszej dyrektywy. MRL zawarte w kodeksie, których wycofanie zostanie zalecone w najbliższej przyszłości, nie zostały uwzględnione. Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości oparte na MRL zawartych w kodeksie zostały ocenione pod względem ryzyka dla konsumentów. W oparciu o analizy dostępne Komisji nie stwierdzono żadnego ryzyka w przypadku stosowania toksykologicznych punktów końcowych.

(5) Sprawozdania kontrolne Komisji z przeglądu, które zostały przygotowane w związku z włączeniem wymienionych substancji czynnych do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG, ustaliły dopuszczalne dzienne pobranie (ADI) oraz, jeżeli to konieczne, ostrą dawkę referencyjną (ARfD) dla rozpatrywanych substancji. Narażenie konsumentów produktów spożywczych zawierających rozpatrywane substancje czynne zostało ocenione zgodnie z procedurami wspólnotowymi. Uwzględniono również wytyczne opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia (16) oraz opinię Komitetu Naukowego ds. Roślin (17) w sprawie przyjętej metodologii. Wyciągnięto wniosek, że zaproponowane MRL nie doprowadzą do przekroczenia ADI i ARfD.

(6) W celu zapewnienia odpowiedniej ochrony konsumenta przed wpływem pozostałości wynikających z niedozwolonych zastosowań środków ochrony roślin, tymczasowe MRL powinny zostać określone na niższym poziomie oznaczenia analitycznego w przypadku odpowiednich kombinacji produktów i pestycydów.

(7) Ustanowienie na poziomie Wspólnoty tymczasowych MRL nie stanowi przeszkody dla Państw Członkowskich w ustanowieniu tymczasowych MRL dla wymienionych substancji, zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG i z jej załącznikiem VI. Uważa się, że okres czterech lat jest wystarczający, by umożliwić dalsze stosowanie danej substancji czynnej. Po upływie tego okresu tymczasowy MRL stanie się ostateczny.

(8) Wobec tego, aby umożliwić właściwy nadzór i kontrolę zakazu ich stosowania oraz ochronę konsumenta, należy dodać lub zamienić wszystkie MRL pochodzące ze stosowania tych środków ochrony roślin do załączników do dyrektyw 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG. Jeżeli w załącznikach do powyższych dyrektyw MRL zostały uprzednio określone, należy je odpowiednio zmienić. Jeżeli MRL nie zostały określone do tej pory, należy je ustalić po raz pierwszy.

(9) Glifosat używany jest jako ester lub sól. W przypadku soli glifosatu trimesium pozostałość kation trimethylsulfonium ma również znaczenie toksykologiczne. W związku z tym, należy również ustalić MRL dla tego kationu.

(10) Dlatego też przepisy dyrektywy 76/895/EWG ustalające MRL dla chloroprofamu powinny zostać skreślone.

(11) Należy zatem odpowiednio zmienić dyrektywy 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG.

(12) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł 1

W załączniku II do dyrektywy 76/895/EWG skreśla się zapis dotyczący chloroprofamu.

Artykuł 2

W dyrektywie 86/362/EWG wprowadza się następujące zmiany:

1) w części A załącznika II dodaje się zapisy dotyczące bromoksynilu, chloroprofamu, dimetenamidu-p, flazasulfu-ronu, flurtamonu, joksynilu, mepanipyrimu, propoksykarbazonu, piraklostrobiny, chinoksyfenu, kationu trimethylsulfonium i zoksamidu, jak przewidziano w załączniku I do niniejszej dyrektywy;

2) w części A załącznika II zapis dla glifosatu zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku II do niniejszej dyrektywy.

Artykuł 3

W dyrektywie 86/363/EWG wprowadza się następujące zmiany:

1) w części A załącznika II dodaje się zapisy dotyczące brom-ksynilu, chloroprofamu, joksynilu, piraklostrobiny, chinoksyfenu i kationu trimethylsulfonium, jak określono w załączniku III do niniejszej dyrektywy;

2) w części B załącznika II zapis dla glifosatu zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku IV do niniejszej dyrektywy.

Artykuł 4

W dyrektywie 90/642/EWG wprowadza się następujące zmiany:

1) w załączniku II dodaje się zapisy dotyczące bromoksynilu, chloroprofamu, dimetenamidu-p, flazasulfuronu, flurtamonu, joksynilu, mepanipyrimu, propoksykarbazonu, piraklostrobiny, chinoksyfenu, kationu trimethylsulfonium i zoksamidu, jak określono w załączniku V do niniejszej dyrektywy;

2) w załączniku II zapis dla glifosatu zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku VI do niniejszej dyrektywy.

Artykuł 5

1. Państwa Członkowskie przyjmują i publikują przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy najpóźniej do dnia 21 kwietnia 2006 r. Państwa Członkowskie niezwłocznie przekazują Komisji tekst tych przepisów oraz tabelę korelacji między tymi przepisami a niniejszą dyrektywą.

Państwa Członkowskie stosują wymienione przepisy od dnia 21 kwietnia 2007 r.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie to towarzyszy ich urzędowej publikacji. Sposób dokonania takiego odniesienia ustalany jest przez Państwa Członkowskie.

2. Państwa Członkowskie przekazują Komisji teksty głównych przepisów prawa krajowego przyjętych w dziedzinie objętej niniejszą dyrektywą.

Artykuł 6

[1] Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł 7

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 20 października 2005 r.

W imieniu Komisji

Markos KYPRIANOU

Członek Komisji

(1) Dz.U. L 340 z 9.12.1976, str. 26. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2003/118/WE (Dz.U. L 327 z 16.12.2003, str. 25).

(2) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2005/48/WE (Dz.U. L 219 z 24.8.2005, str. 29).

(3) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 43. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2005/48/WE.

(4) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2005/48/WE.

(5) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2005/34/WE (Dz.U. L 125 z 18.5.2005, str. 5).

(6) Dz.U. L 304 z 21.11.2001, str. 14.

(7) Dz.U. L 70 z 9.3.2004, str. 32.

(8) Dz.U. L 120 z 24.4.2004, str. 26.

(9) Dz.U. L 247 z 30.9.2003, str. 20. Dyrektywa zmieniona dyrektywą 2004/64/WE (Dz.U. L 125 z 28.4.2004, str. 42).

(10) Dz.U. L 325 z 12.12.2003, str. 41.

(11) Dz.U. L 77 z 13.3.2004, str. 50.

(12) Dz.U. L 120 z 24.4.2004, str. 39. Dyrektywa zmieniona dyrektywą 2004/97/WE (Dz.U. L 301 z 28.9.2004, str. 53).

(13) Dz.U. L 125 z 28.4.2004, str. 38.

(14) Dz.U. L 234 z 9.8.1982, str. 1.

(15) Dz.U. L 290 z 29.10.1998, str. 25.

(16) Wytyczne dotyczące przewidywania spożycia w żywności pozostałości pestycydów (poprawione) opracowane przez GEMS/Program Żywnościowy we współpracy z Komitetem Kodeksu ds. Pozostałości Pestycydów, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (WHO/FSO/FOS/97.7).

(17) Opinia Komitetu Naukowego ds. Roślin dotycząca kwestii związanych ze zmianą załączników do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG (opinia wyrażona przez Komitet Naukowy ds. Roślin dnia 14 lipca 1998 r.) (http://europa.eu.int/comm/dg24/health/sc/scp/out2 1 en.html).

ZAŁĄCZNIK I

Pozostałości pestycydów

Najwyższe poziomy w mg/kg (ppm)

Bromoksynil i jego estry wyrażone jako bromoksynil

0,10 (p) Kukurydza
0,05 (*) (p) Inne zboża

Chloroprofam (chlorprofam i 3-chloroanilina wyrażone jako chloroprofam)

0,02 (*) (p)
ZBOŻA

Dimetenamid-P w tym inne mieszaniny izomerów składowych (suma izomerów)

0,01 (*) (p)
ZBOŻA

Flazasulfuron

0,02 (*) (p)
ZBOŻA

Flutarmon

0,02 (*) (p)
ZBOŻA

Joksynil i jego estry wyrażony jako joksynil

0,05 (*) (p)
ZBOŻA

Mepanipyrim i jego metabolity (2-anilino-4-(2-hydroksy-propyl)-6-metylopyrimidina) wyrażone jako mepanipyrim

0,01 (*) (p)
ZBOŻA

Propoksykarbazon, jego sole i 2-hydroksypropoksy-propoksykarbazon

0,02 (*) (p)
ZBOŻA

Piraklostrobina

0,1 (p) Pszenica
0,3 (p) Jęczmień
0,1 (p) Żyto
0,3 (p) Owies
0,1 (p) Pszenżyto
0,02 (*) (p) Inne zboża

Chinoksyfen

0,02 (*) (p) Pszenica
0,2 (p) Jęczmień
0,02 (*) (P) Żyto
0,2 (p) Owies
0,02 (*) (p) Pszenżyto
0,02 (*) (p) Inne zboża

Kation trimethylsulfonium, jako wynik stosowania glifosatu

5 (p) Pszenica
10 (P) Jęczmień
5 (p) Żyto
10(p) Owies
5 (p) Pszenżyto
0,05 (*) (p) Inne zboża

Zoksamid

0,02 (*) (p)
ZBOŻA

(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego.

(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (MRL) zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: o ile nie zostaną wprowadzone zmiany, poziom ten staje się ostateczny od dnia 10 listopada 2009 r.

ZAŁĄCZNIK II

Pozostałości pestycydów

Najwyższe poziomy w mg/kg (ppm)

Glifosat

10 (p) Pszenica

20 (p) Jęczmień

1 (p) Kukurydza

10 (p) Żyto

20 (p) Owies

20 (p) Sorgo

10 (p) Pszenżyto

0,1 (*) (p) Inne zboża

(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego.

(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: o ile nie zostaną wprowadzone zmiany, poziom ten staje się ostateczny od dnia 10 listopada 2009 r.

ZAŁĄCZNIK III

Maksymalny poziom w mg/kg (ppm)

Pozostałości pestycydów

mięsa, w tym tłuszczu, przetworów z mięsa, podrobów i tłuszczy zwierzęcych wymienione w załączniku I w pozycjach nr ex 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602

dla mleka i produktów mlecznych wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0401, 0402, 0405 00 i 0406

dla świeżych jaj w skorupach, dla jaj ptasich i żółtek jaj wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0407 00 i 0408

Bromoksynil i jego estry wyrażony jako bromoksynil

mięso 0,05 (p); podroby 0,20 (p)

0,01 (*) (p)

Chloroprofam i 4'-hydroksychlo-roprofam-O-kwas sulfonowy (4-HSA), wyrażony jako chloroprofam

mięso 0,05 (*) (p); wątroba 0,05 (*) (p); nerki 0,2 (p)

0,2 (p)

Joksynil i jego estry wyrażone jako joksynil

mięso 0,05 (p); podroby 0,20 (p)

0,01 (*) (p)

Piraklostrobina

0,05 (*) (p)

0,05 (*) (

0,05 (*) (p)

Chinoksyfen

0,2 (p)

0,05 (p)

0,02 (*) (p)

Kation trimethylsulfonium, jako rezultat stosowania glifosatu

0,2 (p) nerki bydlęce
0,5 (p) wątroba bydlęca
0,2 (p) mięso bydlęce
0,1 (p) nerki drobiowe
0,05 (*) (p) inne

0,1 (p)

0,01 (*) (p)

(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego.

(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: o ile nie zostaną wprowadzone zmiany, poziom ten staje się ostateczny od dnia 10 listopada 2009 r.

ZAŁĄCZNIK IV

Najwyższe poziomy w mg/kg (ppm)

Pozostałości pestycydów

mięsa, w tym tłuszczu, przetworów z mięsa, podrobów i tłuszczy zwierzęcych wymienione w załączniku I w pozycjach nr ex 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602

dla mleka i produktów mlecznych wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0401, 0402, 0405 00 i 0406

dla świeżych jaj w skorupach, dla jaj ptasich i żółtek jaj wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0407 00 i 0408

Glifosat

2 (p) nerki bydlęce
0,2 (p) wątroba bydlęca
0,5 (p) nerki wieprzowe
0,1 (p) nerki drobiowe
0,05 (*) (p) inne

0,01 (*) (p)

0,01 (*) (p)

(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego.

(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: o ile nie zostaną wprowadzone zmiany, poziom ten staje się ostateczny od dnia 10 listopada 2009 r.

ZAŁĄCZNIK V

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika


ZAŁĄCZNIK VI

Pozostałości pestycydów i maksymalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się maksymalne poziomy pozostałości

Glifosat

1) Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez zamrażanie, niezawierające dodatku cukru; orzechy

i) OWOCE CYTRUSOWE

Grejpfruty

0,1 (p)

Cytryny

0,1 (p)

Limy

Mandarynki (łącznie z klementynkami i innymi mieszańcami)

0,1 (p)

Pomarańcze

0,5 (p)

Pomelo

Inne

0,1 (*) (p)

ii) ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH (w łupinach lub bez)

0,1 (*) (p)

Migdały

Orzechy brazylijskie

Orzechy nerkowca

Kasztany jadalne

Orzechy kokosowe

Orzechy laskowe

Orzechy makadamia

Orzechy Pekan

Orzeszki sosnowe

Pistacje

Orzechy włoskie

Pozostałe

iii) OWOCE ZIARNKOWE

0,1 (*) (p)

Jabłka

Gruszki

Pigwy

Pozostałe

iv) OWOCE PESTKOWE

0,1 (*) (p)

Morele

Wiśnie

Brzoskwinie (łącznie z nektarynkami i podobnymi mieszańcami)

Śliwki

Pozostałe

v) JAGODY I DROBNE OWOCE

a) Winogrona deserowe i do produkcji wina

0,5 (p)

Winogrona deserowe

Winogrona do produkcji wina

b) Truskawki (inne niż dzikie)

0,1 (*) (p)

c) Owoce leśne (inne niż dzikie)

0,1 (*) (p)

Jeżyny

Jeżyny popielice

Skrzyżowanie jeżyny z maliną

Maliny

Pozostałe

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się maksymalne poziomy pozostałości

Glifosat

d) Inne drobne owoce i jagody (inne niż dzikie)

0,1 (*) (p)

Borówki czarne

Żurawiny

Porzeczki (czerwone, białe i czarne)

Agrest

Pozostałe

e) Dzikie jagody i dzikie owoce

0,1 (*) (p)

vi) RÓŻNE

Awokado

Banany

Daktyle

Figi

Kiwi

Kumkwaty

Liczi

Mango

Oliwki

Oliwki (stołowe)

Oliwki (do produkcji oliwy)

1(p)

Owoce męczennicy

Ananasy

Papaje

Pozostałe

0,05 (*) (p)

2) Warzywa świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone

i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE

0,1 (*) (p)

Burak

Marchewki

Seler

Chrzan

Karczochy jerozolimskie

Pasternak

Pietruszka korzeniowa

Rzodkiewki

Salsefia

Słodkie ziemniaki

Brukiew

Rzepa

Pochrzyn

Pozostałe

ii) WARZYWA CEBULOWE

0,1 (*) (p)

Czosnek

Cebule

Szalotki

Wiosenna dymka

Pozostałe

iii) WARZYWA O JADALNYCH OWOCACH

0,1 (*) (p)

a) Psiankowate

Pomidory

Papryka

Bakłażany

Pozostałe

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się maksymalne poziomy pozostałości

Glifosat

b) Dyniowate - z jadalną skórką

Ogórki

Korniszony

Cukinie

Pozostałe

c) Dyniowate - z niejadalną skórką

Melony

Dynie

Arbuzy

Pozostałe

d) Kukurydza słodka

iv) WARZYWA KAPUSTNE

0,1 (*) (p)

a) Kwiaty kapustnych

Brokuły

Kalafior

Pozostałe

b) Kapustne głowiaste

Brukselka

Kapusta głowiasta

Pozostałe

c) Kapustne liściaste

Kapusta chińska

Kapusta włoska

Pozostałe

d) Kalarepa

v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA

0,1 (*) (p)

a) Sałata i podobne

Rzeżucha

Roszpunka jadalna

Sałata

Cykoria

Pozostałe

b) Szpinak i podobne

Szpinak

Boćwina

Pozostałe

c) Rukiew wodna

d) Endywia

e) Zioła

Trybulka

Szczypiorek

Pietruszka

Seler naciowy

Pozostałe

vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)

0,1 (*) (p)

Fasola (ze strączkami)

Fasola (bez strączków)

Groch (ze strączkami)

Groch (bez strączków)

Pozostałe

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się maksymalne poziomy pozostałości

Glifosat

vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże)

0,1 (*) (p)

Szparagi

Karczochy hiszpańskie

Seler

Koper

Karczochy kuliste

Por

Rabarbar

Pozostałe

viii) GRZYBY

a) Grzyby uprawne

0,1 (*) (p)

b) Grzyby dzikie

50 (p)

3) Nasiona roślin strączkowych

Fasola

2(p)

Soczewica

Groch

10 (p)

Pozostałe

0,1 (*) (p)

4) Nasiona oleiste

Siemię lniane

10 (p)

Orzeszki ziemne

Nasiona maku

Nasiona sezamu

Nasiona słonecznika

20 (p)

Nasiona rzepaku

10 (p)

Soja

20 (p)

Nasiona gorczycy

10 (p)

Nasiona bawełny

10 (p)

Pozostałe

0,1 (*) (p)

5) Ziemniaki

0,5 (p)

Młode ziemniaki

Ziemniaki towarowe

6) Herbata (liście i szypułki, suszone, fermentowane lub inaczej przygotowane Camellia sinensis)

2(p)

7) Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i nieskoncentrowany proszek

0,1 (*) (p)

(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego.

(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: o ile nie zostaną wprowadzone zmiany, poziom ten staje się ostateczny od dnia 10 listopada 2009 r.

[1] Dyrektywa wchodzi w życie 10 listopada 2005 r.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00