Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2004-02-21 do 2017-07-19
Wersja archiwalna od 2004-02-21 do 2017-07-19
archiwalny
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 277/2004
z dnia 17 lutego 2004 r.
dotyczące zezwolenia bezterminowego na dodatki paszowe
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotyczącą dodatków paszowych(1), ostatnio zmienioną rozporządzeniem Komisji 1756/2002/WE(2), w szczególności jej art. 3 i art. 9d, ust. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Dyrektywa 70/524/EWG przewiduje, że żadne dodatki nie mogą być wprowadzone do obrotu, chyba że udzielone zostało zezwolenie wspólnotowe.
(2) Art. 3a dyrektywy 70/524 ustanawia wymagania dotyczące zezwolenia wspólnotowego na dodatki paszowe.
(3) Użycie enzymu 3-fitazy wytwarzanego przez Aspergillus niger (CBS 114.94) jest obecnie dopuszczalne bezterminowo dla kategorii zwierząt takich, jak: prosięta, tuczniki, maciory, kurczęta brojlery oraz kury nioski na mocy rozporządzenia Komisji (WE) nr 1353/2000(3).
(4) Niniejszy dodatek został tymczasowo dopuszczony dla indyków brojlerów na mocy rozporządzenia Komisji (WE) nr 2316/98(4).
(5) Nowe dane zostały przedłożone przez przedsiębiorstwo produkujące na poparcie wniosku o zezwolenie bezterminowe dla niniejszego dodatku dla indyków brojlerów w czerwcu 2003 roku.
(6) Ocena niniejszego wniosku o zezwolenie w odniesieniu do użycia niniejszego dodatku dla indyków brojlerów pokazuje, że warunki przewidziane w dyrektywie 70/524/EWG dotyczące zezwolenia bezterminowego są spełnione.
(7) Dlatego należy bezterminowo zezwolić na użycie niniejszego dodatku dla indyków.
(8) Ocena wniosku wskazuje, iż należy stosować odpowiednie procedury w celu ochrony pracowników przed narażeniem na dodatki wymienione w Załączniku. Ochronę taką powinno zapewnić stosowanie dyrektywy Rady 89/391/EWG z dnia 12 czerwca 1989 r. w sprawie wprowadzenia środków w celu poprawy bezpieczeństwa i zdrowia pracowników w miejscu pracy(5), zmienionej rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady(6).
(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt.
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Zezwala się na stosowanie preparatu należącego do grupy „Enzymy”, jak określono w Załączniku, jako dodatku stosowanego w żywieniu zwierząt, na warunkach określonych w tym Załączniku.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 17 lutego 2004 r.
W imieniu Komisji |
David BYRNE |
Członek Komisji |
(1) Dz.U. L 270 z 14.12.1970, str. 1.
(2) Dz.U. L 265 z 3.10.2002, str. 1.
(3) Dz.U. L 155 z 28.06.2000, str. 15.
(4) Dz.U. L 289 z 28.10.1998, str. 4.
(5) Dz.U. L 183 z 29.06.1989, str. 1.
(6) Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1.
ZAŁĄCZNIK
Nr (lub nr WE) | Dodatek | Wzór chemiczny, opis | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe postanowienia | Koniec okresu ważności zezwolenia |
|
|
|
|
| Mg substancji aktywnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej |
|
| |
Enzymy | ||||||||
E 1600 | 3-fitaza WE 3.1.3.8 [Natuphos FTU-8] | Przygotowanie 3-fitazy wytwarzanej przez Aspergillus niger (DSM 114,94) posiadającej minimalną aktywność: Stałe: 5 000 FTU (1) /g Stan ciekły: 5 000 FTU/ml | Indyki przeznaczone do tuczu | - | 250 FTU | - | 1. W instrukcji stosowania dodatku oraz premiksu podać wskazówki dotyczące temperatury magazynowania, dopuszczalnego czasu magazynowania i stabilności granulacji 2. Zalecana dawka na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej: 500 FTU. 3. Do stosowania w mieszankach paszowych zawierających ponad 0,23% fosforu związanego fityną | Bezterminowo |
(1) 1 FTU to ilość enzymu, który uwalnia 1 mikromol nieorganicznego fosforanu na minutę z fitatu sodu przy pH 5,5 oraz temperaturze 37 stopni C. |