Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2017-07-19
Wersja aktualna od 2017-07-19
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1353/2000
z dnia 26 czerwca 2000 r.
dotyczące stałego zezwolenia na dodatek i tymczasowego zezwolenia na nowe dodatki, nowe zastosowania dodatków i nowe preparaty w paszach
(ostatnia zmiana: DUUEL. z 2017 r., Nr 166, poz. 1)
Alerty
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotyczącą dodatków paszowych (1), ostatnio zmienioną dyrektywą 1999/20/WE (2), w szczególności jej art. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Dyrektywa 70/524/EWG przewiduje, że nowe dodatki lub nowe zastosowania dodatków są zatwierdzane, biorąc pod uwagę rozwój w dziedzinie wiedzy naukowej oraz technicznej.
(2) Wydawane jest stałe zezwolenie na preparat należący do grupy enzymów, jeśli zostaną spełnione wszystkie warunki ustanowione w art. 3 lit. a) dyrektywy 70/524/EWG.
(3) Zostały dostarczone dane niezbędne w celu wydania stałego zezwolenia na 3-fitazy (WE 3.1.3.8) wytwarzane przez Aspergillus niger (CBS 114.94), która jest opisana w Załączniku.
(4) Tymczasowe zezwolenie na nowe dodatki lub nowe zastosowania dodatków jest wydawane, jeśli na poziomie dozwolonym dla pasz nie mają szkodliwego wpływu na zdrowie ludzkie bądź zwierząt ani na środowisko naturalne, ani nie szkodzą konsumentom, zmieniając cechy produktów pochodzenia zwierzęcego; jeśli ich obecność w paszach może być kontrolowana i można racjonalnie ocenić, w związku z dostępnymi wynikami, że wywierają korzystny wpływ na właściwości tych pasz lub produkcję zwierzęcą, gdy są włączane do takich pasz.
(5) Zostały dostarczone dane dla tymczasowego zezwolenia na nowe enzymy i mikroorganizmy, nowe zastosowania enzymów i zastąpienia zatwierdzonych preparatów enzymatycznych przez nowe preparaty na bazie tych samych enzymów.
(6) Dyrektywa Rady 89/391/EWG (3) w sprawie wprowadzenia środków w celu poprawy bezpieczeństwa i zdrowia pracowników w miejscu pracy oraz odpowiednie szczegółowe dyrektywy, w szczególności dyrektywa Rady 90/679/EWG (4), ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 97/65/WE (5) w sprawie ochrony pracowników przed ryzykiem związanym z narażeniem na działanie czynników biologicznych w miejscu pracy, mają pełne zastosowanie do stosowania i operacji wykonywanych przez pracowników mających kontakt z dodatkami paszowymi.
(7) Komitet Naukowy ds. Żywienia Zwierząt wydał pozytywną opinię w odniesieniu do nieszkodliwości tych enzymów i preparatów z mikroorganizmami oraz w odniesieniu do pozytywnego wpływu preparatów enzymatycznych na produkcję zwierzęcą, dla których proponowane jest zezwolenie bezterminowe.
(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
[1] (uchylony).
Artykuł 2
Warunki wydania zezwolenia dla preparatów nr 16 i 17 należących do grupy „Enzymy”, wyszczególnionych w załączniku II do niniejszego rozporządzenia zastępuje się enzymami określonymi we wspomnianym Załączniku zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG.
Artykuł 3
Preparaty należące do grupy „Enzymy”, wyszczególnione w załączniku III do niniejszego rozporządzenia podlegają zatwierdzeniu zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG jako dodatki stosowane w żywieniu zwierząt, zgodnie z warunkami ustanowionymi we wspomnianym Załączniku.
Artykuł 4
Preparaty należące do grupy „Mikroorganizmy”, wyszczególnione w załączniku IV do niniejszego rozporządzenia są zatwierdzane zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG jako dodatki stosowane w żywieniu zwierząt, zgodnie z warunkami określonymi we wspomnianym Załączniku.
Artykuł 5
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie 20. dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 26 czerwca 2000 r.
|
(1) Dz.U. L 270 z 14.12.1970, str. 1.
(2) Dz.U. L 80 z 25.3.1999, str. 20.
(3) Dz.U. L 183 z 29.6.1989, str. 1.
(4) Dz.U. L 374 z 31.12.1990, str. 1.
(5) Dz.U. L 335 z 6.12.1997, str. 17.
ZAŁĄCZNIK II
Nr WE | Dodatek | Wzór chemiczny, opis | Gatunek lub | Maksymalny | Minimalna | Maksymalna | Pozostałe przepisy | Data ważności |
Liczba aktywnych jednostek/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej | ||||||||
16 | Endo-1,4-beta-glukanaza WE 3.2.1.4 | Preparat endo-1,4-beta-glukanazy wytwarzanej przez Trichoderma longibrachiatum (IMI SD 142), posiadającej minimalną aktywność: Postać stała: 2000 CU/g (1) Postać ciekła: 2000 CU/ml | Kurczaki przeznaczone do tuczu | – | 250 CU | – | 1. W instrukcji stosowania dodatku oraz premiksu podać wskazówki dotyczące temperatury składowania, dopuszczalnego czasu składowania i stabilności granulacji 2. Zalecana dawka na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej: od 500 do 1000 CU 3. Do stosowania w mieszankach paszowych bogatych w bezskrobiowe wielocukry (głównie beta-glukany), np. zawierające ponad 40 % jęczmienia. | 30.9.2000 |
Kury nioski | – | 250 CU | – | 1. W instrukcji stosowania dodatku oraz premiksu podać wskazówki dotyczące temperatury składowania, dopuszczalnego czasu składowania i stabilności granulacji 2. Zalecana dawka na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej: od 500 do 1000 CU 3. Do stosowania w mieszankach paszowych bogatych w bezskrobiowe wielocukry (głównie beta-glukany), np. zawierające ponad 40 % jęczmienia. | 30.9.2000 | |||
Prosięta | 4 miesiące | 250 CU | – | 1. W instrukcji stosowania dodatku oraz premiksu podać wskazówki dotyczące temperatury składowania, dopuszczalnego czasu składowania i stabilności granulacji. 2. Zalecana dawka na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej: od 500 do 1000 CU. 3. Do stosowania w mieszankach paszowych bogatych w bezskrobiowe wielocukry (głównie beta-glukany), np. zawierające ponad 40 % jęczmienia. | 30.9.2000 |
Nr WE | Dodatek | Wzór chemiczny, opis | Gatunek lub | Maksymalny | Minimalna | Maksymalna | Pozostałe przepisy | Data ważności |
Liczba aktywnych jednostek/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej | ||||||||
|
|
| Tuczniki | – | 250 CU | – | 1. W instrukcji stosowania dodatku oraz premiksu podać wskazówki dotyczące temperatury składowania, dopuszczalnego czasu składowania i stabilności granulacji. 2. Zalecana dawka na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej: od 500 do 1000 CU 3. Do stosowania w mieszankach paszowych bogatych w bezskrobiowe wielocukry (głównie beta-glukany), np. zawierające ponad 40 % jęczmienia | 30.9.2000 |
17 | Endo-1,4-beta-ksylanaza WE 3.2.1.8 | Preparat endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzana przez Trichoderma longibrachiatum (IMI SD 135), posiadającej minimalną aktywność: Postać stała: 6000 EPU/g (2) Postać płynna: 2000 EPU/ml | Kurczaki przeznaczone do tuczu | – | 750 EPU | – | 1. W instrukcji stosowania dodatku oraz premiksu podać wskazówki dotyczące temperatury składowania, dopuszczalnego czasu składowania i stabilności granulacji. 2. Zalecana dawka na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej: od 1500 do 3000 EPU. 3. Do stosowania w mieszankach paszowych bogatych w bezskrobiowe wielocukry (głównie arabinoksylany), np. zawierające ponad 40 % pszenicy. | 30.9.2000 |
Kury nioski | – | 750 EPU | – | 1. W instrukcji stosowania dodatku oraz premiksu podać wskazówki dotyczące temperatury składowania, dopuszczalnego czasu składowania i stabilności granulacji. 2. Zalecana dawka na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej: od 1500 do 3000 EPU. 3. Do stosowania w mieszankach paszowych bogatych w bezskrobiowe wielocukry (głównie arabinoksylany), np. zawierające ponad 40 % pszenicy. | 30.9.2000 |
Nr WE | Dodatek | Wzór chemiczny, opis | Gatunek lub | Maksymalny | Minimalna | Maksymalna | Pozostałe przepisy | Data ważności |
Liczba aktywnych jednostek/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej | ||||||||
|
|
| Prosięta | 4 miesiące | 750 EPU | – | 1. W instrukcji stosowania dodatku oraz premiksu podać wskazówki dotyczące temperatury składowania, dopuszczalnego czasu składowania i stabilności granulacji. 2. Zalecana dawka na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej: od 1500 do 3000 EPU. 3. Do stosowania w mieszankach paszowych bogatych w bezskrobiowe wielocukry (głównie arabinoksylany), np. zawierające ponad 40 % pszenicy. | 30.9.2000 |
Tuczniki | – | 750 EPU | – | 1. W instrukcji stosowania dodatku oraz premiksu podać wskazówki dotyczące temperatury składowania, dopuszczalnego czasu składowania i stabilności granulacji. 2. Zalecana dawka na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej: od 1500 do 3000 EPU. 3. Do stosowania w mieszankach paszowych bogatych w bezskrobiowe wielocukry (głównie arabinoksylany), np. zawierające ponad 40 % pszenicy. | 30.9.2000 | |||
(1) CU jest to ilość enzymu, która uwalnia 0,128 mikromola cukrów redukujących (równoważników glukozy) z beta-glukanu jęczmienia na minutę przy wskaźniku pH 4,5 i temperaturze 30 °C. (2) EPU jest to ilość enzymu, która uwalnia 0,0083 mikromola cukrów redukujących (równoważników ksylozy) z ksylanu owsa i pszenicy orkisz na minutę przy wskaźniku pH 4,7 i temperaturze 30 °C. |
ZAŁĄCZNIK III
Nr WE | Dodatek | Wzór chemiczny, opis | Gatunek lub | Maksymalny | Minimalna | Maksymalna | Pozostałe przepisy | Data ważności |
Liczba aktywnych jednostek/kg | ||||||||
12 | Endo-1,4-beta-glukanaza WE 3.2.1.4 Endo-1,3(4)-beta-glukanaza WE 3.2.1.6 Endo-1,4-beta-ksylanaza WE 3.2.1.8 | Preparat endo-1,4-beta-glukanazy i endo-1,3(4)-beta-glukanazy i endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzany przez Trichoderma viride (FERM BP-4447), z minimalną aktywnością wynoszącą: Endo-1,4-beta-glukanaza: 8000 U/g (1) Endo-1,3(4)-beta-glukanaza: 18000 U/g (2) Endo-1,4-beta-ksylanaza: 26000 U/g (3) | Brojlery indyków | – | Endo-1,4-beta-glukanaza: 800 U Endo-1,3(4)-beta-glukanaza: Endo-1,4-beta-ksylanaza: 2600 U | – – – | 1. W instrukcji stosowania dodatku oraz premiksu podać wskazówki dotyczące temperatury składowania, dopuszczalnego czasu składowania i stabilności granulacji. 2. Zalecana dawka na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej: Endo-1,4-beta-glukanaza: od 800 do 1200 U Endo-1,3(4)-beta-glukanaza: od 1800 do 2700 U Endo-1,4-beta-ksylanaza: od 2600 do 3900 U 3. Do stosowania w mieszankach paszowych bogatych w bezskrobiowe wielocukry (głównie arabinoksylany oraz beta-glukany), np. zawierających ponad 20 % pszenicy oraz 20 % jęczmienia. | 30.9.2001 |
17 | Endo-1,4-beta-ksylanaza WE 3.2.1.8 | Preparat endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzany przez Trichoderma longibrachiatum (IMI SD 135), z minimalną aktywnością wynoszącą: Postać stała: 6000 EPU/g (4) Postać płynna: 6000 EPU/ml | Indyki przeznaczone do tuczu | – | 750 EPU | – | 1. W instrukcji stosowania dodatku oraz premiksu podać wskazówki dotyczące temperatury składowania, dopuszczalnego czasu składowania i stabilności granulacji. 2. Zalecana dawka na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej: od 1500 do 3000 EPU. 3. Do stosowania w mieszankach paszowych bogatych w bezskrobiowe wielocukry (głównie arabinoksylany), np. zawierających ponad 35 % pszenicy. | 30.9.2001 |
Nr WE | Dodatek | Wzór chemiczny, opis | Gatunek lub | Maksymalny | Minimalna | Maksymalna | Pozostałe przepisy | Data ważności |
Liczba aktywnych jednostek/kg | ||||||||
42 | Endo-1,4(4)-beta-ksylanaza WE 3.2.1.8 | Preparat endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzany przez Trichoderma longibrachiatum (IMI SD 135), posiadającej minimalną aktywność: Postać stała: 4000 U/g (5) Właściwości zatwierdzonego preparatu: endo-1,4-beta-ksylanaza: 1,99 % pszenica: 97,7 % propionian wapniowy: 0,3 % lecytyna: 0,01 % | Tuczniki | – | 4000 U | – | 1. W instrukcji stosowania dodatku oraz premiksu podać wskazówki dotyczące temperatury składowania, dopuszczalnego czasu składowania i stabilności granulacji. 2. Zalecana dawka na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej: 4000 U 3. Do stosowania w mieszankach paszowych bogatych w bezskrobiowe wielocukry (głównie arabinoksylany), np. zawierających ponad 60 % pszenicy. | 30.9.2001 |
49 | Endo-1,3(4)-beta-glukanaza WE 3.2.1.6 Endo-1,4-beta-ksylanaza WE 3.2.1.8 Alfa-amylaza WE 3.2.1.1. Bacylolizyna WE 3.4.24.28 Poligalakturo- WE 3.2.1.15 | Preparat endo-1,3(4)-beta-glukanazy wytwarzanej przez Trichoderma longibra-chiatum (ATCC 2106), endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzanej przez Trichoderma longibrachiatum (IMI SD 135) oraz alfa-amylazy wytwarzanej przez Bacillus amyloliquefaciens (DSM 95 54) oraz poligalakturonazy wytwarzanej przez Aspergillus aculeatus (CBS 589.94), posiadający minimalną aktywność: endo-1,3(4)-beta-glukanaza: 150 U/g (6) endo-1,4-beta-ksylanaza: 1500 U/g (7) alfa-amylaza: 500 U/g (8) bacylolizyna: 800 U/g (9) poligalakturonaza: 50 U/g (10) | Kurczaki przeznaczone do tuczu | – | endo-1,3(4)- | – | 1. W instrukcji stosowania dodatku oraz premiksu podać wskazówki dotyczące temperatury składowania, dopuszczalnego czasu składowania i stabilności granulacji. 2. Zalecana dawka na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej: endo-1,3(4)-beta-glukanaza: 150 U endo-1,4-beta-ksylanaza: 1500 U alfa-amylaza: 800 U bacylolizyna: 800 U poligalakturonaza: 50 U 3. Do stosowania w mieszankach paszowych bogatych w bezskrobiowe wielocukry (głównie arabinoksylany), np. zawierających ponad 30 % pszenicy. | 30.9.2001 |
endo-1,4-beta- | – | |||||||
alfa-amylaza: | – | |||||||
bacylolizyna: | – | |||||||
poligalakturo- | – |
Nr WE | Dodatek | Wzór chemiczny, opis | Gatunek lub | Maksymalny | Minimalna | Maksymalna | Pozostałe przepisy | Data ważności |
Liczba aktywnych jednostek/kg | ||||||||
|
|
| Kury nioski | – | endo-1,3(4)- | – | 1. W instrukcji stosowania dodatku oraz premiksu podać wskazówki dotyczące temperatury składowania, dopuszczalnego czasu składowania i stabilności granulacji. 2. Zalecana dawka na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej: endo-1,3(4)-beta-glukanaza: 150 U endo-1,4-beta-ksylanaza: 1500 U alfa-amylaza: 1000 U poligalakturonaza: 25 U 3. Do stosowania w mieszankach paszowych bogatych w bezskrobiowe wielocukry (głównie arabinoksylany i beta-glukany), np. zawierające ponad 30 % pszenicy. | 30.9.2001 |
endo-1,4-beta- | – | |||||||
alfa-amylaza: | – | |||||||
bacylolizyna: | – | |||||||
poligalakturo- | – | |||||||
50 | 6-fitaza WE 3.1.3.26 | Preparat 6-fitazy otrzymany z hodowli Aspergillus oryzae (DSM 11857), posiadający minimalną zawartość: Postać powlekana: 2500 FYT/g (11) Postać płynna: 5000 FYT/g | Brojlery | – | 250 FYT | – | 1. W instrukcji stosowania dodatku oraz premiksu podać wskazówki dotyczące temperatury składowania, dopuszczalnego czasu składowania i stabilności granulacji. 2. Zalecana dawka na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej: 500-1000 FYT. 3. Do stosowania w mieszankach paszowych pełnoporcjowych z minimalną zawartością 0,25 % fosforu związanego fityną. | 30.9.2001 |
Nr WE | Dodatek | Wzór chemiczny, opis | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna | Maksymalna | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia |
Liczba aktywnych jednostek/kg | ||||||||
|
|
| Kury nioski | – | 250 FYT | – | 1. W instrukcji stosowania dodatku oraz premiksu podać wskazówki dotyczące temperatury składowania, dopuszczalnego czasu składowania i stabilności granulacji. 2. Zalecana dawka na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej: 500-1000 FYT. 3. Do stosowania w mieszankach paszowych pełnoporcjowych z minimalną zawartością 0,25 % fosforu związanego fityną. | 30.9.2001 |
Indyki przeznaczone do tuczu | – | 250 FYT | – | 1. W instrukcji stosowania dodatku oraz premiksu podać wskazówki dotyczące temperatury składowania, dopuszczalnego czasu składowania i stabilności granulacji. 2. Zalecana dawka na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej: 500-1000 FYT. 3. Do stosowania w mieszankach paszowych pełnoporcjowych z minimalną zawartością 0,25 % fosforu związanego fityną. | 30.9.2001 | |||
|
|
| Prosięta | 2 miesiące | 500 FYT | – | 1. W instrukcji stosowania dodatku oraz premiksu podać wskazówki dotyczące temperatury składowania, dopuszczalnego czasu składowania i stabilności granulacji. 2. Zalecana dawka na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej: 500-1000 FYT. 3. Do stosowania w mieszankach paszowych pełnoporcjowych z minimalną zawartością 0,25 % fosforu związanego fityną. | 30.9.2001 |
Nr WE | Dodatek | Wzór chemiczny, opis | Gatunek lub | Maksymalny wiek | Minimalna | Maksymalna | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia |
Liczba aktywnych jednostek/kg | ||||||||
|
|
| Tuczniki | – | 500 FYT | – | 1. W instrukcji stosowania dodatku oraz premiksu podać wskazówki dotyczące temperatury składowania, dopuszczalnego czasu składowania i stabilności granulacji. 2. Zalecana dawka na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej: 500-1000 FYT. 3. Do stosowania w mieszankach paszowych pełnoporcjowych z minimalną zawartością 0,25 % fosforu związanego fityną. | 30.9.2001 |
51 | Endo-1,4-beta-ksylanaza WE 3.2.1.8 | Preparat endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzanej przez Bacillus subtilis (LMG-S 15136), posiadającej minimalną aktywność: 100 IU/g (12) | Kurczaki przeznaczone do tuczu | – | 10 IU | – | 1. W instrukcji stosowania dodatku oraz premiksu podać wskazówki dotyczące temperatury składowania, dopuszczalnego czasu składowania i stabilności granulacji. 2. Zalecana dawka na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej: 10- IU 3. Do stosowania w mieszankach paszowych bogatych w bezskrobiowe wielocukry (głównie arabinoksylany), np. zawierające ponad 40 % pszenicy. | 30.9.2001 |
52 | Endo-1,3(4)-beta-glukanaza WE 3.2.1.6 Endo-1,4-beta-glukanaza WE 3.2.1.4 Alfa-amylaza WE 3.2.2.1 | Preparat endo-1,3(4)-beta-glukanazy wytwarzanej przez Aspergillus aculeatus (CBS 589.94), endo-1,4-beta-glukanazy wytwarzanej przez Trichoderma longibrachiatum (CBS 592.94) oraz alfa-amylazy wytwarzanej przez Bacillus amyloliquefaciens (DSM 95 53) oraz poligalakturonazy, z minimalną aktywnością wynoszącą: Postać ciekła: endo-1,3(4)-beta-glukanaza: 10 000 U/ml (13) endo-1,4-beta-glukanaza: 120 000 U/ml (14) alfa-amylaza: 400 U/ml (15) | Brojlery | – | Endo-1,3(4)- | – | 1. W instrukcji stosowania dodatku oraz premiksu podać wskazówki dotyczące temperatury składowania, dopuszczalnego czasu składowania i stabilności granulacji. 2. Zalecana dawka na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej: endo-1,3(4)-beta-glukanaza: 1000-2000 U endo-1,4-beta-glukanaza: 12 000-24 000 U 3. Do stosowania w mieszankach paszowych bogatych w bezskrobiowe wielocukry (głównie arabinoksylany i beta-glukany), np. zawierające ponad 20 % pszenicy i 15 % sorgo oraz 5 % kukurydzy. | 30.9.2001 |
Endo-1,4-beta- | – | |||||||
Alfa-amylaza: | – | |||||||
(1) 1 U jest to ilość enzymu, która uwalnia 0,1 mikromola glukozy z karboksymetylocelulozy na minutę przy wskaźniku pH 5,0 i temperaturze 40 °C. (2) 1 U jest to ilość enzymu, która uwalnia 0,1 mikromola glukozy z beta-glukanu jęczmienia na minutę przy wskaźniku pH 5,0 i temperaturze 40 °C. (3) 1 U jest to ilość enzymu, która uwalnia 0,1 mikromola glukozy z ksylanu owsa i pszenicy orkisz na minutę przy wskaźniku pH 5,0 i temperaturze 40 °C. (4) 1 EPU jest to ilość enzymu, która uwalnia 0,0083 mikromola cukrów redukujących (równoważników ksylozy) z ksylanu owsa i pszenicy orkisz na minutę przy wskaźniku pH 4,7 i temperaturze 30 °C. (5) 1 U jest to ilość enzymu, która uwalnia 1 mikromol cukrów redukujących (równoważników ksylozy) z ksylanu owsa i pszenicy orkisz na minutę przy wskaźniku pH 5,3 i temperaturze 50 °C. (6) 1 U jest to ilość enzymu, która uwalnia 1 mikromol glukozy (równoważniki glukozy) z beta-glukanu jęczmienia na minutę przy wskaźniku pH 5,0 i temperaturze 30 °C. (7) 1 U jest to ilość enzymu, która uwalnia 1 mikromol cukrów redukujących (równoważników ksylozy) z ksylanu owsa i pszenicy orkisz na minutę przy wskaźniku pH 5,3 i temperaturze 50 °C. (8) 1 U jest to ilość enzymu, która uwalnia 1 mikromol glukozydowych wiązań z nierozpuszczalnego w wodzie usieciowanego substratu polimeru skrobiowego, na minutę przy wskaźniku pH 6,5 i temperaturze 37 °C. (9) 1 U jest to ilość enzymu, która uwalnia 1 mikrogram związku fenolu (równoważników tyrozyny) z substratu kazeiny na minutę przy wskaźniku pH 7,5 i temperaturze 40 °C. (10) 1 U jest to ilość enzymu, która uwalnia 1 mikromol materiału redukcyjnego (równoważnik kwasu galakturonowego) z substratu poli-D-galakturonowego na minutę przy wskaźniku pH 5,0 i temperaturze 40 °C. (11) 1 FYT jest ilością enzymu, która uwalnia 1 mikromol nieorganicznego fosforanu na minutę z fitynianu sodu przy wskaźniku pH 5,5 i temperaturze 37 °C. (12) 1 IU jest to ilość enzymu, która uwalnia 1 mikromol ksylozy z ksylanu drewna brzozowego na minutę, przy wskaźniku pH 4,5 i temperaturze 30 °C. (13) 1 U jest to ilość enzymu, która uwalnia 0,0056 mikromola glukozy (równoważniki glukozy) z beta-glukanu jęczmienia na minutę przy wskaźniku pH 7,5 i temperaturze 30 °C. (14) 1 U jest to ilość enzymu, która uwalnia 0,0056 mikromola glukozy (równoważniki glukozy) z karboksymetylocelulozy na minutę przy wskaźniku pH 7,5 i temperaturze 30 °C (15) 1 U jest to ilość enzymu, która uwalnia 0,1 mikromola glukozy z substratu polimeru skrobiowego na minutę przy wskaźniku pH 7,4 i temperaturze 37 °C. |
ZAŁĄCZNIK IV
Nr | Dodatek | Wzór chemiczny, opis | Gatunek lub | Maksymalny | Minimalna | Maksymalna | Inne przepisy | Data ważności |
CFU/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej | ||||||||
19 | Streptococcus infantarius CNCM 1-841 Lactobacillusplan-tarum CNCM I-840 | Mieszanina: Streptococcus infantarius zawierające minimum: 0,5 × 109 CFU/g Streptococcus infantarius oraz 2 × 109 CFU/g Lactobacillus plantarum | Cielęta | 6 miesięcy | Streptococcus infantarius 1 × 109 Lactobacillus plantarum 0,5 × 109 | Streptococcus infantarius 6 × 109 Lactobacillus plantarum 0,5 × 109 | W instrukcji stosowania dodatku oraz premiksu podać wskazówki dotyczące temperatury składowania, dopuszczalnego czasu składowania i stabilności granulacji. | 30.9.2001 |
[1] Art. 1 uchylony przez art. 5 pkt 1 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2017/1145 z dnia 8 czerwca 2017 r. w sprawie wycofania z obrotu niektórych dodatków paszowych dopuszczonych na podstawie dyrektyw Rady 70/524/EWG i 82/471/EWG oraz uchylenia nieaktualnych przepisów dopuszczających te dodatki paszowe (Dz.Urz.UE L 166 z 29.06.2017, str. 1). Zmiana weszła w życie 19 lipca 2017 r.
[2] Załącznik I uchylony przez art. 5 pkt 2 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2017/1145 z dnia 8 czerwca 2017 r. w sprawie wycofania z obrotu niektórych dodatków paszowych dopuszczonych na podstawie dyrektyw Rady 70/524/EWG i 82/471/EWG oraz uchylenia nieaktualnych przepisów dopuszczających te dodatki paszowe (Dz.Urz.UE L 166 z 29.06.2017, str. 1). Zmiana weszła w życie 19 lipca 2017 r.