Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2002-08-12 do 2011-01-18
Wersja archiwalna od 2002-08-12 do 2011-01-18
archiwalny
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1446/2002
z dnia 8 sierpnia 2002 r.
w sprawie zawieszenia i otwarcia kontyngentów taryfowych stosowanych przy przywozie do Wspólnoty niektórych produktów rolnych przetworzonych pochodzących z Bułgarii i zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1477/2000
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 3448/93 z dnia 6 grudnia 1993 r. ustanawiające zasady handlu mające zastosowanie do niektórych towarów pochodzących z przetwórstwa produktów rolnych(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2580/2000(2), w szczególności jego art. 7 ust. 2,
uwzględniając decyzję Rady 1999/278/WE z dnia 9 marca 1999 r. dotyczącą sfinalizowania Protokołu dostosowania handlowych aspektów Układu Europejskiego między Wspólnotami Europejskimi i ich Państwami Członkowskimi z jednej strony, a Republiką Bułgarii z drugiej strony w celu uwzględnienia przystąpienia Republiki Austrii, Republiki Finlandii i Królestwa Szwecji do Unii Europejskiej oraz wyników negocjacji Rundy Urugwajskiej w sprawie rolnictwa łącznie z usprawnieniami istniejących uzgodnień preferencyjnych(3), w szczególności jej art. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
1) Protokół nr 3 Układu Europejskiego ustanawiającego stowarzyszenie między Wspólnotami Europejskimi i ich Państwami Członkowskimi z jednej strony, a Republiką Bułgarii z drugiej strony, zatwierdzony decyzją Rady i Komisji 94/908/EWWiS, WE,EURATOM(4), ustanawia uzgodnienia handlowe na przetworzone produkty rolne wymienione poniżej.
2) Protokół nr 3 Układu Europejskiego, odnośnie wielkości kontyngentów taryfowych i systemu obliczania zmniejszonych składników rolnych oraz dodatkowych należności celnych, został zmieniony decyzją Rady Stowarzyszenia UE-Bułgaria nr 2/2002 z dnia 1 lipca 2002 r. w sprawie usprawnień uzgodnień handlowych dotyczących przetworzonych towarów rolnych, o których mowa w Protokole nr 3 Układu Europejskiego(5). Zmiany wchodzą w życie od dnia 1 września 2002 r.
3) W rezultacie, należy zawiesić stosowanie kontyngentów taryfowych przy przywozie do Wspólnoty Europejskiej produktów pochodzących z Bułgarii, ustanowionych na rok 2002 rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2542/2001(6) i ustanowić nowe roczne kontyngenty określone w załączniku I do protokołu nr 3. Ponieważ nowe kontyngenty roczne dotyczą roku 2002, a nie mogą zostać wprowadzone przed dniem 1 września 2002 r. należy je zmniejszyć na rok 2002 proporcjonalnie do okresu, który już upłynął.
4) Kontyngent taryfowy ustanowiony dla Bułgarii musi być zarządzany zgodnie z rozporządzeniem Komisji (EWG) nr 2454/93 z dnia 2 lipca 1993 r. ustanawiającym przepisy wykonawcze do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 ustanawiającego Wspólnotowy Kodeks Celny(7), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 444/2002(8).
5) Powinny zostać zniesione zmniejszone składniki rolne i dodatkowe należności celne stosowane od dnia 1 lipca 2000 r. w przywozie do Wspólnoty towarów objętych rozporządzeniem (WE) nr 3448/93, ustanowione w ramach Układu Europejskiego z Bułgarią rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1477/2000(9), zmienionym ostatnio rozporządzeniem (WE) nr 748/2002(10).
6) W związku z tym musi zostać zmienione rozporządzenie (WE) nr 1477/2000.
7) Regulacje przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Zagadnień Horyzontalnych dotyczących obrotu przetworzonymi produktami rolnymi niewymienionymi w załączniku I,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Od dnia 1 września 2002 r. zawiesza się stosowanie kontyngentów taryfowych ustanowionych w załączniku V do rozporządzenia (WE) nr 2542/2001.
Artykuł 2
Kontyngenty taryfowe Wspólnoty na towary pochodzące z Bułgarii, wymienione w Załączniku do niniejszego rozporządzenia ustalane są corocznie na okres od 1 stycznia do 31 grudnia i są zwolnione z należności celnych.
Podstawę kontyngentów na rok 2002 zmniejsza się pro rata w stosunku do okresu, który upłynął, przyjmując za podstawę pełne miesiące.
Artykuł 3
Kontyngentami celnymi Wspólnoty wymienionymi w art. 2 zarządza Komisja zgodnie z przepisami art. 308 lit. a), 308 lit. c) rozporządzenia (EWG) nr 2454/93.
Artykuł 4
W rozporządzenie (WE) nr 1477/2000 wprowadza się następujące zmiany:
1. w art. 2 skreśla się akapit piąty;
2. skreśla się załączniki XI i XII.
Artykuł 5
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.
Obowiązuje od dnia 1 września 2002 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 8 sierpnia 2002 r.
W imieniu Komisji | |
Erkki LIIKANEN | |
Członek Komisji |
(1) Dz.U. L 318 z 20.12.1993, str. 18.
(2) Dz.U. L 298 z 25.11.2000, str. 5.
(3) Dz.U. L 112 z 29.04.1999, str. 1.
(4) Dz.U. L 358 z 31.12.1994, str. 1.
(5) Dotychczas nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym.
(6) Dz.U. L 341 z 22.12.2001, str. 82.
(7) Dz.U. L 253 z 11.10.1993, str. 1
(8) Dz.U. L 68 z 12.03.2002, str. 11.
(9) Dz.U. L 171 z 11.07.2000, str. 44.
(10) Dz.U. 115 z 1.05.2002, str. 15.
ZAŁĄCZNIK
Kontyngenty stosowane w przywozie do Wspólnoty towarów pochodzących z Bułgarii – zwolnienie z należności celnych
Nr seryjny | Kod CN | Wyszczególnienie | Kontyngent od 1.9.2002 do 31.12.2002 | Kontyngent roczny 2003 | Roczny wzrost od 2004 |
(1 000 kg/netto) | |||||
(1) | (2) | (3) | (4) | (5) | (6) |
09.5481 | 0405 | Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; | 196 | 637 | 49 |
0405 20 | — Produkty mleczarskie do smarowania: | ||||
0405 20 10 | —-O zawartości tłuszczu w masie 39% i więcej, ale mniej niż 60% | ||||
0405 20 30 | — - O zawartości tłuszczu w masie 60% i więcej, ale nieprzekraczającej 75 % | ||||
ex 2106 | Przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione ani niewłączone inne niż te objęte pozycjami CN 2106 10 20 i 2106 90 20 i inne niż smakowe syropy kolorowe z cukru1 | ||||
3302 10 | Mieszaniny substancji zapachowych i mieszaniny (włącznie z roztworami alkoholowymi) oparte na jednej lub na wielu takich substancjach, stosowane jako surowce w przemyśle spożywczym lub napojów: | ||||
3302 10 29 | —---------- Inne | ||||
09.5486 | 1702 50 | Fruktoza chemicznie czysta | 1 334 | 4 000 | — |
09.5461 | ex 1704 | Wyroby cukiernicze (włączając białą czekoladę) niezawierające kakao, z wyłączeniem wyciągu (ekstrakt) z lukrecji zawierający w masie więcej niż 10 % sacharozy, ale niezawierający innych dodanych substancji objętych pozycja CN nr 1704 90 10 | 68 | 219 | 17 |
09.5463 | ex 1806 | Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao inne niż te objęte pozycją CN nr 1806 10 15 | 202 | 654 | 50 |
Nr seryjny | Kod CN | Wyszczególnienie | Kontyngent od 1.9.2002 do 31.12.2002 | Kontyngent roczny 2003 | Roczny wzrost od 2004 |
(1 000 kg/netto) | |||||
(1) | (2) | (3) | (4) | (5) | (6) |
09.5485 | ex 1901 | Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające w masie mniej niż 40 % kakao, obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające w masie mniej niż 5% kakao, obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone, z wyłączeniem towarów objętych pozycją CN nr 1901 90 91 | 41 | 131 | 10 |
09.5469 | ex 1902 | Makarony również gotowane lub inaczej przygotowane, z wyłączeniem makaronów nadziewanych objętych pozycjami CN nr 1902 20 10 i 1902 20 30; kuskus, również przygotowany | 135 | 438 | 34 |
09.5471 | 1904 | Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza), w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | 101 | 327 | 25 |
Nr seryjny | Kod CN | Wyszczególnienie | Kontyngent od 1.9.2002 do 31.12.2002 | Kontyngent roczny 2003 | Roczny wzrost od 2004 |
(1 000 kg/netto) | |||||
(1) | (2) | (3) | (4) | (5) | (6) |
09.5473 | 1905 | Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarskie, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby | 236 | 765 | 59 |
09.5474 | 2101 12 98 | Przetwory na bazie ekstraktów, esencje lub koncentratów kawy lub na bazie kawy inne niż te objęte pozycją CN nr 2101 12 92 | 68 | 219 | 17 |
2101 20 98 | Przetwory na bazie ekstraktów, esencji i koncentratów herbaty lub herbaty paragwajskiej lub na bazie herbaty lub herbaty paragwajskiej inne niż te objęte pozycją CN nr 2101 20 92 | ||||
09.5476 | 2101 30 | — Cykoria palona i inne palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty: | 9 | 28 | 2 |
— Cykoria palona i inne palone namiastki kawy: | |||||
2101 30 19 | —------ Inne | ||||
— Ekstrakty, esencje i koncentraty palonej cykorii i innych palonych namiastek kawy: | |||||
2101 30 99 | —------ Inne | ||||
2103 | Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka z gorczycy oraz gotowa musztarda: | ||||
09.5487 | 2103 20 00 | Ketchup pomidorowy i inne sosy pomidorowe | 734 | 2 400 | 200 |
09.5488 | 2103 30 90 | — Gotowa musztarda | 734 | 2 400 | 200 |
09.5489 | 2103 90 90 | — - Inne | 734 | 2 400 | 200 |
Nr seryjny | Kod CN | Wyszczególnienie | Kontyngent od 1.9.2002 do 31.12.2002 | Kontyngent roczny 2003 | Roczny wzrost od 2004 |
(1 000 kg/netto) | |||||
(1) | (2) | (3) | (4) | (5) | (6) |
09.5479 | 2105 00 | Lody śmietankowe i inne lody jadalne, nawet zawierające kakao | 34 | 108 | 8 |
09.5483 | 2202 | Wody, w tym wody mineralne i wody gazowane, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe z wyjątkiem soków owocowych i warzywnych objętych pozycją nr 2209: | 7 | 23 | 2 |
2202 90 91 to 2202 90 99 | — - Inne | ||||
1 Dla produktów objętych pozycją CN nr 2106 90 10, właściwość korzystania z tych preferencji zależy od warunków ustanowionych w stosownych przepisach prawa wspólnotowego. |