Opodatkowanie usług gastronomicznych
Czy prawidłowe będzie rozliczenie dotacji zakupów surowców zużytych do sporządzania posiłków w cenach brutto ?
1. Czy otrzymywane dotacje należy traktować jako kwoty netto czy brutto?Zdaniem Podatnika rozumieniu art. 29 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535) otrzymywane kwoty dotacji należy traktować jako kwoty brutto, czyli podstawą opodatkowania jest kwota otrzymanej dotacji pomniejszona o przypadającą od nie kwotę podatku obliczona każdorazowo przy zastosowaniu
Podatnik zapytuje czy ciąży na nim obowiązek opodatkowania podatkiem od towarów i usług otrzymanej ze Skarbu Państwa dotacji? Zdaniem pytającego doprowadziłoby to do podwójnego opodatkowania. PPP/443-6/05, postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego
Czy Podatnik ma prawo do odliczenia podatku naliczonego związanego z towarami ujętymi w wykazie towarów (zapasów magazynowych) sporządzonym na dzień 30.04.2004 r., które będą służyły sprzedaży, przy czym Podatnik do 30.04.2004 r. wykonywał działalność zwolnioną z opodatkowania podatkiem od towarów i usług, która od 1 maja 2004 r. podlega opodatkowaniu?