Czy należy pobierać zaliczkę na PIT z tytułu wydania pracownikom kart chipowych umożliwiających pobieranie gorących napojów z automatu
Prowadzę działalność gospodarczą polegającą na kompleksowej organizacji przyjęć weselnych i okolicznościowych, bez zapewnienia alkoholu. Do usług tych należy przygotowanie i podanie posiłków oraz napojów chłodzących. Przyjęcia odbywają się w mojej sali, która jest w ewidencji środków trwałych. Jaką stawkę VAT mam zastosować? Czy oddzielnie 22% na usługę wynajmu sali, a na usługi gastronomiczne 7% VAT
Podstawowym kryterium decydującym o podobieństwie towarów (usług) jest ich charakter. Oceny podobieństwa produktów należy dokonywać z perspektywy konsumenta. Cechami, które należy uwzględnić przy tej ocenie, są skład, smak, funkcja towarów oraz ewentualnie inne właściwości, które mogłyby mieć wpływ na decyzję konsumenta co do wyboru danego towaru. Biorąc pod uwagę te kryteria, stawka VAT na soki i
Wielu pracodawców przekazuje swoim pracownikom nieodpłatnie różnego rodzaju świadczenia. Jest to najpopularniejszy z pozapłacowych elementów wynagradzania pracowników. W związku z tym pracodawcy mają liczne wątpliwości związane z prawidłowym rozliczaniem tego rodzaju świadczeń. Dotyczą one w szczególności konieczności rozpoznawania z tego tytułu przychodu po stronie pracownika, możliwości zaliczania
Podatnik, który świadczy usługę gastronomiczną podlegającą opodatkowaniu stawką 8% i w jej ramach dokonuje dostaw np. napojów opodatkowanych stawką 23% (kawa, herbata, alkohol), całość świadczenia musi opodatkować stawką 23%. Minister Finansów z urzędu zmienia interpretacje, w których organy podatkowe pozwalały na stosowanie stawki 8% do usługi gastronomicznej i stawki 23% do dostawy towarów wymienionych
Klient przynosi faktury, na których oprócz pozycji dotyczących zużycia materiałów jest np. coca-cola, jakiś sok itp. Firma jest mała, to 5-osobowa spółka usługowa. Czy takie napoje można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów (wydaje mi się, że nie). Co zrobić z VAT?
Przepisy związane z bezpieczeństwem i higieną pracy mogą obligować pracodawców do dostarczania posiłków i napojów. Wolne od składek i podatków są woda oraz posiłki i napoje profilaktyczne. Od pozostałych darmowych posiłków należny jest podatek, a składki - gdy ich wartość przekracza 190 zł miesięcznie.
Tegoroczne zmiany przepisów VAT wprowadziły sporo zamieszania również w gastronomii. Wiąże się to z tym, że sprzedaż w tym zakresie może stanowić zarówno dostawę towaru, jak i usługę. Taka różnica nie miałaby większego znaczenia praktycznego, gdyby nie fakt, że dostawę towarów i usługi gastronomiczne obciążają różne stawki VAT. Błędy w zakwalifikowaniu wykonywanych czynności mogą więc prowadzić do
Przedsiębiorca prowadzi małą restaurację, serwując oprócz dań obiadowych również napoje. Dania są obecnie opodatkowane stawką 8%, a napoje - kawa, herbata, woda i napoje owocowe - 23%. Jaką stawkę VAT zastosować do soków (jabłkowy, pomarańczowy), które na fakturze zakupu są opodatkowane stawką 5%?
Firma przekazuje produkowane przez siebie wyroby spożywcze (wędliny) pracownikom na śniadanie. Czy wartość tych wyrobów podlega VAT? Jeśli tak, w jaki sposób dokonać jego rozliczenia? Czy można VAT należny zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów? Kupujemy też dla pracowników kawę, herbatę, cukier i wodę (praca przy przetwórstwie mięsa). Zakupy te ujmujemy w kosztach uzyskania przychodu i odliczamy